..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
640K bellek herkese yetmelidir. -Bill Gates, 1981
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




4 Haziran 2015
Yeni Bir Hareket: "Yeni Doðuþ Hareketi"  
Hakan Yozcu
Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen bu vatandaþlar çok da organize olmayan bir þekilde alelade olarak Kýbrýs’ýn çeþitli yerlerine yerleþtiler. Amaç, nüfusu fazlalaþtýrmak ve gelen bu insanlarý yerli halkla bütünleþtirmek olduðu için çok da büyük vasýf aranmadý. Özellikle gelen kesim, kýrsal kesim insanlarýydý. Okuma oraný çok da yüksek deðildi. Gelen insanlarýmýz yeni bir umut ve yeni bir yaþam anlayýþý içerisinde Kýbrýs’a geldiler. Memleketlerinde öldüklerinde bir mezar yerleri dahi olmayan, maddi olarak hiç bir imkâný bulunmayan, dar gelirlinin de ötesinde yoksul denecek vatandaþlar getirildi veya geldi...


:AGAJ:

     1974 Mutlu Barýþ Harekatý’ndan sonra Kuzey Kýbrýs’a Türkiye’den “Tarým Ýþ Gücü” statüsü altýnda elemanlar getirildi. Bunlar daha sonra Yavru Vatan Kýbrýs’ý vatan edinmek, yurt edinmek, burada tutunmak, kökleþmek ve Türk nüfusunun artmasý için yasal bir þekilde vatandaþ oldular.
     Türkiye’nin birçok bölgesinden gelen bu vatandaþlar çok da organize olmayan bir þekilde alelade olarak Kýbrýs’ýn çeþitli yerlerine yerleþtiler.
     Amaç, nüfusu fazlalaþtýrmak ve gelen bu insanlarý yerli halkla bütünleþtirmek olduðu için çok da büyük vasýf aranmadý. Özellikle gelen kesim, kýrsal kesim insanlarýydý. Okuma oraný çok da yüksek deðildi. Gelen insanlarýmýz yeni bir umut ve yeni bir yaþam anlayýþý içerisinde Kýbrýs’a geldiler.
     Memleketlerinde öldüklerinde bir mezar yerleri dahi olmayan, maddi olarak hiç bir imkâný bulunmayan, dar gelirlinin de ötesinde yoksul denecek vatandaþlar getirildi veya geldi...
     Bu kiþilere, ev, tarla, bahçe, hayvan verildi… Önceleri kiþi baþýna küçük bir aylýk ve yeteri kadar erzak da verildi. Çok uzun süre olmasa da birkaç yýl içinde bu anlayýþ devam etti.
Savaþtan yeni çýkan Kýbrýs Türkü ise yokluðu ve açlýðý görmüþtü. Ezayý, cefayý, baskýyý ve zulmü iyi tanýyordu.
Her iki kesim için de yeni bir hayat baþladý. Farklý kültürlere sahip olan, yaþama biçimleri tamamen ayrý olan, birbirlerini hiç tanýmayan bu insanlar, ayný ortamda yaþamaya baþladýlar. Önceleri her þey yolunda gibi göründüyse de aradaki kültür farklýlýðý çeþitli çatýþmalara yol açtý.
     
