..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Iþýk verirseniz, karanlýk kendiliðinden yitecektir. -Erasmus
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yazarlar ve Þairler > Ýbrahim Kilik




19 Aðustos 2002
Yazarlar Þairler ve Þehirleri  
Vazgeçilemeyen Mekânlar

Ýbrahim Kilik


Evler kiþilerin yaþadýðý küçük mekânlar, kentlerse büyük mekânlardýr. Edip Cansever, "Ýnsan yaþadýðý yere benzer" derken; kiþilerin karekterlerinin oluþumunda coðrafyanýn ve mekânýn önemini vurgulamak istemiþtir her hâlde...


:EGAD:
Merhum þair Edip Cansever, “Ýnsan yaþadýðý yere benzer.”der. Ünlü Divan þairimiz Nedim, Ýstanbul’un bir taþýna bütün Acem ülkesini feda eder. Necip Fazýl, “Güleni þöyle dursun aðlayaný bahtiyar.”övgüsünde bulunur Ýstanbul için. Ya, yine ancak Yahya Kemal tarafýndan dile getirilebilen, Yahya Kemal’in Ýstanbul sevdasýný nasýl analatabiliriz?

Bu iþin erbabý þehirleri erkek ve diþi diye iki sýnýfa ayýrmýþlar ve Ýstanbul’u da diþiler hanesine kaydetmiþlerdir. Ama biz Ýstanbul’un çarkýna tükürmüþüz o ayrý konu. Tevfik Fikret, Sis þiirinde her ne kadar siyasî mülahazalarla ;
“Ey köhne Bizans, ey koca fertût-ý musahhir,
Ey bin kocadan artakalan bîve-yi bâkir.”diye (en hafif deyimiyle) Ýstanbul’a serzeniþte bulunsa da genel anlamda tüm þairler Ýstanbul’a methiyeler düzmüþtür.

Ýstanbul’da yaþayan birinin baþka þehirlere alýþmasý imkânsýz derler. Yahya Kemal’in milletvekilliði döneminde, Ankara’ya gelip gitme mecburiyeti; Ýstanbul sevgisini daha da ziyadeleþtirmiþ olmalý ki
“Ankara’nýn nesi güzel?”diye sorulduðunda: “Ýstanbul’a dönüþü güzel.”cevabýný vermiþtir.

Biz, millet olarak konar göçer bir topluluk olduðumuzdan, þehir hayatýna intibak ve þehir kurma konusunda; devlet kurma kadar baþarýlý deðiliz. Devlet yýkýp kurma iþinde üstümüze yok. Ama, þehircilikte yaya kalmýþýz. Köklü bir þehir olarak elimizde sadece Ýstanbul var. Onun da kuruluþu bizden çok eskilere dayanýr. Bizim kültürümüzden izler taþýyan Anadolu’daki Türk þehirlerinin tarihi ise Selçuklulardan ileri geçmez. Tabii bu þehirlerin uluslar arasý þehir ölçütlerine uyup uymamasý ayrý bir konu. Tanpýnar’ýn, “Beþ Þehir’de”ele aldýðý þehirlerden biri olan Ankara Cumhuriyetin ilk yýllarýnda bir bozkýr kasabasý hüviyetindedir ve Hacý Bayramý Veli’yle özdeþleþmiþtir. Erzurum bugün olduðu gibi yayla þehirdir. Konya ve Bursa’nýn da ele alýndýðý kitapta þehir hüviyeti taþýyan sadece Ýstanbul’dur. Onu da þehir olarak feth edip kendi mührümüzü vurmuþuzdur. Zaten Tanpýnar’ýn kitabý þehir ve þehircilik kaygýsýyla deðil, Türk kültürünün izlerini taþýyan mekanlarýn kalýcýlýðýný saðlamak kaygýsýyla kaleme alýnmýþtýr.

Cumhuriyet tarihinde Ankara kadar Sivas da önemlidir. Hem Selçuklulardan izler taþýyan hem de Sivas Kongresi’ne ev sahipliði yapan bu þehri Ahmet Turan Alkan, özgün ve nezih üslûbuyla bir hemþehri olarak ele almýþtýr, “Altýncý Þehir”adlý eserinde ve iyi de etmiþtir kalemine saðlýk. Sivaslý olmayan biri Sivas’ý bu kadar güzel anlatabilir miydi bilmiyorum.

