..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Dengeli bir rejimde yemeðin yeri çok önemli. -Fran Lebowitz
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > gürsel çolakoðlu




8 Mart 2011
Emekçi Olmayan Kadýn Var mý?  
gürsel çolakoðlu
Çocuk doðurma, büyütme, besleme, hasta olan yakýnlarýný bakma, temizliðini yapma, evde erkek olarak bulunan baba, kardeþ yada koca gibi ‘reislerin’ hizmetlerini saðlama…


:BBEF:
     
New York’ta 129 iþçi grev yaptýklarý fabrikada çýkan yangýnda polisin kurduðu barikatlarý aþamayýnca yanarak öldüler. Ölenlerin büyük çoðunluðu kadýndý. 1910 yýlýnda yapýlan uluslar arasý sosyalist kadýnlar konferansýnda, 8 Mart 1857 yýlýnda ölen bu iþçilerin anýsýna, bu günün “Dünya Emekçi Kadýnlar Günü” olarak kutlanmasý kabul edildi. 1921 yýlýndan itibaren ise daha yaygýn olarak kabul gördü. Ancak yakýn zamanlarda birçok kadýn örgütü tarafýndan “Dünya kadýnlar günü” olarak kutlanmaya baþladý.
***
Türkiye ve Dünyada bazý sosyalist ve komünist dernek ve örgütler ise ýsrarla bu günün ‘Dünya Emekçi Kadýnlar Günü’ olduðunu vurgulayarak farklý eylemlerle kutlamaya çalýþýyorlar. Kapitalist sistemin emekçilere bir darbe daha vurarak bu günün isminden “emekçi” kelimesinin çýkarýlmasýna isyan ediyorlar. Haklýlar mý? Kýsa ve net cevap; hayýr…
***
Sorum þu; emekçi olmayan kadýn var mý? Varsa oranlarý ne kadar acaba? Benim aklýma emekçi olmayan kadýn olarak bir Paris Hilton geliyor.
Bir iþ’te çalýþýp çalýþmamasý önemli deðil baba evinde baþlayan “emekçiliði” ölünceye kadar devam ediyor aslýnda. Köyde, þehirde yaþamasýna göre yaptýðý iþlerin miktarý ve harcadýðý enerji deðiþiyor. Yaþadýðý her çaðda, her coðrafyada emek kelimesinin ne olduðunu bilmeden yaþam biçimi olarak algýladýklarý iþler… Çocuk doðurma, büyütme, besleme, hasta olan yakýnlarýný bakma, temizliðini yapma, evde erkek olarak bulunan baba, kardeþ yada koca gibi ‘reislerin’ hizmetlerini saðlama… Ýþin sonu yok, emekleri ölünceye kadar devam edecek. Kýrsal kesimde yaþayan kadýnlarýn emeðini ise hiç yazmayalým. Bu kadar iþi yapan kadýnýn; “yoruldum” demesini dikkate alan kaç “reis” vardýr?
Bugün bile bazý ülkelerde yeni doðan kýz çocuklarýnýn öldürüldüðü, açlýk çekilen ülkelerde ailedeki erkeklerin yemeðin paylaþýmýnda korunduðu, kadýna karþý þiddet ve cinsel istismarýn oranýnýn yüksek olduðu bir çaðda sadece “emekçi” kadýnlarýn hatýrlanmasýný doðru bulamam.
***
Dünkü haberleri bugün gazetelerden okuyacaksýnýz. Bakalým neler var; kutlama yapan kadýnlarýn; kaç tanesinin arabasý yolda sýkýþtýrýlmýþ, kaç tanesine sözlü tacizde bulunulmuþ? Kaç tanesine kuma gelmiþ? Kaç tanesi þiddete maruz kalmýþ? Kaç tanesi berdel, kaç tanesi töre kurbaný olmuþ? Kaç tanesi baþlýk parasýna satýlmýþ? Kaç tanesine saçý uzun aklý kýsa, kaç tanesine kaþýk düþmaný, kaç tanesine kýzýný dövmeyen dizini döver gibi yakýþtýrmalar yapýlarak ezilmiþ?
***
Bir günle helallik alma merasimlerinden biri daha dün yapýldý. Öyle kolay ki bu iþ, vicdanlar pir pak oluyor sadece bir gün ile…
(Gürsel ÇOLAKOÐLU- Karadeniz Gazetesi)



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gelincik Çiçeklerini Gözyaþýyla Sulamak...
Anlamsýzlýklarla Kavga Etmiyorum Artýk
Deve Kuþundan Özür Diliyorum.
Düðün Mevsimi ve Havai Fiþekler...

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kadýným Yalnýzlýk Kokuyordu...
Devlet Adamýna Öðüt...
Vitrin Gibi Hisseden...
Issýzlýkta...
Aynaya Yorgunca Bakan Kadýn...
Gardiyan Gölgeler...
Anneler ve Þehitleri...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ah... [Þiir]
Solduk Ama Ölmeyeceðiz... [Þiir]
Damla Gibi... [Þiir]
Bir Çýnar Altýnda Mesela... [Þiir]
Feleðin Ýþbirlikçisine... [Þiir]
Aþure Gibi Biri Ýþte... [Þiir]
Libya'dan... [Þiir]
Ýsyaným Var... [Þiir]
Þehitlerin Asenalarý... [Þiir]
Merhaba Arkadaþým... [Þiir]


gürsel çolakoðlu kimdir?

gurselc@hotmail. com


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © gürsel çolakoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.