..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Aşkın aldı benden beni. -Yunus Emre
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
İzEdebiyat - Toplum ve Birey
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri

Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  

Leyl-i Mâvî
Saye
Şiir > Divan

Ufukta mest-i rengin bir hayâl-i giryân, Hicâb-ı şâm içinde ırgılır mâhîsîn, Deniz ki sîne-i bî-kayd ü bî-karâr bir âh, Gezer hayâle benzer sûr-ı pür-muhâlisîn. Neşîde-i semâdan dökülür envâr-ı dûr, Felek safîha-i hulyâda bir nigâr gibi, Şeb-i sükûn, denizde bir vaveylâ-yı sînâ, İçimden âşinâdır, ey gam-ı nihân, seni. Serâp misli gülşen sanılır ufkun rüyâ, Füsûn-i mâvîlerde kaybolur hâli-i zâr, Deniz, o mest-i mâzi, dalgalanır hü

[DEVAMI]

 

 


 

 




Arama Motoru


• İzEdebiyat > Eleştiri > Toplum ve Birey
181 
 Dert Yok Hem Dert Çoooook  (Arzu Kulaç Sevimli)

ÖrtmNim sEn Bize oKuMA YzMa ÖretTİN. S.s by XD” “Hay öğretmez olaydım. Kiiim ben mi! İyi de yavrum ben senin okuyup yazdığın dili bilmiyorum ki! Sonra parmak kaldırmadan ulu orta feyzbOkıma niye yazıyorsun çocuğum? Velilerinize söyleyin beni arkadaş listelerine eklesinler. Tüm “Gayret ederse başarabilir”lerimle, “Aslında çok zeki ama çalışmıyor”larımı geri alacağım. Ayrıca öğretmenler gününü kaldırdım takvimimden zira ben artık “örtmen” değilim. Evet… Hem klasik hem de zincirleme bir trafik kazasında meslek aşkımı kaybettik… Cenazede öğrenci, öğretmen, idareci, eş dost, müfettiş olmadığından imamın; “Merhumu nasıl bilirdiniz” sorusunu tek bir ağızdan cılız bir sesle“ İyi bilir idik” diye cevaplayarak gömdük müteveffayı. Dilek, şikâyet, kırpık kelime, solmuş çiçek masrafı yapmayın çünkü hak etmiyor. Zaten son nefesinde o da“hakkım varsa helal hoş etmediğimi söyle” dedi ve cümle sonuna gülümseme işareti eklemedi.
182 
 Başınızın Etini Yiyenler Ara Sıra Perhiz Yapsa  (Ahmet Zeytinci)

Kimi zaman çok yakınındaki insanlar yer insanın başını... Kimi hanımı, kimi zaman çocukları, kimi zaman anası, babası ya da yakın akrabaları yer insanın başının etini... Bunalırsınız, sıkılırsınız, sıkıldığınızı da kimselere anlatamazsınız, başınızdakileri de atlatamazsınız...
183 
 Eleştirinin Eleştirisi - 2  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Kendisine büyük bir miras kaldı,ama o sonunda hapishaneye düştü ve yaşamını intiharla noktaladı.Para ona uğursuzluk getirdi. - Akılsızlara, zenginliğin iyiliği yerine kötülüğü dokunur .
184 
 Atatürk Üzerine Bir Kaç Kelam  (Yûşa Irmak)

Düşünce üretmenin “dost-düşman” kodifikasyonu altına konulması, düşünce üretilmesini çok kısıtlamakta, hatta çok kereler engellemektedir. Bunun günümüzdeki en büyük örneği, “Atatürk” ismi etrafında oluşturulan “cepheleşme”dir. Türkiye’nin siyasi şartları, Atatürk üzerinde zihinsel egzersizler yapılmasını cidden son derece çok zorlaştırmaktadır. Bunun, normal ve sıhhatli bir durum olduğunu söylemek mümkün olamaz.
185 
 Fatih Lisesi "Vesaire"…  (M.NİHAT MALKOÇ)

Ülkemizde pek çok okulun değişik periyotlarda çıkardığı okul dergileri vardır. Bu dergiler okulların dışarıya açılan penceresidir. Bu dergilerde ilk yazılarını ve ilk şiirlerini yayınlama imkânı bulanlar arasında geleceğin şair ve yazarları da vardır şüphesiz. Bunu düşünerek her okulun bir dergi çıkarmasının elzem olduğuna inanıyorum. Hatta Milli Eğitim Bakanlığı, okullara dergi çıkarma mecburiyeti getirmesi, çıkacak dergileri maddî yönden desteklemesi gerekir. Bu, yarınlarımızın daha aydınlık olması için tutulacak bir yoldur.
186 
 Franca Rame ve Dario Fo"dan "Kadın Oyunları" ve Zeynep Nutku  (Seval Deniz Karahaliloğlu)

