..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bir takým þeyler görürsünüz ve "Niye?" diye sorarsýnýz. Ben ise bir takým þeyler düþlerim ve "Niye olmasýn?" diye sorarým. -George Bernard Shaw
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yüzleþme > Ýlke ERSOY




26 Ocak 2004
"Üstü Kalsýn!"  
Ýlke ERSOY
" Ne zaman gözlerimi açtýðýmý hatýrlamýyordum... Muhtemelen ameliyat biter bitmez; narkozitörün müdahalesi ile uyanmýþ olmalýydým..."


:BHCF:


 Ne zaman gözlerimi açtýðýmý hatýrlamýyordum... Muhtemelen ameliyat biter bitmez, narkozitörün müdahalesi ile uyanmýþ olmalýydým. Bütün o dayanýlmaz aðrýlarým geçmiþti, sadece ameliyat yerim sýzlýyordu hafifçe... Bir gün kýmýldamadan yatmam gerekiyordu, ertesi gün kalkýp ufak ufak yürümeye baþlayacaktým. Ýstesem de kýmýldayamazdým zaten, çünkü yattýðým yerde hala baþým dönüyordu...

 Biraz kendime geldiðimde, hafiften gözüm açýldýðýnda yani; ilk 24 saat içinde baþýma gelecek en kötü þeyin sigarasýzlýk olduðuna karar verdim. Operasyon öncesinde de, narkoz alacaðým için 48 saat boyunca içmediðim (tamam, bir-iki tane içmiþtim ama sadece o kadar) düþünülürse, nikotin krizine girmem an meselesiydi.

 O günlerden tam birbuçuk sene sonra eþim olacak sevgilimin hastanede geçen zamanlarda benim için yaptýklarýný unutmam çok zor herhalde... Hele ki tekerlekli yataðý pencere kenarýna çekip de hastane odasýnda cam kenarýnda sigara içebilmemi saðlamasý; o arada da kapýda nöbet tutup gelip geçen hemþirelerin odaya girmesine engel olmasý bile benim için bir minnet sebebidir. Evet, çok ayýp belki; yasak olan bir yerde, bir hastane odasýnda sigara içmiþ olmamdan dolayý suçluluk duymam gerekir, ama duymuyorum... Ölüme en yakýn olduðum anlardan birkaç saat sonra, elimin üstüne takýlý kelebek iðnesi ve kolumda takýlý serumla yataða uzanmýþ bir halde, hastanenin en üst katlarýndan birinde bir pencereden yýldýzlarý ve Haliç'i seyrederek keyifli keyifli tüttürdüðüm o iki sigaranýn, benim için her zaman ayrý bir önemi olacak. Çünkü o on dakikalýk süre içerisinde þu andaki yaþam felsefemin yapý taþlarýný oluþturan kavramlarla tanýþtým usumda. Galiba öte aleme gidip gelmiþ kadar olunca, ister istemez nail olunuyor birtakým sýrlara!

 Ýnsan, hayatla dalga geçebildiði gibi, ölümle de dalga geçebilmeli... Önemli olan an'ýn kýymetini bilmek ve içinden geldiði gibi yaþamak. Ben bunu bilir bunu söylerim.Tüm hayatýný, tüm geleceðini iðne oyasý gibi iþleyip programlamaya çalýþan insanlar için de üzülürüm... Üzülürüm çünkü onlar nefes almaya devam edecek olmalarýnýn sadece -ihtimal dahilinde olduðu- bir geleceði programlarken, aslýnda yaþamlarýnýn ellerinden kayýp gitmesine neden oluyorlar... Çünkü gerçek olan, ait olduðumuz sadece 'þu an', gelecek yalnýzca bir muamma, geçmiþ ise sanrýsal anýlardan ibaret çoðu zaman; hatýrladýkça beynimizde yontup biçimlediðimiz... Pek çok þeyi unutmakla kalmýyor, hatýrladýklarýmýzý da farklý algýlayabiliyoruz geriye dönüp de yaþanmýþlýklarýmýzý düþündüðümüzde. Bu durumda da, bugünümüze sahip çýkmaktan daha sahici bir yaklaþým göremiyorum hayatýn kendisine hem içerden, hem de dýþardan baktýðýmda.

 Ameliyattan sonra on gün daha hastanede yatmam gerekti. Operasyonda üçbuçuk saat boyunca beni kesip biçmiþ nöroþirürjiyen amca da(ki ben ona Neþter Usta ismini takmýþtým ama o hiç bilmedi) didaktik ve akýlcý(?) üslubu ile her sabah saat altýbuçukta, ben daha uyku sersemi iken odaya girip, bir dolu talimat yaðdýrýyordu býkýp usanmadan... Artýk daha dikkatli yaþanacaktý, saðlýklý beslenme, spor ihmal edilmeyecekti, sigara kati suretle yasaktý, bol oksijenli ortamlarda yaþanacaktý, alkol çok nadiren alýnabilirdi ama tercihen kýrmýzý þaraptý (neyse ki marka kýsýtlamasý yapmadý!) ve asla sinirlenilmeyecekti, uyku düzenine sadýk kalýnacaktý, bitkinlik yaratan her türlü aktiviteden uzak durulacaktý (hiç sansý yoktu bu konuda), stresten kaçýlacaktý, beni bir daha görmek istemiyordu (ameliyat etmeyi kastediyordu yani, asýl onu görmek istemeyen bendim!) ama bu iþlemden geçmiþ birinin tekrar ayný yere düþmesi istatistiki olarak yüzde doksandý, bu yüzden de bütün bu dediklerine harfiyen uyulmalýydý.

