..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Toplumbilim > Güngör Karauðuz




23 Temmuz 2011
Hýzýrbey Ýli - Devrek - Hamidiye  
Güngör Karauðuz
HIZIRBEY ÝLÝ - DEVREK - HAMÝDÝYE


:BEHC:
Sevgili okurlar,

Bu yazýmla sizlere Osmanlý Dönemi’nde Devrek adýnýn geçirdiði tarihsel kronolojiyi kýsaca yazmak istiyorum. Bu bilgiler, istenirse, Devrek’teki resmi ve özel internet sitelerinde Devrek’i tanýtmak amaçlý kullanýlabilir, bu da muhakkak ki çok isabetli bir tercih olacaktýr.

Devrek adýnýn tarihsel kronolojisine geçmeden önce belirtmek isterim ki Devrek Lisesi’nin adýnýn Devrek Hamidiye Anadolu Lisesi olarak deðiþtirilmesi Devrek tarihi ve kültürü açýsýndan ne kadar doðru bir karardýr ve lisenin adýnýn böyle belirlenmesi, Devrek tarihinin geçirdiði iki evresini ne güzel özetlemiþtir. Þöyle ki:


Osmanlý sultaný III. Ahmed dönemine ait 5 Mayýs 1706 tarihli bir Osmanlýca belgede (C.EV. dosya no:469, gömlek no: 23712) Hýzýrbey Ýli namýyla Devrek kastediliyor. Ancak belge bu tarihe ait, fakat vesika Hýzýrbey Ýli’nin bahsi ile Beyazýt Hüdavendigar (1389-1402) döneminde, þimdiki Devrek ve Çarþamba/Çaycuma nahiyesi ima edilerek burada, bu sultan döneminde Þeyh Hüseyin’e vakýf olarak tesis edilen Baþsýz Yoðurt karyesindeki bir mezradan söz ediliyor. Dolayýsýyla þu andaki bilgilerimiz ýþýðýnda Hýzýrbey Ýli adýyla Devrek’in, Osmanlý döneminde Yýldýrým Beyazýt devrinde var olduðunu söylemekte hiçbir beis yoktur.

Hýzýrbey Ýli olarak anýlan Devrek’te Türk-Müslüman iskanýn devamý noktasýnda ikinci bir Osmanlýca belgemiz, Dr. Abdullah Cemal’in 1922’de, kaleme aldýðý ‘Türkiye’nin Sýhhî-i Ýctimâî Coðrafyasý: Zonguldak Sancaðý’ adlý eserinin 35-36. sayfalarýdýr. Yazar, bu eserinde þimdi Devrek’te olmayan ancak bugünkü kültür binasý ile bastoncular çarþýsýnýn bulunduðu alanda inþa edilmiþ Þemsi Paþa Câmii Þerifi’nin kitabesinin H. 821/M. 1418/1419 tarihili olduðunu bildirmektedir. Bu da Yýldýrým Beyazýt’tan sonra hüküm sürmüþ olan oðlu I. Sultan Çelebi Mehmet döneminde de (1389-1421) Devrek’te iskanýn sürdüðünü göstermektedir.
Yine bu camii þerifin yakýnýnda bulunan türbenin kitabesi olduðu anlaþýlan ve bugün Yeni Camii Þerifin duvarýna monte edilmiþ olan kitabenin tarihi ise H. 891/M. 1486’dýr. Bu dönem de Fatih Sultan Mehmet’in ölümünden sonra baþa geçen oðlu II. Beyazýt dönemine (1481-1512) tekabül eder. Buradan da anlaþýlacaðý üzere, Fatih Sultan Mehmet’in Amasra’yý fethiyle (1461) birlikte Devrek artýk tamamen bir Türk-Müslüman yurdu olmuþtur.

XVI. yüzyýlýn baþlarýnda da, Hýzýrbey Ýli olarak adlandýrýlmaya devam eden Devrek ve çevresi, Çarþamba ile birlikte zikredilmekte ve seksen dört hane, yaklaþýk dört yüz yirmi kiþiden oluþmakta idi.

Peki, o zaman Devrek adý ilk defa ne zaman kullanýlmaya baþlanmýþ olmalýdýr?

XVI. yüzyýldan XVIII. yüzyýlýn ortalarýna kadar Devrek için Hýzýrbey Ýli tabirinin kullanýldýðý arþiv belgelerinden anlaþýlmaktadýr. Ancak 1729-1749 yýllarýnda Uluslu Ýbrahim Hamdi Efendi tarafýndan kaleme alýnan ‘Atlas‐ý Ýbrahim Hamdi Efendi’ baþlýklý seyahatnamesinde Devrek adýna rastlanmaktadýr.

Bu tarihten itibaren kullanýlmaya baþlanan Devrek adý 1887 yýlýna kadar söylenmeye devam eder. Dolayýsýyla 5 Eylül 1887 yýlýnda Hamidiye kazasý kurulur:

“Nam Nam-ý Hazreti Padiþahiye mensup olan bu kaza görülen lüzum üzerine Ereðli ve Bartýn kazalarýna baðlý olan Devrek ve Çarþamba/Çaycuma nahiyelerinden mürekkeb ve üçüncü sýnýýfdan belli olmak üzere 1303 senei maliyesinden itibaren teþkil ve mezkûre Devrek kazasý merkez kaza kabul olunmuþtur (Kastamonu Vilayet Salnamesi H. 1306, 1314, 412, 340-344)”. On yýl sonra Hamidiye kazasýnýn genelinde 172 köy ve merkezinde ise 65 köy vardýr.

