..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Özyaþamöyküsü baþka insanlarla ilgili gerçekleri anlatmak için eþsiz bir araç. -Philip Guedella
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Toplumcu > Þenol Durmuþ




26 Ekim 2010
Þarapçý  
Þenol Durmuþ
Millet dedikodu yapmýþ, demiþ ki: "Ulan sen ne biçim babasýn. Beyoðlunda pavyonlarda karýlarla, alemlerde taksiyi yedin bitirdin. Oðlunun geleceðini hiç düþünmedin. Kemiklerin sýzlýyor mudur acaba, allahýn belasý lanet olasý lavuk, mendebur baba demiþler. Daha sonra da oðluna demiþler: "Bak oðlum Salih yandýn, harbiden yandýn, baban Melahat'la, Mualla'yla Haticeyle paralarý yedi bitirdi..Hiç bir þey kalmadý, sana da üçün biri kaldý...Oda sana yetmez, yandýn oðlum yandýn." Ýþte yandýn diye diye oðluna da böylece bu meþhur lakap takýlýyor...


:BEFJ:
Ýri yarý bir adam. Uzun boylu, esmer, yakýþýklý. Her þey güzel ama yanýndan geçen biri çektiði kokudan anýnda irkiliyor, dönüyor bakýyor. Bu ne dehþet koku, bu ne felaket bir adam. Bu adam belkide aylardýr, yýllardýr yýkanmamýþ. Ýnsan deðil de bir hayvan gibi kokuyor..Belki hayvandan bile böyle koku çýkmaz.. Ya elinde ki baston. Bir ayaðý sakat gibi aksýyor.Çok yaþlýda deðil. Elli den fazla göstermiyor..

Peki sakat deðilse acaba numara mý yapýyor bu adam. Neden, niçin yapsýn?. Ama her gün ayný saatte, buradan ayný þekilde gidip geliyor.Çok eski ahþap yýkýk, dökük bir gecekondudan çýkýyor sokaða..Oturduðu yer gibi adamda yýkýk, dökük.. Her zaman elinde bir poþet oluyor. Poþetin içinde bazen uzun büyük renkli þiþeler gözüküyor.Çoðu zaman sallanan poþette çarpýþan þiþelerin sesleri duyuluyor. Üstündeki kýyafetler, eskilerin yetmiþli yýllarýn modeli..Bazýlarý O geçerken arkasýndan fýsýldayarak konuþuyor:

"Bu adam þarapçý biliyormusun?. Sakýn bakma bize bulaþýr yoksa""

Çoðunlukla kumaþ pantolon, ceket türü þeyler giyiyor. Apartmanlarda, balkonlarda oturan dedikoducu kadýnlarýn da ilgisini çekmiþ adam. Bazý kadýnlar acýr gibi gözükse de, bazýlarý ona tuhaf bir þekilde bakýyor. Adeta eskilerin kapýcýsý gibi, sütçü ya da tüpçüsü gibi görüyor gözler onu. Tuhaf bir þekilde.. Ama bu adam sanki namuslu gibi görünüyor... Bir gün de þu kafaný kaldýrda balkonda, pencerelerden sana bakan gözlere baksana. Ama onun gözleri sadece yere asfalta doðru bakýyor. Sanki kaybettiði anahtarýný yahut niþan yüzüðünü arýyor..Sürekli, yýllardýr. Yokuþ yukarý çýkarken terliyor, arada bir elini bastonuna dayarken dinleniyor. Ýþte o anlarda yanýndan geçen bir kadýn, ister açýk olsun ister kapalý hiç farketmiyor, yeter ki beygir gibi kalçalarý olsun, dayanamayýp yanlamasýna bakýyor..Üstelik hiç kimseye farkettirmeden O muhteþem manzarayý seyrediyor.

Üstelik onun için yaþlý genç farketmiyor. Adam öyle bir bakýyor ki sanki gözler yerinden fýrlýyor... Bu iþi çok profesyonelce yapýyor.Sokaklarda aðýr aksak yürürken, arada bir bazý yaþlýlarýn selamýyla karþýlaþýyor..O da çok mütevazý bir þekilde gülümseyerek, adeta aðlarcasýna bu selamlara karþýlýk veriyor. O bu semtin eski insaný. Babasý bir dönem semtin en kabadayý, en zengin insanlarýndan birisiymiþ. Zamanýnda ticari plakalý bir taksisi varmýþ. Bu baba tam babaymýþ. Eskilerin tabiriyle þambabasýymýþ. Millet dedikodu yapmýþ, demiþ ki: "Ulan sen ne biçim babasýn. Beyoðlunda pavyonlarda karýlarla, alemlerde taksiyi yedin bitirdin. Oðlunun geleceðini hiç düþünmedin. Kemiklerin sýzlýyor mudur acaba, allahýn belasý lanet olasý lavuk, mendebur baba " demiþler.