“Uyanış”, fabrikada çalışan işçi bir kadının sabahın erken bir saatinde kalkması ve uyku sersemi bebeğini kreşe götürmek için hazırlanmasıyla başlar. Ama evden bir türlü çıkamaz. Çünkü evin anahtarını bulamaz. O evin anahtarını nereye koyduğunu hatırlamaya çalışırken anlattığı kısa anlık öykülerle bize hayatı hakkında ipuçları verir. Nasıl deli gibi çalıştığını, kocasının ilgisizliğini hep bu anlık tepkilerden öğreniriz. O hazırlanmış, evden çıkmaya çalışırken yatakta uyuduğunu farz ettiğimiz kocasına dönerek, “ ben de senin gibi çalışıyorum. Tek istediğim benim sorunlarım olabileceğini anlaman” der. Anahtarını ararken biz de onunla birlikte her gün sabahın kör karanlığında yollara dökülen binlerce kadının traji komik hikayesini dinleriz. İşçi kadın anahtarı bulabilecek mi? İşe ve kreşe zamanında yetişebilecek mi?
187 
 Başımıza Ne Zaman Taş Yağar  (Ahmet Zeytinci)

Bu dilimize yerleşmiş bir deyim. Zaman zaman olmuyor mu böyle taş yağmaları? Oluyor tabi ki... Özellikle tropikal ülkelerde ki kuvvetli fırtınalarda ve hortum denen olayda taşlar, topraklar havalanıp da insanların tepelerine tepelerine iniveriyor. Ağaçları bile yerinden söküyor çok kuvvetli fırtınalar... Her ne kadar yürekte ki ve ruhta ki fırtınalar kadar olmasa da...
188 
 Böyle Buyurdu Jüri!..  (M.NİHAT MALKOÇ)

“Trabzon dört bin yıllık tarihi geçmişi olan bir kültür ve sanat şehridir” sözü dillere pelesenk olmuştur. Fakat bu kalıplaşmış sözü besleyen ve geçerli kılan kültürel etkinlikler yeterli değildir. Bundan önceki belediye yönetimi birkaç şarkı türkü yarışmasından başka bir şey yapmadı beş yıl boyunca. Yeni belediye yönetimi iş başına geldikten sonra, belediyenin kültür ve sanata katkısı hissedilir şekilde arttı. Trabzon’da kültürel hareketlilik başladı.
189 
 Saçmalamaktan Korkun  (Ahmet Zeytinci)

Zaman zaman belki kendimce benimde saçmalamaya yakın hareketlerim olmuştur, sizin de olmuş olabilir, kimselere bunun reklamını yapmamışsınızdır, unutulmuş gitmiştir... Korkusuzca niye saçmalayalım. Önce şunun cevabını vermeli reklamcılar ''Saçmalamak iyi bir şey mi?'' İyi bir şey olmadığını Türk Dil Kurumu Sözlüğü bize söylüyor.
190 
 Cemal Süreya"nın Ülkesi  (recep demir)

Tarihin bu ülkeye yüklediği anlam aşkta kendini epeyce hissettirmektedir. Ganimetçi bir geçmiş mi buna sebep olan yoksa burjuvalaşamamış nesiller mi, yoksa hiç ilgisi yok biz çok farklıyız diyen anlayış mı? Cukkacılarla romantikler arasına sıkışıp kalanlar sorsunlar bu soruyu kendilerine. Aşkla tarihin ne alakası var diyenleri de gayet normal karşılıyorum çünkü onlarda Cemal Süreya’nın ülkesinin vatandaşları.
191 
 Çeneniz Düşmeden Havada Yakalayın  (Ahmet Zeytinci)

Çenesi düşük akrabalarımız, arkadaşlarımız her zaman sıkar bizleri... Lüzumsuz konularda tartışıp tartışıp dururlar... Ukalalık had safhadadır çoğu zaman bu çenesi düşük insanlarda... Sizin fikirlerinizin hiç bir önemi yoktur sizin ile tartışırlarken... Siz ona konuşsanız bile, duvara konuşursunuz adeta... Eleştirmek en kolay davranıştır. Tabi burada yapıcı eleştiri ile yıkıcı eleştiriyi birbirinden ayırmak da lazım...
192 
 Yazı Yazma Helaya  (Ahmet Zeytinci)

Aklı başında insanlar zaten böyle bir şey yapmaz. Arkadaş her kimse tuvaletin duvarına isimde zikrederek lafın gelişi ''Leyla, Hüsniye, Zehra seni seviyorum hem de çok'' yazıyor. Bazen de şiir yazıyor. A benim saf evladım, a benim cik cik beyinlim, o sevdiğin olan Leyla'nın, Hüsniye'nin ya da Zehra'nın erkek tuvaletinde o yazıyı görme şansı nedir sence? Sıfır, hatta sıfırın altında...
193 
 Bir Yazı Çalışması  (Bayram Kaya)

Sosyo toplumsa nedenle elbette bu da tam böyle değildi. Ama "suyun rengini kabın rengi olduğunu" unutan şiirin temasına göre kişisi yetkin olmazlık (suyun rengi) ile el kaldırmayı özdeşleşen bu sav çok güçlü ve bu sav öyle göz ardı edilir gibi değildi.
194 
 Yorumsuz  (Ahmet Zeytinci)

