..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þahin bakýþlý, ahu gözlü, þirin davranýþlý ve tatlý sözlü idi. -Fuzuli, Leyla ve Mecnun
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - Bayram Kaya
Bayram Kaya - Baðlamýyla
Site Ýçi Arama:


Bilimsel
  Adalet Mülkün Temeli midir 1 (Bayram Kaya) 27 Mayýs 2020 Felsefe 

Adalet, kolektif yapýlarýn temeli deðildir. Ancak kaybýnda kolektif yapýlarýn yükümlersen olan yansýma biçimini ölçü olarak ele alýnmasýydý. Olaylar yaþanacak ki onun düþüncesi edinilecek. Deðilse düþüncesi edinilemeyen bir þeyi eksen kýlýp inþa olmak olanaklý deðildir.

  Mantýðýný Oluþmak 1 (Bayram Kaya) 5 Mart 2020 Felsefe 

Oyuk hareketine göre zýt eylemle zýt yükle olan yönelicin parçacýðýn devingenliðidir. Oyuk aktifliði ve parçacýk aktifliðini veren devinme kendi özelinde bu tür giriþme etkinliði kazanmadýkça süreç içinde baðýntý devimi ya da iliþkindik devimli boyutlanmalar, beliremez.

  Mantýðýný Oluþturma 2 (Bayram Kaya) 6 Mart 2020 Felsefe 

Her parçanýn bütünsel baðýntýsý, konumu, açý sal momentumu ile vs. benzerlikler ve benzeþmezlikler davranýþý fiziði içerirler. Bu tepkimeler giderek kimyasal tepkimelerdir.

  Mantýðýný Oluþma 3 (Bayram Kaya) 10 Mart 2020 Felsefe 

Bu Parçalar dünyasýnýn entegreleri makro evrendeki çevresel etkili giriþmeleriyle yeni bir akýl, yeni bir düþünceye evrimdi. Artýk makro dünyada þeyler evrimseldi, öznellik evrimseldi. Evrim bir yasaydý.

  Mantýðýný Oluþma 4 (Bayram Kaya) 12 Mart 2020 Felsefe 

Mantýðýný oluþma yazý dizisine çok kýsa bir önsöz yazsam, ne yazardým? Camlarý siyah bir gözlük taktýðýnýzda çevrenizi yeþil, kýrmýzý, sarý, mavi vs. görme olasýlýðý hemen hemen yoktur. Hemen hemen diyorum, çünkü parçalý durumlarla olan evren salt içermez. Evren üst üste durumlarla da parçalýydý. Parçalý olanýn bütünlüðü, bütün olanýn parçalý olmasýydý.

  Mantýðýný Oluþma 5 (Bayram Kaya) 13 Mart 2020 Felsefe 

Yaþam ölü (yok) yanda var olup, diri yandan ölüyordu. Bir kuantum durum diðer üslü kuantum eyleme göre yok, zýt yan, biri varken diðerini yok sayan yan olmakla süreç eylemli ve dönüþlüydü.

  Mantýðýný Oluþma 5 (Bayram Kaya) 13 Mart 2020 Felsefe 

Yaþam ölü (yok) yanda var olup, diri yandan ölüyordu. Bir kuantum durum diðer üslü kuantum eyleme göre yok, zýt yan, biri varken diðerini yok sayan yan olmakla süreç eylemli ve dönüþlüydü.

  Mantýðýný Oluþma 6 (Bayram Kaya) 14 Mart 2020 Felsefe 

Varlýk belirmedir. Belirme Planck sabiti kadar sayýsal nicelikle türlü türlü oluþla ayný andalýktýr. Bu nedenle çokluk ta teklik, teklikte de çokluk asýl olan ve asaldýr.

  Mantýðýný Oluþma 7 (Bayram Kaya) 15 Mart 2020 Felsefe 

Bizim yasalara göre olmayan tekillik (belki de tekil entegrasyon) parçalanýr. Parçalanmayla tekillik evrenimizdir kuantum tanecikli dalga giriþimidir. Belirme eþikleri ile var oluþ baþlar. Patlamayla tekil bütünsellikteki konum, tanecik dalga baðýntýsýna parçalanmakla evrenimiz öncesi kuantumla, olur.

  Mantýðýný Oluþma 8 (Bayram Kaya) 16 Mart 2020 Felsefe 

Hem çevreye uymakla yükümlüsünüz hem çevreye karþýtsýnýz. Hem çevredensiniz hem ben bilincine sahipsiniz. Bu karþýtlýk içinde ortaya konan baðlam öz bilinci olmakla, ben bilincidir.

  Mantýðýný Oluþma 8 (Bayram Kaya) 16 Mart 2020 Felsefe 

Hem çevreye uymakla yükümlüsünüz hem çevreye karþýtsýnýz. Hem çevredensiniz hem ben bilincine sahipsiniz. Bu karþýtlýk içinde ortaya konan baðlam öz bilinci olmakla, ben bilincidir.

  Mantýðýný Oluþma 9 (Bayram Kaya) 17 Mart 2020 Felsefe 

Sistem çevrimlidir. Çevrim geri dönüþlü olmakla sorusu cevabý olan bir kontrolle, referans durumdur. Çevrimi olgu olay olam gibi üç durumla yalýnlaþtýralým. Çevrim döngüseldir.

  Mantýðýný Oluþma 10 (Bayram Kaya) 18 Mart 2020 Felsefe 

Yani uyum üslü deðiþken baðýntýlar belirmesi ile var oluyor üslü deðiþken baðýntýlar standartsýzlýðý nedenle ölüyordunuz. Örneklersek oksijensiz çevreye göre uyum tepkileriyle oluþan seçme ayýklamanýn yalýtýlan ben bilinci, oksijenli ortamda boðulur. Ölür. Eþleyiþle oksijensiz çevreye uyum tam bir felakete dönüþür.

  Mantýðýný Oluþma 11 (Bayram Kaya) 19 Mart 2020 Felsefe 

Bilinç tarihseldi ve bütüne dek tanýmlanamayan biçimle, özle olup bitene göre tamamlanmak istenen, aktarýlan izleklerle görünüp kaybolan, düþünceden im imgeler de taþýyordu. Sanal diyagramda bütün þöyle böyle kabataslaklardý.

  Mantýðýnýoluþma 12 (Bayram Kaya) 20 Mart 2020 Felsefe 

Bilinç bütüne göre; parça kadar olmakla eksik noksan olup gerilimledir. Durumladýr (potansiyeldir). Gerilim, eylem kadarla potansiyel ve akýþ ile birleþme ya da ayrýlmadýr. Çekmedir, itmedir. Olumlu olumsuzdur. Ya da olum lama veya olumsuz lamadýr.

  Mantýðýný Oluþma 13 - 14 - 15 (Bayram Kaya) 22 Mart 2020 Felsefe 

Eylem kendisi kadarla düþünme, fikir, bilinç, istek, duygu, belirme olmalarla sýnýrlanýr. Bu hal olgu durumdur. Olgu olay ile yeniden sanal bilinç üzerine etki iken bilinçte imaj bütündeki alaný kadarla eyleme etki tasarým olmakla eylem üzerine tekrar bilinç etkisidir.

  Mantýðýný Oluþma 16 (Bayram Kaya) 23 Mart 2020 Felsefe 

Varlýk üstel (üstü) durumlu ve bize göre belirsizleydi. Yani varlýk kuantum durumla her an her durumu ile soyut eylem düþünüþleriyle olan belirmeydi. Sürekliliðin baðýntý bir duruma çöken belirlenme oluþu da var oluþtu. Kuvveden ya da düþünce, tasarým, niyet gibi eylem oluþtan, parçacýk olan somut eylem ile belirli olma da, var oluþtu.

  Mantýðýný Oluþma 17 (Bayram Kaya) 24 Mart 2020 Felsefe 

Kuplaj temas gerektirmeden veya bir aracýyla kopyalamaydý. Bir baþka yere yansýtmaydý. Aktarmaydý. Etkilemeydi. Kendisi olmamakla. Kendi kopya yansý etkisini sürdürüp devam ettirmeydi. Tetikleme etkisi ile bir dönüþmenin olay olgularýný ortaya koymaktý.

  Mantýðýný Oluþma 18 (Bayram Kaya) 25 Mart 2020 Felsefe 

Görünen evrenle, Hubble evreni farklý. Görünen evren 13,8 milyar ýþýk yýlý yaþýndayken; Hubble evreni 40 milyar ýþýk yýlý yarýçaplýdýr. Tüm (sonsuz) evren boyunca dalgalanma olsaydý. Evren yeterince büyük olsaydý; olmuþ olan, olacak olan, mutlaka bir yerlerde olmuþ olacaktý. Yani ikizlerimiz kuram olarak olasýdýr. Böylece geçmiþin geleceðin olmadýðý, zaman denen kavramýn bir olasýlýk olduðu ortaya konur.

  Ölüm ve Yaþam Nasýl Var (Bayram Kaya) 4 Nisan 2020 Felsefe 

Ýniþ ve çýkýþ; taban ve tavan neden varsa ölüm ve yaþam da birbirinin belirsizi üsteli durum olmakla birbirine göre birbirinin belirli durumu olmakla vardýr.

  Mantýðýný Oluþma 19 (Bayram Kaya) 5 Nisan 2020 Felsefe 

Görsel olarak baktýðýmýz durumlar bize türlü biçimle yansýr. Büyük küçük; uzun kýsa; renkli renksiz; eðri düzgün; biçimli biçimsiz; yakýnda uzakta; burada orada gibi birçok üssü durumlarla yansýr. Bunlar siz ölçmediðiniz sürece belirsizdirler.

  Boþluk Enerjisi 1 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2020 Felsefe 

Þartlar meþrut olmadan meþruiyetin ne olacaðýný, kimlerin kahraman olacaðýný bilemezsiniz. Ama süreç bir kez yaþandý mý soyut olarak zulmün meþruiyet yaratacaðýný ve kahraman yaratacaðýný biliriz.

  Boþluk Enerjisi 2 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2020 Felsefe 

Hayatýn kendi dýþýnda türümüz de kolektife organize ve amaçlý biçimde ilk depo enerji "sosyal alanýn" içinde biriktirilir. Ýlk toplumsal depo enerji de "toplumsal alan" içinde depolanýr. Biriktirilen enerji potansiyel enerji olarak depolanýr

  Boþluk Enerjisi 4 (Bayram Kaya) 18 Nisan 2020 Felsefe 

Sosyal depo enerjisi, doðada saðlama yapan iliþkilerin organizesidir. Sosyal depolu enerji; nüfus ile çevre kaynaklarýyla, 24 saatlik günlük etkinlikle sýnýrlý sonlu birikimdir. Nüfus ta bir bölge merkezinin, çevreye açýlan salýnýmlarý kadar genlik içinde günlük haberleþmeyi olanaklý kýlan genleþme salýnýmlarýyla ve çevrenin besin, saklanma, gizlenme, barýnma kaynaklarýyla; sýnýrlý sonludur.

  Boþluk Enerjisi 5 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2020 Felsefe 

Kolektif alan içindeki bir kiþi kendi üzerine düþen 1 birim iþ payý içinde artýk enerji deðeri de üretir. Artýk enerji nereden gelir. Sizin çalýþmanýzdan ve özdeðin potansiyel özellikleri içinde gelir.

  Boþluk Enerjisi 6 (Bayram Kaya) 21 Nisan 2020 Felsefe 

Kolektif yapý içinde sizin kendinizden, bilincinizden, isteklerinizden maada olmakla (...den baþka, sizin dýþýnýzda olmakla) var bulunan durumlardan ikincisi de sosyal alanýn sembolik 50 tabaný içinde yatar.

  Boþluk Enerjisi 7 - 8 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2020 Felsefe 

7 Bu nedenle günlük zorunlu durumlarla olan beslenme, barýnma, korunma, koruyuculuk yavru bakýmý, güvenlik, garanti ve zorunlu olan durumlarýn saðlanmasýnda sürdürülebilirlik için kolektif bir sosyal yapýnýn inþa nüfusu olan sosyal rezonans frekansýný, 50 kiþi olarak deðerlendirdim.

  Boþluk Enerjisi 9 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2020 Felsefe 

Sosyal alan 50 üssü 1 + 1 depo enerji saðlamasýný yaptýktan sonrasý boþluk enerji düzenine geçer. Yaklaþýk olarak sosyal alan boþluk enerji düzeni, her yönde ayný tek düzedir (izotropiktir). Bu aþamada

  Boþluk Enerjisi 10 (Bayram Kaya) 24 Nisan 2020 Felsefe 

Yani kiþi ile kiþinin doðada saðlamasý arasýnda zaten boþ zaman veya gecikme zaman devinmesi vardý. Kiþi þimdi bu gecikme veya boþ zaman içine kolektif bir alan etkisi ile 50 kiþiye baðlýdýr. Kolektif süreç sizin dýþýnýzda 50 kiþilik baðýntý olan yeni bir boþ zaman aralýðýný kendisine referans almýþtý.

  Boþluk Enerjisi 11 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2020 Felsefe 

Çevrenin üzerimizde belirme yapan bir alan etkisi vardý. Yaþam genellikle belli çevreye göre uyum içinde olmakla; yaþam belli bir totem bölgenin özgün alan etkisi altýndaydý.

  Boþluk Enerjisi 12 (Bayram Kaya) 26 Nisan 2020 Felsefe 

Sosyal saðlatma süreçleriyle yalýtan kabuðu aþmak, olanaklý deðildi. Kabuðu açan süreç ancak üreten iliþkilerle ve üreten iliþkinin dýþa açýlmasýyla olasýydý.

  Baþlangýç ve Hayat 1 (Bayram Kaya) 28 Nisan 2020 Felsefe 

Hayat bunca büyük bir genleþme iken, kendisini, çevresini ve zamaný bilen, algýlayan, olup bitene refleks durumla ve öðrenilmiþ tepkilerle davranýþ ortaya koyan mutasyonlu diyalektik bir süreç olmasýna raðmen; baþlanýþa göre hayat hiç bir þeydir. Baþlangýç her þeydir.

  Boþluk Enerjisi 13 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2020 Felsefe 

Bir durumu veya konu edilen bir sorunu yahut açýklýða kavuþturulmak istenen bir karmaþýklýðý ölçekli ve belirli yapmalýyýz. Bu kurala göre sosyal alanda birbirine eðim eden, birbirinin zýttý olan durumla iki ayrý etkinlik ve etkinlik alanlarýn bütünlüðü vardýr.

  Boþluk Enerjisi 15 (Bayram Kaya) 6 Mayýs 2020 Felsefe 

Kolektif yapýya göre kiþide olmayan, kiþide asla olamayacak olan yüksek enerjili ortak akýldý. Ya da kolektif zekâ karþýsýndaki kiþinin düþüncesi, kiþinin fikri, kiþinin aklý böylesine bir sýfýr düzeyli boþluk enerjisi ruhu taþýr olmasýný artýk anlamýþ olmalýyýz.

  Boþluk Enerjisi 14 (Bayram Kaya) 7 Mayýs 2020 Felsefe 

Sentez süreçleri kýrýlýr. Parça parça edilen ve kýrýlan baðlar nedenle enerji ortaya çýkar. Ortaya çýkan enerji boþluk enerjisi olmakla zorunlu bir yeni bir potansiyelle yansýr. Yeni bir baðýntý etkili enerjidir. Bað enerjisi kýrýlmazdan önceki var olan enerjinin, yok olanýdýr. Zýt olanýdýr.

  Boþluk Enerjisi 16 (Bayram Kaya) 8 Mayýs 2020 Felsefe 

+1 kabili sembolik anlatýmlý yazýlý görselin yanýnda, 1'i çektiðimizde kalan + görseli 1 çekildikten sonra yerinde kalan + iþareti yazýlý görseldi. Bu yazýlý görsel sembol "bir baðýntý iliþkisi içinde çözülmüþ belirli bir etkileme gücü" veren hareketin simgesiydi.

  Adalet Mülkün Temeli miydi? 2 (Bayram Kaya) 7 Haziran 2020 Felsefe 

Evet, adalet kaybedilen kolektif yapýnýn kaybýnda doðup; kolektif yapýya göre oluþup kolektif deðerlere yaklaþan kýyas davranýþlarýný ortaya koyan düzenlemelerden doðmuþtu. Ama hiç bir zaman kolektif yapýlarýn temeli olmamýþtý.

  Adalet Mülkün Temeli Midir? 4 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2020 Felsefe 

Üreten iliþkiler de farklý kritik eþik deðerlerinin kendi aralarýndaki seviye basýnç farký üzerinde giriþir. Bu fark giriþme ile yükümsen olur. Yükümlülük olur. Yüküm eþme olur. Birbirleri arasýnda EÞDUYUM baðlacý üzerinde taahhüttü. Bu yüküm doðrudan birbirine dönüþen, birbirine deðiþen enerji oluyordu.

  Adalet Mülkün Temeli Midir? 3 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2020 Felsefe 

Adalet köleci süreç ile birlikte geleceðe doðru anlam edilecekti. Adaletin bu durumla bilinmiþ olmasýný göz önüne alýp ta geriye doðru baktýðýmýzda; þunu anlarýz. Köleci sisteme kadar geçmiþ olan kolektif yapýlarda adalet; belirsizle belirli bir durum akýþý olmakla, kolektif yapýlarýn temeli deðildir.

  Adalet Mülkün Temelimidir? 5 (Bayram Kaya) 11 Haziran 2020 Felsefe 

Sosyal alan içindeki dýþsal kuvvet bað taþýyýcýlarý nelerdir? Nasýl belirlenir? Nasýl bir kesikli sürekli olmakla simetri kýrýlmasý verirler?

  Adalet Mülkün Temeli Midir? A Kýsým 3. Bölüm (Bayram Kaya) 12 Haziran 2020 Felsefe 

Kolektif sürecin niza süreci ile çýðýrýnda çýkarýlmasýyla gizli kurgu olan El, açýk açýk konuþmaya baþladý. El, gerçek mana da belirtildiði gibi evrenin yaratýcýsý olan Tanrý ile ayný kavram deðildi.

  Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 4. Bölüm (Bayram Kaya) 13 Haziran 2020 Felsefe 

Bu kavramlar karþýsýnda hazan yapraðý gibi titreyerek baktýðýnýzda korku; korkuyu duyan kiþi üzerinde imana, teslimiyete, sýðýnmaya dönüþmekle, inanç ortaya çýkardý.

  Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 1. Bölüm (Bayram Kaya) 14 Haziran 2020 Felsefe 

Adalet mülkün temeli midir? Bu soruyu þöyle de sorabiliriz. Mülk mü adaleti belirler? Adalet mi mülkü belirlemiþtir? Mülk ile adalet arasýndaki baðýntý olan sömürü inþacý bir temel özelliðe sahip midir? Yoksa sömürü ve adalet öznel ve sömürü kurgulu bir baðýntý mýydý?

  Adalet Mülkün Temeli miydi? A Kýsým 2. Bölüm (Bayram Kaya) 15 Haziran 2020 Felsefe 

Adalet mülkün temeli miydi? Bir þeyin temel olmasý için veya temelde olmasý için o þeyin inþayý olmasý; yani inþanýn kendisi deðil de inþa içinde, inþayý tamamlar bir inþa parça olmasý gerekir.

  Adalet Mülkün Temeli Midir? A Kýsým 2a (Bayram Kaya) 16 Haziran 2020 Felsefe 

Kristal yapý düzeni içindeki momentumun çok yüksek hýzlý atom ve atom sentezli düzey ve düzlem enerjisine sahip kimya yeni durumun belirlisi olma sýnýrlamasý içinde ikinci duruma yeni bir belirsizle oluþtu.

  Hukuk [ortaklýk - Paydaþlýk - Kolektifi Ýlik] Nedir? (Bayram Kaya) 26 Haziran 2020 Felsefe 

