..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Matematiðe, yalnýzca yaratýcý bir sanat olduðu sürece ilgi duyarým. -Godfrey Hardy
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Hulki Can Duru




8 Mart 2011
Ýslam Coðrafyasýnda Kadýn Olmak  
“Yaþam hakký istiyoruz”, Dr. Canan Arýtman

Hulki Can Duru


Bu ülkede ve Ýslam coðrafyasýnda kadýn olmak çok zordur. Maganda-arabesk-dinci (MAD) kültür kadýný alýnýp satýlan bir mal, bir “tarla” olarak görüyor ve ona yaþam hakký tanýmýyor. Onu kara çarþaflara, haþemalara, türbanlara, gurkalara, evlere kapatmaya, üç çocuk doðurma sendromuna indirgemeye çalýþýyor.


:BECF:
Ýstatistiklere göre Türkiye’de kadýn cinayetleri, cinsel tecavüzler, tacizler son 7 yýlda %1400 arttý. 2002-2010 yýllarýnda öldürülen kadýn ve kýz sayýsý 1000den fazla. Yani yýlda ortalama 125 kiþi! Her yýl 3 otobüs dolusu kadýn öldürülmüþ bu ülkede!

10 kadýndan 4ü dayak yiyor. Hafifçe (!) vurularak dayak yiyenler bu rakama dahil deðil! “Kadýna Yönelik Aile Ýçi Þiddet Araþtýrmasý”na göre, kadýnlarýn %42si fiziksel ve cinsel þiddete uðruyor. En fazla þiddet düþük gelir grubunda görülüyor. Tabi resmi kayýtlara yansýmayan, kollarýn çatýr çatýr kýrýlýp da yen içinde kaldýðý bir sürü bilinmeyen olay da var… Bu baðlamda TBMM’de bugün açýklama yapan ve kadýnýn hak deðil can mücadelesi verdiðini ileri süren Dr. Canan Arýtman’a göre öldürülen kadýn sayýsý 5000 !

Arýtman’a hak vermemek mümkün deðil. Gerçekten de bu ülkede ve daha doðrusu Ýslam coðrafyasýnda kadýn olmak çok zordur. Maganda-arabesk-dinci (MAD) kültür kadýný alýnýp satýlan bir mal, bir “tarla” olarak görüyor ve ona yaþam hakký tanýmýyor. Onu kara çarþaflara, haþemalara, türbanlara, gurkalara, evlere kapatmaya, üç çocuk doðurma sendromuna indirgemeye çalýþýyor. Kadýnlarýn MAD kültürüyle durmadan mücadele etmekten baþka çareleri yoktur. Bu bir varolma savaþýdýr. Bu nedenle býkýp usanmadan çocuklarýmýza, gençlerimize ve insanýmýza

1. Allah’ýn ýrk, din, dil, milliyet, cinsiyet ayýrýmý yapmadýðýný, saç, tüy ve kýlla uðraþmadýðýný, insanlarýn yeme ve içmesine karýþmadýðýný, onun yerine insanýn gönül yüreðine baktýðýný
2. Kadýnýn erkeðin dilediði zaman girip tohum atacaðý bir tarla deðil, ancak onun yoldaþý ve her ikisinin tek beden olduðunu
3. Kadýný dövmenin, onlarý yataklarýnda yalnýz býrakmanýn ilkellik olduðunu
4. Çok kadýnla evlenmenin köleci toplum düzeninden kalma yanlýþ bir adet olduðunu
5. Çocuk yaþta kýzlarla evlenmenin sapýklýk ve en büyük ahlaksýzlýk olduðunu
6. Boþ ol, helal olsun, haram olsun gibi söylemlerle hiçbir þeyin ne boþ, ne helal, ne de haram sayýlamayacaðýný
7. Kadýn ve erkeðin miras payý ve hukuksal haklarýnýn yasalar önünde eþit olduðunu
8. Her üründe domuz yaðý olup olmadýðýný araþtýrmakla, tesettürle, haþemayla, misvaklý diþ macunuyla Tanrý gözünde aklanmanýn olanaksýz olduðunu
9. Huriler ve oðlanlarla dolu ve erkeðin zevkini tatmine yönelik sefih bir cennet inancýyla
10. Çeþitli iþkencelerin yapýldýðý sado-mazo bir cehennem inancýnýn tamamen hurafe olup mitolojiden kaynaklandýðýný
11. “Kafirleri bulduðunuz yerde öldürün” diyerek din, iman ve sözde namus uðruna kan dökmenin þeytani bir kandýrmaca ve en büyük günah ve kötülük olduðunu
12. Yüzyýllar öncesinin þeriat emirleriyle kadýnlarýn ve erkeklerin güdülemeyeceðini, onun yerine insan haklarý evrensel bildirgesi, toplumsal ahlak, görgü kurallarý ile yasalarýn olduðunu
13. Kadýn ve erkeðe insanlýk onuru ile baðdaþmayan cezalar öngören emirlerin, törelerin tanrýsal deðil, ancak þeytandan olduðunu,
14. Tüm bu emirlerin, törelerin cehalet, nefret, hoþgörüsüzlük ve sevginin ne olduðunu bilememekten kaynaklandýðýný, oysa Tanrý’nýn sevgi olduðunu

anlatmamýz, öðretmemiz gerekiyor. Ben niye yan gelip yatmýyorum da bu yazýlarý yazýyorum boyuna? Kadýnlar niçin sokaklarda? Niçin neredeyse her gün bir kadýn öldürülüyor bu ülkede? Hepsi suçlu mu bu kadýnlarýn? Hadi farz edelim kadýnlar suçlu, illa öldürülmeleri mi gerekiyor? Erkeklerin hiç suçu yok mu? O zaman onlar da mý öldürülmeli?

