"Eleştiri, kanatları olmayan bir kuştur. Uçar ama aslında hiçbir yere varmaz." - Oscar Wilde (kurgusal alıntı)"

Bilimsel > Felsefe

nötr

Ana Rahminde Karakterin Oluşumu - 2 -

İnsan karakterinin oluşumu, bir altın cevherine benzemektedir. Nasıl ki, altın cevherini her zaman ve her yerde en iyi şekilde kullanabilmek için, içerisine bakır ve gümüş benzeri alaşımlar katılarak en beğenilir şekle getiriliyorsa, insan karakteri de buna benzer sosyal alaşımlarla meydana gelmektedir.

olumsuz

İdealize Etmek 7

Tarihsel süreçte takastı olan alan nasıl; mal, mülk, kâr, rant, kira, faiz gibi birçok köleci kazanımları desteklemenin parçalı süreç bağıntılarına dönüşmüştü?

karışık

Boşgezer Bir Damat Adayına Mektup

Tembellik Hakkı kitabının yazarı Paul Lafargue. 1911 yılında karısıyla birlikte kendini öldürür Yaşlılığın, beden ve zihin güçlerini azar azar kemirdiğini görmek istemeyen Lafargue, yetmiş yaşını aşmamak üzere kendine verdiği sözü tutmuş olur böylece.

olumsuz

İlk Çağ Metin Çevrilerine Bir Hassasiyet

Sözcük var ön ittifaklarda hiç karşılığı ve yaşantılaşma şekli yoktur. Ama sanki ön ittifakların bir kullanım ve yaşam şekli gibi kullanılırlar'
Sözcük var dünde de, bugünde de, sesteş oluşla kullanım söylenişi aynı fakat içerdikleri anlam oluşla çok farklıdırlar.

Fosil Kayıtları ve Evrim Hipotezi: Çelişkiler ve Gerçekler

Darwin'in evrim hipotezi, canlıların basit yapılardan karmaşık formlara doğal süreçlerle evrildiğini öne sürer. Ancak fosil kayıtları bu hipotezle çelişmektedir. Yüz milyonlarca fosilin incelenmesi, türlerin aşamalı değişimden ziyade aniden ve eksiksiz şekilde ortaya çıktığını gösteriyor. Özellikle Kambriyen patlaması, modern hayvan gruplarının birdenbire belirmesi, evrim hipotezinin öngördüğü aşamalı değişim modeliyle

nötr

Felsefe Kırıntıları - Skolastik

Skolastik genel anlamda kiliseye bağlı olan okullarda ve kilisenin otoritesini tanıyan üniversitelerde okutulan konular,uygulanan yöntem ve hakim olan zihniyet demektir.
-Herhangi bir felsefe okuluna sımsıkı bağlanıp kendini her tür eleştiriye kapamış olan bir otoriteye bağlanma zihniyetine de skolastik denir.

Duyular, Vücut ve Beyin: İnsanın Olağanüstü Yaratılışı Üzerine Bir İnceleme

Duyularımız, dünyayla bağlantımızı kuran mucizevi kapılardır. Görme, işitme, dokunma, tatma ve koklama sayesinde çevremizdeki gerçekliği algılar ve anlamlandırırız. Basit görünen bu süreç aslında muhteşem bir karmaşıklık içerir. Duyu organlarımız fiziksel uyaranları elektriksel sinyallere dönüştürerek beynimize iletir, böylece yaşadığımız dünyayı yorumlamamızı sağlar. Bu mükemmel sistem, yaratılışın harikalarından biridir.

düşündürücü

İletişim Evreni

İletişim yaşamın ve doğanın her bir yanında, her bir varlığı sarıp sarmalayan oldukça geniş ve önemli bir süreçtir. Hatta öyledir ki varlığımız tümüyle başkalarıyla, nesnelerle, doğayla ya da hayvanlarla kurduğumuz iletişim üzerine kuruludur.

nötr

Kalem

Olmasaydı....?
Olmazdı.
Adı başka olurdu.
Olmazdık.

İnsan Evrimi: Çelişkiler ve Bilimsel Bulgula

Bu makale, insan evrimi hipotezinin bilimsel açmazlarını ele alıyor. Fosil kayıtlarındaki çelişkiler ve kronolojik tutarsızlıklar üzerinden evrim hipotezinin zayıf noktalarını inceliyor. Özellikle Louis Leakey'nin bulguları gibi örneklerle, evrimsel süreçte ata olarak kabul edilen türlerin aslında aynı dönemde yaşadıklarını gösteren kanıtlar sunuluyor.

nötr

Heidegger ve Zaman: Dasein Analitiği Çerçevesinde Zaman Analizi

Yıldızlara yürüdüm, hepsi bu mezar taşındaki bu söz Heidegger hakkında çok şey anlatır. O hayatı boyunca hakikati arayan bir düşünür olmuştur. Heidegger varoluşu felsefenin konusu haline getirerek felsefenin hayatın dışında olmadığını; bizzat dünya-içinde olduğunu anlatmaya çalışır. Hayatın içinde olan bizlerin hakikatin dışında kalamayacağımızı vurgulayan Heidegger; önceki filozoflarca kabul

olumlu

Alevi...

« Aşk harmanında savruldum
Hem elendim hem yoğruldum,
Kazana girdim kavruldum,
Meydana yenmeye geldim »

düşündürücü

Suç

Tanrı insanın yüreğine hem iyilik duygusunu hem de kötülük duygusunu orantılı bir şekilde koymuştur. Bir insanın yüreğinde sadece iyilik olursa, kendini kötülüğe karşı savunamaz. Çünkü, kötülüğü bilmeyen ve o duyguya sahip olmayan insan, saf olur ve kolay kandırılır. Aynı zamanda kendini kötülüğe karşı da savunamaz. Tanrı'nın insan yüreğine

Başa Dön