..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak bir aðaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeþçesine...
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Bilimsel > Felsefe > Eren Rýzvanoðlu




26 Nisan 2003
Sisifos ve Camus  
sisifos bir çýkýþ mý?

Eren Rýzvanoðlu


sisifos, yaþamýn saçmalýðý karþýsýnda bir çýkýþ olabilir mi?


:DAHJ:
Ýnsanlarýn tüm yapýp ettiklerinin karda iz býrakmak kadar geçici ve sonuçsuz olduðu bir dünyada, neden yazarýz?
Yazanýn, yanýtý ararken ya kendini bulduðu ya da içinde her þeyi unuttuðu metin, bize neyi gösterecek ve ardý sýra dünyanýn bir temsili olmaktan öte bir þey olamayan sözcüklerle anlamý hep yeniden kurmak zorunda kalan yazar, bu metinde ne olmak adýna yazacak?
Sisifos bir kayayý durmamacasýna bir daðýn tepesine kadar yuvarlayýp çýkarmaya mahkum edilmiþti. Kaya tepeye asla varamayacak ve her seferinde Sisifos yeniden aþaðýya yuvarlanan kayayý, yukarý çýkarmayý deneyecekti. Camus'a göre, bu yararsýz ve umutsuz çabayý, kayayla bütünleþerek ve yazgýsý kendi olarak karþýlayan Sisifos, bütün edimlerinde saçma bulunan insaný, en iyi bir biçimde anlatan bir söylendir.
Yine Camus'a göre, Sisifos'un saçmayý aþým aný, onu kuþatan gerçekliði hor gördüðü andýr. Sisifos saçma ve uyumsuz olan bu yaþamý , küçümseyerek ironiyle yaþar. Yaþamýn böyleliði yaþamdan vazgeçmek için bir neden olamaz ve hatta yaþamý, insanýn tüm etkinliklerinde örtük olarak varolan boþunalýðýn bilinciyle, yaþayarak onu varsýllaþtýrabilir ve daha yaþanýlabilir kýlabiliriz.

Belki de Sisifos yanýldý ve bizi de yanýlttý.
Tek isteði unutmak olduðu için kayayý taþýmayý sürdürdü veya biz yüreðimizde hoþ bir titreþim yaratan bir duyguyla, yaþamýn bu açýklanamaz dokusunu içimizde baþka bir yaþam kaynaðýna dönüþtürdük. Her þeye raðmen bize bir sonuç gerekliydi ve biz de fýrlatýlmýþlýðýmýzýn sorumluluðunu üstlenerek hemen bir cevap yakýþtýrdýk. Katýlýmsýz ve kendimsiz bir yaþam tasarlayamazdýk ama yine de biliyorduk ki, zorunluluklar yaptýrýrdý fakat anlamý ören insandý. Sözlere tutunmak istemeden kitaplar yazdýk.
Sisifos yanýlgýsýný her þeye raðmen umuda dönüþtürdü.Bu dönüþüm, ilerde bir yerlerde yanký bulmasý olasý bir çýðlýk gibi yayýlan trajedisiyle, bir trajedi kahramanýný hiçliðinin karþýsýnda aklamaya yetmiyor ne de yazar yýkýmý kendi olmak olan bir bilincin içinden anlamý yok sayma hakkýna sahiptir.
Evet böyle bir hak varsa bu yine de, taþýdýðý bedenin sonluluðuyla yüzleþmek için çýrpýnmadan bunu bilen, yine de henüz deneyimlemediði ölümle yaþamýný donatmadan, ölümü karþýlayan adsýz ve adý asla konmayacak kiþinin hakkýdýr.
En kolay yolu seçip soruyu farklý yorumlamak gerekebilir ve bütün sorun karda iz býrakýp býrakmadýðýmýz olabilir. Kim bilir en gerçek çözüm, o ize gereksinim duymadýðýmýzda belirginleþebilir ve belki de yazý insanýn içinde yittiði ve o izin kendisi olabildiði tek seçenektir. Yazar ne olduðunu bilmese de, kendini yazar ve yazdýkça biçimlenen insana katýlýr.
Belki de vargý olmasý gereken soru þudur, "sonuçsuz bir yaþamda niçin bir sonuç bekleriz ki?"

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Selam
Gönderen: bee / Ýstanbul/
15 Eylül 2004
Yazma eylemi bireysel olarak hayatýn anlamsýzlýðýný keþfetmiþ insanýn hayatýný anlamlandýrma çabasý ve sanatýdýr. Gerçekte yazar bir sonuca ulaþmak istemi ya da ümidiyle yazmaz, yazmadýðý zaman ne yapacaðýný bilmediði için yazar...bee

:: Merhaba
Gönderen: aslý cabi / Ankara/Türkiye
15 Eylül 2004
Merhaba þu anda bir internet cafede yüksek müzik altýnda iz edebiyattaki yazarlarýn yazdýklarýný okumaya çalýþýyorum.Sizin de bu yazýnýzý okudum ve çok beðendim.Elinize saðlýk.Aslýnda her insanýn 'Neden yazýyorum?'dan önce sormasý gereken soru 'Niçin Yaþýyorum?' olmalý...Çoðumuz nereye gittiðini bilmeyen tekneler gibi yol alýyoruz dünya denilen bu uçsuz bucaksýz mekanda...Neyse yazýnýz bana bu ve buna benzer þeyleri düþündürdü.Paylaþmak istedim.Diðer yazýlarýnýzý da okumak dileðiyle...Hoþçakalýn:)




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Eskiden Varolan Bir Düþ [Þiir]
Gecenin Anlattýklarý [Öykü]
Aþk ve Hiçlik - (Deðiniler1) [Deneme]
Bir Yalnýz Gezerin Düþleri [Deneme]
Bir Yüz Çizmek [Deneme]
Dil, Okyanus ve Ada [Deneme]
Düþ ve Çocuk [Deneme]
Herkes Ýçinde Kendi Bataðýný Taþýr [Eleþtiri]
Sanatýn Toplumsal Ýçeriði [Ýnceleme]


Eren Rýzvanoðlu kimdir?

yazarýn dediði gibi " Ben yalnýzca bir sözcüðüm ve bir yüze ihtiyacým var. "

Etkilendiði Yazarlar:
dostoyevski, hesse, camus....ama okuduðum edebi yapýtlarý farklý bir gözle görmemi saðladýklarý için; bakhtin ve blanchot.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Eren Rýzvanoðlu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.