..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Ýyileþme > Emine Piþiren




27 Kasým 2009
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 4 -  
Emine Piþiren
“Baþkaným, eðer sizde bize hayýr derseniz baþýmý eðeceðim, ben bunu Edremit’in onuru olarak da deðerlendirmekteyim, çünkü 60 kiþi bilet almýþ ve yola çýkmaya hazýrlar, kimi randevularýný iptal etmiþ, kimileri de ‘biz kumda bile yatarýz’ diye razýlar…Hadi üç beþ kiþiyi evimde konuk edeyim, ama ya diðerleri? Sizden çok rica ediyorum baþkaným, onurumuzu kurtarýn…”


:AGEA:




Tabi bütün bu geliþen durumlardan benim haberim olmadýðý gibi, kendimi hasta yataðýnda bile Sarý Kýz Þiir Etkinliði Projelerine kaptýrmýþtým. Öyle ya, körfeze tam 60 þair ve yazar arkadaþým gelecekti. Onlarý en iyi bir þekilde aðýrlamak ve etkinliði sorunsuz gerçekleþtirmek istiyordum.

Ýkinci patologdan gelen rapor, hepimizin yüreðine su serpmiþti. Doktor beþ hafta aþý yapacaðýný söylemiþ ve sonrasý sabýrlý bekleyiþlerimize kalmýþtý.

Þiir etkinliðimiz az kalsýn iptal olacaktý. Zeytinli Belediye Baþkaný Hasan Aslan Bey son anda çark etmiþ, “Ben onca þair ve yazarý aðýrlamakta zorlanýrým” demiþ bizi sanki kedere boðmuþtu. Gamlý Baykuþ, gibi düþünmenin anlamý yoktu. Ameliyatýmýn üzerinden henüz bir hafta geçmesine raðmen, aracýmýza atlayýp önce Güre Belediyesi Baþkaný ile görüþme yaptýk, tüm otellerinin dolu olduðunu ve geç kaldýðýmýzý söyleyen baþkana “teþekkür edip” doðruca Edremit Belediye Baþkanýna çýktýk. Yýlmak yoktu. Bir yol kapandý mý, baþka bir yol mutlak açýk olurdu.

Edremit Belediye Baþkaný sabýrla beni dinledi. Daha önce ona neden baþvurmadýðýmý, neden geç kaldýðýmýzý sorgulayýnca, diðer belediyenin sponsorumuz olma vaatlerine kandýðýmý, ilettikten sonra;

“Baþkaným, eðer sizde bize hayýr derseniz baþýmý eðeceðim, ben bunu Edremit’in onuru olarak da deðerlendirmekteyim, çünkü 60 kiþi bilet almýþ ve yola çýkmaya hazýrlar, kimi randevularýný iptal etmiþ, kimileri de ‘biz kumda bile yatarýz’ diye razýlar…Hadi üç beþ kiþiyi evimde konuk edeyim, ama ya diðerleri? Sizden çok rica ediyorum baþkaným, onurumuzu kurtarýn…”

Sað olsun baþkan durumu hoþgörü ile karþýlamýþtý.

Sonrasý çorap söküðü gibi geldi. Tüm organizasyon masraflarýný üstlenip, 60 þair ve yazara ev sahipliðini mükemmel gerçekleþtiren Av. Tuncay Kýlýç Bey, benim tahminimden öte cömert ve asil davranmýþtý.

Aksi halde biz þiir etkinliðine “Sarýkýz” adýný verdiðimiz; Sarýkýz’ýn makamýný ziyaretine, hele hele 1760 metre yüksekliðe týrmanmamýz mümkün deðildi.



Ormanda buz gibi sularý içip Kaz Daðýnýn en yüksek tepe noktasýna vardýðýmýzda, bize rehperlik eden Edremit Belediyesinde Halkla iliþkiler Müdürü Zekeriya Özdemir, Kaz daðý hakkýnda ve Sarýkýz hakkýnda bilgi verdi:

“ Kaz Daðý’nýn eski çaðlarda ve mitolojideki adý “Ýda Daðý”dýr. Efsaneye göre; “Ýda” adýný “Ýdaios”tan alýr. “Ýda” adý, Anadolulu sair Homeros’a göre “Bin pýnarlý, çok pýnarlý, hayvaný ve bitkisi bol olan yer” demektir. Yunanlýlar döneminde Kazdaðý’na “Ýda-Ilyeda” ve doruðuna da “Ayda” denilmektedir. “Ayda”ilâhlarýn ve ilâhelerin kutsal merkezidir. Sarý _aman dininden olan simal Türklerinden Aktav Türkleri buraya gelip yerleþince eski inançlarýný Türk-Islâm perdesine bürüyerek “Ayda” doruðuna “Sarý kýz” ve asýl daða da “Kazdaðý” denir. “Kaz” kelimesi; bütün “Tahtacý” dediðimiz Türkmenlerce kutsal sayýlan bir hayvandýr.”



Beþ yüz metre yayan yürüdükten sonra Sarýkýzýn edebi dinlencesi gözükmüþ, körfez göðün mavi rengini almýþ, sonsuza uzanýr gibi ayaklarýmýzýn altýnda uzanmýþtý.

