..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Bilen sever. -Leonardo da Vinci
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Öykü > Deneysel > Hakan BENLİ




14 Şubat 2008
Radyo  
Nogayca hikaye

Hakan BENLİ


Erttemen kenşek erken turdu malları,koylardı cemledi,sütlerini savdu,tavuklarman itge karadı.Çaydı salıp sıpradı hazırladı.kün tuvmay beri bir oyaka bir buyaka cuvurup turgandı.Ketip bayını, ballardı şagalardı turguttu, anasıman akası da turdu,hepsi barabar epteklerini cediler. Kisilerge bardak şay yasap berdi.Kene radyodu tınlap oturu ediler.


:BFHD:
                    
     Kün tuvuyatırı edi,erttemendin suvugu cataktan cengi turgan bikedin işine işleme basladı.Titredi.
     Odadın işi birtikiy ışık aldıgından carı aydınlıktı.Gözleri ışıkga alışga gadar töseginden turmadı.Cataktın canındaki kibritge uzanıp gaz lambasını cagtı.Lambadın titreytan ışıgı odadı carıttı.
     Tösekten turup,canında catgan kisige karadı,ta uklabıyatırı edi.Turgutmaga pek makıl bolmadı.Odadan şıgıp aşenege ketti.Ocaktı cagıp şaydın suvunu saldı.Şaydın suvu kaynaga gadar cerge sıpra bezini cayıp ,sıpra astını saldı.telli dolaptan şökelek,cuvurt sarımay, zeytin ne barsa saldı sıpraga…
     Kümesge barıp tavuklardı cemledi,astlarındaki cımırtgalardan dörtöv beşov alıp aşenege keri ketti.Ocakga saldığı su kaynabyatırdı. Suga şaydı kattı,dolaptaki tostakaydaki süttü aldı şayga kattı.Terezedi aşıp işgerdeki dumandı celledi sonra raflardan tostakaylardı,kasıklardı alıp sıpraga saldı.Eptek kabından kalakayman bazlamadı çıkardı,bir tanede cayma salıp üstüne su çırptı.Epteklerdi de sıpra bezine salıp aşenedin kapısını kapap kerisin keri odaga kirdi.Bayı ta catıbyatırıydı. Koluna türttü.
- Yasin,yasin,tur gayrı.Üyle boldu.Hadi tur sıpra hazır,şay suvumasın.
     Bayı gözlerini yarı aşıp bikege karadı. Bişiyler homurdanıp,
-Aruv.Sen ket men kelyatırman bike,dedi.
Bikesi,
- Uklap kalma tünevinkindey gene,keş kalmıyak bakşaga.Ballardı da turgut.
Bayı,
-Tamam dedim bike ,keteş gayri…

     Bike aşenege barıp cımırtgalardı koltabaga sındırdı.Şayga sütmen tuzdu da katıp karıstırdı.Şömüşmen tostakaylarga şaydı kuydu.Keri turup ballardın cattığı odaga ketti.ballarda Catıbyatırıydılar.Ekövüne birden türtüp bakırdı ballarga,
-Üylen boldu turunuz gayrı,hadi tez bolunuz.
     Ballardın ekevüde zorman turdular,sıyaka şıkıp tenha bir yerde şaptırıp çeşmege keldiler,betlerini cuvup aşenege kirdiler.Babaları sıpraga oturgan şayını işibyatırıydı.Hemen canına oturup onlarda eptek cemeğe basladılar.Bike de kelip oturdu.Bazlamadan üzüp cımırtgaga bandırdı.
     Karınlarını arüv etip toyurduktan sonra ballar sıyaka şıktı ,bike sıpradı toplamaga basladı.Yasin kisesinden bir cigare şıgarıp cagtı.Derin bir nefes aldı öksürmege başladı.Bikesi,
- İşmeta nav soykadı.Bir aruv taslabedin. Birtda baslap kaldın.
Yasin,
- Taslıyakman, ballarda oksuredi men işgende.Bişiyde anlamayman zaten..
