..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En tatlý sevinçler, en hiddetli kederler sevgidedir. -Pearl Bailey
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Tarihe Yön Verenler > Hakan Tiryaki




12 Temmuz 2010
Tarihi Kimler Yazýyor? - I -  
Hakan Tiryaki
Hiç düþündünüz mü, tarihi kimler yazýyor? Ya da hiç düþündünüz mü neyin öyküsüdür tarih? Skiai kapýlarýnýn önünde ölen Hector’un hazin öyküsü müdür, yoksa Achilleus’un kahramanlýk destaný mýdýr Ýlyada? Yanýtlamadan önce Troia’nýn sonunu düþünün.


:AHHA:
Hiç düþündünüz mü, tarihi kimler yazýyor? Ya da hiç düþündünüz mü neyin öyküsüdür tarih? Skiai kapýlarýnýn önünde ölen Hector’un hazin öyküsü müdür, yoksa Achilleus’un kahramanlýk destaný mýdýr Ýlyada? Yanýtlamadan önce Troia’nýn sonunu düþünün. Romalý köylünün, Hellen kölenin, Hititli baðcýnýn öyküsüdür. Yani sizin öykünüzdür gelecekte yazýlacak tarihin konusu. Öznesi sizsiniz, sizin yaþamýnýz.

Tarihi kimler yazýyor? Çar Pedro mesela; nasýl oluyor da bir adam bir yanda “büyük” sýfatýyla hatýrlanýrken diðer tarafta “deli” sýfatýyla kazýnýyor tarihe? Ya da tarihin ilk yazýlý antlaþmasýyla biten Kadeþ savaþýný hatýrlayýn, sizce kim kazanmýþtýr savaþý? Sorunun yanýtý tarihi kimlerin yazdýðýna güzel bir örnek olacaktýr.

Dünya tarihinin en eþsiz uygarlýklarýndan birisi Akdeniz kýyýlarýmýzda varolmuþtur. Baþka bir uygarlýk yoktur ki bu denli güzel bir sýfat yakýþtýrýlsýn; ýþýðýn ülkesi Likya. Siyasi sisteminden özgün mimarisine, mezar kültünden sosyal yaþantýsýna benzersiz bir uygarlýða ev sahipliði yapmýþtýr bu topraklar. Tarihin ilk tarifeli denizyolu ulaþýmý Likya kýyýlarýnda gerçekleþtirilmiþtir. Görkemli lahitleri hala benzersizdir. Hele bir de kenti vardýr ki kalýntýlarýnýn hissettirdikleri dahi anlatmakla bitmez. Likya birliðinin üç oya sahip altý büyük kentinden birisidir bu, Olympos’tur.

Þimdi tarihçilerden dinleyelim Olympos’un bir dönemini:

“Tauros daðlarý yamaçlarýnda Zeniketos’un korsan kalesi bulunuyor. Olympos’u kastediyorum. Hem daðdan, hem kaleden bütün Likya, Pamphylia, Psidia ve Milyas görülebilir. Fakat bu dað Isauricus tarafýndan ele geçirilince, Zeniketos kendini ailesiyle birlikte ateþe verdi. Korykos, Phaselis ve Pamphylia’da daha bir çok kent onundu; fakat tümü Isauricus tarafýndan ele geçirildi.”

Strabon Geographika adlý eserinde böyle bahsediyor Zeniketos’tan (sayfa 202, C672/7). Ayný Strabon birkaç sayfa önce ayný Olympos’tan bahseder; birliði oluþturan 2 kentten en büyük altýsý arasýnda yer aldýðýný ve üç oy hakký olduðunu anlatýr (sayfa 192, C665/3).

Romalýlýar için korsanlýk, Hellenler için kendilerinden olmayan tüm milletler için kullanýlan “barbar” sýfatý gibi bir þeydir aslýnda. Zeniketos’tan belki de özür dilemelidir insanlýk tarihi, kimbilir? Belki Romalýlarca katledilen döneminin bir –Rhodiapolisli- Opramoas’ýdýr. Hepsi mümkün, ama Strabonun yazdýðý Romanýn tarihidir.