Hukuk kolektifti. Doðada ilk kes ortaklýðý olanlarýn hukuku vardý. Ýlk kolektif hukuk sosyal hukuktu. Sosyal hukuk saðlatan bir ortak aný yaþanmýþlýðýný içeren bað enerjili hukuktu.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 6 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Monarþi tekil ve ortak tanýmazdý. Tekil karardý. Oysa oligarþi tekil irade deðildi. Monarþi gibi tekil söylem karþýsýnda oligarþi biz söylemliydi. Yani oligarþi kendisine ortaklar tanýyan karþý söylemdi.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 1 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Buradaki Totem, Mevla, El, Tanrý, Ýlah gibi kavramlarýn evrende beliren Yaratýcý ve Mutlak Güç olan Yüce Tanrý kavramýyla hiçbir ilgisi olmayan tarihsel verilerdir. Zaten Evrensel Yaratan Güç olan Yüce Tanrý kavramý da bunlardan hiç birisi deðildir. Kader mülk sahip dünya genelinde olan kavramlardýr. "Eylerse Mevla eyler Mevla ne eylerse güzel eyler" Bu gibi sözler albenili, aðdalý ve yaldýzlý büyüleyici sözlerdir. Büyü bir söylemin tersi olan düþünmeyi unutturup yasaklamakla; sizin etraflýca düþünememe girdabýna düþmenizdeki kapýlýþla büyülenmeydi. Bu tür söylemler hiç bir direnç ön görmeksizin, alt yapýsý kabul ettirilmiþ süreç anlamlara atýf olmakla; tereyaðýndan kýl çeker gibi akýþlý olurlar. Eskiden mülkün sahibi padiþahtý. Yani mülk üretim nesneleriyle, üretim nesnesi içinde üretim nesnesiyle çalýþan insaný da içeren bir kavramdý. Mülkün içinde üreten çalýþan insaný çektiniz mi mülkün hiçbir anlamý yoktur. Kavramlarý þimdiki anlamlarla deðil geçmiþteki ilk anlamla özgülenen geliþmesi içinde takip edeceksiniz. Ýnsanýn üreten iliþkisi içindeki emek nesnelerini çekerseniz insan üreten faaliyette bulunamaz. Doðaya ve zorluklarýna teslim olur. Mülk bu nedenle kolektif etkili özne (insan) nesne giriþmeyle mülktür. Mülkün sahibi padiþah (Mevla) karþýsýndaki kiþi kendisini tanýtýrken kendisine "Kulunuz" derdi. "Kulunuz Evliya Çelebi" derdi. Yani üzerinde her tür tasarruf hakkýnýz olan köleniz Evliya Çelebi demekti. Padiþah ta zaten bu anma veya zikrin baský ve basýncýyla herkese kullarým derdi. "Kulumuz Evliya çelebi nasýl? Ne haldedir? Nicedir?" diyen mülkiyetli bir azametle sorardý. Mevla neydi? Mülkü olan. Mülk sahibi olan kiþi efendiydi. Mevla’mýz da efendimizdi. Mülk sahibi olmanýn gücü ve azameti ile güç ve iradeydi. Efendi mülk sahibi olan, mülkünü tasarruf edendi. Mevali neydi Mevla olanýn kuluydu. Mülk yoksunu iradesiz acizlikti. Köleci mantýkla ihsas edilen düþünce buydu. Bu mantýk tarihin inþa sürecine, gerçeðe ve gerçekliðe kökten aykýrý bir durumdu. Mülkün sahibi diliyordu. Mülkün sahibi mülkten sadaka veriyordu. Mülkün sahibi mülksüz olana (aslýnda mülksüz kýldýðý kiþilere) acýyor, merhamet ediyor, lütufkâr davranýyordu! Kendilikten mülk sahipli olmanýn davranýþýydý. Ýþte bu nedenle bu mantýk alt yapýsý üzerinde oluþan alan etkisi akýþý içine bu türden veciz sözler söyleniyordu: "Eylerse Mevla (sahibimiz-efendimiz) eyler Mevla (sahibimiz-efendimiz) ne eylerse güzel eyler" Öyle ya mülkü olan, mülkten verip vermemenin eyleminde olurdu. Mülkün sahibi mülkten ister versin ister vermesin; ne eylerse güzel eylerdi. Bu kaderdi. Hayýr ve þerdi. Hayýr, da þer de Mevla’dandý. Böylece bu sözlerle iman akdinin altyapýsý ve akli zemini oluþturulmuþtu. Bu zemin üzerine de bu tür "Eylerse Mevla eyler/ Mevla ne eylerse güzel eyler" gibi söylediðiniz sözler bu tür inanmýþlýk alaný içinde yað gibi akar. Bu sözler boyun eðiciliðe, teslimiyete dirençsiz olmaya yað etkisi yapacaktý. Monarþinin dili tekilerk dili. Oligarþinin dili mülk sahipleri ortaklaþmasýnýn irade ve paylaþým yapma paylaþtýrma gücüydü. Monarþi ve oligarþinin dili olan sentez, þimdiki tüm dinlerin inþa diliydi. Dinler bu inþa dili içinde ve inþa dili çevresindeki zamana ve zemine baðlý bir evrim sel, düþün sel, eylem seli oluþla kendi eylemini sürükleyen ideolojinin (öðretinin) fikri hareketi olan öznel dildi. Ýlk totem yapýlar ilk sosyal sözleþmelerdi. Bu nedenle ve bu aþamada sosyal sözleþme sözlü olmaktan çok vücut ve yönelimli bir eylem birliði dilidir. Sosyal sözleþme saðlatan sosyal alanýn çekimiydi. Çekim alaný içinde söz ve eylem birliðini totemdi mana düþüncesi olukla belirten, kodlayan eylem ve saðlamalarýn alan içi kendi tekrarlarýydý. Toplumsal sözleþmeler üreten iliþkilerden sonra, üreten iliþkilerin totem grup alaný dýþýnda giriþen söz eylem ve takasla ürün anlaþmalarýydý. Toplumsal sözleþmelerinin kökeninde totem meslekleri vardýr. Toplumsal sözleþmelerin temelinde totem meslekleri giriþmesi vardýr. Ama ne sosyal sözleþmeler içinde ne toplumsal sözleþmeler içinde; din ve din benzeri efektler hiç yoktur. Üreten ittifak olmaktan çok teslimiyetçi bir üretim biçim olukla tekerkillik (monarþiler); biat, taat, itaat ve ibadet ahdi olan izole yapýlardý. Tekerkillik içindeki bu kümülatiflerle birlikte oluþan iman ahdi kavilleri, önce din benzeri El iman ahitle monarþin bir inanç ve iman ikrarlarýný oluþtular. Sonra da üreten yapý içinde köleci mülk iliþkilerini güden genel çizgiler dâhilindeki oligarþin yapýlarla kýrpma ve düzenlemelerle dinler vardý. Dinler bu mülkiyetçi köleci genel çizgiyi gözetme benzerliði içinde güncele iliþkin akýþa yol verecek yerel veya lokal oligarþinle yerel ya da lokal feodaliteyle birlikte tamamen dinler, vardýr. Dinler, acýkmanýn biyolojik olmasý gibi bir gereksinmeyle hayatla ve dolaysýyla insanla her zaman her yerde var olan genel bir belirme hiç deðildirler. Dinler böylesi bir genellik ihtiyacýndan kaynaklanmakla dünyanýn her yerinde her insanla birlikte görülür olan genel ýralý bir tutum deðildir. Dinler hiç bir zaman genel baðlamla genel karakterli deðildirler ve þimdilik yeryüzü dini de deðildirler ve zulümle, zorbalýkla olmadýkça bu halleriyle yeryüzü dini olmalarý da olasý deðildir. Ýnsanýn biyolojisinden gelen bir duyuþ vardýr. Bu duyuþ din deðildir. Kiþilerin kaygýlardan arýnmasýyla kiþi yönelimlerini güden kiþi yönelimlerini aydýnlatýp anlam veren duyuþ grotesk iliktir. Grotesk ilik hiç bir zaman din deðildir. Dýþ dünya baský ve basýncýnýn kiþi öznesi üzerinde anlamlandýrma olan duygulardýr. Artýk kiþi bu duygularýyla koþullu refleksin tavrý oluyordu. Dinler sosyal sözleþmelerden ön toplumsal sözleþmelerden çok sonra vardýr. Kolektif gücü özelleþtiren mülk iliþkisi içindeki; mülk sahibinin paylaþtýrmasýna göre olan sosyo toplumsal baskýyý yerel alan içinde kiþiye yöneltmenin baský basýnç duyuþudurlar. Yani din, dýþ dünyanýn baský ve basýncýndan çok sonra üreten iliþkileri köleci tarzla paylaþtýran yapý içinde gelip; kiþideki groteski duygularla birlikte kiþi duyumlu salýnýmý büyüten sosyo toplumsal bir yatýþtýrýcý olmakla yatýþtýrýcý; teslimiyetçi; öðütçü; ödevli þartlý öðrenmedir. El ihale unsuru bir mana fikridir. El kolektif zenginliði "mülk benim. Ben mülkümü dilediðime verdim. Ben mülkümü pay ederken siz þahit miydiniz? Diyerek kolektif mülkiyeti seçkin kiþilere ihale emenin meþruiyet mantýðýydý. El köleci yapýdan günümüze kadar, günümüz de dâhil; kamunun kaynaklarýný kolektifin kaynaklarýný ihale eden, tanrýlaþan güçtü. El mülk sahipliðinin ve mülk sahibi yönetme gücünün üretilen içinde aslan payýný almasýydý. Bir zamanlar yeryüzünde otuz beþ bin tane El tarzý mutlak monarþini mülk sahipliði temsilcisi olan küçük egemenlikler vardý. Ve bunlar tarih kitaplarýna yanlýþ bir algýlatmayla, geçmiþ süreci unutturan söylemle birçok tanrý, çok tanrýlýk düþünce söylemiyle geçmiþtir. Bu otuz beþ bin köleci ve monarþi temsilcisi tanrý efendiler sentezi ile oligarþinin temsilcisi olan tevhidin tanrýlarý ortaya çýkmýþtý. Amon-Ra, Yehova, Ahura Mazda vs. bu tanrýlardan sadece bir kaçýydý. Tarih bilinci genel bir akýþtýr. Dinler genel akýþlý sürekliliðin içinde mahallî tutumlu geçmiþten intikal eden söylemle mevcut durumda beliren sorunsallara göre olan çýkarýmlardý. Yine günümüze gelen süreçte otuz beþ bin tane tanrý efendilerin oligarþin sentezinden geriye Yahudilik, Hristiyanlýk, Budizm, Þintoizm, Konfüçyüs gibi büyük sentez dinleriyle bunlar dýþýnda belki de ancak bin kadar din kalmýþtýr. Otuz beþ bin efendi tanrýnýn sentezinden geriye kalan 4300 kadar dinin çoðu 50 yüz kiþilik grup, topluluk dini boyutunda olmakla çoðu bahse bile konu olmazlar. Monarþin inþaca duruma göre söylenen sözlerden biri daha örnek olarak söylenecek olursa þu tür bir söz monarþin yapý içinde söylenen bir lafýz olmakla söylenebilir. "O her þeyi hakkýyla bilendir". O her þeyi hakkýyla bilirse, söylediði her söz de haktýr ( doðrudur) yönetendir. Yine bu baðlamla "siz bilmezsiniz o bilir" der. Doðru da. Çünkü siz kolektif olaný biliyorsunuz. Ama "mülkün sahibi o" gibi tekile göre olaný bilmezsiniz O zaten kolektife karþý, kolektif olmayanlarý sayýp dökmekle; özel sahipli mülk egemenliðini (monarþi olaný) söylemekle; monarþiye ait olan gücün her þeyini biliyordu. Kim? "O". "O kim?" Mülk sahibi. Bir gerçek daha vardý. Her þeyi hakkýyla bilen, kolektif ligi bilmiyordu. Kolektif ligi görmezden geliyor, kolektif ligi giderek unutuyordu. Unutulan kolektif gerçeklik, her þeyi bilen tarafýndan söylemce "merhamet, lütuf, acýma olarak; rahman ve rahim olanýn" harcama ve tasarrufu olan gizlemelerle hatýrlanacaktý. Ýlk köleci monarþin inþa içinde "o" olan, kendisinin kolektifleri (ortaklar veya ortaklarý yok diyordu). Bilmezlik burada baþlýyordu.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 2 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Eski ahde göre tekil egemenliðe göre olan söylem ve zikirden doðan çeliþme, biz demenin zikri içinde çoklukta tekil olan yeni bir tevhit dilini doðuruyordu. Bu dil "biz" diyen oligarþinin gücüydü.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 2 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Eski ahde göre tekil egemenliðe göre olan söylem ve zikirden doðan çeliþme, biz demenin zikri içinde çoklukta tekil olan yeni bir tevhit dilini doðuruyordu. Bu dil "biz" diyen oligarþinin gücüydü.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 3 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Monarþi "O'ydu" Deðilse bir yapýnýn adý ne olursa olsun o yapý çokluðun ortaklaþma gücü olmaktan asla kurtulamýyordu. Çünkü atom ve atomik inþa ile her þey molekülerdi (bileþen, bileþik yapýlardý).

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 4 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Doða bileþenli söylem bile tekil söylem gibi olmakla bir giriþmenin, bir bütünlüðün adýdýr. Giriþme ya parçalar arasý uyum veya uyumsuz durumla; fark durum, firen etkili durum, kýyas, oran durumlarýyla birbirini destekleyen, birbirini sönümleyen durumlar gibi türlü türlü giriþmelerdir.

  Monarþinin Dili Oligarþinin Dili 5 (Bayram Kaya) 8 Temmuz 2020 Felsefe 

Oligarþiye göre de güç ve yönetim ortaklarý olan ortaklaþýþla bir irade ve yönetim anlayýþýydý. Tekil olan ortak tanýmayan monarþin bir anlayýþtý. Biz ise yönetim de karar alma da mülk sahiplik iliþkileri içinde ortaklaþmayý tanýyan tevhit diliydi.

  Toplum 3 (Bayram Kaya) 22 Temmuz 2020 Felsefe 

Küçüklüðün dünyasýndan büyüklerin dünyasýna doðru geçiþte türlü faz hatlarý vardýr. Bu tür faz durum içinde olanlardan birisi iyon hareketidir. Ýyon hareketi bir yanýyla proton hareketiydi. Diðer yandan da bir kuark olan elektron hareketiydi.

  Toplum 1 - 2 (Bayram Kaya) 22 Temmuz 2020 Felsefe 

Ýnsan çevresinin ürünüdür. Yani hayat doðal ve organik oluþumlu özne sistemin ürünüdür. Ýnsan organik bir özne nesnellik, kolektif bir özne sosyallik ve üstel çarpanla kolektif bir özne toplumsaldý. Bana göre insanýn insanlýðý önce tüm diðer sosyal hayatlar gibi sosyal zekâyla belirimdi. Sonra da kolektif ile üreten toplumsal zekâydý. Zaten insan insanlýðýný üreten, ittifak eden kolektif zekâ içinde elde etmiþti. Deðilse ben insaným diye peyda olmamýþtý.

  Toplum 4 (Bayram Kaya) 23 Temmuz 2020 Felsefe 

Yani kiþi kendi içinde bulunan kritik deðerli boþluklu tanecikli iç içe enerji alanlý bitiþik zamanlarý iþ bölüþümü yapan kolektif alan içinde her biri bir iþ kolu üzerinde ayrýk zamanlara dönüþür. Kiþi ile var olan tümel enerji gün boyu ayrý ayrý eþ görevli gruplar üzerinde, akýyordu.

  Toplum 5 (Bayram Kaya) 24 Temmuz 2020 Felsefe 

Hayat bu tür simetri kýrýlmasýný hangi düzlemden referans ediyordu? Ya da, hayat hangi düzey ve düzlem iliþkilerini deðiþen dönüþen benzer tekrarlarýyla makro düzlemin üstel durumlusu yapýyordu?

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 1 (Bayram Kaya) 18 Ekim 2020 Felsefe 

Zihinsel yatkýnlýklar oluþtuktan sonra aralarýnda ahit olacak anlaþma koþullarýný tadat edecek iman akdini, önce sözle; sonra da kutsal metinlere dökülenin yazýlý þartname iþi geriye kalan konu olacaktý. Ahdi anlayýþý, bu tür zihinsel alýþmalý yatkýnlýklarýn fikri oluþumunu tamamlayacak olan fiili durumlardý.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 2_3 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2020 Felsefe 

Olaðan ve verili düzende sürekliliði olan bir istismarý otaya koyamýyordu. Kiþiler yýldýrýmdan kaçýnma gibi temel referans deðeri olukla görülen kimi groteski imajlarý haz-elem bazlý seçme ayýklama mekanizmasýna uygun biçimde seleksiyonlar yapmýþtý. Doðal olan, doðru olan ve temel olan tutum buydu.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 4 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2020 Felsefe 

Dinler bir kez köleci yapýnýn temeline mülkün sahibini ve mülk sahibinin takdirini koyduktan sonra, siz ne yaparsanýz yapýn; mülk sahibinin sözünü ve takdirini deðiþtirilemezdiniz! Bu deðiþtirilmez ilik içinde özgürlük gibi bir kavramýn esamisi okunmamakla siz öðretilmiþ bir çaresizliðine teslim oluyordunuz.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 5 (Bayram Kaya) 23 Ekim 2020 Felsefe 

Aslýnda El ismiyle tezat olmanýn imgesiydi. Bilmez ama bilir. Gücü yetmez ama yeter. Adaletsizdir ama adalet timsalidir vs. Ýþte bizler þimdiki El ‘i o bilmediðimiz tüm zamanlarýn da El 'i olarak konuþtururuz.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 6 (Bayram Kaya) 24 Ekim 2020 Felsefe 

Erken dönem kardeþlikleri temas etme, dokunma, birlikte yaþam ve ortak aný oluþturmayla; hepsi biri, birinin de hepsi olmanýn kardeþliðidir. El mantýklý kardeþlik inanç üzerinde soyut absürt, kardeþliktir. El mantýklý kardeþler erken dönem kardeþleri gibi yaþama, gerçeðe dayanmaz.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 7 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2020 Felsefe 

Derenin kuþu, kolektif alan içinde kolektif üretimle ortaya konuyordu. Derenin taþý ancak kolektif alan içinde kolektif kuvvet ve kolektif yeteneðin ortaya koyduðu teknik ve teknolojilerden oluþuyordu.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 8 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2020 Felsefe 

Ortalama aklý ortaya koyup üretemeyenler, tarih sel mirasla olacaktý. Sizin dýþýnýzda ve sizden baðýmsýz olan geri beslenim yasalarýyla olacaktý. Kiþi, tarihsel zeminin geri doðrultma yapan bilinciyle davranacaktý. Tarihsel geri baðlaným bilinci olmakla köleci sistem öncesi tarihsel zemine göre inþa baþlangýcýnda ve inþanýn geliþme evresi içinde sadaka vermek yoktu.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 9 (Bayram Kaya) 27 Ekim 2020 Felsefe 

Acýkan kiþi elma aðacýna doðru yönelimli iken yönelim, saðlama yapacak kuvvetten ötürü alanýn yönüydü. Acýkan kiþi elma aðacýna doðru giderken dere aþýyor; bayýr týrmanýyor; kiþinin önüne kurt çýkýyor veya elmanýn aðaçtaki en yüksek yerde buluyor olmasý ile bunlarýn tümü alan yönüne zýt kuvveti oluþurlar. Bu engeller fazladan güç harcanmasý olmakla, direnci büyüten; tersten karþý konmasý gereken kuvvettiler.

  Alan Açma ve Kolektif Kuvvet 10 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2020 Felsefe 

Ya da 3 ün 2 ye (3/2= 1,5) veya 2 ‘nin 3 e (2/3 =0,666…) oranýndaki gerilme gibi genleþme ve çoðalma olmakla aralarýnda mutlak bir 2/3 oraný vardýr. Kolektif alana üçüncü boyut olan eklenme, üretmenin hacim boyut olmasýydý. Hacim boyutlu genleþme kolektif alanýn yüzey gerilimini yýrtar. Alaný böler, parçalar.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 1 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2020 Felsefe 

Belirsizle durum kendisine belirsizle olan bir durum deðildir. Dýþta ölçüþme veya giriþme koyamayan bir davranýþa belirsizle durumdur.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 2 (Bayram Kaya) 30 Ekim 2020 Felsefe 

Oysa spritüal bir ruhçu öðreti, üçüncü boyut hacimle üreten kolektif bir mülke, “mülk benim” diyen söylemin üs sel devinimli açýlýmlarý içine ikame edilmekle, bu çýkarým; Hay Bin Yaksan da kiþi aklýna bir þaþýrtma vermektedir

  Bileþim ve Bileþimin Kolektif Özelliði 3 (Bayram Kaya) 31 Ekim 2020 Felsefe 

Þimdiki zamanýn geriye etkimesi içindeki paylaþým El ‘in takdirine yönelme ve El ‘in takdirini anlama oluyordu (iç sel duyuþ). Baþlangýcýn ileriye etkisi de El ‘in takdirine boyun eðen tevekküldü (imandý).

  Bileþim ve Bileþimin Kolektif Özelliði 4 (Bayram Kaya) 1 Kasým 2020 Felsefe 

El kendisine geçen soyut kolektif güçle davranýyordu. Ama dýþtaki somut kolektif gücü El; þirk saydý. Kendisine bühtan saydý. El bu eþleþme içinde kolektif etki olaný çekip kendisine alýyordu. Bu durumda kolektif yetenekli yüklerin tümü El ‘e geçen bir anlam yüklenimi olmasýyla; kolektif kapasiteyi El de bulmanýz kaçýnýlmaz olurdu.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 5 (Bayram Kaya) 2 Kasým 2020 Felsefe 

Bunlar gerçeði anlatan anlama ve anlatýmlar deðildi. Sömürücü ve sömürü mantýðýydý. El düþüncesini var edici; El düþünce antlaþmasý olan dinleri var edici; sömürüye yol açan, her somut olgunun, soyut mana ifadesiydiler. Þimdiye dek olan bitenler, zaten bir çýrpýda geçmiþte olup bitmiþ olanlarsa eðer þimdi diye bir þeyin olmamasý gerektirirdi.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 6 (Bayram Kaya) 3 Kasým 2020 Felsefe 

Kuantum bir noktanýn her yöne ortam salýnmasý veren bileþimi zar yüzeyle, zar yüzeyi oluþan bileþik bir boyutlu ipliksi kuantlarla olasýydý. Bileþim; ileri geri olan çizgi boyutlu titreþimle, bir boyutun saðýna soluna açýlým veren iki boyutlu dalga hareketiydi.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 7 (Bayram Kaya) 4 Kasým 2020 Felsefe 

Fizik yüzeyler þimdi iki boyut düzlem üzerine hacim sel bir fark gerilimdi. Tesseract (tetraküp-teserat) ta dördüncü boyuta, dördüncü ayýrt olmakla dördüncü ayýrtýn da fizik hacme olan alan etkisi, ZAMANDI.

  Bileþim ve Bileþimin Özelliði 8 (Bayram Kaya) 6 Kasým 2020 Felsefe 

El, tekraren geri baðlanma yapan kolektif özneli bu durumlarý; "gaibi bilmek" olukla söylüyordu. Gaibi bildiðini söyleyen El, týpký kolektif yapý bileþenleri gibi yanýna da insan olmayan ama iþ görsünler diye insan benzeri yardýmcý kolektif özneler alýyordu.

  Yakýnsatýcýlar 1 (Bayram Kaya) 9 Þubat 2021 Felsefe 

Geçmiþin ve geçmiþ süreçlerin nasýl baþlayýp nasýl geliþmiþ olduklarýný tarihsel izlerinden hareketle modellemek, kontrol etmek, deney sel kýlmakla anlamak, bilmek zorundayýz.

  Varlýðýn Özündeki Yasallýklar 1 (Bayram Kaya) 27 Þubat 2021 Felsefe 

Yasalar o olgu ve olayýn kendisini, evrenin iþleyiþini ele verirler. Alan, eðim, eylemtenler (eylemdenler)vs. birlikte olanla birlikte gidenin birbirine bað enerjisi olma görünüþleriydi. Ýþleyiþler olgu ve olaylardaki iç, dýþ iþlemdenlere tabii olan nicelikti durumlarýyla olasýdýrlar.

  Varlýðýn Özündeki Yasallýklar 2 (Bayram Kaya) 28 Þubat 2021 Felsefe 

Dalga parçacýktý. Ya da dalga tepenin çukuruyla çukurun tepesiyle birlikte vardý. Çukur kendi yaptýðý tepeyle fark (potansiyel) yapýyor, tamlaþýyor, doluyordu. Tepe de kendi oluþturduðu çukuruna kayýp düþmekle çukurunu dolduruyordu. Bir dalgayý tamlaþan tepe-çukur gibi parçalý durumlar boþluk, doluluk gibi en az bir ikili belirsizle üssü süredurumlardý.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýktý? 1 (Bayram Kaya) 28 Þubat 2021 Felsefe 

Ortak atalarý "maymun olan" kendisine "simiyen" denen omurgalý memeli bir türden kollara ayrýlmakla simiyenler olarak týpký goriller gibi, týpký gibonlar, þempanzeler gibi, týpký orangutanlar gibi, ayrýlan dallarýn hiç biri olmayan hemcinslerimizde bu dallanan yol ayrýmýnda geliyorlardý.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 2 (Bayram Kaya) 1 Mart 2021 Felsefe 

Ýlahlar yine üreten bir totem mesleði iliþkisi içinde üreten bir irade gücüydü. Ýlahlar üreten bir neden sonuç etkisi üzerinde; totem alan özneleri lehine kararlar alabilen sapience grupla; neandertallerden, habilislerden, erectuslardan vs. ayrýlmýþtý.

  Varoluþun Yasallýðý 3 (Bayram Kaya) 3 Mart 2021 Felsefe 

Yani bakýþ açýnýza göre bir çukur U tersi ve anti durumuyla ꓵ atýmlý tepedir. Yine bakýþ açýnýza göre bu ꓵ þekle üsten bakarsanýz tepe; alttan bakarsanýz çukurdur. Buna zýttý ve üssü durumla çukur olan tepe, tepe olan çukurdur diyoruz. Her çukur çeper ucuyla yamaçlaþýr ve tabanýyla tepe yapar. Her tepe de zirvesiyle çukura eðimle düþer.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 3 (Bayram Kaya) 3 Mart 2021 Felsefe 

Bir miktar buðday ile bir kundura, farklý bir üretim; farklý bir tüketim ve farklý bir kullanýmdýlar. Fark veren her þey kendi aralarýnda FARK POTANSÝYELLÝ durumdular. Aralarýnda FARK GERÝLÝM olan çekimin akýþýydýlar. Ýþte üreten ve iradi olan ÝLAHLAR; gruplar arasýndaki bu fark potansiyelin çekimine uygun “temas etmenin ve ittifak yapmanýn” kararlarýný da alan ÝRADEYDÝLER.

  Gerilim 1 (Bayram Kaya) 5 Mart 2021 Felsefe 

Ayrýca fark durumlar gerilim çeliþki olmakla birlikte farklý ortamlar seçilisine denk düþecek olan mutasyon ve çeþitlilikle zenginlikti.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 5 (Bayram Kaya) 7 Mart 2021 Felsefe 

Ýttifaklar üreten mantýkla olsa da esen rüzgâr totemi mana içinde olmakla yapýlan ittifakýn gerekliliði üreten mantýkla anlaþýlmýyordu. Böyle bir düþünme anlama kalýbý yoktu. Ýttifaklarýn anlaþýlýr olmasý için ittifaklarýn sosyal anlayýþlý bir mantýðýnýn olmasý gerekiyordu.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 4 (Bayram Kaya) 7 Mart 2021 Felsefe 

Üssel durum çeþitliliði, yalýtýmlý ortam engelini aþmaya denk düþmeyi veya yalýtýmlý ortamýn engelini aþamamaya denk düþemeyecek olmakla, belirsizle bir olasýlýktý. Ýþte zýt yönde çeþitlilikler bir seçilim nedeniydi.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 6 (Bayram Kaya) 8 Mart 2021 Felsefe 

Bu tanýma iþi bir grubun diðer gruba kendi melezleri üzerinde sendenim, sen de bendensin demenin selam (barýþ-esenlik) eden, selamet eden anlam vurgusuydu. Her ölümlerle sayýsý azalan ilahlar, totemi saygýlýyan eski geleneðe karþý ittifakýn aþýsý tutsun diye melezler üzerinde insaný ve ittifakýný saygýlýyorlardý.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 7 (Bayram Kaya) 9 Mart 2021 Felsefe 

Ýnsan tüm bu etnik ve totemdik sorunsallarýn, bileþim sel olgu ve olaylarýn; ittifaký bileþimi nedenle ortaya konan sorunsallarýna karþý sorumluluk tarihini omuzunda taþýr olmanýn bilinci olmakla ittifakýn ürünüydü.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 8 (Bayram Kaya) 10 Mart 2021 Felsefe 

Ýttifakýn baþýnda BÝR ÝÞ BÝLÝR, MESLEK SAHÝBÝ ilahlar, kendi melezlerine ve kendi torunlarýna sofra kuruyorlardý. Ýlahlar totem alanda doðup büyümekle daha çok totem alana aittiler.

  Ýnsan Nasýl Ortaya Çýkmýþtý? 9 (Bayram Kaya) 11 Mart 2021 Felsefe 

Bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; kara gibi diðer bir ortamda üssü belirsiz içindeki hareketin birine denk düþecekti. Ya da bir ortam içine denk düþme olan üssü devim belirlisi; baþka bir ortamýn denk düþmeyeni olacaktýr.

  Evrim 2 (Bayram Kaya) 13 Mart 2021 Felsefe 

Yani hayat karada, yürüme ve týrmanmayý gereken ortamdý. Karadaki engelli alan içinde yüzme eylemi týkanma, yýðýlmaydý. Karada engellenmeye, baskýlanmaya uðrayan yüzme eylemi; bu ortama denk düþen yürümeyi, týrmanmayý belirli yapýp seçecekti.

  Evrim 3 (Bayram Kaya) 14 Mart 2021 Felsefe 

Ýkinci duruma, üçüncü durumun olanaðý ile giriþen üç boyutlu devinmeler, iki boyutlu yüzey gerilim hareketi ile üçüncü boyutun hacim gerilim hareketleri arasýndaki ölçüþen zamaný verdiler.

  Evrim 4 (Bayram Kaya) 15 Mart 2021 Felsefe 

Ýki boyutlu bir yüzeyin gerilme kapasitesi þimdi bükülen yüzey gerilmeli kapalýlýk içinde, iç oylumun gerilme kapasitesi ile birleþmekle bir iç hacmi vermektedir. Üç boyutlu bir taban gerilimler yüzeyi; en, boy, yükseklik olan sayýlarýn çarpýmý, oylumu veriyordu.

  Evrim 5 (Bayram Kaya) 16 Mart 2021 Felsefe 

Aslýnda bir birim demek, bir etkileþme; bir ölçme belirlemesi ortaya koymak gibi olsa da; her düzlemle her boyut içine o boyut kurallarýyla bakan teorinin gözüyle; birbirine geçiþen etkisiz bir, bir birim belirlisi, yine belirsizledir.

  Evrim 6 (Bayram Kaya) 17 Mart 2021 Felsefe 

Kolektif alan birbiri üzerinde saðlasan olan paylaþmayý, birbiri üzerinde takas eden kolektif süreçti. Kolektif süreç artýk zaman ve artýk ürün ve üssel durumlu kolektif birim zaman ortaya koyuyordu. Günümüzden itibaren bu geri iz üzerinde geçmiþe bakarýz.

  Evrim 7 (Bayram Kaya) 19 Mart 2021 Felsefe 

Milyonlarca yýl ne birbiriyle tanýþmýþ ne birbiriyle yarýþmýþ olan gruplar þimdiki ritüel içinde birbiriyle tanýþacak olanlar, birbiriyle yarýþacak olanlardý (!) "Ýttifak kardeþliðiyle" birbirine tanýþma ve yarýþmanýn baðlamý ediliyorlardý! Kardeþlik totemi mana ritüeli içinde grup içindeki kiþilere dokunma ve temas emenin vizesiydi. Sizinle kardeþ olmayan grup dýþýndaki baþka totem kiþilere de dokunmamanýn temas etmemenin tabu ritüeliyleydi.