-Aruv etersin aşe,dedi bikesi.
     Bike sıprabezini toplayıp sıyaktaki tavuklardın aldına şırptı.Cerdi sıpırgışman sıpırıp bılaşıklardı cuvmaga basladı. Yasin'de aranga ketip sıyırlarga karadı., aldılarına cemmen saman töktü, attlardı bıraz tımarlap süydü. Onlardında aldına cem tögüp astlarındaki pisliklerdi küredi. Küredigi pislikleri kolarbasına cıgıp sıyakta yerlerine töktü.Arandan şıgıp agılga kirdi.koyunlardın ,toklulardın cemini berip astlarını temizledi sonra şeşmege barıp kolunu betini cuvdu.Sıvazladığı paçasını düzeltdi.
     Ballar sıpradan tutup kümesge ketgendiler.Kümesteki cımırtgalardın hepsini toplap bir ekevünü cerge tüsürüp sındırdılar. Üken bolgan bala,kişikiyge,
- Aytıyakman,seni aytıkayman anamga. Sındırdın cımırtgalardı dep bakırdı.
Kişikiy bala cıladı cılıyak bir gözmen,
-Men de sen aytıyakman.mende seni aytıyakman anamga.Tünevün töbelestinya,aytıyakman işte..
     Eki balada bakırıp şakırıp aşenege bardılar. Barmalarıman susbaları bir boldu. Anaları,
- Ne bakırasınız gene şoşkalar,ne boldu ? dedi
Ballardın ekevüde bir avuzdan,
-Ana,ana cımırtgalardı topladık. Keteyikbe gayrı ? dediler. Anaları,
- Ketiniz şurdan gavur şoşgalar.kayerge ketiyiksiniz bu saatte ? Anavyerde cal bar,onu itge beriniz. Sokmanız hayvanga.Tiymeniz.
Ballar,
-Yok ana ne sokması, süyemizbiz onu,oynaymız. Anaları,
-Hadi ordan,cal ciyatırıkende kuyrugunu tartıpyatırı ediniz tünevün.Tislep oturur sonra.
- aruv,tiymeyiz aşe..
     Ballar Garabaştın canına barıp tastan oyulgan calakga caldı kuyup ittin ciyişini seyretmege basladılar.Hayvan caldı pitirip avzunu calapyatırkende babaları keldi.
- Netesiniz ekevnüz birden bu yerde ?
- İtge cal berdik baba.
- Aferim sizge. Hayvanlarga aruv davranınız onlardı süyünüz,eziyet etmeniz da.. Hadi barıp anandan azıkdı alda bakşaga keteyik gayrı.
Ballar,
- Bizde mi ketiyikmiz bakşaga baba?
- Ketmiyiksiniz me ?
- Ballarman oynamaga ketiyidik.
- Aruv aşe ketiniz.
     Aranga keri barıp atlardı şıgardı.Arbadı hazırladı.Atlardı arbaga koştu.Hepsini bir tamam etti.Sonra aşenege barıp bikesine karadı.O da azıktı hazırlap şıgıyatırdı. Ekevüde gonuşmadan kapıdı kapatıp arbaga aketyikleri eşyalardı saldılar, colga şıktılar. Ketiyikleri cer cakındı. Arbada şalgı, bir toprak testi, azık şantası kapkacak bardı.Bostanlardı sulap,yoncalardı şalıp, bavdaki cüzümlerdi toplıyaklardı.
     Bakşaga bardıklarında arbadaki azıklardı bir agaştın tuldasına saldılar.Yasin atlardı şeşip bakşadın işine yoncalardın bolduğu yerge çaktı. Biraz soluklanıp işge basladılar. Yasin, elinde şalgı yoncalardı şalmaga basladı.Arada bir toktap çalgıdın avzunu kayradı.Bikesi ise harımdın tısındaki deredin suvunu bakşaga çevirdi. Arklardan akgan sularga biraz karap biryaktan da bostandı sulamaga basladı. Su arkga toluyatırkende de bos turmayıp gızargan tomatislerdi bir kapga toldurdu. Tomatislerden sonra kambalalardı toplama basladı. Sonra arktın suvunu değiştirip paklalarga geşti. Kavunlardı,karpuzları cıynastırıp saldı.gene arktı değiştirip üylege kadar heş gonuşmadan çalıştılar.
