..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Gerçeði arayan bir insan, öncelikle her þeyden gücü yettiðince kuþku duymalýdýr. -Descartes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Din > Mehtap Gözükan




8 Ekim 2014
Kadýnlar Adet Döneminde Namaz Kýlabilir, Kuran Okuyabilir!  
Mehtap Gözükan
Ortalama 15 - 50 yaþ arasýndaki dönemi ele alalým. Kadýnlar bu dönemde her ay ortalama bir hafta namaz kýlmýyor, Kuran okumuyor. Bu da yýlda 12 hafta, yani üç ay namaz ve Kuran'dan uzak kaldýklarýný gösteriyor. Ömür boyunca yaklaþýk 10 yýl kadýnlarýn alný secdeye gitmiyor. Geceli gündüzlü 10 yýl! Korkunç bir rakam


:AAIG:
Kuran, deðiþmediði kesin ve noksaný olmayan tek kaynaktýr. Kadýn ve erkek her müslümanýn yaþamý boyunca ihtiyaç duyacaðý her bilgi, noksansýz Kuran'da mevcuttur. Allah'ýn Kuran'da bildirmediði her konu serbest demektir. Kuran'da yer almayan bir hükmü baþka kaynaklarda aramak kiþiyi þirke götürür. Çünkü Allah ayette hükmüne kimseyi ortak kýlmadýðýný ve hükmün sadece Kendisine ait olduðunu bildirir. ''Hüküm, yalnýzca Allah'ýndýr..." (Yusuf Suresi, 40)

Baþka ayetlerde ise, ''Kim Allah'ýn indirdiðiyle hükmetmezse, iþte onlar, kafir olanlardýr. Kim Allah'ýn indirdiðiyle hükmetmezse, iþte onlar, zalim olanlardýr. Kim Allah'ýn indirdiðiyle hükmetmezse, iþte onlar, fasýk olanlardýr.'' (Maide Suresi, 44//45//47) der.

Kýsacasý Allah'ýn indirdiði Kuran'da yer almayan bir konu için ''ama hadiste geçiyor'' diyen kiþi kafir, zalim ve sapkýnlardýr diyor Allah. Çünkü Allah ''Kendi hükmünde hiç kimseyi ortak kýlmaz." (Kehf Suresi, 26). Gayet açýk ve net...

Bu bilgiler ýþýðýnda kadýnlarýn adet döneminde namaz kýlmamasý konusunu ele almak istiyorum. Bu uygulamanýn Kuran'i hiç bir delili yoktur. Allah ayette, ''Sana kadýnlarýn aybaþý halini sorarlar. De ki: ''O bir rahatsýzlýktýr. Aybaþý halindeki kadýnlarý býrakýn ve aybaþýndan kurtuluncaya kadar onlara yaklaþmayýn. Kurtulduklarý zaman, Allah'ýn emrettiði yerden onlara varýn. Allah tevbe edenleri sever, arýnanlarý sever.'' (Bakara Suresi, 222) buyurur. Ayetten anlaþýldýðý üzere adet halindeki kadýnla cinsel münasebette bulunulmamasý gerektiði bildirilir. Onun dýþýnda namaz kýlmamasý, Kuran okumamasý gibi bir ibare yoktur.

Bu ayetin pek çok mealinde ''Tahare'' kelimesi temizlenme olarak çevrilmiþtir. Ancak Allah aybaþý halini pislik olarak deðil, eziyet/rahatsýzlýk olarak tanýmlamýþtýr. O zaman buradaki ''tahare'' kelimesinden türeyen ''yetherna'' fiilini temizlenmek deðil, kurtulmak olarak çevirmek daha uygun olur. Çünkü eziyetten, rahatsýzlýktan temizlenilmez, kurtulunur.

Ayrýca Kuran bulmaca Kitabý deðildir. Bulmaca çözer gibi hüküm çýkmaz Kuran'dan. ''Ay hali pisliktir, pisken namaz kýlýnmaz. Demek ki adet döneminde namaz kýlýnamaz'' demek zorlama hüküm çýkarmak olur. Apaçýk ve noksansýz Kuran'da, Allah hükümleri ima ile bildirmez. Ýmadan da ahirette bizi sorumlu tutmaz. Bu Allah'ýn adaletine uymaz.

