..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ýnsan bir küçük dünyadýr. (Mibres Kosmos) -Demokritos
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ýnci Fügen Yýlmaz




17 Ekim 2001
Maksat Güzellik Olsun  
Ýnci Fügen Yýlmaz
Gezmeyi severim ben. Gezmeyi, yeni insanlarla tanýþmayý, yeni yerler görmeyi çok severim. Öyle uzun yolculuklar, þehirlerarasý, ülkeler arasý seyahatler falan deðil bunlar.


:BGEC:
Ben tesadüflere hiç inanmam. Her tesadüfün bana yeni bir kapý açmak için oluþtuðunu düþünür, her rastlantýnýn benim nehrimin akýþýný deðiþtirdiðine inanýrým. Her yaþam bir nehirdir ve nehirler denizlere doðru akar. Geçen hafta da benim nehrim kývrýla kývrýla dolaþtý ve sevgiyle bir araya gelmiþ nehirlerin toplandýðý denizlere aktý..

Gezmeyi severim ben. Gezmeyi, yeni insanlarla tanýþmayý, yeni yerler görmeyi çok severim. Öyle uzun yolculuklar, þehirlerarasý, ülkeler arasý seyahatler falan deðil bunlar. Topu topu bir düðüne, bir tiyatroya ve kuaföre gittim ve bu üç olay bana 3 ayrý güzellik yaþattý.

Önce kuþadasýnda bir düðüne gittim. Düðünler hep neþeli ve coþkuludur. Tüm gelinler güzel, tüm damatlar yakýþýklýdýr. Konuklar; yeni kurulan yuvayý kutlamak, yeni eþlere mutluluk ve bir yastýkta kocamalarý için dileklerde bulunur, hediyeler verir, yer içer eðlenirler. Oðlan bizim, kýz bizimdir o gece. Kaynanalar halay çeker, gelin anasý aðlarken, güvey anasý kasýla kasýla dolaþýr.

Henüz evli olmayan kýzlar, gelinin ayakkabýsýnýn altýna isimlerini yazdýrýrmak, gelin telinden bir parça koparmak için sýraya girerler. Darýsý bekarlarýn baþýna sözleri söylenir.

Zengin düðünü havai fiþek gösterilidir, fakir düðünü davul zurnalýdýr, köy düðünü 3 gün 3 gece sürer, kuzular çevrilir, pilavlar piþer. Kimi gelinin gelinliði ünlü bir isim imzalýdýr, kimininki kiralýk ama herþeye raðmen coþkusuyla, sevinciyle, neþesiyle duygular tüm düðünlerde aynýdýr.

Egenin her köþesinin güzel olduðu gibi, Güvercin Adasýyla, turistik tesisleriyle, ören yerleriyle, çok sevdiðim çarþýsýyla, kadýnlar deniziyle, Kalamaki milli parkýyla, çocukluk anýlarýmla… Kuþadasý da çok güzeldir.

Düðün ege düðünü olur da zeybek havasý olmaz mý? Oldu tabii ki.

Damat çýkardý papyonunu, siyah ceketini, nefis bir zeybek oynayarak gözlerimize ziyafet çekti. Erkekçe bir edayla kollarýný kaldýrýp, parmaklarýný þýklata þýklata oynadý. Zarif hareketlerle aðýr aðýr, döne döne oynadý. Dizlerini yere vura vura, seke seke oyandý.

Ben kadýnlarýn oryantal yapmalarýný çok severim de erkeðin göbek atmasýný hiç sevmem. Hiç yakýþtýrmam erkeðe bireysel dansý. Yavaþ danslar, tangolar, valsler yakýþýr da, þýkýdým þýkýdým oynamak hiç yakýþmaz erkeðe. Ama.. bu EGE ZEYBEÐÝ öyle güzel, öyle erkeksi bir dans ki. Gel de seyretme, gel de keyiflenme.

Düðünden ayrýlýrken gelinle damada söylenmesi gereken sözleri söyleyip veda ettim ama içimden …’’Evliliðiniz zeybek havasý kadar güzel ve uyumlu geçsin’’ diye diledim.

Konakta adliye binasýnýn yanýnda küçük bir çayevinin garsonu Nurettin, güzelliði masalarýn üzerine koyduðu kendi icadý, su içinde yüzen çiçeklerle yaratmýþ. Ne iþin vardý oralarda demeyin. Operaya gittim ben. Devlet Opera ve Bale Salonunu ararken yine herzamanki gibi kayboldum. Yeni Ýzmir’liyim ya, daha yollarý öðrenemedim. Kaybolmaya niyetli olduðum için erken çýktým yola. Oyun 20.00 de baþlayacak ben 17.30 vapuruna bindim. Hay huyumu seveyim. Ýyi ki de kaybolmuþum. Kemeraltý, Hisarönü dolaþtým durdum. Baharatçýlarý, antikacýlarý , sahaflarý, el yapýmý eþyalarý seyrettim ne ararsan var bu Kemeraltýnda. Her dükkan ayrý bir alem. Hareketli, kalabalýk, yani yaþayan bir çarþý. Dolaþ dolaþ yoruldum tabii. Opera binasýna yakýn bir yer olan ‘’Güzelim’’ isimli kafede soluklandým, çay içtim.
Garson Nurettin’le tanýþýklýðýmýz buradan. Masadaki çiçekleri sorduðumda, keyifli bir sohbete daldýk. Sorulmayacak gibi de deðil. Burasý basit, sýradan bir çay evi. Tek lüks, masalarda; ters çevrilmiþ cam bardaklarýn içinde, suda yüzen rengarenk çiçekler. Öyle güzel duruyor ki. Çayevine bir ruh katmýþ. ‘’Nasýl yaptýn’’ dedim. Anlattý... Nurettin içkili gazinolarda çalýþmýþ. Alemlerin adamý.
Geniþ bir kaba su doldurup içine kýr çiçeklerini atýyor sonra da bunlarý bildiðiniz cam bardaklara doldurup, bardaklarýn aðzýna da çay tabaðý kapatýp, ters çevirip masalara dizermiþ. Keyfi yerinde olursa, iki bardaðý aðýz aðýza dizerek daha güzel görünümler de yaratýrmýþ. ‘’Maksat güzellik yaratmak’’ dedi.

