..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Çocuklarýn eðitimi, zaman kazanmak için nasýl zaman yitireceðimizi bilmemiz gereken bir meslektir. -Rousseau
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Din > osman demircan




27 Temmuz 2009
Tanrý  
osman demircan
Bu dünyayý biz yaratmadýysak nasýl özgür olabiliriz ki.Bir filozof: " Ben Tanrý'sýz bir yerde yaþamak istiyorum” der.Tanrý olmadýðýnda mutlu olabilecek miyiz? Hayat bize hep maðlubiyeti öðrettiyse ve haksýzlýklarý önleyememeyi öðrettiyse bu dünyada kötülük yapanlarýn yaptýklarý yanlarýnda kar mý kalacak.


:AIBD:
Bu dünyayý biz yaratmadýysak nasýl özgür olabiliriz ki.Bir filozof: " Ben Tanrý'sýz bir yerde yaþamak istiyorum” der. Tanrý olmadýðýnda mutlu olabilecek miyiz? Hayat bize hep maðlubiyeti öðrettiyse ve haksýzlýklarý önleyememeyi öðrettiyse bu dünyada kötülük yapanlarýn yaptýklarý yanlarýnda kar mý kalacak. Aslýnda Tanrý'nýn yerini alabilecek yegane olgu devlettir. Peki devlet adam öldürebiliyorsa kime sýðýnacaðýz ve kimden yardým isteyeceðiz. Görülüyor ki insan Tanrý'ya muhtaçtýr. Ayrýca Tanrý'yý yok saymak Tanrý'nýn olmadýðý anlamýna gelmez. Ýnsan hayat fabrikasýnýn yaptýðý suç makinesidir. Bu makine akýlla çalýþýr. Öyleyse insan aklý olduðu için suç iþlemektedir. Ve aklým var fikrim var deyip mantýðýna sýðýnanlar katliamlara, savaþlara, kýyýmlara keskin zekalarýyla kýlýf bulmaktadýrlar. Bir insanýn mutluluðu zincirlerini kabul etmesine, esaretine bir mana bulmasýna baðlýdýr. Yoksa baþýboþ, zincirlerini kýrmýþ olarak yaþayan, her istediðinin olacaðýný düþünen hiçbir insan mutlu olmaz. Zaten mutluluk da mutsuzluk da ayný tencerede piþen yemektir. Çünkü malzemeleri aynýdýr. Seni mutlu eden þey mutsuz da edebilir. Bu yüzden sen ne kadar iyi ahçý olursan ol bir gün mutluluk yemeðinin ekþilediðini ya da bayatladýðýný görürsün de gözlerine inanamazsýn.
Aslýnda kandýrýlýyoruz. Dýþarý çýk bak sokakta, yolda, orda burda ne çok algý bombardýmanýna tutuluruz. Hayat bizimle böyle savaþýr. Biz de bu algý bombardýmaný altýnda bir seçim yaparýz. Oysa yaptýðýmýz seçim önümüze konulan mayýn tarlasýndaki bir güldür. O gül ki bizi kan içinde býrakýr da biz farkýna varamayýz. Hayat ne güzel deriz de aðlanacak halimize gülmeyiz. Hayat bizi sevgililerle, eþle, dostla, çocukla, makamla mevkiyle kandýrýr. Yaþamak içi boþ bir kavanozsa anca içini Tanrý ile doldurabiliriz. Çünkü o kavanoz kýrýlýp elimizi kanattýðýnda yüreðimizden yükselen tek ses Allah olacaktýr. Nice elleri kollarý kan içinde olanlar vardýr da sarýlacak kimseyi bulamazlar. Sadece gidip içki þiþelerine sarýlýrlar. Babil kulesinden ok atýp Tanrý'yý öldürmek isteyenlere oklar geri gelmiþtir. Kahrolan, mahvolan hep kendileri olmuþtur.
Bahçede büyüyen bir karanfilin adý özgürlükse o tarlada biten salatalýðýn adý niye hýyar olmaktadýr. Çünkü her þey insanla anlam bulmaktadýr. Çünkü Tanrý'nýn mana kitabý insandýr. O yüzden insaný iyi okumak ve anlamak lazýmdýr. “Yavuz hýrsýz ev sahibini kovar.” sözünde olduðu gibi bu dünyada yeyip içtikten sonra hesabý vermeden mal sahibini kovup gideceðimizi düþünüyorsak yanýlýyoruz. O ki hesabý en doðru olandýr o ki Tanrý’dýr. Bir çiçeðe bakýp da Allah’ým bu ne güzel ve zarif þey kim bilir sen ne kadar güzelsin demeyen at gözlüðü takmaya devam etsin. Ve bir ceylana bakýp þimdi yanýmýzda olsa da onu yesek diyen bir insan hiç konuþmasýn. Tanrý gönül gözüyle görülebilir ancak. Ve hayatta hiç sevmemiþ, hiç aþýk olmamýþ bir insan þefkatten, merhametten ve Tanrý’dan mahrum olur. Çünkü sevgi en iyi ilaçtýr ve Tanrý’ya ulaþtýran dolu dizgin bir attýr. Ve atlar her zaman Tanrý’ya koþarlar. Aðlamaktan korkan gözlerine perde çeksin. Ellerinin ihanetinden korkan uçuruma týrmanmasýn. Bir meyvanýn tadýna bakan bütün meyveleri ayný sanmasýn. Tanrý'dan zoru olan kendine yeni Tanrý'lar arasýn. Gitsin ineðe tapsýn. Yaþamak karanlýkta parlayan yýldýzlara benzer. Her þey iç içedir. Karanlýk ve aydýnlýk ayný yol üzerindedir de sadece Tanrý'nýn ýþýðýný gözlerinde hissedenler doðru yolu görebilirler ve Tanrý'ya ulaþabilirler.
Bir rüzgarýn hýþmýna uðrayýp þapkasýný düþürüp keli görünenler kimsede kusur bulmasýnlar ve Tanrý'ya düþman olup kýllýk yapmasýnlar.