     Bu kültür farklýlýðý ister istemez “Kýbrýslý-Türkiyeli” kavgasýný ortaya çýkardý. Görünüþte bunu hiç kimse kabul etmese de þuur altýnda ister istemez bu düþünce yer almýþtý.
     Ýki kesim birbirini tanýmak, yakýnlaþmak yerine siyasilerin de bundan yararlanarak kendilerine rant elde etmeye çalýþmalarýndan dolayý aradaki uçurum gittikçe büyüdü.
     Birbirlerine gidip gelmez oldular. Birbirlerinden alýþ veriþ yapmaz oldular. Birbirlerinden mümkün mertebe kýz alýp vermez oldular. Yerliler, gelen kesime “Karasakal”, “Türkiyalý” “Yerleþikler” demeye baþladý. Neredeyse onlarý öcü gibi gördüler…
     Her defasýnda þu sözler söylendi: “Önceden, bizler kapýmýzý, penceremizi açýk býrakýrdýk. Kimse bir þeyimizi çalmazdý. Türkiyalýlar geldikten sonra kapýmýzý, penceremizi açamaz olduk.”
     Bu sözleri duyan kesim, dolayýsýyla alýndý. “Biz, hýrsýz deðiliz” demeye baþladý. Onlar da bu ülkenin þartlarýna, gereklerine ve yasalarýna harfiyen uymaya baþladý. Fakat, burasýnýn rahatlýðý Türkiye’de bulunan ve yaþamlarýný sýrf hýrsýzlýkla, kap kaçla sürdüren kesimin aðzýnýn suyunu akýttý. Onlar da sözde turizm amacýyla buraya geldi. Ve fakat kendileri için normal bir yaþam biçimi olan hýrsýzlýk ister istemez boy gösterdi. Yakalanmadan çalýp çýrpýp kaçtýlar… Onlar yüzünden burada yaþayan masum Türkiyalýlar suçlandýlar. Hýrsýz olarak kabul edildiler…
     Oysa onlar da karþýydýlar bu tür yasa dýþý olaylara… Onlar da kapýlarýný, pencerelerini açýk býrakýp, sorunsuzca yaþamak istiyorlardý. Onlar da karþýydýlar, Türkiye’den kaçak olarak gelip burada çalýþarak piyasayý düþüren ucuz iþçilere… Onlar da karþýydý yapýlan hýrsýzlýk olaylarýna… Çünkü onlar da insandýlar…
     Neredeyse 40 yýldan fazla oldu. Bu durum ayný þekilde sürüp gitti ve gidiyor…
     Bu insanlar, kendilerini olduklarý gibi göstermek istediler. Hýrsýz olmadýklarýný, cani olmadýklarýný, kendilerinin de burada kardeþlik duygularý içinde, yasalar çerçevesinde yaþamak istediklerini, hak ve hukuklarýnýn korunmasýný istediklerini söylediler…
     Bunun için siyasi partiler de kurdular… Önce “Birlik Partisi” altýnda bir parti kurdular. Sonra “Yeni Doðuþ Partisi” adý altýnda bir parti kurdular. 3 vekille meclise de girdiler. Hatta Hükümete ortak oldular. Bakanlýklar aldýlar. Yönetimde ilk defa söz sahibi oldular…
     Ama bu durum birilerine veya bazýlarýna batmýþ olacak ki çok gördüler… Ve her ne hikmetse hepsi tek tek kapandý veya kapatýldý…
     Siyasi parti olmayýnca “Göçmenler Derneði” hayata geçirildi. Kýsa sürede etkili olan bu dernek de göze battý. Ve bazý kurumlarca “Bu dernek zararlý. Bölücü anlayýþa sahip. Bu derneði derhal kapatýn” denildi. Bütün yardýmlar kesildi. Etkinliði en aza indirildi. Bu gün sadece bir tabela derneði olarak kaldý.
Kurulan bu siyasi parti veya derneklerin amacý tek idi: “1974 sonrasý KKTC’ye gelen TC’li vatandaþlarýn buradaki hak ve hukuklarýný korumak, onlarýn da KKTC vatandaþý olduðunu kabul ederek her türlü yasal haklardan yararlanabilmelerini saðlamak.”
     Oysa yýllardýr meclise doðru dürüst bir vekil bile sokamadýlar. Bürokrasiden tam olarak yararlanamadýlar. Yýllarca memurluklardan yararlanmadýlar. Buna sebep olarak da “Üniversite mezunlarýnýz yok” denildi.