  Evrim 8 (Bayram Kaya) 19 Mart 2021 Felsefe 

Vesile neden asýl neden deðildir. Dýþ nedendir. Her þey gibi totem dönem de kolektif bir üssel deðiþmeler nedeniyle totem dönemin gelecekte ne olacaðý veya nasýl þekil alacaðý yönüyle belirsizledir.

  Evrim 9 (Bayram Kaya) 20 Mart 2021 Felsefe 

Su kendi bileþimini veren hidrojen, oksijen üssü durumlara olabildikçe kapanan bir geri iz olmakla, su sizi boðar, su cisimleri taþýr, ateþi söndürür, tohumu çimlendirir vs. bir üssel özelliktir. Çeþitliliktir.

  Evrim 10 (Bayram Kaya) 21 Mart 2021 Felsefe 

Diðer bir olasýlýkla belirli olmayan üssü kuantum durumlar olamdý. Belirenin belirsizi bir enerji durumla fizikti. Fizik maddenin anti fizik maddesiydi. Madde ile anti maddenin birbirini yok eden enerjiydi. Birbirini yok eden denge durumun enerji seviyesiyle boþluk durumun giriþmesiydi. Boþluk durumun enerjisi, boþlukta var oluþu belirler. Bu nedenle boþluk her an belirenle belirsiz durumlarýn enerji içermesidir.

  Butlan 1 (Bayram Kaya) 23 Mart 2021 Felsefe 

Yeryüzü ölçümlerinde Dünyanýn en sýcak yeri Kaliforniya Ölüm Vadisi +56,7 derece sýcaklýk ile en soðuk yeri VostockII -89,2 derece olmanýn yaklaþýk lýðýyla dünya üzerinde her bir yer 145 derece fark aralýðýndaki potansiyel bir deðer durum içindedir.

  Butlan 2 (Bayram Kaya) 25 Mart 2021 Felsefe 

Yine 1 derece sýcaklýk deðeri üzerine 2 derece sýcaklýk deðeri ve 2 derce sýcaklýk deðeri üzerine 1 derecenin deðer bilgisi, aðaç üzerine kazýnan biçim gibi plak üzerine ses kaydý gibi kendi olgu ve olaylarý üzerine durum bilgisi olarak eklenir.

  Butlan 3 (Ýsmiyle Tezat) (Bayram Kaya) 26 Mart 2021 Felsefe 

Kiþi üzerinde boþa düþen 5 parça eylemin, enerji zamaný; yavru bakýmý olarak birine, gizlenme yeri bulma olarak diðerine, yavru bakýmý olark bir baþkasýna, güvenlik saðlama, uykudayken nöbet tutma olarak diðer kiþilerin her birine birer parça iþ eklenir.

  Butlan 4 (Bayram Kaya) 27 Mart 2021 Felsefe 

Fakat sorumluluk bilinci tekil kiþi gayreti içinde olmayan belirsizdi. Sorumluluk kolektifeydi. Kolektif alan da tekil kiþide olmayan bir güvence ve gayreti sorumluluktan ötürü tekil kiþiye veriyordu.

  Butlan 5 (Bayram Kaya) 28 Mart 2021 Felsefe 

Beslenme dýþýnda her bir parçayý boþaltan transferiniz, her bir kiþiden bir tek saðlama yapmanýn karþýlýðý olarak yani sizin görevinizle besin bulma olarak size ekleniyordu. Görev kolektif bir olguydu.

  Butlan 6 (Bayram Kaya) 30 Mart 2021 Felsefe 

Kiþi savunma görevi dýþýnda diðer 5 parça eylemli iþinden karþý taraf kiþilerle baðýþýkla olacaðýndan; bu kes bir kiþi için bir eylemin gerçekleþmesi olan 2 saatlik birim sürede; ikinci kiþimizle, ikinci kiþimize ait olan savunma zamanlý saðlama 2+2 =4 saatlik gerçekleþmeyle kolektif zaman ön görülür.

  Butlan 7 (Bayram Kaya) 31 Mart 2021 Felsefe 

5 farklý eylem de 5.2 =10 saat ile kiþi üzerinde kalkacak olduðundan kiþi, 10 saatlik kolektif boþalmalý bir boþluk alan kazanýr.

  Butlan 8 (Bayram Kaya) 1 Nisan 2021 Felsefe 

Keyfine göre iþ açmanýn ortamýnda bu kes de yeterince savunmanýn, yavru bakýmýnýn üstlenilmediði yerde 6 kiþiden dördünün keyfi besin bulma iþinde olmasý demek sistemin karar alamamasý demekti.

  Butlan 9 (Bayram Kaya) 2 Nisan 2021 Felsefe 

Ahlak diðer yönüyle üreten kolektif sistemin paylaþýmýyla ve köleci sistemin bozuk, çarpýk, kibirce paylaþýmýyla ve sosyal iliþkisiyle vardý. Ýçinde olduðumuz ahlak köleci ahlak olduðu için adaletle olmak zorundadýr. Adaleti de sömürten kiþisi mülke temel olan köleci adalettir.

  Faiz 1 (Köleci Evrim) (Bayram Kaya) 5 Nisan 2021 Felsefe 

Yani para "burjuva" denen "para adamlýðýna", "faize" ve faizle "tapýnak bankerliklerine" alan açacak sürece yol versin diye bulunmamýþtý. Ama para da bu tarz eðilimlere de cuk oturuyordu. Köleci sistem rýzký kýsýk olanla yokluðu öncütleþmeye, borç alýp borç veren ödeþmelere dönüþmüþtü.

  Faiz 2 (Bayram Kaya) 6 Nisan 2021 Felsefe 

Tarihsel olaný bilmeyen mantýk, "günün hal ve icabýna göre faiz alýnabilir" demekle hem zýrvalýyor hem bocalýyordu. Hem kapitalist olacaksýnýz. Hem kazanç yapmayacaksýnýz! Aklýnýz alýyor mu? Âlimseniz aklýnýz alýr.

  Faiz 3 (Bayram Kaya) 7 Nisan 2021 Felsefe 

"Yün eðirip ip dokumak" iþi köleci sürece vahiy edilmemiþti. "Yün eðirip ip dokumak" kadim köleci kültürün bilici, bulucusu olduðu bir üretim süreci olmayýp; "Yün eðirip ip dokumak" iþi kolektif üretim biçimiydi.

  Faiz 4 (Bayram Kaya) 8 Nisan 2021 Felsefe 

Kiþi nasýl olsa baba bizi giydirir, diye üreten sürece ve kolektif miras býraktýðý sürece son verirse; hapý yutar. Depo enerji yokluðundan üreten sistem daðýlýr ve çöker. Nüfus azalýr. Süreç olasý olabildiði kadar baþlangýç koþullarýna döner.

  Faiz 5 (Bayram Kaya) 9 Nisan 2021 Felsefe 

Bir zamanlar üreten gruplar çevresinde barbar ve yamyam gruplar vardý. Yamyamalar üreticileri ve üreticilerin mezardaki ölülerini çýkarýp yiyorlardý. Üreticiler hem kendileri yenmesin diye barýnak dýþýna kurtulmalýk yiyecek býrakýyorlardý.

  Faiz 6 (Bayram Kaya) 10 Nisan 2021 Felsefe 

Doðrultmalar temel eksene göre deðil, sanal ve kiþi tamahý iradeyi yansýtan vahye göreydi. Ýsa, Musa gibi duyarlý kiþilerin intikaya uðratýlmýþ bu tarz sanal belirlenmelerle oluþan köleci düþünce içinde; herkes gibi neler çektiðini anlayabilmemiz için anlatýyordum.

  Faiz 7 (Bayram Kaya) 11 Nisan 2021 Felsefe 

Bunlarý niye söylüyordum? Süreci anlamak için söylüyordum. Musa-Ýsa gibi duyarlýlýðý anlamak; vahiy ile oluþturulan köleci kolektif mantýðý, geçmiþi ile birlikte anlamamýz için söylüyordum. Eðrilikler karþýsýnda, köleci çýkarým ile yapýlan doðrultmalar, olmasý gerekene göre yapýlan doðrultmalar deðildi. Doðrultmalar temel eksene göre deðil, sanal ve kiþi tamahý iradeyi yansýtan vahye göreydi. Ýsa, Musa gibi duyarlý kiþilerin intikaya uðratýlmýþ bu tarz sanal belirlenmelerle oluþan köleci kolektif düþünce içinde olmalarý; herkes gibi onlarýn da neler çektiðini anlayabilmemiz için anlatýyordum. Bazen okur hem zaman kýtlýðý nedenle, hem ilgi alný olup olmamakla her yazdýðýnýzý deðil de ilgisini çeken baþlýða dek konuyu hasbel kader okuyor olacaktýr. Bu nedenle siz baþka yerde belirtseniz de her bir konu içinde de tekrarlar yapmak zorunda kalýrsýnýz. Yazýnýz tematik bir devam olmakla bazý tematik konular o konu içinde tekrarlanýyor da olabilir.

  Faiz 8 (Bayram Kaya) 12 Nisan 2021 Felsefe 

Ýlk steril ortamda borcu veren de verdiði borcu kat kat geri alanda feodal efendilerin kendisiydi. Böyle olunca faizde neydi? Faizin haram olmasý da neydi? Bu yola hikmetle olan Salihlerin yolu deniyordu. Salihlerin yolu köleci tecrübeyle þöyle belirleniyordu. "Aranýzdaki borç iliþkisini (ne demekse) adaletle yazýn, hiç bir þeyi eksik býrakmayýn" diyen El buyruðu; hem borç alýp vermeye izin veriyordu.

  Faiz 9 (Bayram Kaya) 13 Nisan 2021 Felsefe 

Eðer ilk kurulan köleci ortamýn sterilliði bozulmuþsa. Ve ortamda "banker bank" denen yeni türedi para adamý burjuvalar belirmiþse. Ve bu burjuvalar borçlandýrma hususunda da El i taklit ederek, El ‘in yolunda giderek; El ‘i kendi silahýyla vurarak feodal efendi ile çoban efendilere yani El E öncüt verip; verdiði borcu El 'den kat kat fazlasýyla geri alýyorsa; ortaya yeni bir ÝRADE ile çatýþkýn bir güç çýkmýþ demekti!

  Faiz 10 (Bayram Kaya) 14 Nisan 2021 Felsefe 

Köleci sistem içindeki ilk El tasarýmcýlarý da kolektif miras yoluyla "ilah imgesi olan bu ilah bilincini" edinmiþler ve biliyorlardý. Totemin ortaklaþtýran tabusu, Ýlahýn ortaklaþtýran kolektif iradesi; kolektif geliþmiþliðin bu düzeyi içinde kiþi tamahýna evirilmekle El 'in mülk sahibi olmasýyla belirtilecekti.

  Faiz 11 (Bayram Kaya) 15 Nisan 2021 Felsefe 

Kolektif süreç “kolektif güç nedenle” alan akýþý içinde enerjiyi en az kayýpla ama depo enerjiyi yokuþ yukarý tutumla biriktirip; yokuþ aþaðý olan kiþisel tüketime doru kullanýyordu.

  Faiz 12 (Bayram Kaya) 16 Nisan 2021 Felsefe 

Özne nesnel kolektif tahrik kuvveti kolektif depo gücünü oluþur. Özne nesnel kolektif tahrik (iþlerge) kuvveti araç gereç amortismanýný oluþur. Kolektif tasarým tahrikini, araþtýrma geliþtirme tahrikini vs. karþýlar bir sinerji ve bileþim gücünün özelliði olmakla kolektif alanýn kolektif tahrik (iþlerge) gücü olmaktadýr.

  Faiz 13 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2021 Felsefe 

Kolektif geçmiþ köleci sistemle kesintiye uðratýlmýþtý. Ortak geçmiþ, hatýrlanamamakla geçmiþ ile geri baðlaným yapýlamýyordu. Her þeyin baþýna El in irade ve takdiri konmakla Düz mantýk oluþuyordu. Düz mantýk içinde özne nesnel geri baðlaným, ancak köleci öðreti olan El takdiri ile baþlayabiliyordu. Köleci öðretiyi referans alan her çözüm de yeni bir baþka köleci iliþki ortaya koyuyordu.

  Faiz 15 (Bayram Kaya) 20 Nisan 2021 Felsefe 

Köleci sistem içinde kolektif güvence, üretim gücü ve üretim nesnesi; efendilere sömürü kaynaðý yapýlmakla, kolektif olan paylaþma süreci yok edilmiþti.

  Faiz 16 (Bayram Kaya) 21 Nisan 2021 Felsefe 

Duyarlý kiþilerimizin analizlerinin kökünde olmayanlar kolektif gerçeklerle, kolektif güvencelerdi. Kolektif olanýn yerine, "BABA güvencesinin" konmak istenmesi daha baþtan babanýn kýr zambaklarýný keyfi donatýp; keyfi beslememesinin tehdidi olmakla köleci mantýk çýkmaza girmiþti. Bu açmazlýðýn yeri köleci sitem içinde "aile güvencesinin" ortaya konma sürecini doðuracaktý. Çünkü baba güvencesi ve aile güvencesi eþlin devamýna katkýysalar da aile boyu sömürülmenize engel deðildiler.

  Faiz 17 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2021 Felsefe 

Kolektif süreç, kiþi üzerine daðýlýmla birçok türlü olan baþka-baþka enerjiyi, kolektif birim zaman üzerindeki iþlevsel ve görevdeþ daðýlýmýyla iþlerge (tahrik) eden enerjilere dönüþüyordu. Kolektif süreç iþlevsel görevdeþlikle iþleyim gücünü (farklý totem mesleði sektörleri atölyeleri) ortaya çýkarýyordu

  Faiz 18 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2021 Felsefe 

Bütünlüðü oluþacak bu özne nesnel olanaklar þu parçalardan oluþuyordu. 1- Her grup kendi öncesiyle kendisini belirleyen yalýtýmlý bir kolektif yasaya baðlý olan verili süreciyle yeni güne baþlýyordu. 2 – Bu nedenle bir grubun bir totem mesleðine sahip olmasý o grubun bu verili durumla bu ön koþul içinde olmasýydý.

  Faiz 19 (Bayram Kaya) 24 Nisan 2021 Felsefe 

Þimdi yükselen ve baþlangýç kodlarýna göre inþaca olmayan enfekte edilmiþ moda, kiþi benci hayal gücünü ortaya koyan modaydý. Bu enfekte moda kolektif bir iþlerge kuvveti olanla, kolektif bir iþleyim kuvveti olan üzerine oturmuþtu.

  Faiz 20 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2021 Felsefe 

Takas ve ittifaklar üreten iliþkili üreten hareketin üssel açýlýmýydýlar. Ýyilik, kötülük, ahlak, gasp, darp, öldürme, adil olma zulüm, sadaka, zekât vs. de El mana anlayýþlý düþüncenin kolektifçe üretilenleri, paylaþým asamasýn da El takdirine göre uygulamasý yapýlacak olan üssel durumun açýlýmlarýydý.

  Faiz 21 (Bayram Kaya) 26 Nisan 2021 Felsefe 

El yasalarýnýn birine göre “Hýrsýz malý kimin yanýnda bulunursa o kiþi alý konulup köle ediliyordu”. Yani efendi için öncel El takdir olan hýrsýzlýk; kâfir malý olmadýkça, fakire hýrsýzlýk yapmak yasaktý. Ýyi de hýrsýzlýk malý zenginin yanýnda da bulunamaz mýydý?

  Faiz 22 (Bayram Kaya) 27 Nisan 2021 Felsefe 

Þunu da belirteyim bu süreç para bulunana kadar altýnýn gümüþün takas deðeri yapýlmasýyla köleci takas bir nebze aþýlmýþtýr. Kolektif takas yerine kâr, kazanç gözeten birinin, satýcýlý alýþ veriþi gerçekleþtirememe zorluðu ortaya çýkmýþtý. Bu arýza kolektif olanýn arýzasý deðil, sömürücü, kâr yapýcý, alýp satmakla ticari kazanç elde edememe düzencinin arýzasýydý.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 1 (Bayram Kaya) 27 Nisan 2021 Felsefe 

Oysa tekil kiþi yaþamýnda ve sosyal grup yaþamý içinde ve ilk sel yaþam içinde kolektif oluþ eksikti. Baþtan beri totem yapýlara kadar süreç, kolektife bir eksikle olup ta çevresel baskýlarý; yýldýrýma, paratonere; uçaða, piste; teolojiye öte dünyaya fikrine dönüþemeyecekti.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 2 (Bayram Kaya) 30 Nisan 2021 Felsefe 

Çevrenin fantastik ve eðlenceli yanlarý, kiþiye göreydi. Kiþinin göreliliði de yaþama sevinci ve can korkusuydu. Bu neden ile kiþinin fantastik kurgularý, þimdilik kiþinin kendisinden baþlattýðý ikisinin arasý bir yol olan eylem alanýydý.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 3 (Bayram Kaya) 1 Mayýs 2021 Felsefe 

El söylemi neydi? El söylemi teolojiye göre Dünya ve biz bu gün nasýlsak, 4 milyar yýl önce de, dünya ve biz aynýydýk diyen dogmatik anlayýþýn tarihi iyi analiz etmeyen söylemiydi.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 4 (Bayram Kaya) 2 Mayýs 2021 Felsefe 

El mana süreci kolektif geri baðlaným yasasý içinde oluþan bu bolluðu; "bana var sana yok" sürecine çevirmiþti. Köleci teolojiye göre kiþi bana var dediði sürece de sabredecekti. "Sana yok" denen sürece de tahammül edip sabýr gösterecekti!

  Dört Durumla Ancak Teoloji 5 (Bayram Kaya) 3 Mayýs 2021 Felsefe 

Fazla enerjinin balta yapmaya harcanmasý gibi, kurban sunusu olmasý gibi kullanýmý, kolektif güçle olasý olacaktý. Ýlk sel dönemde avdan sunu yapmak, yüzen kütük gibi olasý olsa da, ilk sel dönemde transatlantik yapmak gibi beliriþ olarak pek olanaklý deðildi. Avdan sunu yapma iþi pek ekmek çýkar gibi görünen süreç deðildi.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 6 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2021 Felsefe 

El mana anlayýþlý üreten groteski canlýcýlýk kolektif güvenceyi yok edip; kolektif güvenceyi groteski anlama içinde istetip, aratan; yalvarma, biat ve taat ibadetinin belirmesi olacaktý. Bu belirmeyle El MANA ANLAYÞLI TEOLOJÝ doðacaktý.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 8 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2021 Felsefe 

Ýlk sel dönem içinde sunuda bulunma iþi pek olasý görülmez. Bu kiþinin kendisinde bilmeyle aklýna gelecekse de sunu depo edilen fazlalýk enerjiden kaynaklý bir birikimler süreci iþiydi. Ýlk sel dönem içinde depo edilen bir kolektif birikimin olmamasý, bu düþüncenin kolay kolay hayata geçmesini engelleyen durumdu.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 9 (Bayram Kaya) 6 Mayýs 2021 Felsefe 

Her olgu ve olayý veya bir düþünceyi, bir eylemi baþlatmak demek "yeni bir üssel durumlu eylem alaný açmaktý". Her açýlan eylem alanýna "eþ anlý bir zaman mekân ve zaman mekân boþluðu eþlik eder". Siz de eyleminize koþut olarak açýlan bu zaman ve mekânda olmak zorundasýnýz.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 10 (Bayram Kaya) 7 Mayýs 2021 Felsefe 

El takdirine göre "bana var-sana yok" demenin üssel açýlýmla olan çatýþmacý olgu ve olaylar süreci El mana anlayýþý üzerinde süreci teolojik hesaplaþmaya çeviriyordu.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 11 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2021 Felsefe 

Ortamda mal paylaþýmlý bir köleci süreç olmadan çevrenin etkisi içindeki Güneþ, çevredeki kuru otlarý tutuþturuyor diye ilksel atalar öte dünyada cayýr-cayýr yanmanýn teolojisini ortaya koyamazdýlar. Cayýr-cayýr yanmanýn ortam tahriki, ezen ezilenler hesaplaþmasý içinde, öte dünya algýsýna baðlam yapýlacaktý

  Dört Durumla Ancak Teoloji 12 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2021 Felsefe 

Böylece ilk sel dönemde, totemi dönemde, ilahi dönemde beri anlayýþ ve anlatým deðiþmeleri içinde süre gelen teolojinin anlamý yeni bir anlayýþla örtülmüþtü. Kiþisi tamah içine gizlenen sömürü, bu kes de teoloji içinde gizlenmiþti. Teoloji içinde gizlenen sömürü adeta matruþka kabý içine girmiþti.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 13 (Bayram Kaya) 12 Mayýs 2021 Felsefe 

Ýlk selleri kýnayýp bu kýnamanýn sütresinde kendimizi görememekle hala sürece teolojik bakýyorduk. Neden olanýn olmayana borcu vardý? Borç neydi. Kolektif yapýlar olanýn olmayana borçlanmasýyla baþlamamýþtý ki böyle bir borçlanma ve süreci çözüm þekli oluþsundu.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 14 (Bayram Kaya) 13 Mayýs 2021 Felsefe 

Kolektif yaþamýn tokadý kolektif üssel durumla beliriyordu. El 'in tokadý El 'in mülk sahibi olmasýna göre atýlan tokattý. Kolektif yaþamýn tokadýna göre beliren üst yapý yaþamý; Elin tokadý söylemesine göre anlaþýlan kolektif yaþama dönüþür.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 15 (Bayram Kaya) 15 Mayýs 2021 Felsefe 

Pekiyi bu geri baðlanýmý hatýrlamak nereden ileri geliyordu? Köleci sistem kolektif emeði kiþi emeðine indirgemiþti. Ama köleci irade istese de istemese de kiþisi emeðinin kolektif bir paydaþla karþýlýðý vardý. Kolektif emeðin kolektif karþýlýðýný alamamaktan doðan çeliþki nedenle eþitlik geçmiþ kolektif hafýzanýn hatýrlamasýydý

  Dört Durumla Ancak Teoloji 16 (Bayram Kaya) 16 Mayýs 2021 Felsefe 

Þimdi kurban seremonili teolojik anlayýþý ilksel dönem þartlarýna göre ele alalým. Totem dönem öncesi ilk sel dönem içinde eðer bir kurban seremonisi tasavvur edilirse, bu tasavvur belki de ve ancak av ve meyve bolluðu olan dönemler içinde bu bolluða baðlý tutumla bolluðun kurban sunusuna dönüþeceði düþünülebilir! Fakat böyle bir seremoni de sürekli olamazdý. Oysa kurban sunusu sürekliydi.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 18 (Bayram Kaya) 17 Mayýs 2021 Felsefe 

Ve ilk sel dönemdeki teolojinin, çevre etkili indüksiyon yansýmasý olmasý; haliyle bir firariler imgesiydi. Bu firariler imgeli ilinek sel indüksiyon enerjileri de kendisini üzerine yaslayýp eþleþme yapmakla ancak anlam bulacaðý kolektif somutluðun özne nesnel eylemli koþullarý henüz ortam da yoktu.

  Dört Durumla Ancak Teoloji 17 (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2021 Felsefe 

Demek ki kollarýný açýp kanat gibi çýrpmaktan öte uçma hevesinin uçaða dönüþememesi gibi groteskti animizdi anlamalar da, eksiði tamamlayacak birikmiþ þartlarýný oluþmadan kurban sunusuna dönüþemezdi. Ýlk sel evredeki bir kurban sunusu kaygýlarý bastýran bir dinginlik olacaksa da hayati bir gerçekliði ortaya koyamamakla ilk elden su yüzüne çýkacak bir fiil deðildi.

  Evrim 1 (Bayram Kaya) 22 Mayýs 2021 Felsefe 

Burada "dýþ ortam" denen sürece de bir atýf yapmakta yarar vardýr. Varlýk en az iki durumla kategorize edilecek kendi zýttý durumlarýna üs sel belirsizle karþýlýktýlar. Bölüntü daima eksiði tamamlayan zýttý durumlaydý. bir iç belirlediðiniz an o iç dýþla belirir. ya da bir dýþ belirlediðiniz an o dýþ bir içle belirir.

  Faiz 23 (Bayram Kaya) 25 Mayýs 2021 Felsefe 

Paradan önce altýn gümüþ vs. ile takas yapýlýyordu. Kýymetli madenden önce de çiziklerle, mal kadar taþ, im gibi eþleþicilerle köleci takaslar yapýlýyordu.

  Faiz 24 (Bayram Kaya) 25 Mayýs 2021 Felsefe 

Kolektif alan içindeki kolektif etki nedenle dönüþen kiþi eylemi; farklý enerji kesikli süreklisiyle birbirini baþlatan, birbirini durduran ve birbirini devam ettiren eþ yönlü kolektif baðlanýma göre süreçlerdi.

  Üssel Devinmeli Köleci Açýlýmlar1 (Bayram Kaya) 29 Mayýs 2021 Felsefe 

Oysa üreten iþlerge kuvvet, zorunlu olarak dýþtan takas yapan, deðiþme yapan geçiþimleriyle bileþimli bir tamamlayýcýlýktý.

  Üssel Devinmeli Köleci Açýlýmlar1 (Bayram Kaya) 29 Mayýs 2021 Felsefe 

Oysa üreten iþlerge kuvvet, zorunlu olarak dýþtan takas yapan, deðiþme yapan geçiþimleriyle bileþimli bir tamamlayýcýlýktý.

