..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Denemeler"de gördüðüm þeyi Montaigne'de deðil, kendimde buluyorum. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > Ender Tören




9 Ekim 2011
Hayatýnýzý Ertelemeyin  
Ender Tören
Gerçeðin peþinden koþmaya baþladýðýmýz bu zaman diliminden itibaren, yaþam bizim kendi hissettiðimiz, düþündüðümüz ve hayaller kurduðumuz bir mevkie dönüþmüþtür. Daha fazla olmasýný istediðimiz gibi davranmýþýzdýr. Hayatýn gerek ve gereçleri toplumsal bir yaþam biçiminde geliþtikçe ve hatta ilerledikçe teknoloji kendi yaþam alanýmýza girerek düþündüðümüz, istediðimiz, hayal ettiðimiz ve peþinden koþtuðumuz yaþam biçimimizi ele geçirmiþtir.


:BJCG:
Hayatýmýzýn dörtte üçü seyirci koltuðun da geçiyor. Yapmak istediklerimizi her zaman ertelediðimizi düþünüyorum. Karar verirken bile birilerinin bizi engellediði hesabýný düþünmeden adým atýyoruz. Doðru mu diye tereddüt halinde olsak da elbette karþýmýza muhalefet eden birileri çýkýyor. Kendi etrafýmýz da ne kadar iyi ve aranan simalardan biri olsak da yine de kendi kendimize mutlu olamýyoruz. Adeta kendimize kýzýyoruz, çünkü aranan simalardan ziyade; çok sevmek, çok ilgi duymak deðil. Sadece saygýydý aradýðýmýz. Nasýl biz herkese kendi saygý ve þefkatimizi gösterebiliyorsak, onlarýn da bize ayný derece de saygý ve þefkat göstermesini istiyor ve diliyoruz. Çünkü insanlar size her ne kadar deðer verseler de asla size olaðan bir þekil de deðer verdiklerini düþünmüyorsunuz. Çünkü sadece onlar için aranan bir sima oluyorsunuz. Belki de çok seviliyorsunuz. Ama bir türlü size verilen deðerin yanlýþ bir deðer olduðunu söyleyemiyorsunuz; karþý tarafa. Çünkü kimsenin sizi yanlýþ tanýmasýný ve anlamasýný istemiyorsunuz. Onlar için ayný mükemmel bir durum da kalmak istiyor ve bu durumu da en güzel þekli ile hallediyorsunuz. Fakat bu sefer de karþý da ki kiþi ne kadar mutlu olsa da siz bu mutluluðu onunla paylaþamýyorsunuz. Ne zor bir durum deðil mi? Ama bunu doðru bir duruma getirmek için artýk seyirci koltuðundan kurtulmanýn vakti geldiðini düþünüyor ve bu mukayese de kendinize daha verimli ve daha olgun düþünen genç beyinler arayarak bu durumu, çözüme koymaya ve o güzel hatta mükemmel olmasýný istediðiniz hayatýn devam etmesini istiyorsunuz.



Nasýl mý?



Eðer ki seyirci koltuðundan sýkýldýysanýz, sahneye çýkmanýn vakti geldi. Zaten hayat seni oynuyor. Filmin baþkahramaný sen, ona yön veren sen. Güzel ve kötü þeyler düþünen sen. Büyüyen hayallerinle, mutlu olabilmeyi öðrenen sen ve bu baþyapýtta sana verilen rol de baþarý saðlayabilmeyi kendine öðreten yine sen. Çünkü gizli gizli de olsa bir þeylere kendini inandýran sen ve inançlarýný asla kaybetmeyip onlarý umutla ve sabýrla elde edebileceðini kendine aþýlayan yine sen. Sevmeyi bilmeden, sevmeyi öðrenen sen ve hali hazýr da cümleler kurarak kendini mutlu bir eda ile günün yoðunluðun da þýmartan yine sen. Aynaya bakarken ufak da olsa þarký mýrýldanarak bu hayatýn güzel bir yaný olduðunu kendine öðreten ve vücudunun dinç kalmasý için pozitif davranabilmeyi, kendini mutlu hissedebilmeyi ve ayna da kendine bakarken gülümseyerek çeki düzen veren yine sen. Bu mukayese de kendini önemli hissetmeye çalýþan yine sen ve þimdi söylüyorum sana; yaþadýðýn hayat içerisinde, öðrendiklerin için þikâyetçi misin?



Aslýnda bu bir mucize deðil; aradýðýn her büyük aþk ve her büyük sevgi kalbinin derinliklerin de gizli ve sen bu umutla yeniden uyanarak kendi kendini günün yoðunluðun da inançlý ve arzulu bir þekil de yaþama olaðanca mutlu bir eda ile yaklaþman ''elbette bir mucize'' deðil. Zaten ''yaþadýðýmýz bu hayat, sahip olduðumuz deðer de gizli.'' Çünkü kendine ne kadar deðer verirsen ver ve ne kadar peþinden koþarsan koþ deðeri kadar nefes alýr ve deðeri kadar memnun olursun bu hayatta.