Birkaç asýr sonra, deniz yine Akdeniz. Limni adasýnda dünyaya gelen Hýzýr Reis, dört kardeþten biridir. Kardeþlerden Ýlyas Reisle birlikte deniz ticareti ile uðraþýrken Rodos Þövalyelerine esir düþer Oruç Reis. Ne zaman ki kurtulur, ticareti býrakýr korsanlýða soyunur. Bir süre sonra ticareti býrakýp Hýzýr Reis de katýlýr aðabeyine. Ýki kardeþ Cerbe adasýný üs tutup cümle Akdenizde talana baþlarlar. 1516 yýlýnda ganimet yüklü bir gemiyi Piri Reisin himayesinde Yavuz Sultan Selime gönderince baþlar Hýzýr Reisin Osmanlý serüveni. Ýki kardeþi Ýspanyollarla yapýlan savaþta öldürülünce Yavuz Sultan Selim adýna para bastýrýp, hutbe okutarak baðlýlýðýný bildirir ve artýk Cezayir Beylerbeyidir. Andre Doria karþýsýnda dara düþen Osmanlý onu Ýstanbula çaðýrýr ve Kanuni Sultan Süleyman tarafýndan Hayreddin adýyla Kaptan-ý Derya olarak atandý (1533).

Uzun yýllar Akdenizde dehþet saçan korsan Hýzýr Reis artýk Osmanlý donanmasýnýn baþýndadýr. 1536'da daha güçlü bir donanmayla yeniden Akdeniz'e açýldý Barbaros, Ýtalya kýyýlarýný vurdu ve Ege Denizi'ndeki Venedik adalarýný Osmanlý topraklarýna kattý. 1538 yýlýnda dünya denizcilik tarihinin en büyük üç savaþýndan biri kabul edilen Preveze savaþnda Andre Doria’nýn büyük haçlý donanmasýný bozguna uðrattý; bir tek gemisini bile kaybetmeden 128 haçlý gemisini sulara gömerken 29 gemiyi de ele geçirdi ve tarihte kendine ve leventlerine kalýcý bir yer edindi.
Beþiktaþtaki türbesinin önünden geçerken top atýþýyla selamlanan Barbaros (barbarossa=kýzýlsakallý) Hayreddin Paþa ya da Akdenize dehþet saçmýþ korsan Hýzýr Reis.

Benim yaþ grubum iyi hatýrlar; yýllarca çizgi film olarak izlediðimiz Vikingler kimlerdir? Ani þu burnunu kaþýyarak cin fikirler üreten bir velet ve “haydi yallah! Hop! Hop! Hop!” nidalarýyla kafamýza kazýnan Vikingler. Barýþ elçisi mutlu denizciler mi? Iason ve Argonautlar gibi misyonu olan kaþifler mi? Yoksa dönemin ganimet yüklü Ýngiliz gemilerine musallat olan korsanlar mý?

Selam olsun Zeniketos’a!

Sizce tarihi kimler yazýyor?

Hakan Tiryaki
Vira Dergisi, 2009



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn tarihe yön verenler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Tarihi Kimler Yazýyor? - II -

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Osmanlý Caddesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Ýlahi Adalet [Þiir]
Dalan Ýnsanlar Neden Sürekli Gülümser? [Deneme]
Sallarýn Altýnçaðý - I - [Deneme]
Bize Deniz Ozaný Gerek! [Deneme]
Cebinize 10 Tl Koyun [Deneme]
Sallarýn Altýnçaðý - Giriþ - [Deneme]
Bovinae Sapiens* [Deneme]
Sallarýn Altýnçaðý - II - [Deneme]
Sallarýn Altýnçaðý - III - [Deneme]
"Kuþu Hicran Getirir, Dalgasý Hüsran Götürür;" [Deneme]


Hakan Tiryaki kimdir?

Aðýrlýklý olarak deniz ve deniz kültürü üzerine yazýyorum. uzun vadede "deniz edebiyatý" en önemli düþüm. . .

Etkilendiði Yazarlar:
hasan hüseyin, yaþar kemal, sait faik öncelikle yazmak ve sýkça da haddimi bilmek adýna her daim borçlu olduðumu hissettiðim ustalar. saygýyla!


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Tiryaki, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.