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Merhaba
Gönderen: Özgür Yenigün / , Türkiye
14 Eylül 2009
Merhaba, Yazýnýz etkileyici. Bazý katkýlar yapmak istiyorum izninizle. 1.Özgürlük sýnýrsýzlýðý anlatan bir kavram deðildir aslýnda. Tam tersine kiþinin kendi sýnýrlarýný bilmesidir. Baþkasýnýn yaþayýþýna karýþmadan, onu rahatsýz etmeden istediðin gibi yaþa. Özü bu. 2. "her þey insanla anlam bulmaktadýr." Ýþte çok doðru bir söz. Kim söyleyebilir ki namaz kýlarken Hanefilerin ellerini üstlerinde baðlamasýnýn mý yoksa þafilerin ellerini dirseklerinde baðlamalarýnýn mý doðru olduðunu? Kim söyleyebilir ki eðer iki çift bir imama dini nikahlarýný kýydýrýp birlikte oldularsa bu doðru mudur deðil midir? Ya da sadece resmi nikah yapýp dini nikahý es geçmelerinin doðru mu yanlýþ mý olduðunu? Belki Allah onu da nikah olarak kabul edecek. Önemli olan þahitler altýnda "Kabul ettim" denilmesi. Kendi inanýþlarýmýzý kuruyoruz ve toplumu da öyle olmaya zorluyoruz. Býrakýn efendim isteyen camiye çorapsýz gelsin yav. Cin olmadan adam çarpmaya ne hacet. Saygýlar efendim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ekmek Parasý
Ýslami Sosyalizm
Ermeni Türkleri
Teoman ve Elif Þafak
Þiir Nasýl Olmalý
Hiç Þüphesiz ki Gazeteciden Terörist Olmaz; Ama Ajan Olur
Evrim Vardýr; Teorisi Yanlýþtýr
Seni Saraya Götürsem Aðýl Nerede Dersin
Ama Sen Bir Çocuðun Topusun Hala Dünya
Sokrates

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
En Ateþli Anýmda Gel Yanýma [Þiir]
Öperek Beni Öldür [Þiir]
Cayýr Cayýr [Þiir]
Kar Yangýnlarý [Þiir]
Söyle Neden Konuþmuyorsun [Þiir]
Gözlerim Kan Davalýdýr Her Geceye [Þiir]
Kefenden Çiçekli Elbise [Þiir]
Martý Beyazý [Þiir]
Gül Þarabý [Þiir]
Varlýðýn Sevda Yokluðun Fýrtýna [Þiir]


osman demircan kimdir?

Yüreðimin ve beynimin tavanýnda buluyorum, tozlu mýsralarý. Aklým bir çatý katý. Gözlerim yýldýzlarla dolduðunda, bakýþlarýmýn ýþýltýsý vurur satýrlara. Ýþte o zaman, þiirler bir Samanyolu olur. Mehtaplý gecelerimi vururum gözyaþlarýmla biriktirdiðim göllere. Her mýsra bir dal gibi düþer, þiir denizlerine. Kýzýl bir duyguya boðulurum o an. Akarým ellerinize.

Etkilendiði Yazarlar:
Herkes


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © osman demircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.