 Hiç þansý yoktu!

 Fakat ben þanslýydým. Þanslýyým; en azýndan hala... Bir daha karþýlaþmadýk. Bir iki defa televizyonda gördüm, replikler aynýydý, yüzündeki 'bilici' ifade de. Yine de, herþeye raðmen onu sevmiþtim... Ne de olsa adam acýlarýmý dindirmiþti, sanatsal çalýþmasýný yaptýðý yerde hala imzasýný taþýyorum; hafiften silinmiþ olsa da. Söylediði kadarýyla geçen yýllar içinde tamamen kaybolacakmýþ.

 Kanýmca, insan öz saygýsýný yitirmediði ve onurunu koruyabildiði sürece, tuttuðu her yol mübahtýr. Ancak, evi dýþýnda gittiði her mekanda kapý kollarýna dokunduðunda bile koþup elini yýkayan, her an titiz, her an tertipli, asla yüksek sesle müzik dinlemeyen, sigaradan içkiden nefret eden, istisnasýz her gece onda yatýp sabah beþte uyanýp koþuya çýkan, içi dýþý bitki çayý olmuþ, yemek yerken bile besinleri gruplara ayýrýp tüketen; damak tadý körelmiþ, ajandasýna her onbeþ dakikada bir bakan, evinin ve iþyerinin her odasýnda en az iki tane saati olan, sürekli atacaðý bir sonraki adýmýn; hatta binlerce adým sonrasýnýn bile hesabýnda olan, sözde stresten uzak; ama bir yandan da sakinleþtirici ilaç müptelasý olmuþ insanlara bakýyorum da, mutlular mý sahiden de? Nefes aldýklarý her anýn hakkýný vereceklerine sürekli bir endiþe, sürekli belirsizlikleri netleþtirme çabasý, sürekli ölüm korkusu, sürekli tatminsizlik... Hep daha fazlasý, herþeyin daha fazlasý... Yazýk.

 Caným gibi sevdiðim þairim Cemal Süreya, ölmeden önce yazdýðý son þiirinde der ki:

Ölüyorum Tanrým,

bu da oldu iþte

Her ölüm, erken ölümdür

Biliyorum Tanrým

Ama, ayrýca, aldýðýn þu hayat,

Fena deðildir

Üstü kalsýn.




 Evet, kuþkusuz her ölüm erken ölümdür; hele ki sevdiklerimiz göçüp gittiyse bu dünyadan. Kaç yaþýnda olurlarsa olsunlar son nefeslerini verdiklerinde, "onun için tamamdý artýk" diyebilir miyiz arkalarýndan? Ben diyemem... Ama vaktim saatim geldiðinde, kendi adýma gönül rahatlýðýyla diyebileceðim tek bir þey var:

 "Üstü kalsýn!"

 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Ýlkyaz'ýn Annesiyim!
Su Uyur, Düþman Uyumaz
Biraz Þiir, Biraz Parmak Boyasý... Biraz Aþk, Biraz Patates Baskýsý...
Pelin Onay'a Mektuplar II / Kumdan Kale Prensesi
Maestro
Pelin Onay'a Mektuplar I / Karpuz Kabuðu Reçeli
Ölmek Ne Kolaymýþ, Gitmek Ne Zor...
Sabahlarýn En Güzeli
Ýncelikler Üzerine Küçük Bir Anekdot
Dahi mi, Deli mi?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Nerdesin [Þiir]
Yar Diye Bildiðim... [Þiir]
Unut Beni Aþk Yarasý [Þiir]
Veda [Þiir]
Buhur Daðý ile Kýnalý Ceylan'ýn Masalý [Öykü]
Evimdeki Yabancý [Öykü]
Bir Garip Yolculuk I - II - III [Öykü]
Ýzedebiyat Farký [Eleþtiri]


Ýlke ERSOY kimdir?

"Ne zaman ki henüz vücut bulmamýþ bir öykünün ya da þiirin kelimeleri kýpýrdanmaya baþlar içimde, kalemimin mürekkebini yüreðimde damýtýrým yazmaya baþlamadan önce. . . Son nefesimi verdiðimde dünyaya, ardýmda býrakacaðým "iz"; benden, yaþadýklarýmdan, hayallerimden geriye kalan en sahici kanýt olsun diye. . . " VE BÝRKAÇ YIL SONRA: "Bir kadýnýn yaratabileceði en güzel þey, býrakabileceði en güzel iz; evladýymýþ. . . Kýzýmýn, Ýlkyaz'ýmýn gözlerinde henüz yazýlmamýþ en güzel þiirler saklý. . . Ýkinci doðumgünüm, 29. 06. 2006. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
Panait Istrati...Tüm 2.yeniler...En çok da Cemal Süreya. Onun dýþýnda, özellikle çaðdaþ latin edebiyatý diyebilirim; genel çizgileri ile.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Ýlke ERSOY, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.