..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Sevgi bilmekten doðar." -Mevlana
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > BELGÝN ERYAVUZ




29 Eylül 2006
Neden Bu Kadar Duyarsýz Olduk?  
BELGÝN ERYAVUZ
Bu nasýl bir döngü? Kalbimiz, duygularýmýz deðiþebilir mi? Yakýnlarýmýzýn baþýna gelen kötü olaylarda sýzlayan içimiz, akan göz yaþlarýmýz yabancý bir insan söz konusu olduðunda durabilir mi?


:BCBB:
Birer birey olarak toplumda yaþam mücadelesi veriyoruz her birimiz. Kariyerimiz, statümüz, geleceðimiz, ailemiz ve çocuklarýmýz için çalýþýyoruz; hemde her türlü zorluða raðmen yýlmadan, ayaklarýmýzýn üzerinde dimdik durarak. Her türlü çabayý hatta bazen insanüstü gayreti bile gösteriyoruz kendimiz ve sevdiklerimiz için. Ama ya diðerleri, bizimle ayný yaþamý paylaþan, ayný havayý soluyan çevremizdeki diðer insanlar? Onlar için neler yapýyoruz, haklarýnda neler düþünüyoruz? Belki de varlýklarýndan haberdar bile deðiliz. Belki de çevremizde olup olmamalarý bizi hiç ilgilendirmiyor.

Ne yazýk ki acý ama gerçek bu sonuç. Peki ama neden bakýþ açýmýz bu denli kýsýtlý?

Neden her þeyi görmemizi engelleyen at gözlüklerimizi bir kenara atýp çevremizde olup bitenle daha çok ilgilenmiyor, hassaslýðýmýzý ve sevgi dolu kalbimizi yakýnlarýmýz dýþýndaki insanlar için de kullanamýyoruz?

Ýþin içinde kendimiz ve sevdiklerimiz olduðunda akan sular dururken; tanýmadýðýmýz yardýma muhtaç insanlar için bu denli katý olabiliyoruz?

Bu nasýl bir döngü?

Kalbimiz, duygularýmýz deðiþebilir mi?

Yakýnlarýmýzýn baþýna gelen kötü olaylarda sýzlayan içimiz, akan göz yaþlarýmýz yabancý bir insan söz konusu olduðunda durabilir mi?

Bence hayýr! Toplum olarak yine de hoþgörümüz olduðuna, dünyanýn en yardýmsever, en merhametli insanlarýn hep bizlerden çýktýðýna inanýyorum. Ýnanýyorum ama nerede bu duyarlý insanlar?

Kendisinde engeli olmadýðý için engelli insanlarýn verdiði yaþam mücadelesinde sessiz kalanlar, sadece uzaktan acýyarak ve merakla bakmanýn yürekleri daha çok kanattýðýný bilmezler mi? Yardýma muhtaç, sevgiye ve ilgiye aç yýðýnla çocuðun ( çocuklarýmýzýn) sokaklarda, bakýmevlerinde çektiði yüz karasý muameleleri görmezler; bir tanesinin yerine bile kendi çocuklarýný koymazlar mý? Akýllarýna her geldiðinde hiç düþünmeden yakýnlarýný, akrabalarýný arayýp hal hatýr sorarken; huzurevlerinde sýcacýk bir elin dokunuþuna, yumuþacýk sevgi dolu söyleþilere muhtaç yaþlýlarý düþünmezler mi? Huzur dolu evlerinde ayaklarýný uzatýp yorgunluk atarken; yakacak bulamadýðý için giysilerini yakmak zorunda kalan, morarmýþ ellerini nefesleri ile ýsýtmaya çalýþan kýrýk gönülleri bilmezler mi? Bir gün giydiðini diðer gün giymeyen, rengini, modelini hatta markasýný beðenmediði için dolaplarda unuttuðu onlarca giysinin ve kullanmadýðý eski eþyalarýn yardýma muhtaçlarýn ellerinde aldýðý deðeri görmezler mi? Hasta olmadan, acý çekmeden henüz saðlamken organlarýný baðýþlayarak nice umutsuz insanýn gözlerine yaþam sevinci yerleþtirmenin güzelliðini hissetmezler mi?

NEDEN bu duyarsýzlýk?

Vermek, aldýðýný paylaþabilmek, hiç tanýmadýðýnýz gönüllerde sevinç pýrýltýlarý yaratabilmek; küskün, hayata dargýn bir insaný yaþama yeniden döndürmek; bir yaþlýyý bir çocuðu sevindirmek; bir engellinin sokaða çýkabilmesine yardým etmek, destek aradýklarýnda tek bir imza yada minicik bir maille onlarýnda arkalarýnda saðlam ve yýkýlmaz kaleler olduðunu gösterebilmek;….tüm bunlar öyle naif hisler ki.
Bu minicik detaylar karþýlýðýnda yüreðinizde yaþayacaðýnýz derin mutluluðun yerini hiçbir þey dolduramaz buna emin olabilirsiniz.

O halde harekete geçmek, ilk adýmý atmak; çoktan gülmeyi unutmuþ yüreklerde küçük ümit filizlerini yeþertmek için gayret göstermenin tam zamaný. Sadece uzaktan acýmakla, hep baþkalarýnýn yardým etmesini beklemekle geçirmeyelim günlerimizi. Çevremizdeki olaylara, yaþayan insanlara daha duyarlý olmakla baþlayabiliriz bu iþe. Çocuklarýmýza ilk eðitimi verirken bunun önemini o güzel yüreklerine yerleþtirebiliriz. Yeter ki isteyelim caný gönülden, bakýn neler çýkacak ortaya. Sizin iç huzurunuz ve parýldayan gözleriniz onlarca yürekte ses bulacak. Ben inanýyorum, yeter ki siz de inanýn.

Sevgiyle kalýn.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Son Durak Huzurevi (Mi?)
Engellere Çarpa Çarpa…
Kadýnsan Hem De...
Kaderini Kendin Çiz!
Kayýp Kimlikler!
Bana Yalan Söyleme! Beyaz Olsa Bile…
Bir Serginin Ardýndaki Duygu Seli
Seninde Hayalin Olsun...
Kýskançlýðýn Soðuk Nefesi Ensenizde Mi?
Doktorum Beni Anlamýyor

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Sevgi ve Pozitif Enerjinin Gücü
Ýliþkiler Düðüm Olmuþ Çözülmüyor
An"ý Yakala, Çilek Tadýndaysa Býrakma!
Bakýp da Görenlere, Görüp de Sevenlere!
Sýr Dolu Papuçlar
Rengarenk Duygularda Yaþatmak Sevgiyi!
Özlemek!
Uzaklarda Bir Yerlerde...
Ýçimizdeki Unutma Sesi…
Unutmanýn Acýsý, Unutulmanýn Sancýsý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Seni Seviyorum Diyebilmenin Güzelliði [Öykü]


BELGÝN ERYAVUZ kimdir?

Ýçimde yaþadýklarýmýn, hissettiklerimin birebir yansýmasý,týpký denizin mavilikleri gibi. . .

Etkilendiði Yazarlar:
Okumayý çok seven birisi olduðum için,yazýlarýný okuduðum hemen tüm yazarlar.


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © BELGÝN ERYAVUZ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.