     Bu gün bu sorun da fazlasýyla aþýldý. Ama bakýldýðýnda ayný anlayýþýn hala devam ettiðini görmemek mümkün deðil.
     Sonra tekrar siyasi parti denemeleri yapýldý. “Yeni Parti” bunlardan biriydi. Tam umut olacak denirken, bir þekilde bu partinin de kapýsýna kilit vurduruldu…
     Kýsaca, bu kesimin siyasileþmesine bir þekilde izin verilmedi…
     Bu gün bu ortamda yine bir ses duyduk… “Yeni Doðuþ Hareketi”
     Prof Dr Erhan Arýklý Kýbrýs’ta yaþayan Türkiyelilerin uðradýðý maðduriyetleri en aza indirmek amacýyla Yeni Doðuþ Hareketi’nin kurulduðunu bildirdi.
Bildiride Kýbrýs Türk Halkýnýn Yeni ve Eski demeden bir bütün olduðunu ve hareketin hepsini kucaklayacaðýný bildirdi. Çözüm sürecinde en çok etkilenecek olan kesimin Türkiye’den gelen göçmen vatandaþlarýn olacaðýný belirten Arýklý, bu kesimin haklarýnýn korunmasý gerektiðini belirtti.
Arýklý, Rumlarýn bu vatandaþlarý kabul etmediklerini her fýrsatta hepsinin gönderilmesi gerektiðini söylerken, Rum tarafýnda sonradan yapýlan vatandaþlarýn hiç gündeme getirilmediðini söyledi.
Arýklý, ‘sol tandanslý’ bir parti, dernek, kurum ve kuruluþlara iþaret ederek, bu kesimlerin Rumlara kardeþ gözüyle baktýðýný ancak “Yeni Kýbrýslýlar” denen Türkiye kökenli kesime ve Türkiye’ye yaklaþýmlarýnýn son derece incitici olduðunu iddia etti. Arýklý, söz konusu ‘sol tandanslý’ kesimlerin, Türkiye kökenli KKTC yurttaþlarýnýn kendilerini ‘öteki’ olarak hissetmesine neden olduðunu öne sürdü.
Arýklý, hükümetin vatandaþlýk konusundaki tutumunu da eleþtirerek “Mevcut yasalarda 5 yýllýk çalýþma iznine sahip herkese vatandaþlýk hakký verilirken, bu durum önce 10 yýla sonra 12 yýla çýkarýlmýþ bu da yetmemiþ, son hazýrlanan yasa tasarýsý ile bu sürenin 15 yýla çýkarýlmasý hedeflenmektedir. Baþta Güney Kýbrýs olmak üzere dünyanýn hemen hemen hiçbir ülkesinde buna benzer bir “Vatandaþlýk yasasý” yoktur. Bellidir ki mevcut hükümet yeni vatandaþlýk vermemek için manevra yapmaktadýr.” dedi.
Arýklý þöyle devam etti: “Yýllardan beri bu ülkede yaþayan ve vatandaþlýk bekleyen insanlarýn yaþadýðý ve veya yaþadýðý psikolojik travmayý, bu tasarýyý hazýrlayan politikacýlarýn anlamasýný beklemek ölü gözünden yaþ beklemektir.
Ýþin acý tarafý bu yasa tasarýsýna karþý Mecliste ciddi bir muhalefet sergilenmediði gibi, bu kesimi temsilen Mecliste bulunan iki Milletvekilinden hiç biri aðzýný açýp tek bir kelam bile etmemiþtir.”
     Arýklý, Yeni Doðuþ Hareketi’nin “Türkiyeli-Kýbrýslý” ayrýmý yapmadan herkesi kucaklayan ve KKTC kimliði taþýyan herkesin hak ve eþitliðini savunan bir hareket olacaðýný” belirtti.
Arýklý “Bu hareket, partiler üstü siyasi bir harekettir. Bünyesinde hemen hemen tüm siyasi partilerde aktif olarak görev yapan her kökenden vatandaþlarý barýndýrmaktadýr.” dedi.
     Her siyasi parti, dernek veya oluþum mutlaka bir ihtiyaçtan meydan çýkar. Demek ki böyle bir oluþumun veya hareketin eksikliði ihtiyacý duyulmuþ ve bu hareket hayata geçirilmiþtir.
     Belki de birkaç yýl sonra kurulacak olan yeni bir siyasi partinin ilk adýmýdýr.
     Vatandaþý bölmeden, ayrýmcýlýða götürmeden, her tülü birlik ve beraberlik adýmlarýný destekliyoruz .
Hayýrlý olsun demekle yetiniyoruz þimdilik…



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.