Daha sonra da oðluna demiþler: "Bak oðlum Salih yandýn, harbiden yandýn, baban Melahat'la, Mualla'yla Haticeyle paralarý yedi bitirdi..Hiç bir þey kalmadý, sana da üçün biri kaldý...Oda sana yetmez, yandýn oðlum yandýn." Ýþte yandýn diye diye oðluna da böylece bu meþhur lakap takýlýyor...

Yandým Salih.

Yolda yürüyen adamýn ismi ..Her zaman yaptýðý gibi, semt çarþýsýnýn giriþinde duruyor. Alnýndan, suratýndan akan teri cebinden çýkardýðý eskilerin klasik modeli bir mendille siliyor. Bu sýrada bakkal, manav, kasap, çeþitli esnaflar dükkanlarýnýn önünü silip süpürürken camlarý siliyor..Ortak bir çete gibi... Önlerinden geçerken selam veriyor: "Ahmet abi, Osman amca hayýrlý iþler" diyor gülümseyerek. Esnaflar bir anda irkiliyor,ürküyor paniðe kapýlýyor. "Yine geldi allahýn cezasý þarapçý Salih. Mahallenin maçorok kedisi"..Bugün esnaflara rahat yok artýk..Bir kedi gibi önlerinde dolanacak Salih. Bazýlarý istemedende olsa zora ki gülümsüyor. Yanlarýndan geçiyor sessizce. Onlara gereken mesajý iletti...

Semt kahvesine adým atar atmaz hemen boþ bir masaya konuyor. Çok efendi tavýrlarla. Kahveci koþar adým bir çayla geliyor, masaya bardaðý sertçe koyuyor.Bu adamdan kurtuluþ yok, nasýl olsa bela geldi, bir çay içmeden gitmez. Bir an önce içse de gitse, þu kahvenin ahýr kokusunu daha fazla kirletmese. Kahveci düþünürken burnunu tutarak geldiði gibi kaçýyor. Kokarca dan daha beter kokuyor, bu adam....

Yandým Salih çayýný karýþtýrýrken gülümsüyor, çevresine bakarken. Salih neden yýkansýn?. Onlarca yýlldýr giydiði elbiseleri neden deðiþtirsin?. Onun sermayesi bu koku. Bilinçli adam, iþini bilen birisi. Bazý yaþlýlar yan masalardan gülümseyerek ona bakýyor. Çürük takma diþler aðýzlardan fýrlamak üzere ama hepsi mutlu. Yandým Salih'in görüntüsü, hali, yaþamý bu insanlarý çok mutlu ediyor. Bir insanýn periþanlýðý,sefilliði diðer insanlarýn mutluluðudur felsefesi bu semtte hakim. "Vay Salih koçum naber" diyen bir adam burnunu tutarakta olsa masaya oturuyor. Babasýnýn çok eski can ciðer arkadaþý meyhaneci Talat. Kýsa boylu, davul göbekli adamýn elini öpmek istiyor Salih.. Müsaade etmiyor Talat amca. Havadan, sudan, dereden tepeden birkaç cümle konuþtuktan sonra elini cebine atarak bir on lira çýkartýp veriyor.

"Al Salih koçum þunu, kendine bir þiþe þarap kurtarýrsýn" derken çok mutlu Talat amca. Salih'i her gördüðünde mutlaka onunla konuþur ve sonra bir on lira verir, gider. Salih'in babasýný çok seviyor..Eski arkadaþý gibi görünse de babasýndan en nefret edenlerden birisi..Düþünüyor mutlulukla, Talat amca.. "Seni namussuz herif seni, kalkta gör oðlunun halini, zamanýnda bize Kadir Ýnanýr havalarý yaparken, kabadayýlýk yaparken bu piç kurusunu düþünseydin. Bak benim oðlum þimdi Çapa'da doktor, aslan gibi. Seninki de mahallenin þarapçýsý oldu..Sürün ulan sürün, oh be yine rahatladým" düþüncesiyle Talat amca Salih'i çok seviyor. Ýkisi de çok mutlu, sevinçli. Kahveci de gelip bir beþ lira veriyor.

