..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir önyargýyý yok etmek, atomu parçalamaktan daha zordur. -Einstein
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Türkiye > Ramazan Karalar




18 Mart 2010
Sizin Ampul Kaç Mumluk?  
Son günlerde pek çok kiþinin, kendisine sorup, bir türlü cevabýný bulamadýðý sorular zihinleri meþgul ediyor...

Ramazan Karalar


Son günlerde pek çok kiþinin, kendisine sorup, bir türlü cevabýný bulamadýðý sorular zihinleri meþgul ediyor. Çünkü, son yýllarda yaþananlar aklý baþýnda her Türk vatandaþýný kaygýya sürükleyecek cinsten problemlerle dolu.


:AFFB:
Sizin Ampul Kaç Mumluk?
Son günlerde pek çok kiþinin, kendisine sorup, bir türlü cevabýný bulamadýðý sorular zihinleri meþgul ediyor. Çünkü, son yýllarda yaþananlar aklý baþýnda her Türk vatandaþýný kaygýya sürükleyecek cinsten problemlerle dolu.
Bu sorunlarý kýsaca bir gözden geçirecek olursak:
Açýlým adý altýnda yaklaþýk son yedi aydýr yaþananlar anlatmakla bitmez. Ermeni açýlýmý, Kürt açýlýmý, Demokrasi açýlýmý, Sanatçý açýlýmý, Alevi açýlýmý, Roman açýlýmý… Açýlým da açýlým… Hemen hepsi de fiyasko ile sonuçlandý ya da sonuçlanýyor. Ne olduðunu dahi bilemediðimiz bazý açýlýmlar sayesinde de PKK’lý teröristlerin ellerini kollarýný sallayarak aramýzda dolaþmasýna müsaade edilmesi ile yüz yüze geldik.
Küresel ekonomik kriz sebebiyle dar ve sabit gelirli vatandaþlarýmýzýn yaþadýðý ekonomik maðduriyetler görmezden gelinerek “teðet geçme” masallarý ile ninniler söylendi durdu. Kimisi bu ninnilerle mýþýl-mýþýl uykuya dalarken dar ve sabit gelirli kesim kalbinden vuran krizin aðrýsýný dindirebilmek için o banka sen misin bu kredi kartý sen misin çare peþinde koþuþturup duruyor.
Ýþsizlik oranýnýn her geçen gün katlanarak artmaya devam ediyor. Genç iþsiz oraný Türkiye tarihinin unutulamayacak oranlarýna dayanarak yüzde 30’lara ulaþtý. Atanmayan öðretmen adayý sayýsýnýn 330 bini buldu. Üniversite mezunu iþsiz sayýsý 550 binlere çýktý.
4-C ve 4-B gibi hukuk dýþý personel istihdamýnýn giderek her alanda yoðunlaþtýrýlmaya devam ediliyor. Tekel iþçileri gibi özelleþtirme maðdurlarý her geçen gün artýyor. Türkiye’nin imzaladýðý uluslararasý sözleþmelere raðmen kamu çalýþanlarýna toplu sözleþme, grev ve siyaset hakký hala verilmedi
Yandaþ kayýrma anlayýþý hemen hemen tüm alanlarda hakim oldu. Bu anlayýþ dünyanýn hiçbir yerinde olmayan bir þekilde dördüncü kuvvet olarak nitelendirilen basýn arasýnda da açýk açýk uygulanmaya devam ediyor. Bununla birlikte ve ayný sorunu körükleyerek alev alev yakan vekaleten yönetme uygulamasý da giderek yaygýnlaþýyor.
Demokratik bir hukuk devleti olduðu anayasasýnda ikrar edilen Türkiye adým adým parti devleti görüntüsüne bürünmeye baþladý. Ýç ve dýþ güvenlik, hukuk, eðitim, saðlýk gibi bir devletin temel taþlarýný oluþturan kurumlar dýþ güdümlü maksatlý politikalarla yýpratýlarak güvensizlik bunalýmýna sokuluyor ve inanýlmaz bir kadrolaþma ile parti devletinin temelleri atýlýyor. Hukukun üstünlüðü ilkesi ayaklar altýna alýnarak hukuk dýþý uygulamalar hakim kýlýnýyor.
Ülkeyi yöneten iktidar çözmesi gereken bir çok ekonomik sorun varken yaptýðý çýkýþlarla bilinç altýna gizlediði sinsi planýn bir parçasý olarak her þeyi güllük gülistanlýk gösterebilme hevesinde. Ama her geçen gün kepenk kapatan esnaf sayýsýnýn artýyor. Dul, emekli ve yetimler göz ardý ediliyor. Asgari ücretli ve çiftçiler hiç hatýrlanmýyor. Pastadan memurlara ayrýlan payýn her yýl azalýyor.
Kurumlarýn birbiriyle çatýþmalar yaþamasý, iktidarýn ise bunu körükleyecek çýkýþlara aðýrlýk vererek yandaþý olanlarý yönetimlere getirerek üstünlük saðlama gayretleri bir kör dövüþünün yaþanmasýna neden olmaktadýr.
Burada belirtemediðimiz daha bir çok sorunu var ülkemizin. Ancak problemleri saymak yerine, oluþan problemlerin toplumu ne hale getirdiði çok önemlidir.
Bu iktidar yedi yýlda kendisine verilen krediyi deðerlendirememiþ, eline yüzüne bulaþtýrmýþtýr. Ülkenin gerçek sorunlarýný çözmek yerine içinde beslediði kini kusarak, devletin bütün kurumlarýný kendi düþüncelerine göre yoðurabilmek için dýþ güdümlü politikalar uygulamýþ ve ülkeyi güvensiz ve istikrarsýz bir hale getirmiþtir.
Þu an bir çoðunuz bu tespiti siyasi bir deðerlendirme sonucu yaptýðýmý düþünmektesiniz. Ancak bütün bu anlattýklarýmý futbol takýmý tutar gibi parti tutmakta olanlarýnýz dahi görebilmektesiniz. Yeter ki gerçek düþüncelerinizi ön plana çýkararak, þahsi çýkar ve kazanýmlarýnýzý bir kenara býrakýn, vicdanýnýzýn adaletine güvenin, eminim ayný deðerlendirmeye sizler de ulaþacaksýnýz.
Dahasý ülkemizde son yýllarda yaþananlar üst üste konulduðunda, artýk, insanlarýmýzýn yedi yýl önceki umutlarýnýn sönmeye baþladýðýný görebilmek çok büyük bir meziyet deðildir. Yaþadýðýmýz olaylarý objektif bir þekilde deðerlendirdiðimizde toplumun derin bir umutsuzluða sürüklendiðini çok net olarak gözler önüne sermektedir.
Yedi yýldýr birileri heybelerini týka basa doldururken, heybesi hep boþ býrakýlmýþ, boþ kalmýþ insanlar artýk heybesinin içinde bir þey olmadýðýný görmekte ve bunu sorgulamaktadýr.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn türkiye kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Satýldýk, Uyandýrýn Bizi!"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýþte Bu Benim Ramazan’ým
Her Þeyi "Örtün"!

