..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir kuþum; uçtum yuvadan... Artýk ben nerede, eve dönme isteði nerede?.. -Leyla ve Mecnun, Fuzuli
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > 21. YÜZYIL > Fatih




16 Ocak 2009
Duyarken Duyarsýzlaþmak  
Fatih
-DUYU ORGANLARINI KAYBEDÝYORSUN- Ýlk önce duymamaya baþlýyorsun. Çocuklar aðlaþýyor, birileri imdat diye avaz avaz baðrýþýyor kulaðýný kapatýyorsun. Kulaðýna bir pamuk da sen kapat kampanyalarýna sen de iþtirak ediyorsun.


:AFIC:
Vefa’dan Süleymaniye’ye hýzlý adýmlarla yürürken insanlara sýrtýný dönmüþ bir çocuðu gördüm. Ayaklarý yalýndý. Ellerini vücudunun arkasýna atmýþ, bir eli diðer elinin üzerindeydi. Bulunduðum yerden heyecanla seslendim:
-Þiþþt…Küçük çocuk buraya bakar mýsýn?

Ayný cümleleri tekrar tekrar kurmuþtum ama nafile cevap vermiyordu. Yanýna gidecektim; ancak çok acele bir iþim vardý yetiþmek zorunda olduðum.

-Allah’ým! Sen bu gariplerin yardýmcýsý ol diyerek oradan geldiðim gibi hýzlý adýmlarla uzaklaþmaya baþladým.

O çocuðun yanýndan ayrýlýrken,can çekiþen insanlýðýn damarlarýndan birini daha kesiyor, insanlýðýn yok olmasýna bir nebze de olsa katký saðladýðýmý hissediyordum.Ama ne yapabilirdim?Burasý Ýstanbul’du.Devamlý bir koþuþturma içerisindesin,bazý anormal þeyleri kabullenmeyi,düþene de bir tekme de sen atmayý kendine görev edinmeyi bir borç bilmelisin. Yoksa ayakta durmayý nasýl baþarabilirsin ki? Ehh! Ne de olsa bir Avrupa Kýtasý parçasý üzerindesin,batýlýlýk yavaþ yavaþ senin de ruhuna iþliyor.

-DUYU ORGANLARINI KAYBEDÝYORSUN-

Ýlk önce duymamaya baþlýyorsun. Çocuklar aðlaþýyor, birileri imdat diye avaz avaz baðrýþýyor kulaðýný kapatýyorsun. Kulaðýna bir pamuk da sen kapat kampanyalarýna sen de iþtirak ediyorsun.

Sonra koku almamaya baþlýyorsun. Ara sokaklarda kan gövdeyi götürüyor,yokuþ aþaðý akan kan selinin etrafa yaydýðý kan kokusunu hissetmiyorsun.Lokantalarýn önünden geçerken etrafa daðýlan o güzelim yemek kokularý hiç de umurunda deðil;çünkü aç deðilsin,aç adamýn halinden anlamýyorsun.

Ardýndan görmüyorsun. Sultanahmet,Süleymaniye,Fatih,Beyazýt,Þehzade sana el sallýyor,bir þeyler anlatmak istiyor ve sen görmüyor,görmemezlikten geliyorsun.Dahasý Ayasofya kan aðlýyor dönüp bakmýyorsun bile;çünkü korkuyorsun.Bunca sene aldýrýþ etmediðin,yüzüne bakmadýðýn bu emanetlerin bir gün yüzüne tüküreceðinden endiþe ediyorsun.

Dokunamýyorsun. Öksüzler, yetimler umurunda deðil. Kedilerin, köpeklerin bile baþýný okþarken o garipleri bu fiilden mahrum býrakýyorsun.

Derken tatmýyorsun. Fakirlerle ayný sofraya oturup bir kaþýk sallamýyorsun, daha doðrusu onlarý sallamýyorsun; çünkü kendin sallanýyorsun farkýnda deðilsin yaþadýklarýnýn, hissedemediklerinin.

Evet. O çocuk vardý ya geçen gün onu yine gördüm. Nerede mi? Meðer o sadece Süleymaniye’de deðil, Fatih’te Eyüp’te, Beyoðlu’nda, Bakýrköy’de, Þiþli’de daha doðusu bütün Ýstanbul’daymýþ. Hatta Edirne,Kars,Ýzmir,Konya,Hatay,Sinop,Gaziantep,Trabzon,Diyarbakýr, Erzurum,Þanlýurfa ve Sivas’ta yani Türkiye topraklarýnýn her metre karesindeymiþ.Daha sonralarý öðrendiðim de ise Dünya’nýn her köþesindeymiþ.Ve o küçük çocuðun adý HANZALA imiþ.Kimse ama hiç kimse onun yüzünü görememiþ.Filistinliymiþ ama 10 yaþýndan beri Filistin’i hiç görmemiþ,o parsellenmiþ topraklar ona o zamandan beri hiç gösterilmemiþ.Ýsrail onun vatanýný iþgal etmiþ onu vatanýndan etmiþ.Filistin halkýna katliam,soykýrým yapýlýrken,O 8-9 yaþýnda tanklarýn önüne geçip Ýsrail askerlerine sapanla taþ yaðdýrmýþ.Dünya ülkeleri ne mi yapmýþ? Susmuþ, sessizlik en büyük haykýrýþtýr! Nidalarý atmýþ; ama o nidanýn bir Ýsrail atasözü olduðunu bilmeden.

Ve ismini ve davasýný kalbime kazýdýðým o çocuk,yani Hanzala bizimle konuþmuyor.Filistin özgürlüðe kavuþmadan,Ýsrail o topraklarý terk etmeden de yüzünü bizlere karþý çevirmeyecek.Ey yürekleri daðlayan Hanzala..!Yüzünü göreceðimiz o güzel günü hasretle bekleyeceðiz ve ilk çiçeðini o gün sana ben uzatacaðým.


Fatih KAYABAÞI





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Hükümeti Deviren Kadýn: Fadime Þahin

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Saatim Sen'i Sen Geçiyor [Þiir]
Sessizliðin Týrmalýyor Kulaklarýmý [Þiir]
Gelmiþine Geçmiþine [Þiir]
Sen Kokuyor Bu Þiir [Þiir]
Bugün Gözlerine Ýhtiyaç Duydum [Þiir]
Yokluðunda Yokluðumu Hissettim [Þiir]
Uykuya Dalýnca Bu Þehir... [Þiir]
Bu Mevsimde Böyle Olur Þiirler [Þiir]
Üç Nokta… [Þiir]
ve Yine Yanlýþsýn Benliðim! [Þiir]


Fatih kimdir?

Ýnþaallah bir gün tanýrsýnýz.

Etkilendiði Yazarlar:
Sezai Karakoç, Mustafa Kutlu, Numan Arýman, Orhan Veli


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fatih, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.