Sadece, hayatýnýzý asla hapsetmeyin. Öðrendikleriniz ile eþleþtirin tüm sonuçlarý; cevaplarý ise ''kendiniz'' olarak çýkacaðýný unutmayýn. Çünkü için de bulunduðunuz durum da her ne varsa bilmiyorum ama ''sen gerçekten mükemmelsin.'' Kendini her sabahýn ardýn da izleyebiliyorsan, kendin için özel olmasýný istediðin gibi davranýyorsan, ufak da olsa içten gülümseyebiliyorsan ve dünden kalan umutsuz, mutsuz, duygusuz tavýrlar yok olmuþ ve yerine kocaman gülümseme býrakabiliyorsan; demek ki halen bir yerler de sihrini kaybetmemiþ duygularýna dair hayallerin var demektir. Engeller yalnýzca insanlarýn düþünceleri ile olabileceðini unutma. Farz et ki kurduðun hayaller gerçekleþti. Asla unutma; bu hayat felsefesin de öðreneceðin en büyük þey; sabýrdýr. Bütün her þey sen de gizli olduðunu unutma. Kimse sana diyemez bunu yap; sen istersen onu öðrenebilirsin. Aydýnlýk yarýnlar; adým atarak baþlar. Sen de ilk adýmý atarak yeniden hayatý öðrenmeye ve keþfetmeyi deneyebilirsin. Bu sayede farkedeceksin ki tekrar hayata bir kez daha geldiðini öðreneceksin. Asla geçmiþini yargýlama. Sadece þu aný deðerlendir ve yeni bir yol çizerek keþfedemediðin hatta yarým kalan hayatýn serüvenini yaþa. Gülümse ve hiç eksilmeyen mutluluklarýn olsun. Kendini asla deðersiz hissetme ve de izin verme. Gittiðin her yer de yaþam enerjini herkese göster ve paylaþ; onlar da senin enerjinden umutlansýn. Ne zaman umudun kýrýldý; yere düþmesin bakýþlarýn, bakýþlarýný göðe kaldýr. Umutlarýnýzý tekrar bulacaksýnýz.Mutlu yarýnlarý hayal eden insanlar kendi dünlerin de yok olmadan hayatýn tüm monotonlaþan dünlerinin farkýna varabilme cesareti göstererek, kendilerini bugünden itibaren mutlu bir eda ile yeniden doðduklarýný ifade etmeleri; en büyük baþarý ve en büyük duygu selidir. Unutma; herkesin güzel düþünceleri vardýr; yarýnlar için. Ama sabýr taþýmýz her ne kadar bizi taþýmakta zorlansa da; ''biz yine de umutluyuz ve gelecekten de ümitliyiz'' diyebilelim. Daima kendinize güzel düþünceler yükleyin. Ne zaman umudunuz kýrýldý veya yok olmak üzere ya da artýk onu taþýmaktan yoruldunuz; sýðýnacaðýnýz tek liman; ellerinizi göðe açarak baþýnýzý kaldýrýn ve dua etmeye baþlayýn. Ýþte o zaman her þeyin cevabý çözülecektir.Yeter ki düþünceleriniz sizi etki altýnda býrakmasýn. Mükemmelliðinizi her daim koruyun ve kollayýn. Çevreniz de olumsuz insanlar varsa; onlara vereceðiniz en büyük cevap; unutmak olsun. Asla kavgaya kavga ile karþýlýk vermeyin; o zaman gerçek deðeriniz ortaya çýkacaktýr. Çevrenizde ki insanlara asla kýzmayýn ya da darýlmayýn. Onlara da þans dileyin.






Yarýnýn dünü, olan bugünü ertelememek için; zamanýnýzý doðru kullanýn.. Çünkü bugünün yarýný olan güzellikler, ancak gözlerinde ki perdeyi aralayan insanlar; fark edebilir. "Yaþamý dolu dolu yaþadým" diyebilmek için, gözlerde ki karanlýk perdeyi kaldýrarak aydýnlýk yarýnlar için; güzellikleri keþfetmeye hazýr mýsýnýz?


Sevgiyle Kalýn.




''Ender Tören''




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Düþlerim Gözyaþlarýmla Kaybolup Gidiyor

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yaþamýmýzýn An'ý 'Özlem'
Sevgilim
Bir Merhaba de Bana

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Gelmeyen Sevgiliye Son Sözler [Þiir]
Aldatma [Þiir]
Saklý Olan Sevgi [Þiir]
Zaman [Þiir]
Gönül Çeleni [Þiir]
Kadýným [Þiir]
Her Þeyi Yazabilirim Bir Beyaz Kâðýda [Þiir]
Gidiyorum [Þiir]
Sevdiler Ama Kavuþamadýlar [Þiir]
Yeni Yüzler ve Yeni Demokrat [Eleþtiri]


Ender Tören kimdir?

Bir yazarýn sevgiye umuda hayata hatta benimsemiþ olduðu insana olan tanýmý ve tanýyýnca anlaþýlacak ki o þu an duygu ve düþünceler deryasýnda. Sen o duygularý hiç yaþadýn mý?

Etkilendiði Yazarlar:
gözlemlediðim ve duygularýmda yaþadýðým her baþlangýç benim etki alanýmdadýr


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ender Tören, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.