"Hadi git yeter be kardeþim ne olur, bir an önce defol git" der gibi asýk surata bürünüyor.

O bunlarý zaten çok iyi biliyor.. Günlük istikakýný aldý...Ayaða kalkýyor. Yola çýktýðýnda gözleri etrafý bir radar tarýyor. Bugün fazla tanýdýk yok gibi. Semtin tek kuyumcusu olan küçük bir dükkanýn önünde tam kapý giriþinde durup içeri bakýyor. Yarým kel kafalý, býyýklý, kýsa boylu, orta yaþlý, pezevenk görünümlü kuyumcu, genç bir bayanýn eline bir yüzüðü takarken onu görüyor. Kalkan aleti hemen iniyor. "Allahýn belasý þarapçý Salih yine geldi, kapý önünde dikildi. Müþteri nasýl gelsin?. Genç bayandan gülümseyerek müsaade isteyen kuyumcu, asýk suratla hýzla dýþarý çýkýyor. Elinde beþ lira var: "Al Salih, hadi güle güle cehennemin dibine kadar yolun var" diyor. Salih gülümseyerek "Allah hayýrlý iþler versin Rasim abi" derken içinden de "Allah belaný versin cimri herif, koskoca kuyumcu olacaksýn verdiðin paraya bak" diyor ama Salih için bu da yeter. Onda þarapçý sabrý var.

En dindar insanda olmayan bir sabýr.Ya sabýr.... Yola çýktýðýnda az önce selam verdiði esnaflarýn önünde duruyor. Hepsi de kuyumcu gibi telaþa kapýlýyor. Onlar da zaten hazýrlýklý. Manav ayýrdýðý çürük domatesi, biberi, þeftaliyi bir poþetle ikram ediyor. Kasap kalan kokmuþ tavuk kanatlarýný verirken, "Salihcim istersen mangal yap, biliyorsun kanat daha lezzetli oluyor" diyor.. Salih verilenleri büyük bir memnuniyetle alýyor... Elindeki poþetler gittikçe dolarken, günlük nevalesi de hazýr sayýlýr... Bir tekel bayisine girdiðinde gözü raflarýn üst sýrasýný arýyor. "Dayý kalmadý mý bizim köpek öldürenden" diye sorduðunda psikopat tekel bayi ayaða kalkýyor. "Kalmaz mý Salihcim, benim velinimetim. Ramazan ayý geliyor diye sevabýna senin için beþ kasa fazladan sipariþ vermiþtim." diyor.. Ýkisi de çok mutlu bakýþýyor..

Parayý alýrken bakkal aniden hüzünleniyor..Soruyor."Salih koçum duyduðuma göre tedaviyi yarým býrakmýþsýn doðru mu?."

"Evet býraktým be abi..Alt tarafý veremmiþ, önemli deðil..Herkeste olurmuþ..Sana hayýrlý iþler""

Dýþar çýkýyor..Çarþý içinde yürürken birden duruyor..Bir ses duyuyor..Arkasýný dönerek bakýyor....Bakkal, kasap, manav diðer esnaflar hemen hepsi kapý önlerine çýkmýþ Salihi izliyor..

Hepsi de bir tören mangasý düzeninde, ona gülümseyerek, el sallýyor..

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: .
Gönderen: Tuba Kabasakal / , Türkiye
29 Ekim 2010
Maalesef anlamlar ayný deðil Þenol Bey.Kelimelerin simgeledikleri,çaðrýþtýrdýklarý oldukça farklý.Ben teþekkür ederim,tekrar kaleminize saðlýk.

:: Pes....
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
29 Ekim 2010
Dediklerinizi gayet iyi anlamýþtým ve izah etmeye çalýþmýþtým...Türbaný, kapalý olarak düzenledim...Ayný anlamlar olmasýna raðmen nedense o simgenin adý dahi herkesi rahatsýz ediyor..Nedense?.....Teþekkür ederim....

:: .
Gönderen: Tuba Kabasakal / , Türkiye
28 Ekim 2010
Bakýn siz benim demek istediklerimi anlamanýn ucundan bile geçemiyorsunuz. Bahsettiðim aslýnda çok basit bir þey ama buna garip,farklý anlamlar yüklüyorsunuz. Ben kapalý deðilim, türban savunucusu da deðilim. Ancak insanlarýn dini özgürlüklerine saygý gösterilmesini önemsiyorum, -bir hukukçu olarak da. - Ve bu saygýyý baþýný kapatan herkesi türbanlý diye yaftalayarak gösteremezsiniz. Yani buradaki sorunsal anlatmaya çalýþtýðýnýz deðil,onu anlatýþ biçminiz,seçtiðiniz sözcüðün yanlýþlýðý. Sýrýtan da gerçek deðil, eksik gerçek. Bir kadýn açýk olabilir kapalý olabilir, ama türbanýn buradaki iþlevi ne?