  Üssel Devinmeli Köleci Açýlýmlar 2 (Bayram Kaya) 30 Mayýs 2021 Felsefe 

Ýlk sel dönem içindeki sosyal etki, gelip geçici yol arkadaþlýklarý gibi bileþip daðýlan, saðanak süreçlerle beraberdi. Birçok eylem deneyimlerin ilk yaþandýðý yerler olmakla yalýtýmý az, unutmasý daha çok olan gelip geçici hafýza gibi davranmasý daha fazlaydý.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 1 (Bayram Kaya) 28 Eylül 2021 Felsefe 

Kolektif süreç; saðlatan tekil süreçli mekânýn içine, yeni bir kolektif eylem alaný açmýþtý. Ýþte üreten iliþkilerle üretim hareketi, ön ittifaklar; bu kolektif zamanlý, kolektif donanýmlý, kolektif birikimli, kolektif eylem alanýnýn eseriydiler.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 2 (Bayram Kaya) 29 Eylül 2021 Felsefe 

Düzenli, kontrollü ve denetimli, paçalý enerji verimlidir, yönetseldir. Bu nedenle mülkün sahibi monarþinler, oligarþinler üzerindeki mutlaktý yapý; danýþmalar, topluluk, kurul, tüm, bütün, tamamý anlamýna divanlar, meclislerle (pankuþlar meclisi gibi kurul ile) frenli ve hýzlý enerji salýnýmý içine girmiþlerdir.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 3 (Bayram Kaya) 30 Eylül 2021 Felsefe 

Doðaya yönelimle olan beslenme, savunma, güvende olma, barýnma gibi herkesle olan tekil kiþi davranýþlarý, bileþik davranýþlý süreçlerin kolektif alaný içinde iþgücüne, iþ paylaþýmýna dönüþen enerji tipi olurlar.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 4 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2021 Felsefe 

Baltanýn sapý da kolektif güç olmadýðýnýz halde, kolektif güce hükmetmek isteyen kendi bencilliðinizdir. Burada kiþi hem kiþi benci, hem kolektif benci bir özgecilikle birbirini destekleyip sürdüren ve birbirine dönüþen özgecilikle ikinci hüviyeti kazanýyordu. Benci ve özgeci iliþki iyi gözetilmezse, kiþi dissosiyatif bir enfeksiyona kapýlýyordu.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 5 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2021 Felsefe 

Köleci sistemin kullarý birbirine karþý "çýkar bak cebinde 2000 liralýk telefon var" diye sataþýr, ayrýþýr. Oysa bu kul kiþi 2000 liralýk telefona karþý o kiþinin en az 6000 liralýk " kolektif iþgücü üretmekle"; 4000 liralýk "alým gücünü azalttýklarý iþleyim kuvvet olan kolektif depo enerjiyi", kâr saikýyla iþveren efendilerine býraktýðýný hiç bilmezler. Konu olan þey iki bin liralýk telefona sahip olup olmaktan öte amorti emekten gayri; artýp biriken, vergi olan kolektif emeðe kolektif sahip çýkmaktý.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 6 (Bayram Kaya) 4 Ekim 2021 Felsefe 

Birileri çýkýyor sizi tarihsel akýþlý kolektif bilince; kurucu inþaya; inþanýn temeli üzerinde kaostan kaçýnýcý sistem doðrultmasýyla düzensiz enerjiyi düzenli enerji akýþýna çevirmeðe çaðýrýyordu. Köleci tevekküle biate çaðýranlara karþý birileri sizi: sömürü gibi soygun gibi cinayet, darp, hýrsýzlýk, gasp gibi kaos durumlardan kaçýnmaða çaðýrmakla; þeytan oluyordu!

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 7 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2021 Felsefe 

Beslenme; çevredeki enerji akýþlý geçiþme, deðiþme ve dönüþme içinde kesikli parçalý durumlardan sadece bir tanesiydi. Keyfi olarak nereden geldiði bilinmeyen bir rýzk paylaþmasý yoktur. Eðer ancak kolektif güç içinde kolektif bað ile ve kolektif emek ile üretilene rýzk deniyorsa; kolektif alanýn inþasýna kadar doðada böyle bir sunum yoktu.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 8 (Bayram Kaya) 6 Ekim 2021 Felsefe 

Kolektif alan içindeki herkesin temel düzlemden gelen davraným, yönelim, saðlama eylemleriyle kiþiler iþ sahibi olup; alan içine iþiyle ve depo enerjili iþgücüyle gelmiþti. Oysa sömürü bile zaten iþi olan kolektif sistem içinde istisnasýz var olan, iþ ve iþçilikler üzerine alabildiðine açýlým vermiþtir.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 9 (Bayram Kaya) 8 Ekim 2021 Felsefe 

Kolektif alan kiþilerde ortak olan, kiþilerin temel saðlanmalarý üzerine ayaðýný basan bir kolektif baðlaným yasasýdýr. Alan içindeki bu baðlaným enerjisi ayný anda ve eþ anlý birçok süreçleri baþlatýr. Bu baðlaným bileþimin gücünü kolektif güç ve yaptýran güç gibi türlü enerji deðiþimlerine ve enerji dönüþümlerine uðramýþtýr.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 10 (Bayram Kaya) 8 Ekim 2021 Felsefe 

Kiþisi öz, kolektif alan içinde kolektif özün direnciyle biçim alýr. Ýster doðal çevre, ister kolektif çevre olsun; çevrenin kiþisi saðlamalara karþý bir baský ve direnci var olmakla çevre kiþiye zorluklar gösterir. Kiþinin bu zorluklar karþýsýnda saðlama yapamama endiþesi kiþinin stresini, kaygýlarýný, en çok enerji harcama kontrolsüzlüðünü oluþtururlar.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 11 (Bayram Kaya) 10 Ekim 2021 Felsefe 

Demek ki kolektif güç kiþisi stresi önleyen hem bir alan ve hem de bir depo enerjilidir. Köleci sistemle paranýn kâr yapmayý, kazanmayý, ticaret, yapmayý, faiz almayý, enflasyona uðramayý vs. ön görmesi hem kiþisi stresin kaynaklarýndan birisidir. Bunlar ayný zamanda soygun enstrümanlarý olmakla, kiþinin soyguna uðrama stresidir.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 12 (Bayram Kaya) 11 Ekim 2021 Felsefe 

Yalýtýma alanýn yalýtýmý sürdükçe seçilmiþ, korunan, ancak kendi tekrarlarýný veren böylesi belli tepkilere sýnýrlanmýþ karþýlýklarýyla öðrenilmiþ tepki demekte mahsur yoktu. Ancak çevrenin ani deðiþmesi demek özgöndergeli yalýtýma oluþumu desteklememesi demek olmakla, yaþamýn bireyde oluþan kendisi tepkinin deðiþime cevap olamamasý nedenle hayatýndan olur.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 13 (Bayram Kaya) 12 Ekim 2021 Felsefe 

Kolektif alan kiþi davranýþlý salýným genlikleriyle iç içe geçiþen giriþmelerdir. Aç insanýn salýnan frekanslarý savunma durumunda olan kiþinin salýným frekanslarý arasýndaki boþluklu tanecikli kýsýmlarla giriþen eylemiyle kolektif ortamýn iþlerge kuvveti dediðimiz tahrik enerjisini ortaya koymaktadýr.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 14 (Bayram Kaya) 13 Ekim 2021 Felsefe 

El tasýmýnýn tartýþýlýp ortaya konuþ dönemi içinde moda akým olan El söylemli enfeksiyon kolektif zenginliði henüz özel mülk kýlacak ve yukarýda anlatýlan olgularýyla bulaþ yapamadýðý için zararsýz görünüyordu.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 15 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2021 Felsefe 

Mülksüz olup ta çalýþacak olan, yani emek nesnesinden mahrum kalan yoksullar, El' e teslim olmakla Ýbrahim'in ilahý olan El 'e teveccüh ediyorlardý. Ýbrahim’i mülke boðan El 'e eðilim ediyorlardý. Köleci koþullar içindeki yoksulluk sonrasý zenginleþmeyi; "O seni yoksul bulup zengin etmedi mi?" diyenle, kendi tarihselliðini dýþa vuran El, ayný El 'di.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 18 (Bayram Kaya) 17 Ekim 2021 Felsefe 

Soyut olarak mülk El 'indi ve El 'in mülk sahipliði yaptýran dilemesi olan bir yatýrýmla yaptýrým gücüydü. Somut olaraktan da mülk Ýbrahim ve Nemrut’undu. Ýbrahim ve Nemrut ile dilemesi olan yaptýran güçtü.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 20 (Bayram Kaya) 17 Ekim 2021 Felsefe 

Makro dünyayý tetikleyip ateþleyen de mikro dünyadýr. Ancak makro dünyada eser müyesser iliþkisi kurulursa da bu söylem de görecedir. Kolektif inþa kiþinin deðil kolektif gücün eseridir. Kolektif güç kiþide yoktur. Þu halde kiþi deðil kolektif güç inþacýdýr. Ýnþacýsý olmadýðýnýz ve sizin dýþýnýzda olan kuvvetten ötürü siz de inþanýn sahibi deðilsiniz.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 16 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2021 Felsefe 

Suya girenin ýslanmasý gibi soðukta olanýn üþmesi gibi kolektif alan da kolektif alan içindeki kiþilere iþleyimle olan bir tahrik gücü yükler. Tahrik gücü neydi? Ýçinde olduðunuz bir duruma harcadýðýnýz iþgücü enerjinin; içinde olamadýðýnýz diðer durumla olan iþgücü enerjilere karþýlýk olmasýydý. Ýþte kolektif alanýn estirdiði bu manyetik aký, üreten kolektif alan içinde yokuþ yukarý olan enerjiyi kiþilere yükler. Kolektif enerji tahrik kuvvetinden doðan güç ile kiþilere depo enerji etkisi yapar. Tahrik kuvveti depo enerjiden karþýlanmasý olan bir kolektif alan etkisidir. Tahrik gücü ürettiðinize karþýlýk, üretmediklerinizle var. Tüketip kullanýmlarýnýza karþýlýk tüketip kullanmadýklarýnýzla vardýr.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 17 (Bayram Kaya) 17 Ekim 2021 Felsefe 

Nasip söylemi böylesi bir öznel bek raundun anlam zikri olmakla sömürücü amaca hizmet eder. Kolektif zenginliði kimi kiþilere vermekle kimi kiþilere mal sahipliðinin yolunu açýp, çokluðu da maldan mülkten yoksun kýlan hileci ve tuzaklý söylemdir.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 19 (Bayram Kaya) 24 Ekim 2021 Felsefe 

Bu tür söylemler tümden bilgiye, tarihsel inþa olana, gerçek olana gözbaðý olmakla kiþileri kendisine toplumuna kolektif bilince yabancýlaþtýran söylemler olup; kiþiyi köleci öz olan mülk sahibine kul yapan söylemlerdi.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 21 (Bayram Kaya) 25 Ekim 2021 Felsefe 

Kolektif alanýn ilk inþasý içinde de neden daima sonuçtan öncedir. Ancak kolektif alan kolektif özne eylemli alan olmakla deneyden bilgi çýkarýlýr. Bu bilgi izlenimse olarak zihinde düzenlenip uygulamaya konur. Ýþte kolektif zihinde düzenlenen neden sonuç iliþkisine göre kolektif özne sonucu öne alýp sonucu neden gibi davrandýrabilmektedir.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 22 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2021 Felsefe 

Hiç bir toprak, hiç bir hayvan; hiç bir hayat insaný yoksul kýlacak bir sonuçla var deðildirler. Hayat sahibi olunan bir mülke içinde de doðmuyordu. Öyle olsaydý kimse mülkü içine hiç kimseyi doðdurmazdý.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 23 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2021 Felsefe 

Hayat çevresinde olup biten kýsýtlý bir kütle, kýsýtlý bir enerji, kýsýtlý bir iþlev durumlarla ve bunlarýn kýsmi bir reaksiyonlarý içinde yaptýðý seçme ayýklamalarýyla kýsmi bir yalýtýmla oluyordu. Geçici olarak entropiyi durduruyordu.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 24 (Bayram Kaya) 30 Ekim 2021 Felsefe 

Düzen ve denge entropiye karþý geçici bir direncin oluþmasý demekti. Geçici düzen ve denge kýsýtlý kombinasyonlar demekti. Kýsýtlý ve geçici kombinasyonlar yýrtýlan kâðýdýn tekrar kâðýda dönüþememesindeki tersinmezlikti.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 25 (Bayram Kaya) 8 Kasým 2021 Felsefe 

Evrensel yasalar eþliðinde ve üç boyutlu zaman içinde hidrojen, helyum atomlarý üzerine etkiyen çekim gücü hidrojen-helyum topaklanmasý ortaya koydu. Atom yapýlar çekim gücü topaklanmasýna baðlý basýnç yasalarý eþliðinde YILDIZLAR gibi evrimsel aþamalar ortaya koyuyordu.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 26 (Bayram Kaya) 8 Kasým 2021 Felsefe 

Evrim, diðer evren yasalarý gibi bir yasaydý. Yasa olduðu tartýþýlmazdý. Ama o alandaki evrimin nasýl olmuþ olduðunu belirten teoriler üzerinde tartýþmalar, hem doðruydu; hem kaçýnýlmazdý. Evrim, þeylerin geçmiþi ve tarihi olmakla bizim tarihsel bilincimizi oluþuyordu. Bu evrimsel baþlangýç içinde de ne mülk, ne rýzk ve ne de hayat kavramý bir çýrpýda yoktu.

  Kurucu Ýnþanýn Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 29 (Bayram Kaya) 15 Kasým 2021 Felsefe 

Öbekleþen eðim durum atomdu. Atom küçükler dünyasýna göre kýsýtlanmýþtý. Ama atom da kuantum dünya içinde olmayan yepyeni özellikler bileþimine açýk bir yapý taþý olmakla atomdu. Atomun kýsmen kararlý bir iç düzeni ve kararsýz bir BAÐ elektron yapý giriþmesi vardý.

  Yaratýcýlýk 1 (Bayram Kaya) 16 Kasým 2021 Felsefe 

Bir yanýyla içine 13 milyar yýllýk bir bilgiyi depolayan kolektif hafýzayý koymadýðýnýz beyin, salt kendi deneyimleriyle oluþan sýradan bir beyinin düþünmesinde öte gidemediði gibi bu beyin çok yönlü de düþünemez.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 31 (Bayram Kaya) 18 Kasým 2021 Felsefe 

Gezegenler gibi özel bölgelerle ve özel baðýntýlý deriþimler içinde olan bu geliþmelerden geriye doðru bakýldýðýnda; öznel çýkarýmlarla söylene bilir ki tüm bu alakasýz alakalýlar gezegen sel ortamýn, evrensel ortamýn hatta gezegen içindeki lokasyonlarýn çeþitliliði ve rastgelesi olmakla zorunluydu!

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 32 (Bayram Kaya) 19 Kasým 2021 Felsefe 

Akýllý zekâ; moleküler evrimle ama moleküler evrimden epey sonra hayatla vardý. Hayat, kendisini kollara dallara ayýran türler içinde biyolojik bireylerde bireysel özne ve öznel oluþla vardý. Bu akýl da kiþinin korunan yasasý çerçevesinde enerji sarflarýyla, bir yetenek kapasite olmakla geliþme ve sýnýrlanmaydý.

  Kurucu Ýnþa Temelindeki Kolektifi Oluþumlar 33 (Bayram Kaya) 20 Kasým 2021 Felsefe 

Cisme çarpan ýþýk geri kaynaðýna döner. Bu yansýmadýr. Iþýk bir etki ise geri dönen yansýma etkiye karþý tepki yansýmasýdýr. Tepki bu anlamla yansýmayla yakýn anlamlýdýr. Kaynaða dönen ýþýk, çarpýp geri döndüðü nesnenin bindiriþlerini (modülasyonunu) taþýr.

  Yaratýcýlýk 2 (Bayram Kaya) 21 Kasým 2021 Felsefe 

Felsefe yapmak tabii ki anlaþýlmaz olmak demek deðildir. Ama çýkarýmýnýz yazarýn da okurunda asgari bir felsefe bilgisi seviyesinde “olmamasý” anlamýnda da deðildi herhalde. “Çiftçi kült” demek izole bir grubun çiftçilik üzerine düþünüp "çevresini çiftçi gibi düþünmekle etkiler" olmasý demektir. Bu felsefenin ve epistemolojinin ortaklaþabileceðimiz en basit durumuyla bilinen kuralýdýr.

  Yaratýcýlýk 3 (Bayram Kaya) 23 Kasým 2021 Felsefe 

Doðuþta kuantum teorisini bilen bir "yaratýcýlýkla" da doðmuyordunuz? Doðuþtan kuantum teorisini öðrenemeyecek bir engel ile de doðmuyordunuz. Kapasite içi yetiler belli bir þeyle belirli deðildi. Yetiler belli bir þeye karþý nötrdü (yansýzdý). Einstein’a kendi öncesinin o alana dek (fiziðe dek) kolektif hafýzasýný vermeseniz, Einstein rölatife teorisini ortaya koyabilir miydi?

  Yaratýcýlýk 4 (Bayram Kaya) 24 Kasým 2021 Felsefe 

Kapasite baþka bir þeydir. Yeti baþka bir þeydir. Yetinin kapasiteyle eþ zamanlý bir ilgisi varsa da kapasite yeti demek deðildir. Her yeti bir kapasite içindedir. Ama bir kapasite her yeti ile deðildir. Ve kapasite yeti demek te deðildir. Kolektif kapasite ve kolektif yeti baþka, kiþisi kapasite ve kiþisi yeti baþka.

  Yaratýcýlýk 5 (Bayram Kaya) 25 Kasým 2021 Felsefe 

Her yetenek, sýnýrlý bir kapasite içinde ama bir yetenek birçok yeti durumun çevrimiyle sýnýrsýzdýr. Bu baðlamla kapasite bir yetenek türü özelleþmesi de deðildir. O kapasite içine "bir türden kapasitenin daha bir iþlevle depo edilip olmakla kullanýlmasýdýr".

  Yaratýcýlýk 6 (Bayram Kaya) 27 Kasým 2021 Felsefe 

Hayat organize tepkiler çeþidiyledir. Hayat uyarýlan yalýtýma bütünlük içinde uyarýya yalýtýma bütünlükle bir cevap yansýtmasý ile olan bir örgütlenmedir. Hayat organizeni örgütlenme içindeki bir bileþimin özelliði olan yeni bir kolektif kapasite ve yeni bir bileþimse yaratýcýlýktýr.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 1 (Bayram Kaya) 30 Kasým 2021 Felsefe 

Toplumlar; nüfus gibi; biliþ, buluþ, teknik teknolojileri kullanýmlarý gibi zamana baðlý bir üretim gücüyle sýnýrlarý olan belirli oluþturturlar. Ama toplumla sýnýrlý bu belirli oluþlar kiþileri Einstein gibi Cahit Arf gibi, Pir Sultan Abdal gibi Graham Bell gibi; Pasteur gibi belirleyen dalgalanmalarýyla kiþilere yaratýcý birer dýþ olanaktýrlar.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 1 (Bayram Kaya) 30 Kasým 2021 Felsefe 

Toplumlar; nüfus gibi; biliþ, buluþ, teknik teknolojileri kullanýmlarý gibi zamana baðlý bir üretim gücüyle sýnýrlarý olan belirli oluþturturlar. Ama toplumla sýnýrlý bu belirli oluþlar kiþileri Einstein gibi Cahit Arf gibi, Pir Sultan Abdal gibi Graham Bell gibi; Pasteur gibi belirleyen dalgalanmalarýyla kiþilere yaratýcý birer dýþ olanaktýrlar.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 2 (Bayram Kaya) 1 Aralýk 2021 Felsefe 

Yine o mesleðe özgü anlama anlatým dili gibi, o mesleðe uygun düþünce üretme gibi, o mesleðe uygun kalýplarla anlama anlatmalar vardý. Yine o mesleklere uygun araç gereç yapýmýna özgü o araç gereçleri kullanma yeteneði gibi incelikler; farklýlýklarý vardý.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 3 (Bayram Kaya) 4 Aralýk 2021 Felsefe 

Hâlbuki ki ne yetenek ne us, sýnýfsal bir karakter deðildiler. Yetiler üzerine sýnýfsal karakterle yansýtmaydý (öðretiydi). Ancak köleci toplumlar da "bilmesinlercilik-anlam bilim oyunu-semantizm) uygulanýr”. Egemen sýnýflarýn yaptýðý bilmesinler taktiði içinde çalýþan emek kesimleri, her zaman kolektif eðitim öðretim eksikliði içinde tutulurlar.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 4 (Bayram Kaya) 5 Aralýk 2021 Felsefe 

Bir gerilim alaný (eðim zaman, öbek zaman olarak; nicelik, nitelik olarak vs.) diðerine tersi durumlarla oransaldýr. Bir gerilim 3 ise ve diðer gerilim öbeði 5 ise; bir gerilimde 3 'ün 5 e oraný 3/5 = 0,6 iken; diðer gerilim öbeði olan 5 in 3 'e oraný 5/3= 1,66666... türü bir devinme oraný bu tür direnç ile giriþme, dönüþme ve akýþtýr. Devim böyle bir þeydir.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 5 (Bayram Kaya) 6 Aralýk 2021 Felsefe 

Entegrasyonun parça bileþimleri olan yeti sel uzay zamaný dünyaya özgü bir damgayla kodlanacaktý. Bu kodlanma evrensel uzay zaman genel baðýntýsýný veren yasalarýn içindedir. Dünya kendi dýþýnda birçok baðýntý durumla giriþme olan özel yalýtýmýna özgü, özel kapasite baðýntýlý kimi kendi yasalarýyla çevrim olup, kendi aðýrlýk merkezlerini oluþacaktý.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 6 - 7 (Bayram Kaya) 10 Aralýk 2021 Felsefe 

Ortamýn saydam olup, saydam olmamasýný giriþimle ýþýk belirler. Biz de ýþýk geçiren ortama, saydam; ýþýk geçirmeyen ortama da saydam olmayan ortam deriz. Fakat ortam da ýþýðýn yola devam edip etmeyeceðine iliþkin giriþimle ýþýðýn davranýþýný ya da ýþýðýn nasýl davranacaðýný belirler.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 8 (Bayram Kaya) 11 Aralýk 2021 Felsefe 

Yani ýþýk çevredeki her bir çevre unsurlarýna zorunlu bir karþýlaþma olur iken; ayný zamanda da yine üssel durumlu çevre unsurlarý da ýþýk için zorunlu bir karþýlaþma oluyorlardý.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 9 - 10 - 11 (Bayram Kaya) 12 Aralýk 2021 Felsefe 

Hücre kendisini yani kendi bileþim sel bütünlüðünü tanýyan, kendisi dýþýnda baþka bir organiði sindiren iliþkilenmeleriyle ortam boþluðunu doldurmanýn dinamiðine ve denge koþullarýna dönüþüyordu. Her hücre organikle beslenmez. Bitki hücresi inorganik beslenir.

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 12 (Bayram Kaya) 13 Aralýk 2021 Felsefe 

Molekül yapýnýn baðlanýmý çekirdek baðlanýmý olan atomik yapýlar gibi füzyon ya da kaynaþan baðlanýmý deðildi. Moleküler baðlaným çok daha kolay durumlarýn yapbozuyla kuantum düzlemli elektron transferiydi. Ya da elektron paylaþýmýylaydý. Veya Van der Waals kuvvetler baðlanýmýyla olmakla, bambaþka bir kapasite ve yeti sel (yapabilirlikle) özellikt

  Kapasite Yeti Yetenek Yaratýcýlýk 13 (Bayram Kaya) 14 Aralýk 2021 Felsefe 

Kaçýncý kez hayat olarak kurulup hayat olarak yok olma eþiðinde yeniden yaþama tutunuþtuk. Dünya, kaçýncý manyetik alan deðiþmelerini yaþadý ve yaþayacaktý? Yine dünya hayat için uygun olmayan tektonik olaylarý kaçýncýsýný yaþadý ve daha kaçýncýsýný yaþayacaktý?

  Devlet Mülk Demekti Ama Bu Mülk Nasýl Mülktü? 1 (Bayram Kaya) 3 Mart 2022 Felsefe 

El; "mülkün sahibi benim" derken bunu aslanlara, ineklere, ceylanlara, böceklere karþý söylemiyordu. El üreten sistemin içinde mülkün sahibi benim diyemediði için, idraki bir söylem ve anlatým olarak dýþtan kolektif sistemin içine konuþmakla EL, üreten insana karþý kendi sahipliðini deklare ediyordu. El bu söylemle üreten insana göre taným ve belirlilik kazanýyordu.

  Devlet Mülk Demekti Ama Bu Mülk Nasýl Mülktü? 2 (Bayram Kaya) 6 Mart 2022 Felsefe 

Kolektif alan; herkesle üretecek olan bir üretim nesnesini kullanmaya, herkesle bir tüketime sahip olan yararlanýþa paydaþlý olmanýzdan öte; kolektif bir depo enerjiye, kolektif yapabilirliðe ve kolektif zenginliðe "bu lütfu keremi olmakla bu senin" demiyordu.

  Devlet Mülk Demekti Ama Bu Mülk Nasýl Mülktü? 3 (Bayram Kaya) 6 Mart 2022 Felsefe 

Üretim koþullarýný ortaya koyan tarihsel geliþim içinde önce, mülkü takdir edip, sonra da takdir edilen mülk içinde üretim hareketi baþlatma diye bir olgu yoktur. Böyle bir giriþme yoktu. Bir mülk sahibinin etrafýnda bileþen bir gerçeklik ve bir hakikat yoktu. Bu algý ancak üretim hareketi üzerine oturan mülk sahibi olmakla, mülk sahipliði hayalini kurmakla kendi dimaðýný uyuþturan, zikir çeken berduþluklarla mümkündü.

  Deðiþtirirse Dünyayý Kadýnlar Deðiþtirir! (Bayram Kaya) 8 Mart 2022 Felsefe 

Çocuklarýn gelecekteki öðrenmeye baðlý biliþsel düzeyi ve bu düzeyi oluþan bilgiyi seçme ayýklamayý kategorize edici geri baðlaným kalýplarý kadýnýn dil, tavýr ve kiþisi kapasiteli donanýmdan akseder.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydý 1 (Bayram Kaya) 3 Eylül 2022 Felsefe 

Öncelikle þunu belirteyim. Bu ittifaklar ganimetti bir savaþ sonrasý galiplerin maðluplara dikte ettirdiði anlaþmalar deðildi. Ya da yeniþemeyen iki ganimetti yapýlarýn ittifaký deðildi.

  Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 2 (Bayram Kaya) 4 Eylül 2022 Felsefe 

Hayali referans noktalarý kolektif baþlangýcýn; kolektif kapasitesini, geçmiþin kolektif referanslarýný karartýrlar. Karartýlan bu geçmiþte ne vardý? Özne nesnel kolektif oluþ ve kolektif oluþun yasalarý vardý. Bu yasalar herkese göre, herkesin yetenek ve ihtiyacýna göre paydaþlýðý olan “totem alan saðlatmasý ve totem alanýn üreten iliþki” zemini ile “ön ittifaklý Ýlahi alanýn üretim hareketi paydaþlýðýydý”.

  Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 3 (Bayram Kaya) 5 Eylül 2022 Felsefe 

nsan dediðimiz varlýðýn kendisi belli bir anatomiye sahipse de insan nitelemesi biyolojik deðildi. Yalýtýmlý totem alan içindekiler insan deðildi. Sürü türü yaþam biçiminden ayrýlan hemcinsleri belirten anlam ayrýmýyla totem alandakiler de totemiydiler. Üreten iliþki içinde olup ta ittifak yapanlar da totemi deðil ilahtýlar. Ýttifaký yapanlar ilahtý. Bir süre sonra kendi içinde üreyememe nedenle ilahlarýn soyu tükendi. Ýlahlarýn geriye melezleri kaldý. Ýttifak uygarlýðýný taþýyan bu melezlere de insan dendi.

  Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 4 (Bayram Kaya) 8 Eylül 2022 Felsefe 

Kardeþlik söylemi kiþinin totem kardeþlerden doðmasý anlayýþýdýr. Zaten izole yapýda baþka türlüsü de olamaz. Köleci dönemim aile izolasyonu ayný mantýðý aile mirasý nedenle ortaya kor. Kiþinin kendisini totem kardeþler anlayýþýndaki yansýmalara göre doðrultulmasýdýr. Totem kardeþlik söylemi totem alanýn ortak mirasçýsýdýr. Kolektif ortamýn paydaþýdýr. Ya da doðada kolektif saðlananlarýn veya kolektif ortamýn bilgi gibi teknik teknolojik, araç gereç gibi özne-nesnel kolektif üretilenlerin ortaðýdýr.

  Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 5 (Bayram Kaya) 9 Eylül 2022 Felsefe 

Kardeþi olma gibi sosyolojik baðýntý, öznel iken; sosyolojik baðýntýya konu olan, sosyolojik baðýntýnýn nesnesi ya da sosyolojik olan sosyal olgu (kiþi olgusu, yani kiþiler) nesneldiler.

  Ýttifaklar Referans Noktasýydýlar 6 (Bayram Kaya) 10 Eylül 2022 Felsefe 

Ama muhakkak olan saldýrýlardý. Böylece bu saldýrýlara karþý birkaç günlük bekleyiþle geçen süre boyunca ölü mezarýna býrakýlan yiyecekler sayesinde, üreticiler kendi ölülerinin yenmesini önleyip, kendilerine de yapýlacak yamyam saldýrýlarýný engelliyorlardý. Yamyamlar üreticileri, üreticiler de yamyamlarý izliyordu.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 7 (Bayram Kaya) 11 Eylül 2022 Felsefe 

Can kan geçiþmesi kavramý, totem dönem içinde ve totem dönem öncesindeki animizdi anlama içinde var olup süre gelen groteski algýydý. Can gezmesi veya can geçiþmesi olarak bilinen bu algýyla her þeyin canlý olduðu kabul edilir. Ölmekle sadece bir kalýp deðiþtirdiðini veya ölmekle kiþinin görünüþ ya da don deðiþtirdiði inanýþ tutumu canlýcýlýk ya da animist bir geçmiþin geri baðlaným anýsýyydý.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 8 (Bayram Kaya) 12 Eylül 2022 Felsefe 

Köleci sistemle birlikte gruplarýn emeði ve totem meslekleri yok sayýlmakla mülkün sahibi vardý. Kurban ve tazimler mülkün sahibineydi. "Kim bir yoksula kurban edilen yiyecek ve etten verirse Rab El 'in rýzasýný alacaktý".

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 9 (Bayram Kaya) 13 Eylül 2022 Felsefe 

Yamyamlar en az iþ ve en az enerji harcamasýný yapacak bir yorulma ilkesi gereði ve çatýþmalar içinde kendisinin de ölme riskini bertaraf etme adýna yiyeceðe yönelip; diðerlerinin canýna dokunmayacaktý. Yamyamlarýn kolaylýkla saðladýklarý hazýr sunu yiyecekleri varken; kendisinin de taarruza uðrayacaðý nedenle ne gruba ne ölülerine dokunmuyordu. Yani daðý aþmaya gayret etmiyor, daðý eteðinden dolanýyordu.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 10 (Bayram Kaya) 14 Eylül 2022 Felsefe 

Gruplar "emeðin deðiþile bilirliðini" zaten kendi grubunun kolektif iliþkileri içinde anlamýþtý. Hem de canýný ve ölülerini yenmekten kurtarmak için barbarlara sunduðu kurban takdime si içinde emeklerin gruplar dýþýnda da deðiþtirilebilir olduðunu iyice pekiþtirmiþti. Emek, grubun gördüðü her bir iþte billurlaþýyordu. Ve billurlaþan emek ürünü iþler birbiri arasýnda deðiþilir kardeþ payý oluyordu. Emeðin veya üretilen ürünlerin, karþýlýk ürünlerle deðiþtirmesi nesnel koþuldu. Billurlaþan emeðin ürün içindeki deðiþtirme deðerli takas iþi, o grubu dýþa, eðim ediyordu. Fakat grubun yalýtým koþullu öznel sosyolojini olan totem kardeþliði; grubun dýþa eðilimine zorluk (direnç) gösteriyordu. Totem kardeþliði nedenle gruplar bir türlü baðdaþamýyordu. Öznel grup sosyolojisi ve öznel grup kültürü yani etnik oluþ; üreten mantýða göre oluþmadýðý nedenle dýþtaki gruplarý dýþlýyordu!

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 11 (Bayram Kaya) 15 Eylül 2022 Felsefe 

Kiþinin kendi dýþýndaki sosyal özne, yani totem bilinci; kardeþlik enformasyonu üzerinde sosyal zekânýn da içeriðini (muhtevasýný) oluþturuyordu. Dokunma, emme, doðma, beslenme, korunum gibi kimi sosyal, kimi hayati enformasyon olan bu tutumlar; kardeþlik tanýmlý totem alan içindeki edimsel süreçlerdi.

  Ön Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 12 (Bayram Kaya) 17 Eylül 2022 Felsefe 

Ana zemine göre olan totemi referanslar üzerinde yapýlacak ekleme çýkarma olan geliþtirmeler ittifaka göre deðiþtirilmelerle sürecekti. Yeni tema karþý grup kardeþliði ya da birlikteliði üzerine ikame edilecekti

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 13 (Bayram Kaya) 18 Eylül 2022 Felsefe 

Kulluk düzeni, kolektifi varlýðýn þanslý seçilmiþ, soylu kiþilere aktarýlmasýydý. Baþka þey beklenemezdi. Zaten kolektif kapasiteyi yitirdikten sonra hayal olan bunca olup bitenler karþýsýnda hala rýzký beklemekti.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar14 (Bayram Kaya) 19 Eylül 2022 Felsefe 

Zaten kiþilerdeki yalnýzlýk duygusu gibi açlýk gibi savunma gibi vs. gibi eþzamanlý süreçler kendi kendini baþlatan, savunmaya karþý beslenme gibi birbirine karþýlýk sekans hareketleri nedenle kolektif inþa vardý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 15 (Bayram Kaya) 20 Eylül 2022 Felsefe 

Aslýnda El Ýlah söylemi akýl oyunlarýydý. El-Ýlah sentezli akýl oyununun yani gizleneni ortaya vuracak olmanýn zihinlerde ufak rötuþlarýný yapan tartýþmalardý. Rötuþlu tartýþmalar içinde El ile ilah arasýndaki anlam geçiþmesi yapýlýp rötuþlu uzlaþmalar bitince; ortam yine ilah söylemli düzenlemelere dönecekti. Oysa rötuþlardan yepyeni bir resim ortaya çýkacak, anlam tümden deðiþecek olmakla durum düþünülen gibi olmayacaktý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 16 (Bayram Kaya) 21 Eylül 2022 Felsefe 

Bu eylem alaný içinde ilk kavga; Ýlk kez ilah kardeþler arasýndaki kavgaydý. Yeni açýlan bu tür eylem, söylem ve düþünce alaný içindeki çatýþmalar kolektife karþý kolektifin malýný paylaþma yüzünden çýkan mal kavgasýydýlar. El alanlý sahada Ha El, Ha Ýlah deme düþüncesinin gerisinde “eðer mülk sahibi El ise, El, ilah gibi olamaz. El mülkünü dilediði gibi tasarruf eder denecekti. El dilediðine kendi mülkünden bol bol verir. Kimine az verir. Kimine de kýsar. El ‘in hudutlarýna; El 'in iradesine mi karýþýyorsunuz” denecekti.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 17 (Bayram Kaya) 23 Eylül 2022 Felsefe 

Ya neyi rýzk olarak veriyordu El? Kolektif üretim hareketi içindeki kolektif gücün birikimlerine göz koyan El, kendisini kolektif gücün mülk sahibi olarak ilan etmesiyle; bu sanal mülkünü rýzk diye veriyordu. Yani El ortaklýðýn kapasite sahipliði içindeki öküzü, tarlayý, baðý, bahçeyi, avadanlýklarý, bilgiyi, rýzk diye, nimet diye, hikmetinden sual olunmaz diye daðýtýyordu

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18 (Bayram Kaya) 28 Eylül 2022 Felsefe 

Kolektif alan, kendisini özelleþtiren iþtaha göre bir kezlik daðýtýlýyordu. Hikâyeye göre ilk daðýtým sürecinde kolektif güç kimi kiþilere verilmiþti. Her þey dört dörtlük deðildi. Bu eylem alanýna göre yaþandýkça aksamalarýn düþünce, eylem, söylem davranýþlarý ortaya konup geliþtirilecekti.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/2 (Bayram Kaya) 28 Eylül 2022 Felsefe 

Ýmanýn ilk bildirgesi içinde kölelerin mülk sahibi efendilerine karþý kutsayýcý bir anlayýþ çerçevesindeki eylemleriyle efendilerine sadýk olmalarý þarttý. Köleler efendilerine teslim olacaktý. Hem de köle imaný gereði bir köle "teslim olanlarýn ilkiyim" diye övünecekti.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/3 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2022 Felsefe 

Köleci paylaþým hareketi zorunlu olarak kolektif üretim hareketi üzerine kuruluydu. Üretim hareketi yoksa ne köle vardý, ne köleci vardý. Ne enflasyon var ne faiz vardý. Bunlar üretim nedeni deðil aksine üretimi hortumlamanýn aparatlarýdýrlar.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/4 (Bayram Kaya) 1 Ekim 2022 Felsefe 

Kolektif alana baðlýlýk þimdi, alçak gönüllülükle El 'e baðlýlýða ve El 'e teslim olmaya dönüþmüþtü! Bu dönüþme "Verdiðim rýzký anmazlar mý?" diyen minnettarlýða, þükreder oluþçu atýflarla kiþilere üzerinde bilinmezliðin algýsýna dönüþmüþtü.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 18/5 (Bayram Kaya) 2 Ekim 2022 Felsefe 

Yani ilk kuralarýn çekildiði sýrada çekiliþ bir kereliðine ve sizin hiç bir emek harcanmasý yapmadýðýnýz durumla size verilenlerdi! Köleci toplum da olsanýz sistemin çevrimi için kolektif birikim mutlaka yapýlýyordu. Ordu besliyorum, maaþ veriyorum, istihdam alaný açýyorum vs. adý altýnda bir vergi almak yerine, tam 486 tane vergi alýnýyordu. Bu da yetmezse "biz bize yeteriz" adý altýnda iban numaralarý veriliyordu. Ne güzel deðil mi?

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/6 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2022 Felsefe 

Bu nedenler kiþilerdeki silinti kazýntýlarýn izleði olan geri gönderili kolektif çaðrýþýmlar, köleci sistemin hunharlýðý karþýsýnda kiþilerin kolektif dayanýþmalý kolektif vicdanýydý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 18/7 (Bayram Kaya) 3 Ekim 2022 Felsefe 

Ama kolektif üretim yapmanýn karþýlýðý olmasý gereken kolektif olucu gerçekler, El 'in takdiri olan bir rýza anlayýþý içinde kavranýyordu. Kolektif olguca gerçekler El anlayýþý içinde takdir edilen ve giderek boðaz tokluðu ücret olan bir söylemdi. Kolektif olguya göre olmasý gereken paylaþan söylemleri, ücretle anlýyorduk.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 19 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2022 Felsefe 

Kiþilerdeki kolektif vicdan, kolektif bir deðer yargýsýydý. Tekil dönem içindeki gruba baðlýlýk içinde bir vicdan çýkar mýydý? Pek sayýlmaz. Yine bir gruba baðlýlýk çýkardý. Totem dönemdeki kolektif iþleyiþe baðlý totem kardeþ bilinci içindeki özlen oluþan vicdan bile, grubu dýþýna deðil grubu içine dönük deðer yargýsý olan bir vicdandý.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 20 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2022 Felsefe 

Ýnsanlýðýn buluncu içinde derinden derine kendisini duyurtup, arada sýrada her münasebetsiz durumda (!) su yüzüne çýkan kolektif bulunç ile köleci buluncun çatýþmasý vardý. Kolektif bulunç köleci acýma ve merhamet buluncu içinde akýþla kendisini yeryüzüne vakfeden bir insanlýk buluncu olmuþtu.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 54 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2022 Felsefe 

Vicdan içinde hem kolektif öznenin buluncu, hem kiþisi öznenin buluncu (bilinci) vardý. Kolektif vicdanda kolektif bir deðer yargýsý vardý. Ýttifaký bir alan içindeki her bir grubun emek gücüne karþýlýk (sektör gücüne karþýlýk); diðer her bir grubun, farklý sektör el alanda farklý bir emek gücü vardýr.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 21 (Bayram Kaya) 5 Ekim 2022 Felsefe 

Vicdan içinde hem kolektif öznenin buluncu, hem kiþisi öznenin buluncu (bilinci) vardý. Kolektif vicdanda kolektif bir deðer yargýsý vardý. Ýttifaký bir alan içindeki her bir grubun emek gücüne karþýlýk (sektör gücüne karþýlýk); diðer her bir grubun, farklý sektör el alanda farklý bir emek gücü vardýr.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 54 (Bayram Kaya) 9 Ekim 2022 Felsefe 

Bu köleci vicdani muhasebe yeni bir düþünce ve eylem, alaný açacaktý. Bu yeni söylemli eylem alanýna göre vicdanýnýz “sað elin verdiðini, sol el görmesin” diyecekti. Ama güzel söz deðil mi? Bu güzellikle siz farkýna varmadan kolektif referansa göre yanlýþ olaný meþrulaþýyordunuz. Emeði gasp edilen düþkünlerin sadaka alma iþi El mantýðý ile meþrulaþýyordu.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 55 (Bayram Kaya) 9 Ekim 2022 Felsefe 

El mantýðý kolektif baþlayýþ yerine, hiçbir çalýþma ve gayret göstermeden mülkü olan bir mülk sahibini irade sayýp mülkten pay daðýtmasýyla köleci iliþkileri baþlatýyordu. Yani vicdan mülk sahibinin mülküne ortaklar tanýmamayý baz alýp, baz aldýðý anlayýþa göre sýzlayacaktý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 56 (Bayram Kaya) 9 Ekim 2022 Felsefe 

El, içinde çýktýðý kolektif sistemin hafýzasýný da taþýyordu. Eski hafýzayla köleci hafýza eþleþmesi zýddýna göre çaðrýþýmlar olup El zihninin ýþýk çakmalarýydý. Bunun gibi köleci hayatýn içindeki kimi kiþi zihnin de kolektif geçmiþin arkaik fon kalýntýlarý vardý. Baskýcý El mana anlayýþý karþýsýnda firari arka fon ýþýmalarý kimi kiþi zihninde zaman zaman hayal meyal silik bir hatýrlamanýn art alan ýþýmalarýný oluþuyordu.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 57 (Bayram Kaya) 9 Ekim 2022 Felsefe 

Kiþilerin zihinleri içinde köleci memlerle, geçmiþ kolektif dönemin arkaik belirmelerinde oluþan BÝR ART ALAN IÞIMALARI DA VARDI. Art alan ýþýmasýný ortaya koyan arkaik firariler zaman zaman kiþilerin zihni içindeki köleci memelerle çatýþacaktý. Çatýþmalar zihin içinde, zihin çaðrýþýmlarýna dönüþüyordu.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 58 (Bayram Kaya) 10 Ekim 2022 Felsefe 

Mirasý olmayan çocuk, bir ana babaya mirasçý olabilmek için o ana babadan doðmak; o ana babadan doðanlarla ve o ana babayla yatmamak zorundaydý. Yeni mirasçýlýk kendisinde doðulan ana ana baba ve o ana babadan doðanlarla yatmama kapsamýnda bir aitlikti. Bu da þimdiki evli eþler gerçeðiydi.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 59 (Bayram Kaya) 10 Ekim 2022 Felsefe 

Ýlahlar insanlarýn kardeþi deðildi. Ýlahlar ilanen kardeþ olduklarý karþý grubun ilahlarýyla yatýyorlardý. Ýttifak yasasý gereði bu taraftan bir ilah; karþý gruba verilmiþ olan ilah çocuklarýyla ittifaký kardeþlerdi. Yasa gereði ittifaký kardeþlerle yatmak meþruiyettir.

  Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 1 (Bayram Kaya) 11 Ekim 2022 Felsefe 

Evrensel oluþmanýn dinamizmi ve yasalarý þu veya bu durumla þu veya bu görünümle her þeyin temelindeydiler. Ve her þey her bir farklý tekrarlarýyla enerjinin akýþ yönünde gerçekleþiyordu.

  Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 2 (Bayram Kaya) 11 Ekim 2022 Felsefe 

Bu nedenle kütle çekim kuvveti kütle büzüþmeli sýkýþma vasýtasýyla kendisini oluþan kuvvete karþý ters bir ýsý enerjisi ve ýsý basýncý üretmekle; ýsý ve ýsý enerjisi basýncý kütle çekim kuvvet alaný etrafýnda; kütle çekim kuvvetini adeta elektro motor kuvvetine dönüþüyordu.

  Süreçlere Bir de Böyle Bakýn 3 (Bayram Kaya) 11 Ekim 2022 Felsefe 

Güneþ’in kütlesini sýkýþtýran kütle çekim kuvveti, Güneþ merkezinde tersine bir ýsý ve ýsý basýncý kuvveti ortaya koyana kadar Güneþ kütlesi büzülmesine devam eder.

  Bir Ahlak ve Vicdan Sorunu Olan Utanç 1 (Bayram Kaya) 12 Ekim 2022 Felsefe 

"Servet düþmaný, millet düþmaný, ezan, bayrak düþmaný" diye gruba baðlýlýk duygularýnýzý biliþsel düzeyde azalttýklarý gibi; Yine "vatan sevgisi, millet sevgisi ölürsem cennetliðim gibi þehitlik" söylemleriyle gruba baðlýlýk temelli utanma duygularýnýzý biliþsel olarak çoðaltýrlar.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 60 (Bayram Kaya) 12 Ekim 2022 Felsefe 

Kardeþiyle evli olduðu belirtilen Ýbrahim figürü, ilahi dönemin hukukuyla anlatýlan bir hikâyecilikti. Ýttifaký dönemin ilanen kardeþleriyle temasýný kopyalayan köleci baþlangýcýn köleci söylemidir.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 61 (Bayram Kaya) 12 Ekim 2022 Felsefe 

Bunlar köleci sürecin hemen baþýnda olan söylemlerdi. Arada geçen onlarca sene sonra deðiþen nesille birlikte unutulanlardý. Kolektif geçmiþin motifleri köleci mantýða adapte olmuþ kiþiler elbette abuk sabuk gelecekti.

  Ýttifaklar Bir Referans Noktasýydýlar 62 (Bayram Kaya) 13 Ekim 2022 Felsefe 

Köleci mantýk, Sara-Hacer anlatýmýndaki kadýnýn tarihsel rolünü bilmiyordu. Köleci yapý, içinde koptuðu kolektif yapýda anlatýlmýþ olan Sara hikâyesini bilse bile; Sara’nýn çocuk vermeme olgusu, köleci sistemin miras hukuklu ihsas kurallarýna aykýrýydý.

  Süreç Baþlatan Yapý 1 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2022 Felsefe 

Köleci sistem yanýlsatýcý bir imajdý. Köleci sistem kendisinin ezelden beri var olmasýný söylemekle, güya kolektif sisteme açýklama olmuþtu! Oysa köleci sistem gerçeði perdeler.

  Sreç Baþlatan Yapý 2 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2022 Felsefe 

El mana anlayýþý içinde eksik olan “ortaklaþmaydý. Ortaklaþma süreci zaten doðaya yönelimle olan kiþilerin “yönelimle olan eylemlerini” ortak aþtýrýyordu. Ortaklaþma karþýlýklý olarak kiþilerin eksiðini birbirinde tamam ettiði süreçlerdi. Ortaklaþtýrma kendi kendisini baþlatan ve kendi kendisini devam ettiren süreçti.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 63 (Bayram Kaya) 14 Ekim 2022 Felsefe 

Kamu zenginliðini daðýtacak olan köleci düþünsel, eylemsel olgular; zaten adým adým geliþtirilen süreç içinde kolektif kapasiteye sahip çýkmak isteyen kiþi ya da kiþilerin, kurguladýklarýydý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 64 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2022 Felsefe 

Köleci sistem içinde ana baba miraslý köleci anlayýþa uygun EYLEM VE SÖYLEM ALANI ortaya konmasaydý; ne aldatan, ne aldanan söylemli “suç eylemleri” de olmayacaktý. Zina söylemi olmayacaktý. Olmayan zina suçuna recmetme cezasý da verilmeyecekti.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 65 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2022 Felsefe 

Ne kadar kundura demekten kasýt; kundurayý yapan sektörün nüfus sayýsý kadar bir nüfusun besin teminini karþý taraftan buðdayla karþýlanmasý demek olan MANA anlayýþýydý. Ya da buðday üreten sektörün nüfus sayýsý kadar bir nüfusun kundurasýný da kunduracýlarýn saðlayýp giydirme yapacaðý MANA anlayýþýdýr.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 66 (Bayram Kaya) 16 Ekim 2022 Felsefe 

Buradaki köþkerlerin tarýmcýlarý giydirmesi. Tarýmcýlarýn da köþkerleri beslemesindeki MANA anlayýþý vicdani deðer yargýsý içinde adalet, sadaka, acýma, lütfetme, velinimeti olma, hayýr dua alma gibi köleleþiþi absürt anlamlarýyla, yoktular.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 67 (Bayram Kaya) 19 Ekim 2022 Felsefe 

Her þey enerjinin sýcak-soðuk; az-çok; masif-seyreltik gibi kendi niceli durumlarý içinde deðiþir. Dönüþür. Her þey geride, kemdi tarihin içinde neþettir. Ama þeyler de geriye indirgenmezler. Geriyle ayný olmazlar. Þeyler yepyeni olgu ve olaylar çeliþkisi yansýma giriþme olmakla; yeni yeni eylem alaný açan, bir düzlem alanýn biçimleniþidirler.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 68 (Bayram Kaya) 19 Ekim 2022 Felsefe 

Yüksek potansiyelin düþük enerjili (açlýk veya boþluk) alana doðru olan akýþý nedenle yüksek enerji burada açlýk gibi bir parça beliriþler (enerji zayýflýðý olmakla) eksiði tamamlayacak yeni bir olgu ve olaylarýn biçimleniþine yönelmekle hayat, (açlýðýn, olgu ve olay) doygunluðuna (þarjýna) dönüþür.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 69 (Bayram Kaya) 19 Ekim 2022 Felsefe 

Bilgi, buluþ, tasarým, araþtýrma geliþtirme þu veya bu biçimde, eninde sonunda insanlýðýn geliþmesi ve insanlýðýn kullanýmý oluyordular. Üretim hareketi olan eylemler, kiþisi aklý, kolektif aklý, teknik teknolojileri etkiliyordu. Kiþisi akýl ve kolektif akýl da; üretimi, biliþi, buluþu ve teknolojik eylemleri etkiliyordu. Bunlar bir sarmal ve zorunlu olarak karþýlýklý baðýntý giriþmeydiler.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 70 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2022 Felsefe 

Oyunda ben de varým diyen El, bu oyunda gizletilmiþ bir mana iþtahtý. Kolektif kapasiteye sahip olmanýn gizletilen mana iþtahýydý. Bu baðlam ile sanaldý. Ayný zamanda da El mana anlayýþý, her bir Nemrutla, her bir firavunla, Ýbrahim’le vs. de somut bir anlamdý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 71 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2022 Felsefe 

Yeryüzü size deðil, "yasalara" boyun eðiyordu! Siz de öyle. Saniyede 11,3 km hýza çýkmadan yani yer çekimi yasalarýný uyan kuralý aþmadan yeryüzünü terk edemiyordunuz.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 72 (Bayram Kaya) 20 Ekim 2022 Felsefe 

Enerji birikebilir, toplanýr, çýkarýlýr olduðu içindir ki kolektif yasalar ve kolektif birim zamanýn deðiþe bilirliði vardý. Kolektif bilinç bu akýþlar üzerine bindiriþ edilen manaydý. Avcý toplayýcý emek zaman bu bindiriþler nedenle hem birbiri üzerine transfer deðiþimiyle; birikebilir, harcanýr (çýkarýlýr) ve toplanýr bir kolektif emek (enerji) oluyordu.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 73 (Bayram Kaya) 21 Ekim 2022 Felsefe 

Kolektif alan; kolektif etki ile yardýmlaþýcý inþa kalýbýný kotarýr bir alan-hacim yönlendiricisidir. Kolektif alan kolektif baðlaþýmlý düzenlemeler üzerinde ve kolektif baðlaþým içinde enerjiye akýþ yaptýrýcý bir etkidir.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 74 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2022 Felsefe 

El mana anlayýþý ideolojik düþünceleriyle kolektif akýldan kopmuþtu. Mülk sahibi bazlý söylem ve fiili kolektif alanýn merkezine oturtmuþtu. Mülk sahibi gibi yanýlsamalarý nedenle inanýcý düþünce nereden kalkýp; nereye gelmiþti? Kolektif alandaki üreten kolektif düþüncelerden kalkýp, sonu gelmez hayallere yelen fikir çývlamasý çýkmazýn kýsýr döngüsü içine gelmiþlerdi.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 75 (Bayram Kaya) 22 Ekim 2022 Felsefe 

Açlýk (enerji saðlama ve enerji dönüþümü) dediðimiz mana duyum, hayatýn ve türümüzün üzerinde; kolektif yapýlarýn, kolektif bilincin, kolektif zekâlý, kolektif davranýþýyla; kolektif inþa sisteminin temelidir. Hayatýn enerji saðlama ve enerjiyi harcama iþi; yine hayatýn beslenme, savunma, barýnma, neslin devamý gibi bencil oluþla korunan, içimizdeki yasalarýn korunmasýna doðru olacaktý.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 76 (Bayram Kaya) 24 Ekim 2022 Felsefe 

Ýnançlar, belli bir düþünce ve söylem çevrimi içinde sonu gelmez düþünce çývlamalarýna düþmeden, kendimizi sorgulara kapamaktý. Elbette kýsa bir süreliðine bu da bir yoldu. Fakat kiþisi düþünceyi deðil de kolektif düþünmeyi nadasa alýrsak bu durum da çýkmaz sokak olur.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 77 (Bayram Kaya) 25 Ekim 2022 Felsefe 

Groteskti dönem içinde, evrenin sahibi varmýþ yokmuþ türünden fikirler hiç kimseyi ilgilendiren bir anlama ve anlatým konusu deðildi. Groteskiler için önemli olan evrenin sahibini bilmek deðil, nerede nasýl yiyecek bulabileceðini bilmekti. Ya da groteskiler güven içinde ihtiyaçlarýný giderecek, motivasyonlarýný saðlama derdindeydiler.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 78 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2022 Felsefe 

Tabii ki. Kiþinin bir günde mutlaka yapmasý gereken eylemlerine "bir birim zaman" diyelim. Bu bir birimlik zaman içinde de var sayalým ki þu parçalý organizasyonlar olsun: 1-Besin bulacak bir parçalý zaman. 2-Savunma yapacak bir zaman. 3-Yavru bakýmý.4-Barýnak ve barýnaðýn korunmasý.5-Uyku-dinlenme gibi beþ parçalý zamanýn kiþi üzerinde beþ tane baskýsý vardýr.

