..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Öyle yaþamalýsýn ki ölünce mezarcý bile üzülsün. -Mark Twain
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Ýliþkiler > Fuat Türker




1 Nisan 2011
Ýnsan Neden Kýskanýr?  
Fuat Türker
Kýskanç insan, Allah’ýn yarattýklarý üzerindeki kontrolünden gaflettedir; kendini ve etrafýný Allah’tan baðýmsýz zanneder. Güzelliði, aklý, zenginliði kiþiye ait sanýr ve kendisiyle kýyas ederek kýskançlýk duyar. Bu özelliklere sahip olduðunda üstünlük elde edeceðini düþünür. Oysa her þey Allah’a aittir ve her þey O’nun denetimindedir.


:BGDI:
Samimi inanan insan, çevresinde gördüðü herþeyin ve her olayýn yüce Allah tarafýndan yaratýldýðýný bilir. Kýskançlýk nefsani bir özelliktir ve sakýnýlmasý gereken bir duygudur. Böyle bir ahlak zaafiyetine kapýlmaktan titizlikle kaçýnan insan, güzellikleri Allah’ýn tecellileri olarak görür ve zevk alýr. Dünyevi, maddi þeylerin peþine düþmez.

Oysa din ahlakýný yaþamayan insanlar böyle bir duruma genelde katlanamaz, gördükleri herþeyi sahiplenmek isterler. Aslýnda bu kiþiler kendilerine zarar verirler. Kýskançlýk duygusunun esareti altýndaki kiþi mutlu olamadýðý gibi, çevresinde Allah’ýn eþsiz sanatýyla yarattýðý güzelliklerden de haz alamaz.

Kýskanç insan, Allah’ýn yarattýklarý üzerindeki kontrolünden gaflettedir; kendini ve etrafýný Allah’tan baðýmsýz zanneder. Güzelliði, aklý, zenginliði kiþiye ait sanýr ve kendisiyle kýyas ederek kýskançlýk duyar. Bu özelliklere sahip olduðunda üstünlük elde edeceðini düþünür. Oysa her þey Allah’a aittir ve her þey O’nun denetimindedir.

Aþýrýsýnda ise,

Kýskançlýk þeytanýn adeta sözcüsü olan insan nefsinin özelliklerindendir. Bu duygu, þeytanýn insanlarý sinsice Kuran ahlakýndan uzaklaþtýrmak için verdiði duygusallýk telkinlerindendir. Duygusal insan akýlcýlýktan uzaklaþýr, doðru ve isabetli düþünebilme yeteneðini kaybeder. Özellikle de kýskançlýk, bencillik ya da kibir gibi kötü özelliklerle dolu olan nefsin kýþkýrtmalarý, duygusal insanlarý yönlendirir.

Aþýrý kýskançlýða yine Kuran’dan, Hz.Yusuf kýssasýndan bir örnek verebiliriz. Hz.Yusuf’un kardeþleri, babalarýnýn ona olan sevgisini kýskanmýþ ve öldürmek amacýyla onu bir kuyunun dibine býrakmýþlardýr. Bu olay, duygusal bir özellik olan kýskançlýðýn, insanlarý ne denli tehlikeli davranýþlara sürükleyebileceðine güzel bir örnektir.

Doðruyu yanlýþtan ayýrt edebilen bir insan, bu konuda gaflete düþmekten korkar, insanlara ve hatta kendisine benlik vermekten çekinir. Gerçek üstünlüðün Allah’tan sakýnýp-korkma derecesine göre olduðunun bilincindedir.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýliþkiler kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kur'an'da Arkadaþlýk
Yýkýma Götüren Duygu Kýskançlýk
Toplumun Gençlere Telkinleri

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnkârcýlar Ýnananlarýn Sapmasýný Ýsterler
Son Perde
Dinin Çýkarlarýný Gözetmek
Konuþma Kiþiliði Yansýtýr
Anne Babaya Ýtaat Nasýl Olmalý?
Çocuklar Gibi...
Gerçek Sevgili
Ne Kadar Aciziz!..
Ahirete Hazýrlýk Kursu
Korkma Ebedi Varsýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Bir Otobüs Yolculuðu [Öykü]
Köy Anýlarým (!) [Öykü]
Artýk Oruç Tutuyorum (Çocuklar Ýçin Ama Büyükler de Okuyabilir :) [Öykü]
Daldaki Armut (Çocuklar, Gençler ve de Çocuk ve Genç Kalanlar Ýçin :) [Öykü]
Boyun Eðen Kutlu Kadýn [Öykü]
Darwinizm, Komünizmin Bilimsel Kýlýfýdýr [Eleþtiri]
Pkk'nýn Hedefi; Komünist Toplum [Eleþtiri]
"Kahrolsun O Zan ve Tahminle Yalan Söyleyenler" [Eleþtiri]
Dünyalýk Peþindeki Din Adamlarý [Eleþtiri]
Þeytanýn Çift Taraflý Kýskacý: Bir Yanda Ateizm Bir Yanda Yobazlýk [Eleþtiri]


Fuat Türker kimdir?

6 yýldýr insani ve imani konularda makaleler ve çocuk yazýlarý yazýyorum. Yaklaþýk 5 yýldýr Haber Vaktim, Cemaat. com, Sayha Dergi, Edebistan, Turuncu Dergi, Körpe Kalemler, Edebiyat Defteri gibi dergi, portal ve haber sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Yazýlarýmý ve inandýklarýmý paylaþmak için Ýz Edebiyat'dayým. Ayrýca Risale Çocuk, Kalem. biz ve Beyan/Ýstikamet Dergisi'nde çocuk yazýlarý yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Fuat Türker, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.