Yaklaþýk yüz elli sekiz yýl boyunca söylenmeye devam eden Devrek adý, artýk yirmi üç yýl boyunca Hamidiye olarak anýlacaktýr.

Yukarýda Kastamonu Devlet salnamesindeki “Hazreti Padiþahiye” ifadesinden kasýt, II. Abdülhamid’tir. Padiþahlarýn otuz dördüncüsü olan bu sultan, 1842 yýlýnda doðmuþ ve 1876 yýlýnda, Osmanlý tahtýna geçmiþ olup 1909 yýlýna kadar tahtta kalmýþtýr. Ýyi bir marangoz olan II. Abdülhamid döneminde, Hamidiye’deki baston sanatýnýn da oldukça ilerlemiþ olduðu ve bu sanata destek verildiði Kastamonu Salnamelerinde özellikle vurgulanýr: … kasabada ceviz aðacý ve çeþitli aðaçlardan imal edilmekte bulunan sandýk ve masa ve sandalye ve konsol ve sigara aðýzlýðý ve en çok baston gibi þeyler þayan-ý memnuniyet bir surettedir.” Dolayýsýyla II. Abdülhamid ile birlikte Hamidiye’de, baston sanatý geliþerek günümüze kadar gelir.

II. Abdülhamid Han’ýn, Hamidiye’de bastona verdiði önemden ayrý olarak Hamidiye’nin eðitim, saðlýk ve imar noktasýnda yaptýðý hizmetlerini de kýsaca þöylece özetleyebiliriz:



· Devrek rüþdiyesi için istenen kitaplar gönderilmiþtir (1879).

· Devrek nahiyesinin kazaya çevrilmesi için iþlemler baþlatýlmýþ ve bir kaymakam tayin edilerek bu kazaya Çarþamba/Çaycuma nahiyesi de ilhak edilerek Hamidiye ismiyle yeni bir kaza kurulmuþtur (1887).

· Bolu’nun Hamidiye kaza merkezi Devrek olmuþtur (1889).

· Hamidiye kazasýnda yanan hükümet konaðý ve bazý evler onarýlmýþtýr (1890).

· Devrek’te çocuk nüfusun yeterli olmadýðý için kapatýlmýþ olan Devrek rüþdiyesi yeniden açýlmýþtýr (1893).

· Hamidiye kazasýna baðlý Çarþamba/Çaycuma nahiyesindeki Þeytanlar köyünün ismi Musausta olarak deðiþtirilmiþtir (1895).

· Hamidiye kazasýndaki 450 çocuk aþýlanmýþtýr (1896).

· Posta hizmetlerinin hýzlandýrýlmasý amacýyla Hamidiye ile Bartýn arasýnda sürücü posta servisi tesis edilmiþtir (1899).

· Hamidiye kazasýndaki köprünün (þimdiki Zonguldak köprüsü) sel taþkýnlarýyla yýkýlmasý üzerine köprü orijinal haliyle yeniden inþa edilmiþtir (1907). -1930’lara ait ve bugün Foto Rüstem arþivindeki bir fotoðrafta eski tahta köprü (eski Zonguldak köprüsü) II. Abdülhamid’in eseridir.-

· Devrek-Ereðli ve Devrek-Zonguldak arasýndaki þose yolun inþasý tamamlanmýþtýr (1909).

II. Abdülhamid’in otuz üç yýllýk saltanatýnýn ardýndan Osmanlý coðrafyasýnda Hamidiye adýyla kurulmuþ çok sayýda yerleþim merkezi olduðundan ve bundan dolayý Hamidiye adýnýn karýþýklýklara sebebiyet vermesinden, 30 Mayýs 1910 yýlýnda tekrar Devrek adýnýn kullanýmýna devam edilmesine karar verilir. Bir yýl sonra da ayný gerekçelerle Çarþamba nahiyesi Çaycuma adýna dönüþtürülür.

Bu konuda ve Devrek ile ilgili bilinmeyen daha pek çok konuda daha detaylý bilgiler için yakýnda yayýmlanacaðýný ümit ettiðim “Devrek ile Çevresi Tarih Ve Kültürü Üzerine Makaleler. Yerel Tarihte Kýsa Bir Gezinti” baþlýklý kitabýmýza müracaat edilebilir.

Kalýn saðlýcakla…




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumbilim kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýbrahim Hamdi Efendi'nin Kaleminden Devrek ve Bölgemiz
"Devrek ile Çevresi Tarih ve Kültürü Üzerine" Baþlýklý Kitabýmýz Hakkýnda
Zonguldak Bölgesi'nin Yetiþtirdiði Bir Yerel Tarihçi ve Düþündürdükleri
Osmanlý Devleti Döneminde Devrek'te Yaþanmýþ Bazý Büyük Felaketler
Müzeler ve Devrek Arkeoloji - Etnografya Müzesi Kurulmalý mý?
Abdullah Sabri Efendi
Zonguldak Bölgesi"nde Medeniyetin Ýlk Filizlendiði Ýlçemiz: 7500 Yýllýk Devrek"in Eskiçað Tarihi Üzerine
Bölgemizi Ziyaret Eden Bir Seyyah: Wýllýam Francýs Aýnsworth
Ýstiklâl Savaþý Gazisi Hüseyin Baþocakcý
Tarihi Eser Yaðmacýlýðý, Definecilik ve Bölgemiz


Güngör Karauðuz kimdir?

Daha çok eskiçað dünyasýný konu alan hikaye ve roman tarzý edebi yazýlarý okumayý severim. Gezi-inceleme yazýlarýna karþý da büyük ilgi duymaktayým.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Güngör Karauðuz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.