Bu uygulama Rahmani deðil, þeytani bir uygulamadýr. Ufak bir hesap ve kýsa bir tefekkürle bu kolaylýkla anlaþýlacaktýr.

Ortalama 15 - 50 yaþ arasýndaki dönemi ele alalým. Kadýnlar bu dönemde her ay ortalama bir hafta namaz kýlmýyor, Kuran okumuyor. Bu da yýlda 12 hafta, yani üç ay namaz ve Kuran'dan uzak kaldýklarýný gösteriyor. Ömür boyunca yaklaþýk 10 yýl kadýnlarýn alný secdeye gitmiyor. Geceli gündüzlü 10 yýl! Korkunç bir rakam!

Hal böyle olunca kadýnýn aklý da dini de yarým deme hakký doðuyor baðnaz zihniyete. Ne büyük bir tuzak bu. Ve çoðunluk bu tuzaða hiç sorgulamadan nasýl da düþmüþ. Bazý bayanlar diyor ki; ''Biz o dönemde de dua ediyoruz, uzak kalmýyoruz'' Ben de diyorum ki; ''Omurganýz çökmüþ, felç olmuþsunuz. Namaz ve Kuran elinizden alýnmýþ. Nasýl uzak kalmýyorsunuz?''

Samimi müslüman bir bayan bunu sorgular. Hiç bir Kuran'i delili olmadan ömrünün 10 yýlý namaz ve Kuran'dan uzak kalmaya razý olmaz. Allah oruç konusunda ruhsat vermiþ. Dayanamazsanýz daha sonra tutarsýnýz demiþ. Ancak namazýn kazasý yok ki kaza edesiniz. Ayrýca oruç konusunda ruhsat veren Allah, namazý neden bildirmesin. ''Biz kitapta hiçbir þeyi noksan býrakmadýk...'' (En'am Suresi, 38) diyor. Bu kadar önemli bir konu noksan býrakýlabilir mi?

Kan abdesti bozar ve pisliktir diyenlere de ufak bir hatýrlatmam olacak. Allah Maide suresi 6. ayette abdesti bozan þeyleri bildirmiþ. Tuvalete gitmek ve eþinize yaklaþmanýz abdesti bozar. Bunun dýþýnda abdesti bozan bir þey yoktur. Kan abdesti bozsaydý veya pislik olsaydý, sahabeler kan revan içinde savaþ ortamýnda namaz kýlmazlardý.

Ayrýca grip olduðunuzda da aðzýnýzdan burnunuzdan en pislik cehennem içeceði olan irin akýyor. Ama o halde namaz kýlýyorsunuz. O sývý renk deðiþtirince mi pis oluyor?

Bazý bayanlar da diyor ki, ''O dönem çok aðrýmýz oluyor. Bu nedenle Allah bize izin vermiþ. '' Ben de diyorum ki; '' Aðrýnýz olsa da alýþveriþinize, evdeki sorumluluklarýnýza, arkadaþlarýnýzla gün sohbeti yapmanýza mani olmuyor bu. Neden 10 dakika kul olmanýza mani oluyor?'' Allah aþký olan kadýn, o döneme ''Oh bir hafta rahatým'' gözüyle bakmaz. Namazdan önce temizliðini yapar ve aksatmadan namazýný dosdoðru kýlar. '' Oh rahatým diyen zihniyet, Kuran'da müþrik ve münafýk olarak geçer.''

Allah ayette, müminler namazý dosdoðru kýlarlar, ibadette kararlýdýrlar, namazlarýnda titiz ve süreklidirler der. 10 yýl kýlýnmayan namaz için ne titizlikten, ne de kararlýlýktan söz edilemez. Ýtiraz etmeden önce üzerinde düþünün. Þeytanýn oyununu bozun ve sizi secdeye davet eden kiþiyi deðil, sizi secdeden uzaklaþtýranlarý sorgulayýn!

Mehtap Gözükan

https://www.facebook.com/MehtapGozukan

https://twitter.com/MehtapGozukan



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.



Mehtap Gözükan kimdir?

1971 doðumluyum. Heykeltraþým. Yaklaþýk 10 yýldýr dini konularda makale yazýyorum.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mehtap Gözükan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.