..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > eyyüp yýldýrmýþ




2 Mayýs 2009
Dayýko  
eyyüp yýldýrmýþ
Ankara varoþlarýna bir baþka yaðar kar. Yaðan kar deðil derttir tasadýr. Her zerre deler insanýn yüreðini. Kar deðil yaðan gamdýr, kederdir. Varoþlarda daha bir merhametsizdir kar. Durmadan yaðar, býkmadan yaðar...


:AEFI:
Ankara varoþlarýna bir baþka yaðar kar. Yaðan kar deðil derttir tasadýr. Her zerre deler insanýn yüreðini. Kar deðil yaðan gamdýr, kederdir. Varoþlarda daha bir merhametsizdir kar. Durmadan yaðar, býkmadan yaðar. Ýnsanlarýn nefesi buz tutar soðuktan. Ama kalpleri sýcak, sým sýcaktýr varoþ insanýn. Her sabah olmayan iþlerine çýkarlar evden. Her akþam dönerler evlerine olmayan iþlerinden. Boþ tabaklara anneler kahýr doðrar, gözyaþlarýna katýk olsun diye. Çocuklar bilmez iþsiz babanýn kederini. Anlamaz annenin neden süt vermediðini. Aðlar dururlar, kuruyan göz pýnarlarýna inat. Soba yanmaz, odun tükendi, kömür zaten yok.Isýnmak için en iyi yol uyumak erkenden.Bir o zaman unutur anneler çaresizliði, babalar beþ parasýz olduðunu.Bebekler o zaman dalar en güzel rüyalara.Bir baþkadýr varoþlarda kar yaðmasý.Her zerre kurþun gibi aðýr.Kahýr ve kahýr.Ýnsanlarýn türküleri sevda üstüne deðildir burada.Umutsuzluk üstünedir.Mutsuzluk yaðar burada kar yerine insanýn üstüne.

Gece bir davul sesi böler uykularýný. Arnavut davulcu geçer zar zor yoldan. At arabasýnýn arkasýnda çalar davulunu. Aç insanlar sahura kalkar, tevekkül içinde. Olmayan ekmek, yemek için kurulur sofra. Anneler, babalar ve çocuklarýn aklýna düþer yine fakirlik. Besmele çekip otururlar sofraya. Biraz peynir, yarým ekmek, üç zeytin sofradakiler. Tüm evlerde aþaðý yukarý ayný manzara... Yanlýz bir evde baþka bir telaþ akþamdan beri. Gecekondusunun yanýndaki tandýrda yaþlý bir kadýn tüm gece boyunca çalýþýr... Ýki komþusu ile beraber. Biri un eler kadýnlarýn, diðeri yoðurur. Yaþlý olan tel tel açar hamuru arasýna ne bulursa kor. Tepsiye dizer yaþlý kadýn. Sahura kadar sürer bu iþ. Kaç tepsi hazýrladýlar bilmez kimse. Piþeni daðýtýr kadýnlarýn en genci. Bir gölge gibi dolaþýr evler arasýnda. Kimsenin onurunu kýrmadan evlere servis yapar. Fakir evlere. Karýnlarý doyar önce çocuklarýn, analarýn en son babalarýn. O da Arnavut bir anadýr. Mahallenin çoðu gibi... Kendi gibi yaþlý bir kocasý vardýr. Adam berberlik yapar bu yaþta. Kirada iki gecekondularý vardýr. Durumlarý diðerlerine göre iyidir yani. Aldýrmazlýk yapamazlar fakir komþularýna. En çokta çocuk aðlamalarýna... Mahalleli Dayýko derler adama. Karýsýna ise Arnavut ana. Her sene ramazanda devam eder bu börek piþirmeler, Arnavut böreði piþirmeleri .Derler ki hiç unu eksilmezmiþ tandýrýn. Ateþi sönmezmiþ hiç ocaðýn. Arnavut ana tepsiler dolu börek yaparmýþ geçeler boyu hiç yorulmazmýþ. Dayýko devamlý çalýþýrmýþ dükkanda, müþteri eksik olmazmýþ hiç. Çoðundan para bile almazmýþ. Sonra verirsin dermiþ.Veren verirmiþ parayý, veremeyene helal etmiþ Dayýko. Ankara varoþlarýna bir baþka yaðar kar. Yaðan derttir kar yerine. Sofralar boþ tabaklara gebedir.Ama insanlar bilir ki Arnavut ana tandýrýný yakmýþ, yufkalarý hazýrlamýþtýr. Doyura bildiðim kârdýr bana diyor Arnavut ana.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Yeþil Divriði Bakkaliyesi
Harbi Gencin Yýkýlýþý

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kýzlar Sinisi Efsanesi
Domates Suyu
54. Kalas
Biraz Daha Iþýk!
Angut Kuþunun Vefasý
Ah Ýsmail Ah
Aramýzdaki Hainler (Þahmeran Efsanesi)
Yalnýz Bir Yýldýz
Ankara' da Nisan
Sonbahar Kýyýmlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþýk Veysel [Þiir]
Bir Sevdam Var [Þiir]
Coþkun Aral" I Kim Bilmez? [Deneme]
Nöropeptit [Deneme]
Payeleri Onos" Tur Ama Eþek Desen Kýzarlar… [Deneme]
Attila József, Þizofren Bir Þair" Ýn Dizeleri [Deneme]
Hillary Yeni Abd Dýþiþleri Bakaný [Deneme]
Toplumun Refleksi [Deneme]
Yaklaþan Anneler Günün" de Kadýn" A Düþen Yine "Hakk-ý Sükut" Olmamalý [Deneme]
Yaþam Serüvenimiz ve Yaþlýlýk [Deneme]


eyyüp yýldýrmýþ kimdir?

1959 Divriði/Sivas doðumluyum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © eyyüp yýldýrmýþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.