En iyi şiiri siz okursunuz... Bir seslendirme yaparsınız ki siz şiir okurken herkes pür dikkat kesilir. Bülbüller bile susar, sizi dinler... Bu kadar şair, bu kadar yazarsınız ya, sitelerde tutup bir de yorum yapacakmışsınız... Kimin haddine size böyle bir şeyi söylemek...
195 
 Eleştirinin Eleştirisi - 5  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Onun öleceğine hiç inanmamıştım. - Dünya, büyük bir tiyatro sahnesi gibidir. Herkes bu sahnede rolünü oynar, rolü bitince de bu sahneyi terk eder.
196 
 Eleştirinin Eleştirisi - 1  (Ömer Faruk Hüsmüllü)

-Haksız yere suçlanmam sağlığımı da olumsuz yönde etkiledi,bir türlü iyileşememeyi buna bağlıyorum. -Haklısın. İftira, kılıçtan daha zalim bir silahtır, çünkü iftiranın açtığı yaralar hiçbir zaman kapanmaz.
197 
 Cem Yılmaz Neyimiz Olur?  (Yûşa Irmak)

Bu yazımdaki fikirlerimden dolayı birçok arkadaşım olayı teknik açıdan incelemeyip duygusal olarak ele alıp direk üstüme gelip beni de Cem Yılmaz gibi linç etmeye çalışacaktır diye düşünüyorum. Ancak doğru doğrudur, yanlış da yanlış. Bunun ötesi yok baştan söylemiş olayım. O halde şimdi doğruları yazma vakti. Kimdir bu Cem Yılmaz? ya da Cem yılmaz neyimiz olur? veya Cem Yılmaz nedir? Soru basit, cevap da basit; Cem Yılmaz bu ülkede futboldan sonra üzerinde ittifak edilen ikinci ulusal değerimizdir…
198 
 Liyakat  (Alp Şahin)

Kafa yapimiz degismedigi surece ister yonetim bicimimizi, ister iktidarimizi, isterse dinimizi degistirelim hicbir sey olmayacaktir. Kendi kendine hesap veremeyen bir sistemin parcasi olmus, sorgulamaya da korkar olmusuz. Oto sansuru bir kenara biraktigimizda istedigimizin ne oldugunu goremiyoruz. Simdiden yazayim ben. LIYAKAT!
199 
 Sumru Yavrucuk ve Bütün Umudunu Tüketmiş "Umutlara"...  (Seval Deniz Karahaliloğlu)

Ailenin, bir yere ait olabilmenin, aidiyet duygusunun ne kadar önemli olduğunu içimiz acırken fark ediyoruz. Umut ya da Gülseren fark etmez, orada bir kol mesafesindeki kadını hiç tanımıyoruz ama karşımızdaki insanın acısı bizim acınız oluyor, o acıyla haykırdıkça bizim içimiz sızlıyor.
200 
 Dün Akşam Neredeydiniz?..  (M.NİHAT MALKOÇ)

Yeni bir yıla “Merhaba” demenin mutluluğunu yaşıyoruz. Bir yıl daha mazinin bulutları arasında kaybolup gitti. Geride bıraktığımız 2009 yılında kimileri beklediklerine nail olurken, kimileri de hayal kırıklıkları yaşadı. İlk gününü yaşamakta olduğumuz 2010 yılı başlanmamış, tertemiz bir sayfa olarak önümüzde duruyor. Bu temiz sayfayı hayırlarla veya şerlerle doldurmak bizlerin elindedir. Cüzi irademizle yol haritamızı çizip öylece geleceğe yol alacağız. Önümüze engeller çıkacak, çok defa da şeytan musallat olacak bize. Fakat nefsi semirten ve ona daima şer fısıldayan şeytanı inancımızla alt edeceğiz. Hakk’ın ve hakikatin yolunda gideceğiz. Çünkü her geçen gün büyük hesap gününe daha çok yaklaşıyoruz.

Önceki Sayfa  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 
31 32 33 34 35  Sonraki Sayfa




son eklenenler
O Osmanlı Subayı
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Timur
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Şehzade
Alp Şahin
Eleştiri > Toplum ve Birey
Sepet
Tayyibe Atay
Eleştiri > Toplum ve Birey
Biyolojik Çöp Olmayın
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Toplum ve Birey
Coğrafya - Aşk - Kader
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Gerçek
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
İyi ve Kötünün Savaşı
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Muasır Medeniyete Erme
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Mutluluk ve Huzur
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Ölüm ve İhtimaller Üzerine
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Ölümü Unutarak Yaşamak
Erdem İlker
Eleştiri > Toplum ve Birey
Neyimizi Kaybettik
Yûşa Irmak
Eleştiri > Toplum ve Birey
Bu Devirde Ne Kaldı
Ahmet Zeytinci
Eleştiri > Toplum ve Birey

 


 


Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © , 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.