Ayaklarým yorulmuþ ve kasýklarýma aðrýlar girmiþti. Daha fazla yürüyemedim. Ameliyat olduðumu çoðu arkadaþýmdan saklýyordum. Eþimin bana günde tam dört kez zorla içirdiði bitkisel extratlarla ayakta duruyordum. Acý dayanýlýr gibi deðildi. Sarýkýz Makamýnýn olduðu tepeye baktýðýmda gözümde uzamýþtý 100 metrelik mesafe.

Sarýkýz makamýna gidememiþtim; bir çam aðacýnýn gölgesinde benim gibi geride kalan, öykü ve roman yazarý Ayþe Yamaç ile birlikte çöküp oturduk. Sarýkýz makam ziyareti ve Belediye Baþkaný konuþmasý bitirdikten sonra gönül dostlarýmýz yanýmýza varýnca, anlatýlanlar ise dudak ýsýrtacak nitelikteydi.

“Ah, Emine Haným, keþke gelseydiniz yukarýda çok þey kaçýrdýnýz, çok þey…”

Antalya’dan katýlan gönül dostlarýmýzdan baþta Abdülkadir Budak olmak üzere Mehmet Seviþ, Þaban Aktaþ, Bekir Sapacalý’nýn açýklamalarý ile bende oldukça þaþýrmýþtým.

Sit alaný olan Kaz Daðlarýnda ne sigara içmek, ne de ateþ yakmak serbest deðildi. Oysa ki; biz Edebiyat Galerisi Net olarak “edebiyat meþalesi” yakacaktýk, ama izin verilmeyince, sað olsun Mehmet Seviþ, o harika aklýný çalýþtýrmýþ, bir koþu kýrtasiyeciye gidip, Türk Bayraðý almýþtý, bana da;

“Bizde bayraðýmýzý dikeriz Emine Haným, üzülmeyin” diyerek asýk yüzümü sevinçle aydýnlatmýþtý.

Bayrak dikilmiþ, kitaplarý olan yazarlarýmýz; Sarýkýz Makamýna tek tek okunmasý için aylarca emek verip yazdýklarý yürek özlerini, manevi duygular içinde býrakmýþlardý.

Hava sýcaktý ve herhangi bir esinti de yoktu. Tek yaprak kýmýldamýyordu. Bu durumda herkesi þaþýrtan bir þey olmuþtu!

Þairlerin kitaplarý yan yana dizildikten sonra; en baþta bulunan kitap sayfasý, tek tek kendiliðinden açýlmýþ ve bir sayfada durmuþtu. Sayfa açýk ve sanki biri okumaktaydý.

Bizi getiren araçlara kadar yürürken herkes kendi arasýnda bu konuyu konuþuyor ve manevi yorumlar yapýyorlardý. Bense bu kutsal aný göremediðim için hüzünlüydüm.

Evet, çok þeyi kaçýrmýþtým…



Emine Piþiren/Bursa



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn Ýyileþme kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - Son Bölüm -
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 5 -
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 6 -
Bana Ýzin Verin Aðlayacaðým
Yüzlerce Hayattan Biri... (- 2 - )
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 2 -
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 3 -
Dört Kiþiye Teþekkür Borcum Var - 1 -

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Anne Cennette Yemek Var mý?
Yumurtaný Nasýl Ýstersin Caným, Rafadan mý Kafadan mý?
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 1 -
Gel Mezarýma Ýþe Oðlum
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 2
Sarý Kediyi, Niçin Kireç Kuyusuna Atmýþtým? - 2 -
Biz Önce Beþ Kiþiydik
Aþýk Olmak Ýstiyor Musunuz?
Bu Çocuk Benim Deðil
O Annene Söyle, Çocuðun Aklýna Bunlarý Sokmasýn (Son Bölüm)

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Adamdan Saymýþýz [Þiir]
Ah Ulan Istanbul! [Þiir]
7. Didim Þiir ve Þairler Buluþmasý [Þiir]
Çekinme Söyle [Þiir]
Yaðmur Kuþu Suskunluðu [Þiir]
Hangi Dua Ýle Sana Gelelim? [Þiir]
Ýsterdim [Þiir]
Davetsiz Konuk - 1 - [Þiir]
Madem ki... [Þiir]
Git Demene Gerek Yok [Þiir]


Emine Piþiren kimdir?

Yazmayý, okumayý ve birikimlerimi paylaþmayý seven biriyim. Edremit'in yerel bir gazetesinin köþe yazarýyým. Bazý web sayfalarýnda da edebiyat adýna paylaþýmlarým yayýnlanmaktadýr. Sevgi ve ýþýk sizle olsun.

Etkilendiði Yazarlar:
Mehmet Emin Yurdakul, Nazým Hikmet, Aziz Nesin, Victor Hugo, Balzac, Leo Buscaglia, Eric Frrom, Irvýn Yalom, Dale Carneige, Doðan Cüceloðlu, Haluk Yavuzer...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Emine Piþiren, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.