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dikiz Aynasý [Öykü]
"Senin Eline Diken Batar Mý?" [Eleþtiri]
Pkk Þimdi Kimin Güdümünde [Eleþtiri]
Bildiðini Bilen mi, Bilmediðini Bilmeyen mi? [Eleþtiri]
Kaçmak Ýstiyorum Buralardan… [Eleþtiri]
"Ne Yaptýn Kardeþ?" [Eleþtiri]
Onu Tanýmak ve Anlamak [Eleþtiri]
Þah! …ve Mat… [Eleþtiri]
Geri Dönen Sevgili Olursun Kýrþehir [Eleþtiri]
Baþkaný ve Vekili Kim Seçiyor? [Eleþtiri]


Ramazan Karalar kimdir?

Lise çaðlarýmdan itibaren yazýyorum. Güncel olaylardan yola çýkarak yazdýðým bir çok öyküm var. Ancak bir türlü yayýnlayamadým. Bu öykülerin bir bölümünü Çaðdaþ Kýrþehir gazetesinde yayýnladým. Ayný gazetede güncel siyasi olaylarla ilgili köþe yazarlýðý yapmaktayým. Yazdýðým yazýlarýn konusu ile yönetenlere, topluma, sisteme, yolsuzluklara, düzene, adaletsizliðe, haksýzlýða karþý kendi düþünce ve fikirlerimle bir duruþ sergilemeye çalýþýyorum. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ramazan Karalar, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.