  Ýttifaklar Birer Referans Sistemiydiler 79 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2022 Felsefe 

Oysa tekil bir kiþi beþ baskýyý eþ anlý ve ayný zamanda baþlatmasý gerekir. Yani ava çýkan kiþinin ayný zamanda güvenlik önlemlerinin alýnmasý gerekir. Gözünün geride kalmamasý için yavrusuna bakýlmalý. Tekil kiþinin av süresi boyunca ve avdan sonra güvenle dinlenmeye çekileceði bir barýnma yerinin korunmasý gerekir. Av boyunca yavru bakýmýnýn yapýlmasý gerekir. Oysa bir kiþi ayný anda hem avda, hem barýnma alanýnda, hem de yavru bakýmý üzerinde olamaz.

  Ýttifaklar Ýrer Referans Noktasýydýlar 80 (Bayram Kaya) 26 Ekim 2022 Felsefe 

Burada bir geri baðlaným yapýp þunu da belirtmeden geçemeyeceðim. Kolektif alan oluþurken kiþinin bir birim ve beþ parçalý bitiþik zamaný tek tek düzenlemeye tabi olur. Beþ parçalý zaman tek tek eþ güdümle baþlayan zamana dönüþür. Ýþte tekil kiþiler üzerindeki beþ parçalý bitiþik zaman, kolektif alan içinde ayrý ayrý zaman olgularýna dönüþecekti. Ayrý ayrý ama birbirine baðýl oluþan bu olgular tek tek savunmacý, bakýcý, avcý gibi isim alacaktý. Hem de üreten iliþkinin bileþen ayrýlan daðýlým yansýmalarý içinde “daha adý yokken demet edilen ekinin” gibi anlatýmlarla süreç isim koymanýn ve tekil kiþi ile bitiþik zamanýn kolektif organizasyonla ayrýþmanýn “yaratýlýþ hikâyelerine” dönüþeceklerdi.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 81 (Bayram Kaya) 27 Ekim 2022 Felsefe 

"Bu aþamada beþ parça zamana ait her bir parçaya dek sürenin azlýðý, çokluðu" hiç önemli deðildi. Bu aþamada her bir parça zamana baðlý niceli durumlar inþacýlarýn aklýna gelip itirazý olan bir durum deðildiler. Neden mi? Hem yeni sürecin aksaðý bilinmiyordu. Hem de inþa için önemli olan eþitleþtirme deðil kolektif bir karþýlýðý olmayý inþa edebilmekti. Nesnel oluþmanýn eþitlikçi bir mantýðý yoktu. Önemli olan ilk kes bir kolektif etkiyi ortaya koyacak olan ilk adýmýn atýlýyor olmasý ve organizasyonun kuruluyor olmasýdýr. Zaten böyle bir itiraz ortaya konsaydý eðer, süreç hiç baþlamadan daðýlýrdý. Toplumlarýn yerinde yeller eserdi.

  Ýttifaklar Birer Referans Noktasýydýlar 82 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2022 Felsefe 

Tekil durumla davranan kiþilerin üzerinde beþ baský vardý. Tekil kiþi kolektif alan içine gelince bu beþ baský tekil kiþi üzerinde kalkmýyordu. Tekil kiþi üzerindeki bitiþik zamanlý beþ baský ilk kolektif alanlar içinde birbirine baðlý kalmak koþuluyla ayrýþýp, birbirine göre beþ tane organizasyonu oluþturacaktýlar.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 1 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2022 Felsefe 

Yaratma süreçlerinin çoðu erken dönem içindedir. Ýlki groteski algýlarý kolektif algý mantýðýna dönüþüp kolektif süreci baþlatan anlatýmlardý. Yaratma anlatýmlarý kolektif dilin bileþen, ayrýþan, yeniden bileþeninin ifade dilidir. Ýlk yaratma dönemi ilk kolektif oluþumun baðlaným süreçlerini anlatmanýn, diliydi.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 2 (Bayram Kaya) 28 Ekim 2022 Felsefe 

4 yaratma anlatýmý vardý. Anlatýmlar groteskti kiþinin algýlarýna göre kolektif algýlarý yaratacak dilinin söylemleriydi. Bu anlatýmlarýn 3 ü erken dönem içindeydi. Erken dönem groteski dönemi; ilk kolektif dönemi; üreten iliþkileri ve üretim hareketine baðlý ittifaklarý içerir.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 3 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2022 Felsefe 

Kolektif alan kuvveti hem birleþtirici, hem ayrýþtýrýcý, hem de ilk baþlangýcý (kiþilere dek temel özü) koruyan bir üçlü kuvvetti. Kolektif alan sabit düzlem alaný gibi çalýþmýyordu. Kolektif kuvvet kiþileri birleþtirmiþti. Kiþiler üzerindeki bir birim zamaný beþ ayrý öbeðe ayýrmýþ ve bu öbekleri beþ ayrý iþin eylem grubuna dönüþtürmüþtü.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 4 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2022 Felsefe 

Kiþi üzerinde parçalý olup giden organize eylemeler kiþi üzerinde boþluk býrakýr. Býrakýlýn boþluðun kendisini çaðýran (öz yineleyici) oyuk gerilmesi nedeniyle kiþiler de; kendisinden gidenleri, farklý kullaným ve tüketim saðlamalarý olarak geri çaðýrýr.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 5 (Bayram Kaya) 29 Ekim 2022 Felsefe 

Yani oyuk eylemi tekrar oturulmayý çaðýrýr. Bu olgu da öz yineli hareketlerin temelidir. Bu kendisini çaðýran temel üzerine bindiriþler yapýlýr. Nötr olmuþ ikili durum yüklerine dýþtan bir kuvvet uygularsanýz nötr durumlu yükün biri nötrlükten ayrýlýp bir alan içinde gider.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 6 (Bayram Kaya) 31 Ekim 2022 Felsefe 

Doyma hali zamanla ve türlü enerji sarflarý nedenle eksilir. Boþalýr. Bileþenlerine ayrýþýr. yani eksilme; boþalma, acýkma olarak ayrýþýr. Her iki tür belirme uyarýlmýþ iyon hareketidir. Ýyonize eylemler seçme ayýklama yapacak çekme-itme yapmanýn iyon hareketine dönüþürler.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 7 (Bayram Kaya) 3 Kasým 2022 Felsefe 

Bileþim hareketleri gel yapan eylemlerdi. Gel yapan bileþimler git yapan her iki hareketiyle ayrýþma bileþme eðilimi içinde enerji sarf eden süreçlerdi. Ayrýþan belirimiyle oluþan duygu dýþta istek belirendi eksiðiyle, eksiðini tamamlamaya uyarýlmýþ bir yöneylemdi. Dýþta saðlamasýný yaptýðý eksiði ile tekrar bileþime gidecek eðilim üzerinde enerji saðlayýcý süreçlerdi. Enerji saðlayýcý süreçler dýþta uzun süreçler içinde gel-git yapan biriken, tekrarlý süreçlerdi. Birikimli süreçler kiþisi, sosyal ve kolektif davranýþlý eðilimlerdi.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 8 (Bayram Kaya) 3 Kasým 2022 Felsefe 

Sündürülen lastik ya da gerilen yayadaki gibi git olup itilen kuvvetler, merkezdeki konuma doðru çekilen hareketler fizik dilinde alan ve gerilimdir. Kimya dilinde proton elektron yük hareketidir. Kiþi öznesi ve kiþi sosyo toplumu içinde güdülerin, isteklerin duygularýn beliren eðilim ve karþýlanmasý olan bilin, özne düzeyidir.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 9 (Bayram Kaya) 3 Kasým 2022 Felsefe 

Kolektif bir alandaki üreten iliþki eðer buðday yetiþtiriciliðiyse, bu durumda kendilikten þimik geliþme ve karþýlýðý olan bir konum eylem olarak þöyle sonuçlarý ortaya koyacaktý. 1-Buðday yetiþtiriciliði bitiþik zamanlý süreçti. Bitiþik zaman içinde önce tarla ekime hazýrlayacaktý. Tarlanýn ekime hazýrlanmasý iþi bir ayrýþmayý ortaya koyacaktý. 2- Sonra bu bitiþik zaman içinde tohumu ekecek bir ayrýþma ortaya konacaktý. 3-En sonunda da hasýlatýn biçilecek olduðu ayrýþmayý ortaya konacaktý.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 10 (Bayram Kaya) 5 Kasým 2022 Felsefe 

Ýttifaklar kendi içinde totem kültürler düzleminde ayrýþtýrýlacaktý. ve bu ayrýþma isimlendirilecekti. Kültürel yaradýlýþlý ayrýþmalar içinde sofra düzeninde ayrýþma vardý. Giyecek düzeninde ayrýþma vardý. Renk düzeninde ayrýþma vardý. Amulet düzeninde ayrýþma vs. olacaktý.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 11 (Bayram Kaya) 5 Kasým 2022 Felsefe 

Dördüncü yaratýlýþ önce El 'e yeni isim vermenin ve El ‘in arkasýnda duracak bir El ahit anlaþmasý içinde ayrýþmayla baþladý. Bu yaratýlýþ tutumu köleci hâkimiyeti. El Hakemi pekiþir olacak El sahipliðini belirtir olacak köleci ulamlardan üç beþi þöyleydi.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 12 (Bayram Kaya) 5 Kasým 2022 Felsefe 

El ‘e kulluk (vatandaþlýk) üzerinde efendi köle eþitleri olmayý ittifak etmekten daha geçerli bir mülk sahibi tanýn lýðý ve kaderleri belirleyen rýzk daðýtma tanýmlýðý icat edemezdiniz. Köleci sistem eskiyen yerine yeni sözcük üretiyordu. Mülk sahibini kutsayan tanýklýkta alan bir kez açýlmýþtý. Bu alan içinde kalmak koþuluyla hangi tür sözcükle ne yana koþarsanýz koþun hep þýrasý çýkan olursunuz!

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 13 (Bayram Kaya) 7 Kasým 2022 Felsefe 

Kullukta eþitleþme düþüncesinde neler neler doðacaktý. Köle bu eþitleþme gayreti içinde, köleci alan içinde kalmak þartýyla efendisine "rýzkýmý veren Huda’dýr (El 'dir) kula minnet eylemem" diyen bir sesle meþru bir direniþ baþlatýyordu.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 14 (Bayram Kaya) 7 Kasým 2022 Felsefe 

Eþitleþme yansýmasýnda MÖ. 73 de Spartaküs gibi, MS.840-886 yýllarý arasýnda kuzey Afrika ve Irakta Abbasi Halifelerine karþý baþlatýlan zenc ayaklanmasý gibi "dirençler" çýkacaktý. Biat yansýmasýnda kadere boyun eðiþin tevekkülü çýkacaktý.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 15 (Bayram Kaya) 9 Kasým 2022 Felsefe 

Kiþi yaþamýný temel aldýðýmýzda, kolektif yaþam artýrýlmýþ bir hikâye gerçekçiliðini anlatmanýn konusu olacaktý. Ýlk kolektif yaþam tipleri doðada ortak saðlama yaptýklarý bir “totem alanlardý”. Ortaya çýkan kolektif kuvvet nedenle bu durumda kutsanan kolektif iliþkiler, ilkin “totem kutsamasý” olarak öne çýkar. Totem kutsamasý kiþi yaþamýna göre kolektif kuvvetin doðada yaptýðý grup saðlamalarýný temel alan bir kutsamadýr.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 16 (Bayram Kaya) 9 Kasým 2022 Felsefe 

Organize iþler içine taþýnan enerji, burada iþe, uðraþa, olgu ve olayýn gerçekleþmesine dönüþmekle bir sonuç ürün ortaya konur. Yükünü býrakan yük taþýyýcýlarý, gerisin geri ilk nötr duruma doðru çaðrýlýrlar.

  El Felsefesi ve Tarihsel Yaratýlýþ 17 (Bayram Kaya) 9 Kasým 2022 Felsefe 

Böylece yükseltgenmekle ayrýþan enerji paketleri iþ yaptýktan sonra indirgenip ilk durumun nötr haline geçerler (geri baðlaným yaparlar). Ayrýþan süreç oyuk ve yük hareketinin tekrar birbirini tamamlamasýyla sonuçlanýr.

  Kolektif Alan 46 B (Bayram Kaya) 13 Mayýs 2023 Felsefe 

Mülke doðru çekilim eksiklerinizin tamamlanmasý olarak ikame edilmiþ ikinci tuzaktý. Köleci dönem içinde þükredilen ve ilenilen þey neydi? Kolektif kapasiteli yapabilirlikten yoksun kalmaydý. Kolektif kapasiteli yapabilirlik paydaþlýðý GÝZLÝ ÖZNEYDÝ. Kolektif kapasiteli yapabilirlik þimdi mülk sahibinindi.

  Kopya Yapýlar 1 (Bayram Kaya) 25 Kasým 2022 Felsefe 

Hiç kuþkusuz ki canlý veya cansýzlar nötr durumuyla en az bir enerji tüketimi içinde olurlar. Evrendeki yýldýzlar, kara delikler gibi enerjisi çok çok artmýþ enerji öbekleri, nötr veya düzenli yapýlarýn enerji verici beslenim kaynaðýdýrlar.

  Kopya Yapýlar 2 (Bayram Kaya) 28 Kasým 2022 Felsefe 

Cansýzlar elektron transferli "+ ve - yük baðlamýnda ve moleküler baðlamla" aktif veya inaktif düzenli olup "seçici" olmaya hem pasif hem de aktif eylemleriyle yönelimlidirler.

  Kopya Yapýlar 3 (Bayram Kaya) 28 Kasým 2022 Felsefe 

Bu durumda sizin daða týrmanmanýz entropinin sýcaktan soðuða doðru olan yön akýmýna aykýrý bir durum gibi görünür. Ya da sizin daða týrmanmanýz entropi nedenle her þey yokuþ aþaðýdýr türü söylemelere aykýrý gibi görünür. Oysa evrensel entropi karþýsýnda özel durumlar içinde sizin daða týrmanmanýz, entropinin bu iki kuralýný ve evrensel entropiyi ihlal etmez. Edemez de. Evrendeki artan entropi ve yokuþ aþaðý olan entropi herhangi bir zamanda ve ileride olmak zorunda. Yani artan entropi 10 üssü 123 yýl gibi bir gelecek içinde olacaktýr. Bunun 10 üssü 103 yýlý geçmiþtir. Entropinin akýþ yönü zamanýn da yönünü gösterir.

  Kopya Yapýlar 4 (Bayram Kaya) 30 Kasým 2022 Felsefe 

Yazý tura gibi para fýrlatma örneði makro durumu deðiþtirmez. Oysa para atma yerine iki atomu sürecin içine dâhil edersek atomlar giriþir. Giriþme sonrasýnda mikro durum, yani öz deðiþir.

  Kolektif Alan 01 (Bayram Kaya) 30 Mart 2023 Felsefe 

Saðlama ve üreten iliþkiler, üretim nesneleri, bilgi vs. toplumun hacim boyutu olup; kolektif yapý böylece üç boyutlu bir hacim yüzey gerilmeli alan etkisine sahiptirler. Zamana baðlý alaný þimdilik atlýyorum.

  Kolektif Alan 02 (Bayram Kaya) 1 Nisan 2023 Felsefe 

Kolektif yapý bir etki alanýdýr. Kolektif yapýnýn etki alaný olmasý nedenle, kolektif yapýlar da bir etki-tesir alanýdýrlar. Tüm giriþimler gibi hem etkilenirler hem etkilerler. Bu nedenle her oluþum pasif veya etkin bir etki ve etkilenme alanýdýrlar. Bir etkime ve bir etkilenme ile sinerji kaynaðýdýrlar.

  Kolektif Alan 03 (Bayram Kaya) 2 Nisan 2023 Felsefe 

Yamacýmýzdaki kiþi veya kiþilerin bize sunduðu yavru bakýmý tarzý bir enerji saðlama iþi, bizim üzerimizde onlara besin saðlama iþi anlamýna bir "modülasyonun yük enerjisine” dönüþür. Yani bir tarafta boþalan yük enerjisi, baþka tarafta baþka tür bir enerji ile transfer dolumlarý yapmaktadýr. Bu hal karþýlýklý oluþtur.

  Kolektif Alan 04 (Bayram Kaya) 3 Nisan 2023 Felsefe 

Mülkün sahibi söylemli sistem kolektif sistem içinde kimi kiþileri mülk sahibi yaparken, çoðunluðu mülkten yoksun kýlmayý modüle eden tasavvurdur. Bu tür sistemi viral etme yansýmasý beraberinde El adamlýðý gibi üretmeyen, bilgi teknolojilerinden uzak inandýrma-kandýrma üzerine oluþan asalak bir lümpen sýnýf yansýmasýný da ortaya koyar.

  Kolektif Alan 05 (Bayram Kaya) 4 Nisan 2023 Felsefe 

Para adamlýðýyla birlikte sisteme sahiplik baðlamýnda yeni bir mana modülasyonu yüklenmiþti. Bu anlayýþ "para sahibi Mamon" söylemli olan bir maneviyat anlayýþýdýr. Köleci mülkün sahibi El' e karþý, burjuva atýflý para sahibi Mamon'du.

  Kolektif Alan 06 (Bayram Kaya) 5 Nisan 2023 Felsefe 

Oysa kâr hýrsýyla boðaz tokluðuna çalýþtýrdýklarý ezilen sýnýfýn içine düþtüðü kýskaç karþýsýnda lümpenler hiçbir içeriði olmayan cýlýz bir sesle; "anlýnýn teri kurumadan çalýþanýn ücretini verin" diyordu! Köleci müktesebatta ezilenlere olan ilgisi bu kadardý! "Alýnlarýnýn teri kurumadan ücretlerini vermekti!

  Kolektif Alan 07 (Bayram Kaya) 6 Nisan 2023 Felsefe 

Özel mülkiyet kavramý içinde sevgi, þefkat, merhamet, rýzk, kader, ahlak, ahlaksýzlýk, iyilik, kötülük, zulüm gibi iþkence,erdem gibi üstelik saðlýðýný bozucu melanet etkilerin tümü köleci sistemin kolektif bazlý alan iþleyiþi içine yansýmalar dizayný olarak zerk edilmiþtir. Bu ve bu gibi dizaynlarýn tümü "mülk sahipli lümpen sýnýf modülasyonudurlar”.

  Kolektif Alan 08 (Bayram Kaya) 7 Nisan 2023 Felsefe 

Buna modülasyonla duyuþ denir. Bu modülasyon hem hafýzanýzdýr. Hem yol tutuþtur. Hem kolektif sistemin kritiði seçme ayýklamadýr. Hem baþlangýç motivasyonu vs. Bu gibi modülasyon direnciyle ya da modülasyon kolaylaþtýrmasýyla kolektif akýþ kontrol edilir (hafýza edilir).

  Kolektif Alan 09 (Bayram Kaya) 8 Nisan 2023 Felsefe 

Kolektif alanýn merkezinde, kolektif alanýn merkez yüzey düzlemine doðru giriþen enerji akýþý (bilgi akýþý), “kolektife edilmiþ modülasyon dirençli uygulamalarla kontrol edilir”.

  Kolektif Alan 10 (Bayram Kaya) 9 Nisan 2023 Felsefe 

Köleci sistem içinde efendinin iki kutuplu gerilimi devam ettirici tutumlarý nedenle veya köleci sistemde yoksulluðu en az enerji durum içinde tutacak olmanýn sahipliði için efendinin baðýþ yapýcý cömertliði vardýr. Mülk sahibi efendinin sadakasý, zekâtý vardýr. Ýyiliði, kötülüðü, merhameti, þefkati vs. vardýr. Tüm bunlar köleci sistemi ayakta tutucu ve köleci sistemi sürdürücü günü birlik olan köleci payandalardýr. Viral olmuþ kolektif alan içindeki mülkün sahibi anlayýþlý sistem; kötülük, merhamet gibi kendi ahlaki yansýmalarýný verecektir.

  Kolektif Alan 11 (Bayram Kaya) 10 Nisan 2023 Felsefe 

Gerçekte ise toplumlar saný kanýya göre deðil kolektif yasalara göre üretirler. Ýnancýlar mamulü olaný paylaþýrken kolektif bilincin gereklerine deðil mülk sahibinin keyfi iradesine göre daðýtmaya inanmýþtýr. Ýþte bu nedenle köleci ve kapitalist siyaset Ali Cengiz oyunu olan bu inandýrýlmadadýr.

  Kolektif Alan 12 (Bayram Kaya) 11 Nisan 2023 Felsefe 

Yer ve gök kavramý eskinin depo hafýzasý içinde ilk ittifaký yapan aþaðý topraklardaki tarýmcý gruplarla yukarý topraklardaki tarýmcý gruplara söylenen ayýrt edici, tasnif edici bir söylemdi. Yer kavramý Sümer grubu ifade ediyordu. Gök kavramý yukarý topraklardaki Göklü çoban Akatlý grubu ya da kiþileri ifade ediyordu. Ýþte El bu kabilden “Yer ve gök topraklarýný size verdim” diyordu.

  Kolektif Alan 14 (Bayram Kaya) 13 Nisan 2023 Felsefe 

Seçilmiþ mesajcý (vahiyce) güç “Ben de sizin gibi bir insaným” dese de seçilmiþ özel mülk sahipliðine aklý erik misyonlarýyla ortamý etkileyenler kavim üstü oluyordular. Mesajcýlar (apilular) ittifaklarý önce mülkün sahibi ekseninde parçalayacaklardý. Sonra ganimetçe bir mülk sahibi ekseninde tevhit inancýna dönüþecektiler.

  Kolektif Alan 13 (Bayram Kaya) 12 Nisan 2023 Felsefe 

Yer tanýmý Akatlý gruba göre aþaðý toraklarda oturanlardý. Genellikle tarýmcý ve balýk üreticisi gruplardý. Yerden göðe, yukarý topraklara çýkanlardý. Gök te Sümerlere göre yukarý topraklardý. Yukarý toprakta oturanlardý. Yani Göklülerdi. Gökte oturanlardý. Gökten yere inenlerdi. Gök yerliler genellikle çoban toplumlardý. El kolektif sahibi yete, yani zaten sizin ittifakýnýz olan ve sizin ittifak gücünüz olan kolektif bir Yer ve Gök’ün giriþme iliþkisine; “Yeri göðü size verdim” diyordu. Yer’i Gök’ü bugünkü anlamýyla anlamayýnýz. Biliþ olan, hayranlýk uyandýran konu; doðanýn akseden yer gök uzamý deðildi

  Kolektif Alan 15 (Bayram Kaya) 15 Nisan 2023 Felsefe 

Ýþte geçmiþe dek unutturulan kolektif giriþmeli, kolektif bazlý deðiþilebilir paydaþlý, kolektif kiþi emek transferleri; mülkün sahibi El kavramý içinde þimdi “rýzk” ve rýzk verme ile dile getirilir olmuþtu. Ýttifaka dek Ýttifakýn insaný da “kul veya köle” olarak dile getirilir olmuþtu. Bilgi iyiden iyiye karartýlmýþtý.

