..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bazen evrende yalnýz olduðumuzu düþünürüm, bazen de olmadýðmýzý. Her iki durumda da bu düþünce beni afallatýr. -Arthur C. Clarke
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Ali Berkay Bircan




7 Nisan 2010
Sevilen Þehrin Son Notasý  
trene binmenin anatomisi

Ali Berkay Bircan


trene binmek, geride býrakýlan þehir, gidilen þehir, üzerine bir yazý.


:BABD:
bineceði tren birinci perona gelecekti, az önce bet bir sesle duyurulmuþtu bu. herkes birden hareketlenmiþ, trene binmeden önce son sigaralar yakýlmýþtý. saat dokuza doðru geliyordu, her yolculuk öncesi baþlayan karýn aðrýsý baþlamýþtý, lanet olsun diye geçirdi içinden. çantasýndan aðrý kesiciyi çýkardý, bir iki tane kalmýþtý zaten. bir tanesini attý aðzýna, zorlamadan yuttu. karýn aðrýlarý genelde makam hýrslarýndan kaynaklanýyordu insanlarda, kendisinin hiç böyle bir amacý olmamýþtý, fazla hýrslý bir insan deðildi. zaten hýrslý insanlar genelde doðuþtan yeteneksiz insanlardý, plansýz programsýz insanlardý, vakitsiz insanlardý.



kaldýðý otel çok kötüydü bu sefer. otel düþündüðünde oradan aldýðý faturalar aklýna geldi, cebinden çýkardý onlarý, buruþturup raylara attý, ona bakan yaþlý teyzeye aldýrmadan bir sigara daha yaktý. saati durmuþtu, gene mi diye saðlam bir küfür savurdu, ama bu sefer içinden, trenin baþý gözükmeye baþlamýþtý. zaten hep ben baþladýðýmda olur böyle þeyler dedi, çantasýndan walkmanini çýkardý, yeni nesil bir kaç çocuk ona hayretle bakarken beþ altý kasetten birini seçti, kulaklýðýný ayarladý. yandan askýlý çantasýnýn derinliklerine býraktý walkmanini. sabah güneþi gözlerini rahatsýz ettiði için taktýðý güneþ gözüðünü çýkarýp, normalini taktý. vagonlar geçerken sanki zaman yavaþlar gibi oldu, ama zihni onu düzeltti, zaman yavaþlamaz, zaman sabittir, algýn yavaþlar diye.

tren durduðunda tam kapýnýn önündeydi, insanlarýn iteklemesine aldýrmadan önce inenlere yol verdi, elinde aðýr bir bavul olan teþekkür etti ona, kafasýyla birþey deðil dedi. daha sonra bindi trene, ayrýlýk vakti gelmiþti bir þehirden daha, ama aldýrmýyordu buna, gitmelere alýþmýþtý çünkü. kokusunu ve yazýalrýný býrakmýþtý bu þehre, þehrin kokusu da üzerine sinmiþti zaten, alýþ-veriþ tamamlanmýþtý þehirle arasýnda, sadece sevilen þehrin son notasýný, trenin kalkýþ düdüðü bekleniyordu artýk. en öndeki vagondaydý yeri ve aksi gibi trene tam ortadaki vagondan binmiþti, insanlar önce oturabilmek için yarýþýrken arkasýndaki insanlarýn sabýrsýzlýðýna aldýrmadan sonsuz bir dinginlikle bekliyordu. en sonunda yerine vardýðýnda montunu yavaþça çýkardý ve astý. kýþýn ortasýnda kýsa kollu bir giyisiyle gezen tek insandý.

insanlarýn ona baktýklarýný biliyor ve aldýrmýyordu, alýþkýndý buna, farkedilmesi sorun teþkil etmiyordu gençliðindeki gibi. pencereden dýþarýyý seyretmeye baþladý, hiçbir zaman ona el sallayan biri olmamýþtý ya da arkasýndan gözyaþý döken. anlamsýz geliyordu bunlar ona, ama saygýlýydý yine de, annelerin sevgililerin gözyaþlarý kutsaldý çünkü. çok þehir gezmiþti ve gözyaþlarý dinmiyordu hiç, ölümler azalmýyordu. ve hep trafik kötüyüdü ve çimlere hala basýlýyordu, þehirler aðlýyordu ama kimse duymuyordu. kimsenin þehirlerin duygularý olacaðý aklýna gelmiyordu nedense. trenin kalkmasýna az bir vakit kalktýðý duyuruldu gene ayný bet sesle.

son bir kez þehrin gökyüzüne baktý, gözlerine yani. yaðmur baþlamak üzereydi, demek ki þehirler bile sevdiði insanlarý gözyaþýyla uðurluyorladý. elini cama deðdi, aðlama demek istedi ama þehrin lisanýný bilmiyordu, o da içinden geçirdi hoþçakalýný, sevgililer anlardý cananýn kalbinden geçenleri, en azýndan öyle öðrenmiþti. lokomotif'ten acý bir çýðlýk duyuldu ve yaðmur þiddetini artýrdý, koltuðunu yatýrdý ve sað kulaðýna takmadýðý kulaklýðýda taktýktan sonra dinlemeye baþladý þehrin son notasýný:

"...yola geri döndük yeniden
ve yldýzlara bakacaðýz eskisi gibi
tekrardan arayaýþlardayýz,
okyanusunu aþaðýsýnda,
sadece su ve kum var,
ve okyanusla ellerimizi tutuþacaðýz
senelerden sonra..."



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Aþk: Üç Harf Tek Hece
Kalbimin Esaret Hali Gözlerin
Aþk Elinden Gitti Arslan Gibi Delikanlý
Evlat Acýsý Gibi Üç Buçuk Saat
Gözlüðümü Nasýl Kýrdým?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Devrik Cümle Düzeltmesi [Þiir]
Kaðýt Uçak [Þiir]
Kalemi Kýrdým, Yeni Ýçinde Kaldý. [Þiir]
Eu Thanatos (Euthanasia) [Þiir]
Katil Kimliðine Suikast [Þiir]
Zemberek No: 21 [Þiir]
Kardeþime Söz [Þiir]
Çok Güvenli Madenlerde Ölmek Gibi [Þiir]
Babamý Yürümek [Þiir]
Stockholm [Þiir]


Ali Berkay Bircan kimdir?

henüz üniversite öðrencisi bir edebiyat aþýðý, yazmaktan çok okumayý seviyor.


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ali Berkay Bircan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.