Güzeli yaratmak bazen böylesi basit, bazen biraz emek istiyor. Ama yol, verilen emek, harcanan zaman ne olursa olsun uðruna çaba harcamaya deðer.
Tesadüfen gittiðim kuaför Ahmet’de, tesadüfen tanýþtýðým Mimar Sevinç haným, beni Zeytinalan köyünde bulunan Zeytin Sanat Evi’ne davet etti. ‘’Ýþte, yine güzellikler göreceðim bir fýrsat’’ dedim. Kalktým gittim.

Yaradanýn sevgisiyle, topraktan yaratýlan insanoðlunun yine ayný aþkla topraðý yoðurduðunu, þekil verdiðini, ruh verdiðini izledim...

Suyla harmanlanmýþ topraktan mamul özel çamurdan, Sevinç haným; Birbirine zýt desenli bir çift mumluk, Nur haným; Zambaklý vazo, Nihal haným; Eski Mýsýr desenleriyle bezenmiþ bir rölyef, Meral haným; Kenarýnda su içen kuþlarýn tünediði havuz görünümlü bir tabak, Emine haným da üzeri kabartmalý bir seramik abajur yapýyordu. Sanatevinin sahibi Mücella haným: kesit kesit gördüðünü söylediði dünyayý simgeleyen bir çalýþmasýyla yarýþmaya hazýrlanýyor, senelerini seramiðe katmýþ Sadi bey de ona yardým ediyordu.

Sevgiyi topraða iþleyen hünerli eller; kürdan, pipet, tükenmez kalem kapaðý, gazoz kapaðý ne bulurlarsa kullanýyorlar, çamurla uðraþýrken adeta dans edip müzik üretiyorlardý.

Ben ne mi yaptým?. Ben once çocuklar gibi çamurla oynadým. Ne yapacaðýma karar verene kadar çamuru yoðurdum. Merdaneyle açýp düzelttim. Sonra yine karýþtýrdým. Ýlham gelene kadar bekledim anlayacaðýnýz.

Sonra bir vazo yapmaya karar verdim. Uzun uðraþlar sonunda, elim, yüzüm çamura bulanmýþ bir halde, siz deyin çorba kasesi, ben diyeyim mama tasý, öyle bir sanat eseri çýktý ortaya. Üzerini elime geçen herþeyle süsledim. Arkasýna da adýmý yazýp tarih attým.

Ben çok beðendim… Daha kurutulup, fýrýnlanacak sonra da boyanacakmýþ. Sanýrým evimdeki en deðerli eþya olacak. Çünkü ben yaptým. Bir iþe yaramasa bile ben onu sevgiyle yaptým. ‘’Maksat güzellik olsun ‘’

Fügen Yýlmaz
03.04.2001









Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yalnýzlýk
Hayallerinizin Resmini Çizin...
Renkler Ruhumda Böyle Yansýr
Hala Farketmiyor Musunuz?
Kararsýzlýðýma Ýkna Oldum...
Sahi Neresi Bu Hoþumuz?

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hergele Meydaný
Ýki Sevgili
Ýyiliðim Kötülüðüme Denk Mi?
Kendimi Oldukça Güzel Buluyorum
Anýlara Uçmak
Mutlulukla Ýlintili Þeyler
Öðrencinin Kulaðý Kapalý Olamaz
Ah Baþým, Vah Boðazým...
Bir Þehri Tanýmak Bir Ýnsaný Tanýmak Gibidir...
Uzun Süredir Aþka Düþmedim Ben...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Masal [Þiir]
Dört Erkek Bir Böcek [Öykü]
Hayalde Aþk [Öykü]
Ýlk Kitabým Tüm Kitapçýlarda [Öykü]
Babadan Oðula Atatürk Sevdasý [Öykü]


Ýnci Fügen Yýlmaz kimdir?

Araþtýrarak, gözlemleyerek ve deneyimleyerek yaþadýklarýmý, düþünce duygu ve anýlarýmý yazýp biriktirmeyi seviyorum. Birike birike bir gün taþacaklarý günü hayal ediyorum. Umarým olur.

Etkilendiði Yazarlar:
Türk edebiyatýndan etkileniyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýnci Fügen Yýlmaz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.