Tanpýnar’ýn ele alamadýðý bir de Amasya þehri vardýr ki þehzadeler otaðýdýr. Yeþil ýrmaðýn kýyýsýna kondurulmuþ bir otað. Ziya Paþa’nýn valiliði döneminde mamur hâle getirdiði bir kent ki onu da Amasyalý olmayan bir kalem erbabý, Amasyalýlardan daha güzel anlatmýþtýr “Yedinci Þehir” adlý kitabýyla. (Özkan Yalçýn, Yedinci Þehir, Ötüken Neþriyat)

Bir de bir þehirle yetinmeyecek kadar muhteris yazarlar vardýr. Birden çok þehre tutkun olan bu zevk ehlini, “þehir çapkýnlarý”olarak adlandýrsak abes mi olur bilmiyorum.

Bu arada, Cengiz Çandar’ýn “Benim Þehirlerim”, Tarýk Dursun K’nýn “Kokulu Kentler”, Enis Batur’un “ÞehrEn'is” adlý eserlerini þehir ve insan konusunda kayda deðer kitaplar arasýna not düþmeliyiz.

Ayrýca, Mehmet Ali Kýlýçbay’ýn dünya þehirlerini ve þehrin ne olduðunu ele aldýðý “Þehirler ve Kentler" adlý eserini de zikretmeden geçmememiz gerekir. Ve Mehmet Ali Kýlýçbay’ýn Ankara’yý da Ýstanbullularýn kurduðu (Cumhuriyetle birlikte) -Ankara Palas, Eski Meclis Binasý, Tren Garý üçgeni- ve Ankara Palasta konaklayýp Mecliste ülkeyi yönetip trenle de Ýstanbul’a döndükleri düþüncesine katýlmamak ne mümkün.

Gönlüm istiyor ki her Anadolu þehri bir civanmert kalem erbabý tarafýndan ele alýnsýn ve bizler o þehirlerin gizemli yanlarýna, sýrlarýna o kalem erbabýnýn lütfuyla mazhar olalým. Ve ülkemize sevgimiz ziyadeleþsin. Çünkü sevgi bilmekten doðar.

Evet her yazarýn bir þehri olduðu doðrudur ama o eseri okuyan her okuyucu da eser sahibiyle hemþehri olmaktadýr.

Þehirlerin tarihî ve kültürel dokusunu korumak ancak böyle mümkün olacaktýr. Behçet Necatigil’in Ýzmir’i daha bir baþkadýr. O Ýzmir ki “Kýzý deniz, denizi kýz kokarmýþ”bir zamanlar. Þimdi körfez foseptik kokuyor.
Necatigil’in de kemikleri sýzlýyor.

Dilerim ki bir taþýna yekpâre Acem mülkünün feda olduðu þehirlerde yaþamak her faniye nasip olsun. Bu anlamda güzellikler eksilmesin ziyadeleþsin.
Ankara,18.08.2002



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türkçe Sevdasý
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Argodan Esintiler
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 18
"Yok Bu Þehr Ýçre Senin Vasfettiðin Dilber"
Meçhule Yazýlmýþ Mektuplar - 16
Ayrýlýðýn On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Hüznümüz Kahverengi [Þiir]
Arzu 1 [Þiir]
Cin Biberi [Þiir]
Erguvanlar Lâleler [Þiir]
Zaman Dar [Þiir]
Düþ Gülü [Þiir]
Mülteci [Þiir]
Dem Masalý [Þiir]
Çççççççççççççççççççç [Þiir]
Piþmanlýk Bestesi [Þiir]


Ýbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliðin dem demleri. Bardakta keklik kaný. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramý. Alýr yürekten gamý. Fincanda türkü söyler. Ýnce bellide mani. Zamanýn gül kurusu Gülde gülþen dokusu. Rehavetten kurtarýr. Pek de þirin doðrusu. Bardaktýr mihmandarý. Herkesin çeker caný. Yalnýz bu kadar deðil. Sohbetlerin mimarý. Ýnce bir gülüþ gibi. Ýçe süzülüþ gibi. Ülfete kapý açar. Kaldýrýr hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 Ýbrahim KÝLÝK

Etkilendiði Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namý Diðer Çay)


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýbrahim Kilik, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.