  Kolektif Alan 16 (Bayram Kaya) 15 Nisan 2023 Felsefe 

Nemrut Firavun köleci sistemin ceberrutluðuydu. köleci sistem mülk sahipliðinde vaz geçmeyen Ýbrahim'in "Ýbrahim sofrasý ile kolektif geçmiþe uzanan ikilemi" ile yine mülk sahibinin Nemrutlaþan ikilemini dile getirmektedir. Bu nedenle Ýbrahim ve Nemrut misyonu zýt kiþiliklerde beliriyordu.

  Kolektif Alan 17 (Bayram Kaya) 16 Nisan 2023 Felsefe 

Nasýl ki ortak bencil çaðrýþýcýlar kiþilerin baðlaným enerjisi etrafýnda kolektif baðlaným enerjisine dönüþtü iseler; kolektif alanýn önce saðlasan, sonra üreterek saðlasan iliþkileri içinde kiþilerin çevresine çok köklü ve çok yönlü analitik bakar olmalarýna neden olmuþtu. Üreten saðlasan iliþki “çevreyle giriþen kiþi ile kiþinin yalýn anlamasý arasýna “fark düþünce” koyan bir iliþkiydi. Fark düþünce farklý totem mesleklerinin farklý iþleyen bileþiminden ileri geliyordu. Yani karmaþýk düþünme “fark koyan enerji potansiyeliyle ortaya konacaktý”. “Üreten saðlasan fark iliþki” de ancak kolektif alanla birlikte olasýydý.

  Kolektif Alan 18 (Bayram Kaya) 17 Nisan 2023 Felsefe 

Bir kolektif alan içinde, enerji geçiþiyle transfer edilen enerji kuplajý (baðlantýsý, aktarýmý, yansýmasý) yük enerjisidir. Yük enerjisi kiþilerini karþýlýk ve denk bir sorumlulukla davrandýrýr. Kiþilerin yüklendiði bu yükler kiþileri belli sorumluluklarý içinde eylemli kýlacak olan yüklenme hareketleridir. Yüklenme hareketleri kolektif birim zaman nedenle özne etrafýnda boþ zaman etkinliði ortaya kor (artýk zaman ortaya kor).

  Kolektif Alan 19 (Bayram Kaya) 18 Nisan 2023 Felsefe 

Bir özne içinden dýþýna doðru savunma, beslenme gibi parçalý, yönelici eðim, eylem ve gerilimlerle vardý. Bu gerilimler dýþ bir etki alaný içinde giriþirler. Dýþtaki giriþme salýnýmlarý özneye göre tehdit olan saðlama olan, hoþlanma olan, kaçýnma olan türden duygularla parçalý durumlarla belirir. Öznenin dýþ ortam içinde giriþtiði hava, su, aydýnlýk, karanlýk, dað, bayýr, iniþ, çýkýþ gibi salým alanlý giriþicilerden birisi de dýþtaki “diðer hemcins öznelerdir”. Hemcinsler kiþi için dýþtaki giriþici alanlardan sadece birisidi

  Kolektif Alan 20 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2023 Felsefe 

Birbirini tamamlayan olgu ve olaylar; birbirini çaðýran, birbirini çeken ve birbirine karþýlýk olan salýnýmlardý. Yani dýþ dünya ve içinizde birbirini tamlayan birbirini çaðýran parçalarýn salýným uyartmasý vardý.

  Kolektif Alan 21 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2023 Felsefe 

Pythagoras “evren bir sayý uyumudur” derken belki de Pythagoras’ýn sezgisel olan sayýsal mistisizmi; evrensel salýnýmýn parçalý salýnýmlar þeklinde kesikli (yalýtýmlý) sürekli baðýntý olmasýndan ileri geliyordu.

  Kolektif Alan 22 (Bayram Kaya) 19 Nisan 2023 Felsefe 

Öznenin dýþ ortam içinde giriþtiði hava, su, aydýnlýk, karanlýk, dað, bayýr, iniþ, çýkýþ gibi salým giriþicilerinden birisi de dýþtaki “diðer hemcins öznelerdir”. Hemcinsler kiþi için dýþtaki alan giriþicilerden birisidir.

  Kolektif Alan 23 (Bayram Kaya) 20 Nisan 2023 Felsefe 

Kolektif alanda beslenme, barýnma, güvende olma, savunma, eðitim, saðlýk vs. her biri bir iþ gücüyle parçalý kolektif etki alanýydý. Kolektif etki alanlarý; transferci yardýmlaþma, dayanýþma, iþ bölüþümü gibi yaklaþýcý hoþlanmanýn kolektif etkileriyle vardýlar. Kolektif etki av bulma gibi kimi gerilimleri kiþi üzerinde boþaltýrken, savunma gibi kimi gerilimleri de kiþi üzerine yükler.

  Kolektif Alan 24 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2023 Felsefe 

DIÞ DÜNYA YÜKSEK ENERJÝ ALANIYDI. ÝÇ DÜNYA YANÝ HAYAT ALÇAK VE TAMAMLANACAK OLAN ENERJÝ ALANIYDI. Dýþtaki GERÝLÝMLÝ ENERJÝ FARKI olan enerji yüksek basýnçlý dýþ dünyadan, alçak basýnçlý iç dünyaya doðru akan parçalý bir yük enerjisiydi.

  Kolektif Alan 25 (Bayram Kaya) 22 Nisan 2023 Felsefe 

DOÐAL ALAN BELÝRLÝYOR, YÖNLENDÝRÝYORDU. AMA DOÐAL ALAN DA BELÝRLEDÝÐÝ VE YÖNLENDÝRDÝÐÝ BAÐIL ÖZNELER NEDENLE, DOÐAL ENERJÝ AKIÞININ, KOLEKTÝF ENERJÝLÝ AKIÞ OLMASIYLA BELÝRLENÝYORDU.

  Kolektif Alan 26 (Bayram Kaya) 23 Nisan 2023 Felsefe 

DIÞ DÜNYA YÜKSEK ENERJÝ ALANIYDI. ÝÇ DÜNYA YANÝ HAYAT ALÇAK VE TAMAMLANACAK OLAN ENERJÝ ALANIYDI. Dýþtaki enerji yüksek basýnçlý dýþ dünyadan, alçak basýnçlý iç dünyaya doðru akan parçalý bir yük enerjisiydi.

  Kolektif Alan 27 (Bayram Kaya) 24 Nisan 2023 Felsefe 

DOÐAL ALAN BELÝRLÝYORDU. DOÐAL ALAN YÖNLENDÝRÝYORDU. AMA DOÐAL ALAN DA KENDÝ BELÝRLEDÝÐÝ VE KENDÝ YÖNLENDÝRDÝÐÝ ÖZNELER TARAFINDAN BELÝRLENÝYORDU. ÖZNELER DOÐAL ALANIN NE KADAR KOLEKTÝF NE KADAR ÖZEL ÝÞLEYÝÞ VE NE KADAR UYGULAMALARLA NASI OLMASI GEREKTÝÐÝNÝ BELÝRLER. TEMEL ÖZNELLÝK, TABAN ALANIN KOLEKTÝF ENERJÝLÝ AKIÞ OLMASIYLA BELÝRLENÝYORDU.

  Kolektif Alan 28 (Bayram Kaya) 25 Nisan 2023 Felsefe 

Doðal alan özne davranýþýný sayýsal uyumlu kodlarla belirlemiþti. Özneler kolektif alanda kodlanmýþ durumlarýyla ve özne davranýþçý yönelimleriyleydi. Özneler kolektif bað enerjisi içindeydiler. Öznelerin kolektif bað içinde yapacaðý saðlamalarýna dek kullaným ve tüketimlerinin neye göre, nasýl bir etki sel daðýlýmlarla ortaya konacaðýný “kolektif özne bilinci” belirliyorlardý.

  Kolektif Alan 29 (Bayram Kaya) 27 Nisan 2023 Felsefe 

Kolektif yapýlarýn temeli sistemin kolektif düzenli kolektif enerjili olmasýydý. Kolektif düzen iþ bölüþümü gibi paydaþlýk gibi herkesin ihtiyacýna ve yeteneðine göre parçalý olmaktý. Ve besin bulmak gibi, güvenliði saðlamak gibi, savunma gibi çeþitli enerji takaslarýyla parçalý kolektif enerjiliydi.

  Kolektif Alan 30 (Bayram Kaya) 27 Nisan 2023 Felsefe 

DÜÞNCELER, OSÝLASYONA GÖRE FARK DÜÞÜNME ÜZERÝNDE PITIRCIKLANIYORDU. DÜÞÜNME DE FÝZÝKSEL ALANLI SALINIMLARI ÜÇ BOYUTLU MOLEKÜLER KÝMYA YANSITMALI BÝR ÖZELLÝÐE ÇEVÝRMENÝN YENÝ BÝR ENERJÝ FORM DURUMUYDU.

  Kolektif Alan 31 (Bayram Kaya) 28 Nisan 2023 Felsefe 

Kolektif alanlý ve kolektif katýlýmlý kolektif aðýrlýk merkezinin içinde önce zorunlu bir özne nesnel saðlama hareketi ve totem imgeli totem imleci vardý. Saðlama hareketi sonrasýnda da kolektif aðýrlýk merkezi içinde hacimce üretim iliþkisi oluþtu Aðýrlýk merkezi içindeki üretim iliþkisi de giderek yeniden ve daha uzam sal (boyut sal) büyüyen bir üretim hareketini oluþtu.

  Kolektif Alan 32 (Bayram Kaya) 29 Nisan 2023 Felsefe 

Ýlk soyutlamalar büyük ölçüde groteski anlamlý ve bencil özne tabanlýydý. Bencil tabanlý soyutlamalar içteki bencil oluþa göre içten dýþa doðru yönelimleydi. Ýkinci tür soyutlamalar totemi mana anlayýþýyla baþlamakla, kolektif tabanlý saðlasan ve üreten iliþkiler soyutlamasýydý. Ýkinci tür soyutlama dýþýmýzdaki sosyo-kolektif özneli tabandan içimize doðru ben merkeze yönelimlidir.

  Kolektif Alan 33 (Bayram Kaya) 29 Nisan 2023 Felsefe 

Grup tüzel liginin totemde anlam bulan "doðruluk payý" ifadesi iradenin olmadýðý dönem içinde “totemi söylem” olmakla dokunulmaz (kutsal-mübarek) bir tabuydu. Saðlatan sosyal ortam da geri baðlanýcý bilgi sel saðlama yapmanýn baský ve basýncý nedenle, kiþilerin totem karþýsýnda fikir yürütme, karar alma, irade kullanma davranýþý yoktu. Bu baðlamla totem, atalar deneyiminden oluþan yoldu.

  Kolektif Alan 34 (Bayram Kaya) 30 Nisan 2023 Felsefe 

Köleci anlayýþta grubun tüzel mal sahiplikleri, kiþi sahipli (ilah sahipli) özel mülkiyete çevirecekti. Bu özelleþtirmeci viral enfeksiyondaki mal sahibi ilahýn yeni adý EL' di. El mülkün sahibi demekti.

  Kolektif Alan 35 (Bayram Kaya) 1 Mayýs 2023 Felsefe 

Kolektif eylemli ve kolektif uygulamalý aklýn içinde kendi eylemleri olmayan ama kendi eylemleriyle de giriþen, kendi dýþýnda oluþan bir kolektif bilinç ve kolektif özne vardý. Bu giriþmelerden kolektif akýl ile kolektif sonuçlar çýkarýyorlardý.

  Kolektif Alan 36 (Bayram Kaya) 2 Mayýs 2023 Felsefe 

Köleci etki alaný içinde diyelim ki aylýk 15 000 lira geliriniz var. Buna mukabil parça parça 4000, 3000, 2000, 1000 liradan oluþan toplam 10 000 liralýk aylýk borç ödemeniz olsun. 10 000 lira borcunuz nedenle gelirinizin tümünü ihtiyacýnýza harcayamazsýnýz.

  Kolektif Alan 37 (Bayram Kaya) 3 Mayýs 2023 Felsefe 

Alan merkezi ya da kolektif aðýrlýk merkezinin tümü sizin istemlerinizden oluþmaz. Yani öznel modüleler alan merkezi sizin istemlerinizden çok büyük. Alan merkezi sizin tüm isteklerinizi içerir. Ama sizin isteminiz olmayan alanýn büyük kýsým sizi iter. Alan merkezi tüm isteklerinize cevap vermekle de sizi kendisine çeker.

  Kolektif Alan 38 (Bayram Kaya) 4 Mayýs 2023 Felsefe 

Köleci sistem kolektif alaný bilmezden görmezden gelir. Kolektif olgularý mülk sahipliði, lütuf, ihsan, rýzk, rýzkýný arama gibi söylemleriyle; kolektif özneyi kendisine ve toplumuna yabancý kýlar. Demokrasi bilinçli veya bilinçsiz edimlerle bozulan kolektif dengelere ve baþlangýç koþullarýna gitme arayýþýdýr.

  Kolektif Alan 39 (Bayram Kaya) 5 Mayýs 2023 Felsefe 

Kolektif bencillik kolektif yararý gözetmekle kolektif aðýrlýðýn içindedir. Kiþisel yarar (bencillik) kiþi kaynaklýdýr. Hayatta kalma ilkesidir. Kiþisel yarar kolektif alan içinde El öðretisi, El adaleti, El takdiri lütuf veya Kayra olarak dile getirilen sahteciliktir.

  Kolektif Alan 40 (Bayram Kaya) 6 Mayýs 2023 Felsefe 

Geri etkimeli kolektif alanýn zorunlusu þimdi, demokratik etki içinde “aðlamayana mama verilmez” çeþidinden anlam çarpýtýlmasýyla gayri ciddi isteme dönüþmüþtür. Köleci sistem kolektif olanlarýn, tepe taklak edilmiþidir. Kolektif alanda aðlamanýzdan ötürü deðil, kolektif emeðiniz nedenle mamanýz vardýr.

  Kolektif Alan 41 (Bayram Kaya) 7 Mayýs 2023 Felsefe 

Böylece kolektif bir alan içendeki kiþiler, yeni bir potansiyel durumla paydaþlý organik alanlarý oluþurlar. Organik potansiyelli alan içindeki “kolektif sinerji nedenle” yokuþ aþaðý etki alanlarýný oluþtuklarý gibi organik potansiyelli aðýrlýk merkezi içindeki bizim dýþýmýzdaki kolektif öznelerin haklarýnýn korunmasý nedenle; “aðýrlýk merkezi bencilliði itmekle, kolektif alan koruyucu bir yokuþ yukarý etki alanýdýr da”

  Kolektif Alan 42 (Bayram Kaya) 8 Mayýs 2023 Felsefe 

Süreç kendisini sürdürürken enerji tüketir ve enerjiye gereksinim duyar. “Enerji saðlama süreci daima yokuþ yukarý olan eylemin zorluðudur”. Kesikli süreklilik içinde sürüp giden iþlevler giderek adeta yokuþ yukarý etki gibi kendisini sýnýrlayan, kendisini zorlayan, kendisini tüketen dirençle, kendisini frenleyip; kendisini durduran etkilerdir. Öznenin dýþa doðru olan kendi eðilimlerini karþýlayacak olma yönelimleri her zaman “yokuþ yukarý olan enerji etkisine maruz kalýr”. Yokuþ yukarý olan enerji, “her güçlükle bir kolaylýk vardýr” düþüncesi misali yokuþ aþaðý enerjiyle çevrede vardýr.

  Kolektif Alan 43 (Bayram Kaya) 9 Mayýs 2023 Felsefe 

Böylece dýþsal alanýn zorluðu ile yakýnsatýcý olan iniþ aþaðý enerji durumlu iki giriþme kolektif alanýn oluþmasýný baþlatýr. Alan eylemlerini durdurur etkimeler olurlar. Sistemin birinci aksaðý evrensel dokudan geliyorsa, sistemin ikinci aksaðý da fiziki alan ile özne arasýnda oluþmaktadýr. Sistemin üçüncü aksaðý da kolektif sistem içinde özneler aksaðý nedenle enerji saðlama, enerji tüketme aksaðýdýr vs.

  Kolektif Alan 44 (Bayram Kaya) 10 Mayýs 2023 Felsefe 

Kolektif bað iliþkisi sinerji verir. Sinerji kiþi üzerindeki saðlama zorluðu olan enerjiyi, yokuþ aþaðý enerji kolaylamasýna çevirir. Yükü kolaylaþtýrma sinerjisi oldukça çekici bir sosyal bað ve kolektif bað iliþkisidir. Kiþi ve kiþiler kiþi sel duyum ve kiþi sel doyum farklarý nedenle, kolektif alanýn hem aksaðýdýrlar hem düzenleyicisidirler.

  Kolektif Alan 45 (Bayram Kaya) 11 Mayýs 2023 Felsefe 

Kolektif alan, öznelerle birlikte giderilmesi gereken temel kaygýlarýn karþýlanmasý içinde sinerjini bir durumdu. Sadaka verme iþi köleci paylaþýmlý yansýmaydý. Sadaka verme, lütufta bulunma tarzý köleci alan içine açýlan niþlerdi. Niþlerin içi istendiði gibi eylem, söylem ve düþüncelerle doldurulacaktý. Niþler bu tarz inancý düþünce ve eylemlerin kullaným alanlarýydýlar. Sadaka birçok parça bileþenli düþüncelerdi.

  Kolektif Alan 46 A (Bayram Kaya) 12 Mayýs 2023 Felsefe 

Kolektif alan kolektif emek gücü üzerine mülklü mülksüz diye parçalý edilmiþti. Kolektif emek, kolektif kapasiteyle; kolektif yapabilirlikti. Mülksüz lük duygusu kiþileri kolektif alandan ýraksatan düþünceydi. Iraksama mülk sahibini yakýnsatan düþünceydi.

  Totemi Dil 1 (Bayram Kaya) 13 Mayýs 2023 Felsefe 

Groteskti mana anlayýþlý dillendirme, içsel duyuþlu içsel okuyuþun, iç seslendirmeli mana diliydi. Totemi mana anlayýþý tarihte ilk kez semboller üzerine mana bindirme dili olma iþiydi. Dýþtan özneler arasý ortak anlamanýn mana diliydi. Kýsacasý Totemi dil, semboller üzerinde anlatmanýn mana diliydi.

  Totemi Dil 2 (Bayram Kaya) 1 Haziran 2023 Felsefe 

Simgeler dili bundan sonra oluþacak deneyimlerin ayrýntýlarýný artýk iç seslendirmeleriyle deðil de dýþtan seslendirmeler totemi mana dili üzerinde kendisine hareket alaný bulacaktý.

  Totemi Dil 3 (Bayram Kaya) 1 Haziran 2023 Felsefe 

Aslan biyolojik komplikasyonlu iþlevlerin kimini bastýrmýþ olmasý nedenle kükrüyordu. Dýþ ortamda olama uygun komplikasyonlarý sürdürecek olan kolektif bir baðlaným olmamasý gibi nedenle ve olam komplikasyonlarýn fazla enerji tüketmemesi gibi nedenle aslandaki kimi olasý biyolojik iþlevler baskýlanmýþtý.

  Kolektif Alan 46 C (Bayram Kaya) 14 Mayýs 2023 Felsefe 

Üreten kamu kaynaklarý gücü (kolektif kapasite) ihale ve özelleþtirme adý altýnda ballandýra ballandýra seçkin kiþilere aktarýlýr. Kamu zenginlikleri ihaleler, özelleþtirmelerle bir taraf üzerinde biriktirilirken, diðer bir taraf da bu zenginliklerden mahrum býrakýlýr. Köleci sömürünün iþleyiþ kuralý budur.

  Kolektif Alan 46 D - E (Bayram Kaya) 17 Mayýs 2023 Felsefe 

Ama siz 3 saatlik çalýþma yerine 8 saat çalýþmakla, siz 5 saatlik fazla bir çalýþma yaparsýnýz. Ýþte karþýlýðý olmayan bu 5 saatlik çalýþma EMEK GÜCÜNÜZDÜ. Kolektif bir alanda emeðiniz üç saatle sýnýrlý. Emek gücünüz 24 saatle sýnýrlýdýr. 5 saatlik fazla çalýþma artý emekti. Demek ki kolektif bir alanda “zenginlik” beþ parmaðýn beþinin de bir hünerle olmamasý nedenle ya da tembellik ve çalýþkanlýktan doðan bir durum deðildir. Kolektif bir karþýlýðý verilmeyen 5 saat boyunca çalýþýlan artý emeðe el konmasýdýr.

  Kolektif Alan 46 F_g (Bayram Kaya) 18 Mayýs 2023 Felsefe 

Emek ve emek gücünüz kolektif bir alan içine de bir deðerdir. Emek ve emek gücünüz kolektif alanda komu kaynaklarý ile giriþmekle verimli ve baðýl enerjilidir. Rýzk diye daðýtýlanlar kolektif kaynaklar ya da kamu kaynaklarýydý. Kamu kaynaklarýnýn üretim ve tüketim gücü giriþmesinden yoksun býrakýlan kesimler, emek güçlerinin karþýlýðýnda (çalýþmalarý karþýlýðýnda) mülk sahibine teslim olurlar. Dini söylemle mülk sahibine sýðýnmýþ olanlar “ben teslim olanlarýn ilkiyim” diyerek iman ve inanç deklarasyonunu açýk açýk ilan ederler.

  Kolektif Alan 47 - 48 (Bayram Kaya) 19 Mayýs 2023 Felsefe 

Ýlahlara geçiþen kamusal yapabilirlik gücü enerjisi ile (muktedirlik gücü enerjisi ile) ilahlar; "kendi kendilerinde bir güç vehmettiler". Bu vehimler kimi kiþiler üzerinde kimi kiþileri "ne oldum delisi" yaptý. Kimi ilahlardaki ne oldum deliliði olan kibir kiþileri sosyal duygudaþlýktan kopartýp; kiþiyi ayrý bir yere konumlamakla kiþilerin de "büyüklük hastalýðýný, yücelik duygusunu (megalomaniyi)" oluþturdu. Ne oldum delilliði megalomanisi, mülkün sahibi olmanýn büyüklük, yücelik ve tasým kibriyle mülkün sahibi olma söylemiyle kendisini dýþa vurdu. Vehmedilen mülk sahipliði gücü kolektif alanýn kiþilere yüklediði sinerjin güçten daha kapsamlý bir güç olan "yöneten güç" zehirlenmesinin "geçiþen yük enerjisiydi".

  Kolektif Alan 49 (Bayram Kaya) 20 Mayýs 2023 Felsefe 

Kimi ilahi grup temsilcileri sýrayla yönetime gelseler de sýrayý iç sinmeyip kolektif gücün kullanýmýný yitirmek istemiyorlardý. Ýlahi dönemin sonuna doðru bu türden vehimleri içinde olan ilahlar, güç zehirlenmesine uðradýklarý bu vehimle "kolektif sahiplik" yerine "kiþisi sahiplikle"; "kolektif gücü" tümden kendi ellerine geçirmeyi, yönetimlerini sürekli kýlmayý düþündüler.

  Kolektif Alan 50 (Bayram Kaya) 21 Mayýs 2023 Felsefe 

Eksiðini tamamlamak için çevreye yönelimli kiþiler, kolektif alanda bu eksiklerini birbiri üzerinde karþýlýklý transfer emek ve emek gücü üzerinde karþýlýyorlardý. Transfer emek çevredeki kiþiler üzerinde düzenli bir baðýl dolaþýmla kendi üzerine kendi etkimeli bir saðlamaydý.

  Totemi Dil 4 (Bayram Kaya) 1 Haziran 2023 Felsefe 

Dil olarak sadece bu hiyeroglif ve ideografi geliþme bile müthiþti. Mucize izole totem alanlý etkideydi. Kolektif akýldaydý. Kolektif akýl biyolojik komplikasyonlarý harekete geçiren özelleþmiþ uyartýmlardý. Günümüzde de özelleþmiþ kolektif bilgi taþýyan uyarýmlar teknik bir yazý, elektrik ve manyetik þifrelere dökmekle özel bir biliþim dili ortaya koymaktadýr. Türümüzü biyolojik analojini maymundan ayýran fark da türümüzün toplumsal yapýsýydý. Organik ve inorganik þeyler evrensel dokudan yalýtýmlarla yerellik (yalýtým, özel) baðýntýsý içindeydiler. Evrensel dokunun özü de dalga hareketiyle titreþen frekanslardandý. Titreþim de her þeyle, her þeyde vardý. Taþla da aslanla da böcekle de bakteriyle de insanla da vardý. Evrensel doku canlý cansýz olgularýn titreþim hareketleri üzerinde ne konuþmalarýna engeldi. Ne de þu var oluþ þekli konuþur, ama bu tür var oluþ þekli konuþmaz gibi bir tercihleydi. Hayat kendi yalýtýmlý niþleri içindeki ihtiyaçlarýna göre biyolojik eðilimlerini sýnýrlýyor veya sýnýrlý bir özel durumla eðilimlerine yol veriyordu. Hayat bu yol verme iþinde kimi özelliklerini öne çýkarýr. Kimi özellikleri en az düzeyde kýsýtlar. Kimi özellikleri de enerji tasarrufu nedenle baskýlýyordu. Tüm þeyler tüm bu komplikasyonlarý titreþen frekansýn özellikleri ile ortaya koyuyordu. Hayatýn ve var oluþun temeli titreþimdi. Titreþimler burada sayamayacaðým denli çok kuantumla fizik belirmelerinin içinde kendisini yenileyen, kendisini çaðrýþan, kendisini kopyalayan vs. bir dalgalanmaydý. Evrensel doku yerelleþmedikçe olmalarla (olamlarla, hiçbir þeyle belirlenmemiþlerle) potansiyel bir iþlerlikti. Hayat ve türler her bir durumlarýyla ve zerresiyle bu olmalarý taþýyan yerellik içinde kýsmi bir evrensel dokuylaydýlar. Her titreþim bir renk, bir frekans, bir yük ve bir sesti. Yeter ki bu titreþimler nicelimi içinde hayat niþ sel ortam ile birlikte kendi zorunluluklarýna ve niceli durumlarýna denk gelesinlerdi. Titreþimdeki nicel durumlu zorunluluklar kuantum üssel durumlar seçkisiydi. Mikro kuantum dünya hariç, makro dünya da hiçbir þey kendi öncesi süreçlerde uç vermeden birdenbire puf diye bir belirme deðildi. Kolektif alan, kolektif düþünce, kolektif akýl, kolektif özne, kolektif yapabilirlik vs. toplum sal alanla kendi öncesinin totem alanýyla, kendi sonrasýnýn biliþim çaðýna doðru belirmesinin bir uç vermesiydi.