Ýþte eðer tüm bunlarý insanýmýza anlatabilirsek, ve, bunlarý anlatabilecek, öðretecek aydýn bireyler yetiþtirilebilirsek, iþte o zaman tüm kadýnlar zincirlerini kýrýp özgürlüðe ve kurtuluþa giden yolda insan gibi yaþamayý baþarabileceklerdir.

Çünkü açýkça görünen o ki “türbana özgürlük” yaygarasýyla sözde dinsel serbesti arttýkça kadýnýn köleleþmesi, ezilmesi, sömürülmesi ve öldürülmesi de patlama yaparak hýzla týrmanýþa geçmiþ ve Türk kadýný devrimlerle kazandýðý konumunu gün gittikçe yitirmeye baþlamýþtýr. Korkarým ki bu gidiþle daha çok þehit verilecektir. Ancak, her þeye raðmen kadýnlar direniþlerini kanlarý ve canlarý pahasýna da olsa sürdüreceklerdir. Kadýnsal baþkaldýrýnýn bayraðý rüzgarda özgürce uçuþan saçlar olacaktýr.


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ýþimiz zor ama durmak yok !
Gönderen: Hulki Can Duru / , Türkiye
11 Mart 2011
Sn Özler, Karanlýk ile aydýnlýðýn savaþý sonsuza kadar sürecektir. Ortalýk zifiri karanlýk olsa da, er veya geç güneþ doðacaktýr. Karanlýk ne kadar koyu ise, doðacak olan güneþ de o kadar parlak olacaktýr. Yýlmadan, durmadan “yazmaya” ve mücadeleye devam etmek gerekir. Beynimizin son damlasýna kadar ! Esenlik.

:: Ýþimiz çok zor...
Gönderen: Mehmet Ali Özler / ,
9 Mart 2011
Karamsarlýða düþüyorum bazen bunlarýn hiç biri gerçekleþmeyecek diye. Sonra da iletiþim artýyor, dünya küçülüyor, aydýnlar hergün biraz daha çoðaldý ve çoðalýyor diye umutlanýyorum. Lakin þu sitede bile (izedebiyat) bazý yazýlarý okuduðumda o karamsarlýk boðazýmda tekrar düðümlenmeye baþlýyor. Okumak ve tekrar okumak en güzeli diye düþünüyorum. Ama burada yazanlarýn bile kendi yazýlarýndan baþka yazýlar okumadýklarýný iddia edesim geliyor. Türk erkeði olarak bencil ve kendimizi çok beðenmiþ insanlarýz vesselam. Saygýlar.

:: Selam olsun
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
9 Mart 2011
Kadýný örterek metalaþtýran kültür ve güçler; erkeðin gücünü, aklýný, vücudunu, kimliðini de metalaþtýrmakta, dilediðince kullanmaktadýr. Direniþ ve savaþým, bu kadýn-erkek tümlüðüyle gerçekleþtirilse utkuya kavuþur. Platon'un alegorik maðarasýndan çýkýp ýþýða kavuþmanýn baþkaca yolu da yoktur. Sn. H.Can ve Sn. Hüsmüllü gibi kendini bu tümlükte varedebilen tüm kadýn ve erkeklere selam olsun.

:: ...
Gönderen: Ömer Faruk Hüsmüllü / , Türkiye
8 Mart 2011
Bu yazýnýn altýna imzasýný atmayacak olan erkeðe ben erkek demem, adam demem, hatta insan demem! Kadýna saygý duymayan, kadýna toplumda hak ettiði yeri ve deðeri vermeyen hangi toplum medeniyet alanýnda ileridir? Hemen hemen hepsi maalesef geri kalmýþ ülkeler olarak kabul edilmektedir. Paylaþým için teþekkürler. Saygýlarýmla.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýnançlara Saygý Göstermek
Neden Böyle Akýlsýzým? Neden Böyle Kötü Kitaplar Yazýyorum?
Dominodaki Son Taþ: Türkiye
Deli P… ile Çýlgýn T…"nin Kýssadan Hisseli Sergüzeþtleri
Yugoslavya Sendromu: Türkiye'yi Yok Etmek!
Þeker Bayramý Nereden Geliyor?
Türkiye Hristiyanbir Devlet Olsaydý...
Kuklalar ve Kuklacýlar
Çünkü Þifreyi Bilmiyorduk!
Yumurta ve Sevgi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elsa'nýn Gözleri [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan - II [Þiir]
Albatros [Þiir]
Yeryüzü Rüzgarlarý [Þiir]
Kraliçe ve Bahçývan [Þiir]
Op. 11 Piyano Ezgileri, Arnold Schönberg [Þiir]
Malta Þahinlerine [Þiir]
Uçan Ayakkabý [Þiir]
Havanýn Ölümü [Þiir]
Her Ocak Hiddetle Tütüyor… [Þiir]


Hulki Can Duru kimdir?

Baþlýca yapýtlarý: Eski Kule Müziði (þiir) Geometrik Aydýnlýk (þiir) Havanýn Fen Noktasý (þiir) Tartaros Paradigmasý (eleþtiri) Teslis Sendromu (eleþtiri) Nano Kutsallýk (eleþtiri) Sevgili Kutlu Yaþam (öykü) Kuþku Bilinci ve Eleþtiri (eleþtiri)

Etkilendiði Yazarlar:
Montaigne, Descartes, Russell, Tolstoy, N. Hikmet, Dostoyevski, Nietzsche, Freud, Darwin, Marx, Engels, Lenin, Bakunin, Kropotkin, Voltaire, Diderot


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hulki Can Duru, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.