..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Cahit Yetgin




2 Aralýk 2010
Deðermi Hiç..?  
DEÐERMÝ HÝÇ....?

Cahit Yetgin


DEÐER MÝ HÝÇ…..! Ýnsanoðlu ömrü boyunca bir HÝÇ uðruna, her iki hayatýný hem kendisininkini, hem’de yaþadýðý zaman,zemin,þartlarý içerisindekilerin hayatlarýný ZEHÝR etmiþtir.Sebep PARA ve ZENGÝNLÝK.


:ADJH:
DEÐER MÝ HÝÇ…..!


Ýnsanoðlu ömrü boyunca bir HÝÇ uðruna, her iki hayatýný hem kendisininkini, hem’de yaþadýðý zaman,zemin,þartlarý içerisindekilerin hayatlarýný ZEHÝR etmiþtir.Sebep PARA ve ZENGÝNLÝK.
Ýnsanoðlu’nun PARA’ ya karþý olan zaafý,hýrsýna yenik düþmesi, sonucuna baktýðýnda ise elde var sýfýr, maddi olarak.Manevi olarak bir sürü vebal,suç vs.Hal böyle iken deðer mi 50, 60 ,70 senelik hem sayýlý,hem fani olan ömür içinde; bir HÝÇ peþinde maðlup olmak, AKLA ZÝYAN deðil mi?
Akýllý olabilir,zeki olabilir,hesabýn kuvvetli olabilir,çalýþkan olabilirsin,genç dinamik olabilirsin,kabul, kabul eyvallah.
Þimdi sana sorularým olacak; Senden önce senin gibi veya senden daha üstün insanlar, bu dünyaya geldiler mi? Ha demek ki yalnýz sen deðilsin. Bu özellikleri olan.Peki bunlarýn hayat hikayelerini anýlarýný hiç merak edip okumadýn mý?Kutsal dini kitabýn KURAN-I KERÝM bu tiplerin hayatlarýný KARUN gibileri örnek göstermemiþ mi?Peki nerede o mal,mülk,servetleri veya kendileri, köleleri,cariyeleri,ordularý,tahtlarý,nerede o þatafatlý günleri vs.Peki senin özelliðin ne? Ab-ý hayat suyu mu içtin.Garanti kaðýdýn nerede.Kimden aldýn.?
Ýnsanoðlunun paraya ihtiyacý tabii ki olacak amma…!
Helal olacak.Helal kýsmýna söz,laf yok.Kazanýrken ah almayacak,aldatmayacak,karþý tarafýn duasýný alarak kazanacak.Kazandýktan sonrada ZEKAT,SADAKA,HAYIR ,HASENATI da unutmayacak.Bunlarda helalin görevleri.Yerine getirilmez se karýþýr helali kirletir.
Þimdi gelelim Haram kazanç’a ; ah almýþ sýn, ,aldatmýþ sýn,çalmýþ,çýrpmýþ sýn.Gayri meþru iþler yapmýþsýn, üstüne üstelik de kumar da,karý, kýz peþinde zinada,içki masalarýnda,eðlence yerlerinde de SUÇUNU KATLAMIÞ SIN.Vur patlasýn çal oynasýn.Cahillik,gençlik.Bilgisizlik,günün birinde bir yere toslayýnca iflas edince de,etme bulma dünyasý,baþýna gelince nereden geldiðini de anlamayýnca…! ALMA MAZLUMUN AHINI ÇIKAR AHESDE AHESDE.Demiþler, demiþler amma..! nafile.Kime.Kim takar.Ateþ düþtüðü yeri yakar mýymýþ, yakmazmýymýþ.
Þim di kendi kendimize soralým.Haram ýn binasý olur mu?Hiç mi isteklerimizi helal yoldan elde edemeyiz.Çok mu zor.Peki neden Allah dan korkmaz kuldan utanmayýz.ALLAH ý c.c.huyu neden hesaba katmayýz.Ahirete inanýp hesap vereceðimize inanmayýz,veya inanýrýzda neyimize güveniriz.Bir sürü sorular.El cevap, boþ ver gittiði yere kadar.Nerede týrak orada býrak.Ýntiharlar,boþanmalar,felç olmalar,katil olmalar,kanser derdine yakalanmalar vs.Para çare deðil hiçbir derde.
Para çeþidi bol.ALTIN.DOLAR,AVRO,GAYRÝ MENKUL,ARSA ARAZÝ,MALMÜLK. Vs.Kazanma yollarý faiz,tefecilik,ticaret,borsa,bono vs.hep al, sat, topla, çarp, çýkar, sakýn BÖLME paylaþma karþýdaki ile.Topla topla birde CÝMRÝ isen; yemiyenin malýný bir gün yerler.Þiþen þey patlar.Hayat herkese ders veriyor.Çevremizde ki olaylarý görürüz,duyarýz,iþitiriz,yakýnlarýmýz ölür, kabre ellerimizle kor ,toprak atarýz.mezarlýk’ a giderken veya dönüþte hep dünya iþleri.Niye, niye kendimize konduramayýz.