:: Tuba haným..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
28 Ekim 2010
Elbette biliyorum anlamýný..Dini olarak kadýna emir gibi gösterilse de aslýnda bu toplumlar da kadýný saklamak için kullanýldýðýný da çok iyi biliyorum...Buna raðmen O kadýnýn sadece ayak bileðinin görülmesi ile dahi onun vücut hatlarýný hayal edebilecek ve onu görebilecek kadar cinsel açlýk çeken gözlerin sayýsýnýn bir hayli fazla olduðunu da biliyorum...Vermek istediðim mesaj da sanýrým buydu...Halkýn içinden yaþanan, bilinen bu olaylar,hayali bir dünyayý ve olaylarý da yansýtmýyor...Gerçekler neden sýrýtsýn ki?

:: .
Gönderen: Tuba Kabasakal / , Türkiye
27 Ekim 2010
Kadýnýn toplumumuzdaki yerini böylesine vurguluyorsunuz madem, türban kelimesine yüklenen anlamlarý da iyi biliyor olmalýsýnýz. Yorumuma verdiðiniz cevapta "kapalý" sözcüðünü tercih etmiþsiniz, ben de aradaki farktan söz ediyordum. Böylesine halkýn içinden,halksal bir öyküde bu kelimeyi kullanmanýzý hoþ karþýlayamadým. Bilinçsizce olduysa da, bu konuda yeterince düþünür ve söylediklerime bir açýklýk getirebilirseniz öykünüzde ne denli sýrýttýðýný anlayacaksýnýz.

:: Tuba han..
Gönderen: Þenol Durmuþ / , Türkiye
26 Ekim 2010
Öyle düþünmenize gerçekten üzüldüm..Öykü içeriðinde sadece o sahne sizi etkilemiþ anlaþýlan...Bilinçli kasýtlý olarak yapýlan bir düþünce söz konusu deðil...Varoþ semtlerde yaþanan sahneler var öyküde...Ýster þehirde ister köyde olsun,bir kahvehanenin önünden, yahut bir sokaktan geçen bir kadýn açýk veya kapalý olsun hiç fark etmez O ilkel aç bakýþlardan kurtulamaz..Þarapçý da bir örnek..Bir ince mesajda söz konusu..Toplumumuzda kadýnýn durumu da zaten belli..Rica etsem yeniden düþünseniz....

:: .
Gönderen: Tuba Kabasakal / , Türkiye
26 Ekim 2010
"Ýþte o anlarda yanýndan geçen bir kadýn, ister açýk olsun ister türbanlý hiç farketmiyor, yeter ki beygir gibi kalçalarý olsun, dayanamayýp yanlamasýna bakýyor..Üstelik hiç kimseye farkettirmeden O muhteþem manzarayý seyrediyor." Bir kadýn sadece açýk ya da "türbanlý" olabilirmiþ gibi yaptýðýnýz sýnýflandýrma öykünüzü müthiþ bir itilmiþlikle okumama neden oldu, zevk alamadým. Üzerine tekrar düþünmenizi öneririm.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplumcu kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurtarýn Beni
Sarýgöl Roman Mahallesi 2
Pavyon Sokaklarý
Gel Abi...
Ýblis Yeryüzünde
Çöp Kamyonu
Ýsyankar Ruhlar
Toplum Düþmaný
Genelev
Midyeci Raci

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Hýrsýzlar Kralý
Güzel Ýstanbul
Ýdam Ýsteriz
Dilenciler Köyü
Emret Baþkaným
Cafer Kalfanýn Ýsyaný 2
Düttürü Düüüttt
Þairler Çýkmazý Sokaðý
Ayþe Aþk Arýyor
Köpekler Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Kurtlar Sürüsü [Þiir]
Ego - [Þiir]
Çingeneler Zamaný [Þiir]
Açým Ben [Þiir]
Olmalý [Þiir]
Zaman Geçsin [Þiir]
Hani [Þiir]
Konstantin Aðlýyor... [Þiir]
Kuyu [Þiir]
Sen Gidersen [Þiir]


Þenol Durmuþ kimdir?



Etkilendiði Yazarlar:
CERVANTES


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Þenol Durmuþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.