..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Seviyorum, öyleyse varým. -Unamuno
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Doða ve Dünya > Kâmuran Esen




1 Ekim 2006
Yaz Bitti  
Kâmuran Esen
Doðan, ölür; konan, göçer.


:BDAC:
Evimin penceresinden görebildiðim manzarada, yazýn bittiðinin belirtileri var. Hayatta, sonsuz olan ne var ki zaten! Önce, kendisinin yokluðuna hazýrlýyor bizi.Yavaþ yavaþ doðruluyor oturduðu minderinden. Elleri ayakkabýlarýnda, gözleri yolda. Doða, makyajý silinmiþ bir kadýna benziyor. Bir zamanlar yeþilin hakim olduðu rengi sararmýþ, insanýn içini ýsýtan ve aydýnlatan ýþýltýsý azalmýþ. Var olan yeþiller de solgun, yorgun. Hastalýktan yeni kalkmýþ bir insan gibi.

Aðaçlarýn yeþili, yavaþ yavaþ sarýya býrakýyor yerini.Yapraklar, terk etmeye hazýrlanýyor tutunduðu dallarýný. Sardunyalarýmýn bile eski neþesi yok. Çiçekleri azaldý. Ayný saksýyý paylaþtýðý petunyalar, çoktan solup gittiler. Oysa , hayata birlikte açmýþlardý gözlerini. Var mýydý böyle koyup gitmek?Þurda güzel güzel paylaþýrken topraðý, ayný elden verilen suyu? Sardunyalar, yine de vefalý çiçekler. Hem vefalý, hem sabýrlý. En son onlar terk edecek balkonumu.

Ýþte komþu Ýsmet Teyze. Soðuk havalarda giydiði ceviz kabuðu rengindeki yeleðini geçirmiþ sýrtýna. Hem de " Daha Eylül bir" der demez. Mahalle arasýnda giydiði terliklerini çoktan çýkarýp atmýþ. Lastik ayakkabýlara emanet etmiþ yaþlý ve yorgun ayaklarýný.Yazýn dimdik yürüyen kadýn, sanki dar bir giysiye sýðdýrýlmýþ gibi yürüyor. Bizim memleket de, dokuz köyün doðrucusu hani. Sonbahara girdik diye, hemen böyle soðuyacak ne var sanki!

Gökyüzü de pýrýl pýrýl deðil artýk.Karanlýk, insana ürperti veren bulutlarla örtünmüþ yer yer. Kaþlarý çatýk, çocuðunu azarlamaya hazýrlanan bir baba - anne gibi. Sabah - akþam, evlerin bacalarýndan duman tütmeye baþladý. Zaman zaman, odun - kömür yüklü kamyonlar geçiyor yoldan. Belli ki, yaz mevsimi toplamýþ tasýný taraðýný.Veda etmeye hazýrlanýyor bize. Oysa nasýl alýþmýþtýk ona.

Yazýn yeniden geldiðini görmek, acaba kimlere kýsmet olacak? Öyle ya, gelip de bulamamak var.Örneðin þu cýlýz, yaþlý armut aðacýný bir daha göremeyebilir. Kimbilir belki balkonumdaki sardunyalarýmý da göremeyecek.

Zamanýn ne getireceði, ne götüreceði hiç belli olmuyor.
Geçen yaz aramýzda olanlardan, sevincimizi - üzüntümüzü paylaþtýklarýmýzdan bazýlarýný yitirdik. Onlarýn gülen gözlerini ve yüzlerini aradýk yaz boyu. Ama onlar, hiçbir yerde yoktular.Þu dar sokaðý aydýnlatan beton elektrik direði, þu ahþap giydirilmiþ köprü, þu sokaðýn baþýndaki yýllardýr yýkýlacak diye hep korktuðumuz leylek çadýrý gibi ev inadýna ayakta!... Beton direk kadar dayanýklý olamamak! Yuh olsun!

Gitmeye hazýrlanan her mevsim, iþte böyle hüzne boðar beni. Hele sonbahar.Yerde sürüklenen sarý yapraklar, insanlarýn yaþlýlýðýný anýmsatýr.Çok çok uzaklara gidenlerin yokluðunu, geride kalanlarýn iç burukluðunu anýmsatýr.Ve taþ gibi aðýr, buz gibi soðuk, arsýz özlemi.

Velhasýl yaz bitti.
Bir dahaki geliþinde bakalým kim nerde olacak veya olamayacak?
Ama ben, sardunyalarýmýn bir sonraki yaz mevsimini de görmelerini saðlayacaðým. Bir sonbahar gecesinin beklenmeyen , aniden bastýran ayazýnda donmalarýndan korktuðum için; dal uçlarýndan içim titreyerek onlarca filiz kestim, küçük saksýlara diktim. Kýþýn onlarý sýcak salonumda konuk edeceðim. Çiçek vitaminleriyle besleyeceðim.Yaz gelince de doðru sokaða. Onlarýn ölmelerine, balkonlarýmý renksiz ve kokusuz býrakmalarýna asla izin vermeyeceðim; elektrik direðine inat.

Keþke, sevdiklerimin gitmelerine de engel olabilseydim. Gitmek üzere olan yaz mevsimini onlarla birlikte uðurlayabilseydim.

Yaz bitiyor.
Hüzün mevsimi sonbahar geliyor.
Her þey kabulümüz.
Zaten; "Gökten ne yaðdý da ne yer kabul etmedi ki! "

Ýnsanýn, gitmelere engel olamamasý; ne kötü!



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba...
Gönderen: perikizi_nurperi / Ankara/Türkiye
18 Temmuz 2007
Hocam "Gökten ne yagdý da yer kabul etmedi ki" demiþsiniz.Bu cümle bana çok tanýdýk geldi.Nazan Hoca'ya mý aitti tam olarak kestiremedim.Bana dönerseniz sevnirim.Yazýnýz güzeldi,bana gidenleri hatýrlattý... .................................. Kâmuran ESEN: Sözünü ettðiniz cümle, bir deyim....Sevgiyle.

:: hüzün
Gönderen: Gizu Salima / istanbul/
29 Kasým 2006
sonbahar hep bir hüzünle geliyor ancak her hüzün ardýnda bir baþka bahara gebe oluyor. Gecenin en koyu zamaný sabaha en yakýn vakit oysa. Hayat zýtlýklarý öyle güzel sunuyor bize. Kavuþmak, ayrýlýðýn ardýndan bir anlam kazanýyor ancak. Saymadým ama hayal gücümü zorlayacak kadar zýtlýklarý yaþamýþ biri olarak hissettirdiðiniz bu güzel duygular için teþekkür ederim. elinizden kaleminiz yüreðinizden o sýmsýcak sevgi eksik olmasýn... saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn doða ve dünya kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bahar Geldi mi Ne!

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.