..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kendinden daha uyanýk insanlarý iþe aldýðýn zaman, senin onlardan daha uyanýk olduðunu kanýtlamýþ oluyorsun. -R. H. Grant
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Gülmece (Mizah) > Demirhan Ocak




6 Þubat 2002
Yabancýdaþlar Ýçin Alamanya'da Yaþama Klavuzu  
Demirhan Ocak
Yýl 20001 Almanya Ýçiþleri Bakanlýðý bünyesinde bulunan Göçmenler Komisyonu'nda görevli Vural Öger, yaptýðý açýklamada, Almanya'nýn 2002 yýlýndan itibaren yýlda 500 bin yabancý iþçiye ihtiyacý olacaðýný ve bundan dolayý ka


:AIFJ:
Yýl 20001
Almanya Ýçiþleri Bakanlýðý bünyesinde bulunan Göçmenler Komisyonu'nda görevli Vural Öger, yaptýðý açýklamada, Almanya'nýn 2002 yýlýndan itibaren yýlda 500 bin yabancý iþçiye ihtiyacý olacaðýný ve bundan dolayý kalifiye iþçilerin gazete ve televizyonlarý takip etmelerini tavsiye etti...
Alman ve Türk medyasý

Ýþte bu haberi duyduktan sonra, gelecek tüm yabancýlar için bir Almanya rehberi hazýrlamaya karar verdim. Ve hemen yazmaya baþladým...

Yabancýdaþlar Ýçin Alamanya'da Yaþama Klavuzu
1. Bölüm: Havaalanlarýnda ne yapmalý?, ne yapmamalý?

DEMÝRHAN OCAK
Sevgili yabancý kardaþým, ilk önce Alamanya illerine hoþgeldin. (Diyoruz çünkü sana þimdi ne b..k yemeye geldin Alamanya'ya? denilmesi mümkün olmadýðýndan.)
Bak gözüm burada sana bazý yararlý bilgiler vermeye çalýþacaðýz. Bu bilgiler ýþýðýnda yaþarsan oh ne kebab. Yok amma kýllýk edip "Bana ne ya" dersen? Rehberin bundan sonraki kýsmýný okuman gerek yok.
Eðer devam etmek istiyorsan? hadi baþlýyalým çünkü yolumuz uzunca....
Seni memleketinde havaalanýna uðurlamaya gelmiþ olan sülale fertlerinin yaþlýca olanlarýnýn klasik Almanya hediyelere olan video oynatýcýsý,tansiyon ilacý,kalb ilacý gibi isteklerinin yanýnda gençlerin ise þiþme helga, porno video kaseti ile birlikte “Ya bana ordan bi karý ayarlasana“ gibi sipariþlerini aldýktan sonra, öpüþme ve koklaþma faslýnýn ardýndan, bindiðin uçak seni bir kuþ misali ortalama 3,5 saat süren bir yolculuktan sonra Almanya’ya getirecektir. Uçak sað salim havaalanýna inince birden bir alkýþ bir kýyamet kopacaktýr. Sakin ol, panik yapma çünkü bu alkýþlar alman toplumunun o meþhur yazýlý olmayan kurallarýndandýr.(Ama þimdilik bu konu es geçiyorum çünkü lerideki derslerde bu kurallarýn ayrýntýsýna gireceðiz.)