     Yasin köp yerdi şaldı.Kanaat akelip bavga geşti.Bavdun olgunlaşgan cüzümlerini sepetlerge toldurmaga basladı. Yorulgan bolsa kerek agaştın astına gelip kölgege uzandı. Güneş iyice töbege çıkmaga baslagan edi.Uklap kaldı. Bir zaman sonra bike de topladıklarını hep bir araga cıydıktan sonra canına keldi. Bikede yorulgandı.Alnından tamla tamla ter sızıpyatırdı. Toprak testideki suga karadı ,suvuktu. Bir bardak toldurup işti. Sonra bir kapga kuyduğu cuvurtga su töküp takta kasıgman iyice togudu. Eki tane kasık alıp ayrandın yanına saldı.Tuzunu atıp birtta karıstırdı.Şantadan bışaktı kaplardı şıkarttı. Sıprabezini cayıp hepsini üstüne saldı. Topladığı tomatis,biber ve kambalalardan biraz akelip tuvradı. Şarpaga sardığı kalakayman bazlamadı da şıgardı. Anav bir kaptaki şökelekti sonrada haşlangan cımırtgaman kumpurdu saldı sıpraga. Bayını turguttu. Bayı turup arktaki suda betini cuvdu kelip otordu sıpraga.Ekevü barabar cemege basladılar.
     Kırda yemek cemek,üyde cemekten ta arüvdü. Adamdın iştahı ta köp aşıladı. Biryaktan bazlama,kalakay,anav yakta bostanda dalından ccangı üzülgen tomatis,kambala,biber,kavun veya karpuz ,kaysını canın şekerse onu alasın.
     Aşık havada agaştın dallarının hışırtısı,cardeki yemyeşil otlar , kuşlardın sesleri, köyde oynaytan ballardın bakırtıları, coldan gelip geşgen arbalardın sesleri, topraktaki karıncalar,börtüler böcekler, tosbağalar…
     Karınlarını toyurduktan sonra yasin gene işinin basına ketti. Bike sıpradı topladı,bılaşıklardı alelüsül cuvup şantaga saldı. Sonra o da işinin başına bardı.
     Ballar keldi aklına.Eptek cemege kelmediler dedi özü özüne.herhal emmilerinin üyünde cediler. Yoksa şimdige gadar kelirlerdi dedi .
     Üyleden sonra hava serinlemege basladı. Bu günlerde telaşeleri bardı. Onun üşün üyge erken ketiyiklerdi.Aketiyiklerini toplayıp bakşadın tısına saldı. Bavga barıp bayına yardım etmege basladı sonra bir ara toktap,
- Hadi keteyik gayrı,kelirler belki. ta üyde yasayağım bir sürü iş bar dedi.
Yasin de,
- Nav sepetlerdi ısla kötereyim dedi.
     Omzuna aldıgı sepetti arbaga tasıdı,sonra bırtda,bırtda,bırtda… Bikesinin tuvar tibine saldığı bostanlardıda arabaga salıp,atlardı bayladıktan sonra özleride mindiler. Akırın akırın taslı topraklı colda diğerşiktin colda şıgardıgı seslerdin eşliginde köyge bardılar.