  Totemi Dil 5 (Bayram Kaya) 2 Haziran 2023 Felsefe 

Yani totem alan içinde totemilerin duygularý da yalýtýma edilmiþti (tecridiydi). Duygularýnýz sadece gruba ait olanlara gösterilen bir alakaydý. Grubunuz dýþýndaki hemcinsleri avlayýp yiyebilirdiniz!

  Totemi Dil 6 (Bayram Kaya) 4 Haziran 2023 Felsefe 

Ütopyalar anlatýp "Atlantis Ülkesi" gibi ütopyalar yazacaktý. Geçmiþin kolektif anýlarý içinde kolektif kýrýntýlardan ne kalmýþsa; bu düþünsel kýrýntýlarýn adeta "hologram yansýmalarý ile bezeli" olan söylemler içinde "altýnda bal þerbetinden, þaraptan akan ýrmaklarý" söylediði beldeler ülkeler anlatýlacaktý.

  Totemi Dil 7 (Bayram Kaya) 4 Haziran 2023 Felsefe 

Yoksa gemisi karaya oturan(!) Nuh, gemiden çýkar çýkmaz bað dikmeyi, þarap yapmayý sarhoþ olmayý nerden bilecekti? Bunlar Nuh'un kolektif alanda arakladýðý ve arakladýðý kolektif bilgiydi. "El öðretisi" diye herkese yutturduðu bilinç düzeyi aslýnda kolektif kapasiteli bilinçtiler.

  Totemi Dil 8 (Bayram Kaya) 5 Haziran 2023 Felsefe 

Bu bilgi ve teknoloji karanlýkta býrakýlan kolektif organizmalý organizasyonun TERMAL izleriydi. Günümüzde termal izler deðil teknikle, belli bir tarih bilinci olan akýlla bile ölçülüyordu!

  Totemi Dil 9 (Bayram Kaya) 6 Haziran 2023 Felsefe 

Musa öðretisinde de korkutma sindirme gibi Nuh tufaný motifi benzeri motifler burada da vardý. Sümer’i sinek basmasý, Sümer’i kan basmasý, kýtlýk, suyun kan ve irin akmasý türünden iðrendiriciler Musa öðretisiyle Mýsýrýn baþýna getirilen motif sel felaketlerdi. Her baskýcý her haksýz öðreti fiziki þiddetin yanýnda korkutma, sindirme anlatýmlý motifleri hep kullanýr. Herkes Sümer’i kan basma öyküsünü hiç duymamýþ olabilirler. Ama dinler bu türden baskýcý ve þiddet dilini kullanmanýn herkes tarafýnda en iyi bilinen örekleridirler.

  Totemi Dil 10 (Bayram Kaya) 7 Haziran 2023 Felsefe 

Zaten monarþi de bu bilinenler üzerine "farklý bir paylaþým" þekli ile inþa oluþtu. Neydi bu farklý paylaþým? Kolektif emek eksenli iradenin pay ve paydaþlýðý yerine; mülk sahibi iradesine göre paylaþmayý esas almaydý. Sistem kolektif özneleri mülklü olanla mülkü olmayanlar diye ikiye ayýrdý

  Totemi Dil 11 (Bayram Kaya) 8 Haziran 2023 Felsefe 

Kiþilerin kolektif kapasiteden koparýlmasý mülksüz kiþileri endiþe içine düþürüyordu. Kolektif kapasitenin kolektif bilgi akýþýndan yoksun kalan kiþiler açlýk gibi temel karþýlanmalarýn günlük saðlamasýný yapamaz oldular.

  Totemi Dil 12 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2023 Felsefe 

Böylece kaygýlarý ve maðdurluklarý baskýn olan kiþiler; köleliði ve kulluðu ile övünecektiler. Yalvarmaya baþlayýp, yalvarmalarýyla; mülkü elinde tutma katýlýðý olan efendileri yumuþacýktýlar.

  Totemi Dil 13 (Bayram Kaya) 10 Haziran 2023 Felsefe 

Âdem hikâye anlatýmý içinde anlaþýldýðý gibi Âdem topraðý ekip dikme ve inþaat iþiyle uðraþýyordu. Bu kolektif bilgi nedenle Âdem kolektif bir alanýn rahleyi tedrisatýndan geçmiþti. Âdem kolektif bilinçli, diyalektik akýlcý bir kiþiliktir.

  Totemi Dil 14 (Bayram Kaya) 11 Haziran 2023 Felsefe 

Týpký geriye doðru gittiðimizde "yumurtlayan bir tek tavuk örneði" bulamayacaðýmýz gibi geriye doðru gidildiðinde bir tek insanýmsý tür de bulamayýz. Geride yumurtladýðý halde emziren bir tek deðil birçok türler buluruz. Yavruladýðý halde emzirmeyen birçok türler buluruz. Altý milyon yýlýn baþlangýcýnda "birçok primatlar" biyolojik olarak þimdiki insana göre insanýmsýdýrlar. Ve insanýmsýlar da hiçbir zaman "tek bir tür" temsilciliðiyle "tek bir tane" deðildiler.

  Totemi Dil 15 (Bayram Kaya) 12 Haziran 2023 Felsefe 

Köleci sistemin en büyük özelliklerinden birisi de sadaka kültürüydü. Sadaka kültürü ne totem dönem içinde ne totem meslekli ittifaklar içinde hiç bilinmeyen bir durumdu. Sadaka köle kiþilere eþeðini buldurma hilesiydi. Sadaka kültürü insaný aþaðýlayan, insaný minnet ve mihnet içine sokucu onur kýrýcý bir durumdu. Sadakanýn onur kýrýcý davranýþ olmasý yanýnda sadaka El 'in inanç figürü olarak emreylediði güzel huy ve hidayet yoluydu!

  Totemi Dil 16 (Bayram Kaya) 13 Haziran 2023 Felsefe 

Ýnsanlar ittifak içinde iki isim kullanýlýyordu. Ýsimlerden birisi totem grup aitliði olan Ýlahi isimdi. Örneðin, buðday totemdi ilahi grup adýnýzdý. Veya yýlan totemdi ilahi grup adýnýzdý. Marul totemdi ilahi grupla sosyolojik totem grup adýnýzdý vs.

  Totemi Dil 17 (Bayram Kaya) 13 Haziran 2023 Felsefe 

Âdem totem adý yýlan olan bir grup ya da grup temsilcisi kiþi tarafýndan aldatýlýyordu. Gerek Âdem gerek Yýlan grup insancýlýðý ve grup temsilcilikler tekleþmiþ yalýnlaþmýþ giydirilmiþ isimlerdi.

  Totemi Dil 18 (Bayram Kaya) 18 Haziran 2023 Felsefe 

Totem grup kendi totem dili içinde kendisiyle benzer ortamdaki her hemcins grubun bildiði bir yiyecek türü ile isimleþip, ayýrt edici oluyordu. Totem dilinin hem grup içine hem grup dýþýna bir mesajý vardý.

  Totemi Dil 19 (Bayram Kaya) 22 Haziran 2023 Felsefe 

Aldatma ve aldatýlma tuzaðý El mantýðý içinde cari olan bir söylemdi. Böylece yasaðý aþma zorunluluðu içinde yasak olan totem yiyeceði bir grup tarafýnda diðer gruba sunulmasý iþiyle, seremoniye edilmiþti.

  Totemi Dil 20 (Bayram Kaya) 22 Haziran 2023 Felsefe 

Köleci geçiþ ritüelleri korunan eski müktesebatlar nedenle, haliyle yeni anlatýmý çarpýtan yansýmalardý. Bu nedenle önceden doðadan yansýmalarla ifade edilen isim vermeler þimdi de üreten totem meslekli isimlerin aynýsý benzer biçimde köleci sistem içinde de zikredilen anlatým ve kalýplardý.

  Totemi Dil 21 (Bayram Kaya) 22 Haziran 2023 Felsefe 

Âdem’in yasak elmayý yemesi, hafýzalarda kalan yasak totem yiyeceðin ilahi ittifak adýna delinmesini simgeleyen geçiþ ritüelinin uzlaþtýrýcý ifadesidir. Âdem ve Hava ya da Dumuzi ve Ýnanna yasak olan yiyecek ayrýlýðýný delmeyi simgeleyen, ittifak eden totemi mesleði sahibi geçiþ dönemi gruplarýydý.

  Totemi Dil 25 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2023 Felsefe 

Mülk sahibi zaten emek kavramýnýn çaðrýþýmlarýný unutmanýzý istiyor. Týpký rýzk söylemiyle kolektif payýnýzý ve kolektif paydaþlýðýnýzý unutturduðu gibi. Emek dendiðinde iþverenin parasý ya da mülk sahibinin mülkü karþýsýndaki “alýn terini anlamanýzý” istiyor. Burada kolektiflikten eser yoktur. Kýsacasý tarihsellik emek dediðiniz zaman kolektif alaný, transfer kiþi emeklerini, kolektif baðlacý pay ve paydaþlýðýnýzý çaðrýþýrken; alýn teri iþverenin parasýnýn, mülk sahibinin mülkü karþýsýndaki aczi yetinizi haklaþama gayretidir. Oysa emeðin zorunlu ve somut bir kolektif pay ve paydaþlýk karþýlýðý vardýr.

  Totemi Dil 26 (Bayram Kaya) 23 Haziran 2023 Felsefe 

Kolektif ise hiç kimsenin olmayan ve herkesle olan. Herkesle ortaya konandýr. Tek baþýna hiç kimsenin kolektifliði ortaya koymasý olanaklý deðildir. Bu nedenle verili düzlem olan doðada hiçbir zaman emek yoktur. Dalda koparýp yediðiniz elmaya harcadýðýnýz iþe kimse emek diye, alýn teri diye pay vermez.

  Totemi Dil 22 (Bayram Kaya) 24 Haziran 2023 Felsefe 

Âdem ve Hava birçok geçiþ dönemlerini ifade eden hikâye sanatý söyleyiþiydi. Hikâye bir ittifaký olay karþýsýnda, eski totem yasaðýný aþma iþiydi. Âdem ve Hava üreten zýt gruplardý. Âdem ve hava üreten, kendi meslek çekiciliði içindeki zýtlarýn izole ayrýþtýrýcý lýðý ve yine zýtlarýn cinsel çekiciliði üzerinde yakýnsayan geçiþ sürecini motif etmenin dil anlatýmýydý.

  Totemi Dil 22/b (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Sunular hep karþý Eva tarafýndan karþý Ademe gruba ya da grup temsilcisi ademe yapýlýyordu. Sunan ve sunulanlar karþý gruptan karþý cinslerdi.

  Totemi Dil 23/a (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Âdem ile Hava hikâyesindeki (Dumuzi ile Geþtinna; Gýlgamýþ ile Ýnanna hikâyesindeki) cennet miti, köleci sistemin cehennem azabý içindeki insanlar için erken döneme ait hafýza kayýtlarýndan ilhamla kolektif yaþam imajlarýndan çýkarýmlardý.

  Totemi Dil 23/b (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Totem yasalardan beri oluþan cinsel kültürlü yasalarýn izole kültür üzerindeki baský ve basýncý mülk sahibini tanýyan ahit anlaþmalarý içine doðru geçerken geçiþ ritüelleri içinde anlatýcýlar kendilerini “Adam” olarak tanýmlarken, karþý tarafý da Eva olarak yani cinsel partneri “kadýn” olarak tanýmlýyordu.

  Totemi Dil 23/c (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Cennetten kovulmayý gerektirecek denli çiðnenen yasaklar neydi? Âdem ve Hava hikâyenin yukarýda beri anlatýlan tarihsel geçmiþi yoktu. Her þey birden puf diye öðretilmiþ olarak ortaya çýkýyordu. Çünkü köleci mantýk kendi öncesi tarihi yok sayýyordu. Ve köleci tarihi ezeli ve ebedi olan söylemleriyle tarihsel oluþu kendisiyle baþlatan bir hilenin içine giriyordu.

  Totemi Dil 24/a (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Bu nedenle geçmiþinde; totemi bir meslek sahibi olmasý gereken, totemi bir yiyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi bir renk, giyecek ayrýlýðý olmasý gereken, totemi düzleme göre cinsel bir seçilim ayrýlýðý ve cinsel yasaklarý olmasý gereken Yýlan grubunu El mantýðý; Âdem ve Hava gibi birbiriyle ittifak etmiþ, Ortadoðu kaynaklý iki grubun aralarýný açan, onlarý aldatýp fitne çýkaran grup olarak ifade ediliyordular.

  Totemi Dil 24/b (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Sunular, yani kurbanlar veya hediyeler yamyamlarýn aç ve saldýrgan öfkesi olan gazabý dindiriyorlardý. Sunular üretici grubun baþýndaki yamyam belasýný defediyordu. Ýþte kurbanlarýn yamyam tehdidi gibi bir belayý defetme iþine saddugu diyorlardý. Kurban sadakasý diyorlardý. Yani sadaka verme veya þimdiki deyimle vergi verme, baç verme, haraç verme, komisyon verme vs.denmiþ oluyorlardý.

  Totemi Dil 24/c (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Cennet ve cehennemin imgeleri hep bu dünyadandý. Köleci cehennem kolektif alandan ayrýlmayý köleci cehennem ile açýklayamýyordu. Kolektif düzlemle ayný zaman içinde olan köleci cehennem cennetten çýkýþý aldatýlma yüzünden oldu diye açýklýyordu.

  Totemi Dil 24/d (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Tekil kiþi, tekil kiþi davranýþlarý ortam alanýna ilave bir alan ve alan dalgalandýrýlmasýdýr. Hemcinsler bir alan dalgalandýrmasý olarak bir araya gelirler. Bir araya gelme bir güç birliði ortaya koyar. Bu güç birliði kolektif etkidir. Kolektif etki hareketinde ötürü, kolektif etki ortamýn nötr alan salýnýmýna ilave bir alan dalgalanmasý eklerler. Böylece ilave salýným ortam içinde “fark bir kolektif alan etkisi” ortaya koyar.

  Totemi Dil 24/e (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Totemi nokta (totemi alan) öznenin, yani eylemli ben bilinci olan kiþinin; elmayla, elmayý doðrudan yeme giriþmesi arasýna girip yemeyi engelliyordu. Kiþi yeme iþini, elmayý totem merkezine getirip de paylaþana kadar kiþinin yemesini biraz geciktiriyordu. Sosyal etki sosyal öðrenmeydi.

  Totemi Dil 24/f (Bayram Kaya) 16 Temmuz 2023 Felsefe 

Dýþtan totemi veya ilahi ya da mülk sahibi El merkezine doðru olan kuvvet çizgileri, istek eðilimlerinizle modüle edilir. Düðüm merkezinden size doðru olan kuvvet çizgileri de isteklerinizin karþýlanmasý olan modülasyonlarla yüklüdür.

  Totemi Dil 24/g (Bayram Kaya) 17 Temmuz 2023 Felsefe 

ÇÜNKÜ KÜRE YÜZEYLÝ BÝÇÝM TOPLAM KOLEKTÝF ENERJÝYÝ HER TARAFA DÜZGÜN YAYAR. Ýþte ortak paydaþlýðýn sýrrý düzgün yüzeyli alan ve küre yüzeyli hacim içindeki enerjinin düzgün yayýlmasý nedenle kolektif güç kolektif alanda herkesin yeteneðine, herkesin ihtiyacýna göre pay almasýna dönüþüyordu.

  Totemi Dil 24/h (Bayram Kaya) 17 Temmuz 2023 Felsefe 

Nasýl kolektif güç birliði her yönde merkeze doðru ve herkesle merkezden çevreye doðru ortakla sýlan duygu ve düþüncenin alan gücüne dönüþtüyse, çevreden merkeze doðru birleþimle olan alan etkisi de merkezde semboller diline dönüþtü. Ýþte groteskti anlatýþ kolektif alan etkisi ile semboller dili olmuþtu.

  Totemi Dil 24/ý (Bayram Kaya) 17 Temmuz 2023 Felsefe 

Totem kardeþler olmanýn üçüncü temel yasasý kardeþine dokunma meþruiyetiydi. Kardeþinin verdiðini kardeþinin dokunduðunu yeme, dokunduðu herhangi bir kardeþiyle cinsel iliþki kurma anlayýþýydý. Ya da totemi temel yasanýn üçüncüsü de kardeþi olmayanlara dokunmama yasaðýydý.

  Kendisini Kopyalama 1 (Bayram Kaya) 14 Aðustos 2023 Felsefe 

Sýnýrlý izole alan davranýþlarý da baþ ve sonuyla sýnýrlý olmak zorundaydý. Ancak izole alan da yeni bir eylem ve düþünce alaný açmakla tekrar sýnýrsýz gibi oluyordu. Bu yansýlar sizdeki totem düþüncenin sizler tarafýndan ortakla sýlan kolektif düþünce olmasýdýr.

  Kendisini Kopyalama 2 (Bayram Kaya) 22 Aðustos 2023 Felsefe 

Totemin yakýnsatýcý, sýnýrlayýcý, ortaklaþtýrýþý ve transfer emekler üzerinde ortak birim zamaný ortaya koyucu bu tutumu ile geleceðin ve kendi paydaþlý kulvarýnýn "üreten iliþki tohumlarýný" kendi baðrýnda taþýyan dünyaya dönüþecek olan" her bir yol adýmlarýný baðrýnda taþýyor olmasýydý. Bunun böyle olduðunu ancak biz görüyorduk.

  Hemcinslerin Tarihi 3 (Bayram Kaya) 27 Aralýk 2023 Felsefe 

Ki bu artýk zaman içindeki kiþilerin her biri kendi keyifleri ile yapacaklarý oyun, eðlence türü merak giderme üsteli gayretleri yeni bir yansýma durum içinde birçok alan açmanýn olanaðýyladýrlar da.

  Hemcinslerin Tarihi 1 (Bayram Kaya) 18 Aralýk 2023 Felsefe 

Kuantum durum tümden ve ayný anda belirsiz bir olasýlýklar bulutu içermenin üstel durumlarýdýr. Oysa maddenin olasýlýk daðýlýmý belirli bir sayýsal durumlara çöktüðü için olasýlýktan çok de termine olmuþtur (belirli olmuþtur)

  Hemcinslerin Tarihi 2 (Bayram Kaya) 20 Aralýk 2023 Felsefe 

Ve yine kolektif emek zaman þimdilik baþka hayat üzerinde olmamakla sizin üzerinize açýlmýþ üstel bir zaman ve zaman tüneli olan kurt deliðidir.

  Hemcinslerin Tarihi 4 (Bayram Kaya) 30 Aralýk 2023 Felsefe 

Kiþisel sahiplik, kolektif sahiplik gibi herkesin sahipliðini gözetmezdi. Bu nedenle kiþisel sahiplik kendisini ihsas ederken; milli piyango biletinin "size de çýkabilir" reklamý gibi mülk sahibine teslim olma üzerinde kiþilere rýzk daðýtmayý vaat ediyordu.

  Hemcinslerin Tarihi 5 (Bayram Kaya) 4 Ocak 2024 Felsefe 

Bu kurgular kolektif alan içinde özgeciliði geriletip, kolektif gücü kullanan kiþisi bencilliði hortlattý. Tarih bu kurnazca kurgulanmýþ olaylarý, köleci sahiplik mantýðý içinde "kurnaz Enki" tamlamasý içinde anlatýr.

  Hemcinsler A (Bayram Kaya) 31 Aralýk 2023 Felsefe 

Hemcinsler doðal ortamýn içine ne fakir olarak doðuyorlardý; ne de zengin olarak doðuyorlardý. Ne köle oluyorlardý; ne köle sahibiydiler. Ne de aradýklarýný bulduklarýnda þanslýydýlar; ne de aramadýklarýný bilmemekle þansýzdýlar.

  Hemcinslerin Tarihi 6 (Bayram Kaya) 6 Ocak 2024 Felsefe 

Ýki mýknatýs çubuk arasýna onlara deðecek þekilde mýknatýs olmayan bir demir çubuðu koyun. Biraz sonra demir çubuðu mýknatýslarýn arasýnda elinizle iterek çýkarýn. Artýk mýknatýslar olmasa da mýknatýstaki tüm benzer etki artýk demir çubuða geçmiþtir.

  Hemcinslerin Tarihi 7 (Bayram Kaya) 11 Ocak 2024 Felsefe 

Kulluk sistemi içindeki uygulamalarla sürecin kolektif sahiplikteki anlam gibi bir anlam olmadýðýnýn anlaþýlmasý ile iþin rengi giderek deðiþmiþti. Bu deðiþim köleci sistem içinde büyük bir hayal kýrýklýðý TRAVMA olacaktý. Travmanýn tedavisi de yine imandý!

  Hemcinslerin Tarihi 8 (Bayram Kaya) 16 Ocak 2024 Felsefe 

Böylece özel mülkiyetçi alan, kolektif güç ve kolektif sahipliðin muktedir oluþ "zýmnýna atfýn" tersi olan söylemle tanýmlanacaktý. Neydi kolektif atýf? Üretim iliþkisi bazýnda ve üretilenleri tüketme bazýnda ortaklýktý, beraberlikti. Mülk sahibi de bu atýfta hareketle kendine "ortak tanýmayan" bir sahip oluþ þeklini ilan edecekti.

  Hemcinslerin Tarihi 9 (Bayram Kaya) 16 Ocak 2024 Felsefe 

Feodalizm kolektif gücün sömürgeci geliþme çizgisi içinde para adamlýðý dediðimiz burjuvalarý ortaya çýktý. Kolektif güç, sanal bir deðer anlayýþýyla paranýn deðiþim aracý olmasý üzerine yansýtýlmýþtý.

  Hemcinslerin Tarihi 10 (Bayram Kaya) 18 Ocak 2024 Felsefe 

Türlü enflasyon teorisi köleci sapkýnlýðýn kendi çýkmazýdýr. Ya da türlü enflasyon teorileri sömüren köleci sistemin kendi sömürme mantýðýnýn doðrularýydý.

  Hemcinslerin Tarihi 11 (Bayram Kaya) 18 Ocak 2024 Felsefe 

Heyhat bir kýsým para da diþten artýran çalýþan kesim elinde birikir. Parasý biriken kiþiler emek hayatý içinde çekilir. Emek hayatý içinde çekilen kiþiler nedenle çalýþan ve sömürülen kiþi sayýsý azalýr.

  Hemcinslerin Tarihi 12 (Bayram Kaya) 19 Ocak 2024 Felsefe 

Her dallanma çatallanma kendi üs sel durum yansýmasýyla vardý. Üretim yapýlan ilk dönem içindeki hemcinslerimiz; "avcý toplayýcý elde ediþlerini, üretimi ve üretilen kullanýmlarý ortaklaþmakla kendisine "paylaþmacý ortaklar tanýmakla, kolektif sürece baþladýlar.

  Hemcinslerin Tarihi 13 (Bayram Kaya) 21 Ocak 2024 Felsefe 

Bugünkü insan dediðimiz türümüz homo sapiens denen bir türün sosyal, kültürel ve biyolojik evrimiyle ortaya çýkmýþlardýr. Örneðin, az da olsa bu insanýmsýlardan neandertallerin genini taþýmaktayýz.

  Hemcinslerin Tarihi 14 (Bayram Kaya) 21 Ocak 2024 Felsefe 

Ancak hemcinslerin yaþamý totem dönemle birlikte, hem totem dönemin izolasyon þartlarýný taþýyan üs sel durumla üs sel durumlu izolasyon devinmesi kazandý. Hem de izole bir üs sel devimin kapasite ve ivmesini kazandý.

  Ölçü 1 (Bayram Kaya) 2 Mart 2024 Felsefe 

Yani El "L" sesi ile kolektif olan, doðrudan olmayan belirsizliðe atýftý. Veya kolektif tüzel ligin yanýna doðrudan kiþi olana izafeydi., Mülkün sahibi olan tekil bilirliðe diyorduk.

  Ölçü 2 (Bayram Kaya) 3 Mart 2024 Felsefe 

Ava gidenlerin akýllarýnýn arkada kalmamasý için arkada kalan yavrularýn bakýmý, barýnma alanýnda ateþ yakýcýlýðý, barýnma alanýnýn ve kendilerinin korunmasýnýn ve gözetlenme yapýlýyor olmasý o andaki av ve pusu atma iþin devam etmesini saðlayan CANLI VE KOLEKTÝF EMEKTÝR

  Ölçü 3 (Bayram Kaya) 5 Mart 2024 Felsefe 

Nasýl ki erken dönemde türümüz her þeyin ölçüsü olmakla bir yýðýn hata ve eksikleriyle insaný kolektif alan düzeyine getirmekle kolektif enerjiyi ortaya koyup; bizi kolektif enerjiden yararlandýrtmýþsa; yerellik bazýnda her þeyin ölçüsünün toplum olmasý da bir yýðýn eksiklerine raðmen uzayýn kapýlarýný önümüze sermiþti.

  Ölçü 4 (Bayram Kaya) 7 Mart 2024 Felsefe 

Oysa þimdi geçiþ dönemiyle birlikte "kolektif hak mülk sahibinin huzur hakkýydý". Huzur hakkýnýn gerisinde böylesi nesnel ve gerçek bir sanal köleci geçmiþ vardý.

 

 





 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bayram Kaya, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 28.03.2024 16:33:39