Eðer senin de canýn alkýþlamak isterse çekinme alkýþla fakat abartma hemi caným. Bu alkýþ kýyametten sonra, sende diðer yolcular gibi hostes hanýmýn “Sayýn yolcularýmýz uçak tamamen duruncaya kadar lütfen yerlerinizden kalkmayýn“ anonsuna ipleme. Sen eþyalarýný toplar iken pilot dayý uçaðýna þöyle güzel bir park yeri bulacaktýr. Uçaktan iniþ baþladýðý zaman senin daha önce duyduðun gibi, Almanya'da uçaktan ilk çýkana bin doçe mark(500 Euro) yada þak diye süresiz oturum verdikleri yalan. Ýþte bunun için sen bavul ebatlarýndaki el bagajýnla beraber allah,allah nidalarýyla çýkmak için teþebbüslerde bulunmanýn sana bir getirisi olmaz.
Ayrýca koridorda normal görünümlü almanlarýn yaný sýra, paçalý donun altýna terlik ve çorap, üstüne ise kolsuz atlet giymiþ, bir þekilde dolaþanlar kim diye merak edersen? Söyleyeyim, onlar tatilden gelen alman turistlerdir.
Bu tipleri burada biz kýsaca Ballermannus Ýdiotus diye adlandýrýrýz (Birde bunlarýn 4. bölümde ele alacaðýmýz daha beyin kapsitesi olarak az geliþmiþ olan Irkçýtus Boklu Kafalýtus diye bilinen skinhead modelleri var.) Bu gibi tipler böyle ortamlarda(uçak,tren,otübüs duraðý.vs,vb) ilk önce seni aþaðýlar gibi seni tepeden týrnaða kadar süzerler, ve hemen ardýndan yüzlerinde yama yapýlmýþ gibi duran bir gülümseme ile senin ülkenin ne kadar güzel olduðunu belirtirler. Sonra þaþýrtýcý bir çabuklukla o garip gülümsemenin yerini bir anda sanki televizyonda bir tartýþma programýna katýlan uzman bir konuþmacý edasýyla ,þöyle hafif bir öksürmelerinin ardýndan “Senin ülkenin gördüðüm kadarýyla acil olarak iyi iþçilere ihtiyacý var gibi geldi” diyecektir. Sonra sana onun dediklerini onaylamaný bekleyen bir bakýþ ve yine o aptal gülümse ile senden cevap bekleyecektir. Tabiki sen almanca anlamadýðýn için senden cevap çýkmayýnca, sanki kendi vicdanýný rahatlatmak ister gibi “Beni sakýn yanlýþ anlama dedikten sonra ben yabancýlara karþý deðilim der ve hemen ardýndan sanki bað, bahçe baðýþlamýþ gibi hatta benim evin önünde Türk komþumun çocuklarýn oynamasýna bile müsaade ediyorum” diye devam eder. Bu tür tiplere karþý yapacaðýn en akýllý þey,kendi dilinde bir güzel kalaylarken suratlarýna gülümseyerek oradan bir an önce uzaklaþmaktýr.
Eh bu kadar bilgiden sonra uçaktan inmiþ olacaðýný ve aslýnda hangar olan ama kendisini ýsrarla otobüs zanneden Hanbüs ile havaalanýnýn ana binasýna geliþinden sonra olacaklara bir göz atalým.
Hanbüs’ten inince önüne iki yol çýkacaktýr. Bunlarýn biri sadece Alaman ve EU (Avrupa Topluluðu) vatandaþlarý içindir. Diðeri ise bu ülkelerin haricinde kalanlar içindir, Yani sen ve senin gibi dandik!! ülkelerden gelenler içindir.
Bu yol seni hayatýnýn en zor sýnavlarýndan birine götürecek olan yoldur da diyebiliriz. Ýçimden sana "korkma" demek geliyor fakat nafile..... Ama sen yinede korkma.