Deðerli dostlar hergün, her an ,düþünerek yaþayacak olsak belki de yaþam sýkýntý verecek. O zaman DÜÞÜNMEDEN yaþamaya devam mý…..? Haþa. kim yaþar HAYVANLAR.Çünkü rýzýklarýndan korkmazlar.Yarýn için bir þey saklamazlar.Soylarý soplarý için kaygýlanmazlar.Yaratýcýnýn ömrüne ve rýzkýna EYVALLAH.
Yaratýcýmýz Yüce RAB rýzkýnýza kefilim diyor.Ýster inan isterse inanma.Rýzkýn bittiði an RUH seni terk eder.Rýzkýn ecel gibi seni kovalar.Allah c.c.hu nasýl BÝR se,seninde rýzký BÝR korkma kimse yemez.Senin kazancýn senin rýzkýn deðil.Bu güne kadar kimse acýndan ölmemiþ.
Az ve helal para bereketli olur,seni yormaz.Yani kaza, bela hastalýk,yangýn,vs. seni bulmaz.Haram para seni meþgul eder, bereketi yoktur.Seni yorar.HAY dan gelen HU ya gider.Ne demek HAY ALLAH c.c. demek,HU da ALLAH c.c. demek.Yani haram kazanç eninde sonunda elinden bir þekilde çýkar, kimin hakký ise zamanla ,o damardan gelen nesil e ulaþtýrýr.Bu da bir matematik.Aklýn erer mi bu hesaba.Damardan giren ,damardan çýkan hasap.Nesilden nesile intikal yolu damar dýr.
Peki bu kadar mantýk deðdi mi , sonu bir HÝÇ olan, insaný yoran, ALLAH c.c hu yu unutturan PARA için deðermi…! dostlar kalp kýrmaya ,ah almaya,cimriliðe,bocunu ödememeye.Ýþte toplumun huzurunu kaçýran, insanlarý birbirine düþüren,dostunla ye iç, para alýp verme, ne dostluk nede mazi kalýr.Alýp götürür her þeyi, insanlýðýmýzý,bizi bizden alýr.kimseye güvenemezsin.Ne demiþler eþini kayýnbiraderine,paraný koynuna teslim et.Bir sürü iktisatçý,bir sürü ekonomist konuþur dururlar ,ihtisasda yapmýþlar uzmanlýk alanlarý.Hiç bir zamanda paranýn yönünü bulamamýþlar.Cimri ekonomist deðil amma.…! Paranýn nasýl çoðalacaðýný iyi bilir.Parayý seviyor san CÝMRÝ OL,ki mahrum kalasýn.Emanetçi, bekçi olasýn.Kime niyet kime kýsmet.
Dünyanýn ekonomisi ÝNSANLIK dan geçer.Yani düzgün karakterlilikle düzelir.Ýþte sana tarih.Krallýklar,imparatorluklar,Devletler vs.Herkes et, süt, yumurta, ekmek,balýk,sebze,meyve vs. yemiþ mi….! Peki bitirebilmiþ ler mi….! Telaþlan ma…..! ne sen, nede senden sonrakiler bitiremezsiniz.Afiyetle ye iç, týksýrýncaya,pýksýrýncaya kadar, yiyin…. yiyin beyler.Filler’ i doyuran sizi hayda hayda doyurur.Mide 10-15 dakikada doyar.GÖZ DOYMAZ………DOYMAZ.
Peki bu telaþ bu korku niye deðer mi….H Ý Ç.

4 de 1 lere özel sevgi,saygý hürmet.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Flört ve Evlilik
Gençler'e Bak Gençler'e
Geliþim Sürecinin Filmi
Güven Kaldý Mý..?
Gurur ve Kibir
Hayatýmýz Tezat
72 Fýrka
Artý ve Eksi
Eðitim Öðretim ve Meslek
Neden Fakiriz Acaba..?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Apartman ve Ahýr

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Hayalim Var..! [Þiir]
Olsan veya Olmasan Ki..! [Þiir]


Cahit Yetgin kimdir?

1958 POZANTI-ADANA doðumlu lise mezunu. emekli. evli 2 erkek çocuk babasý. www. cahityetgin01. tr. gg özel sitem de devamý. . .

Etkilendiði Yazarlar:
***********************************************************


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Cahit Yetgin, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.