Ama bu sýnav yerine gelebilmen için senden önceki yabancýdaþlarýnýn gelenek haline getirdikleri maratonla yüzmetre karýþýmý olan bir geleneði harfiyen yerine getirmen lazým. Bu gelenek gayet basit olup þöyle tatbik edilmekyte, önce sanki bir boþ zamanýna denk getirip küçük daðlarý sen yaratmýþsýn gibi sakin sakin yürüyeceksin, sonra sanki yüz metrede dünya rekoru kýracakmýþsýn gibi koþmaya baþlayacaksýn. ta ki ufukta þöyle simit büfelerinin biraz daha lüks döþenmiþini görünene kadar. O büfeleri gördüðün nadan itibaren artýk koþma. Çünkü o lüks simit büfesinin içinde Alaman sinir polisleri vardýr. Ve ayrýca o lüks büfenin önü senin sýnav yerin olmaktadýr.
Ýlk önce sýraya gir ve bekle, büfenin önüne gelince sarý çizginin gerisinde dur. Bekler iken týrnaklarýný yeme! Rahatlamaya çalýþ ama abartma. (Osurmak, burnunu karýþtýrmak gibi) Ama istersen abart ve Almanya'yý unut.
Evet polis memuru "Reise pass bitte" dediði anda, senin sanki Kurban Bayramý sabahý kesilecek kurbanlýk koyun edasýyla, boynunu þöyle 45 derece kýrarak mahsun bir þekilde bakmanýn sana bir faydasý olmayacaktýr, caným kardaþým. En iyisi sen polisi kýl etmeden pasaportunu ver.
Ve þimdi o hiç bitmeyecekmiþ gibi olan dakikalar baþlýyor ve sen bu uzuuun dakikalardan faydalanarak "Ya beni Almanya'ya almazlarsa? Ya geri göndermeye kalkarlarsa? diye düþün ama düþüncelerinin yüzüne yansýmasýna engel olmalýsýn. Ama olmazsan onlar senin Almanya'ya girmene engel olurlar unutma!
Polis sana bir takým sorular sormaya baþlarsa Alamanca anlamadýðýn için "Aha þinci yandýk" diye dizlerine vurarak "gettiiii gettiiii" diye aðýt yakman salakça kaçar haberin olsun. Bu durumda merak etme, diðer yabancýdaþlarýn arasýndan sen daha ne olduðunu anlamadan, sana mutlaka tercümanlýk edecek birisi çýkacaktýr. Tüm sorularý yanýtladýktan sonra polis memurunun sana pasaportunu geri uzatmasý halinde artýk teknik olarak Almanya'dasýn.
Ama sen uzatýlan pasaportunu aldýktan sonra mutluluktan kendini kaybederek sanki kýrk yýllýk dostunmuþ gibi polisi öpmeye vede çifte telli oynamaya kalkýþma. Eðer kalkýþýrsan memleketine kalkan ilk uçakla Almanya'yý terk edersin unutma!
Evet caným kardaþým þimdilik bu kadar. Bir sonraki dersimizde bav-dön-band nedir? gümrük memurlarýna Kayseri pastýrmasýnýn bir uyuþturucu türü olmadýðýný nasýl açýklarsýn vede bedava alman havaalaný piyangosu nedir? Gibi konularýný ele alacaðýz.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn gülmece (mizah) kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Namuslu Bir Erkek Deðilim!
Bir kadýnýn el çantasýnýn anatomisi
Bak Postacý Geliyor Selam Veriyor...
Dandini dandini dastana
Tü Rtük Ýye
Truk Bakan
Olabülür
Yaylalar Yaylalar Sen Git de Aplan Gelsin
En Goddik
Medyatör

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yobaz! Arkadaþým

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kýna Yakýn [Þiir]
Anamýn Sihirli Adana Þalvarý [Þiir]
Bize Edebiyat Yapma Lan! [Þiir]
Okyanus [Þiir]
Caným Ýstiyooo... [Þiir]
Sex Sex Sex [Deneme]
Çotadanak Pide Salonu ve Mustafa Kemal Katilleri [Deneme]
"Köþeci" Geldiiiii Hanýýmmm! [Deneme]
Tecavüzcüler [Deneme]
Hindi Cumhuriyeti Antalyaski [Deneme]


Demirhan Ocak kimdir?

Almanya'lý bir Asabi Veled

Etkilendiði Yazarlar:
Hangi birini anlatsam ki?


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Demirhan Ocak, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.