     Bike köyge bardıktan sonra ballardı şakırdı.hepsi barabar arbadı bosalttılar.Sonra aşenege girip ballardın sıprasını hazırladı.Ballar epteklerini ceditken sonra sıpradı topladı, uyerden aranga ketti beş altı tane sıyırları bardı,onlardı savdı.Sütlerdi aşene akelip tastarmınan üken bir kazanga süzdü.kazandı ocakga salıp ocaktı şalı şırpıman caktı.Bayı agıldı temizlep bolgandı.agılga bardı , ballarına koyunlardın baslarını ıslatıp özü sütlerini savup aldı.Onlardı da aşenege aketti.Sütlerdin hepsini üken bir kapga gene tastarman süzüp saldı.Bunu da kaynatıyaktı. Sıyaka şıgıp tavuklarga cem, itge cal berdi. Üydün aldını şalı sıpırgışıman temizliyatırken de köy colunda bir toz bulutu kördü.Bayına şınladı,
- kaynatamlar mı keliyatırlar ,dedi
     Alamanya'dan bugün yarın kayınatasıman kayınanası keliyekti.Onlardı beklep turulardı.
     Köy colundaki toz bulutu köyge kirdi. Ak,üken bir arba edi. Mezarlıktın üyerden,camidin yanından üylerinin yanına gadar keldi. Kaş yıldır kelmeytan ediler.Dört cıl bolgandı en son. Bu sefer ketiyatırganda bayını da alıp aketyiklerdi.Eki üş yıl sonra da belki özüde ketiyedi.
     Yasin, bikesi, balları,yakındaki komsuları karşıladı arbadı. Babasının sonra anasının kolunu aldı yasin,sonra bikesi balları.hepsi hoş geldiniz dep ayttılar. Köyden arbadın keldiğini körgen komşular, cuvurup keldiler.ballar bakırıp şakırdılar,
- Ayem keldi ,atam keldi…Ayem keldi ,atam keldi…
     O telaşta üyge kiribyatırkende Yasin'din emmisi,emmisinin balları, akrabaları keldi.Anav köylüler de cetiştiler. Hepsi sıyakta hoş geldiniz dep ayttılar. Köbü kerisin keri ketti,kalganlarman barabar üyke kirdiler. Kenşek ,yasinmen barabar hemen gaz lambalarını caktı,ortaga da bir lüküs lamba alıpsaldı.Lüküs lambadı da cakganıman üydün işi iyice aydınlandı.
     Kenşek ,gözüaydınga kelgenlerge eltilerimen , kenşeklermen barabar şeker tuttu,şay saldı,sıpra hazırladı.Aksam epteğini kalabalık cediler.kalgan komsularda akırın akırın ketmege basladılar.Sonra özü özlerine kaldılar.
     Kayınatasıman kayınanası Alamanya'dan akeldikleri hediyelerdi ballarga berdi. Bir aruv oyuncaklar bardı işlerinde .Gonuşatan bebekler cürüytan arbalar ,dıgıratan bişiyler.Özüne de entari,ayna , tastar, kapkacak akelgenlerdi.Kenşek utanıp,kayınatasına , kayınanasına kısık sesminen,
- Ne zamet ettiniz ana,baba dedi.
     Bayına da üken bir kutu akelgenlerdi.İşinden şıkardılar kutudun. Kayınatası, balası Yasin'ge,
- Kara bir,ne eken bu ? dep ayttı.
     Bayı evirdi şevirdi karadı bişiy anlamadı.Üstünde yazılar,tüymeler bardı.
- Bilmeymen aka dedi. Babası,
-Gavurdun icadı ulum. Dedi. İşinde adam barday aytadı.Ne bolsa aytadı cırlaydı.
-Alla alla,kaydiy bişiken sosu bu ? dedi Yasin. Baba,
- Alamanya'da bundan köp bar.Bu yerde ta cok olay dedi.Sonra ballardın birövünü şakırdı,
-Ket ananındı şakırıp kel dep ayttı.
     Bala aşenege cuvurup anasını şakırdı.Hepsi toplandılar odaga.Akası şantadan birköp bişiy şıkardı,
- Bunlarga pil diydiler bunlarman şalışadı soyka dedi.
     Şıgardığı pillerdi o kutuga taktı sonra arkasından bişiy uzattı.tarttıkca uzaytan bir şıbık..
- Buga da anten diydiler,sesti bu toplaydıken,
     Odada gene Alla Alla sesleri yükseldi.Gözlerdin hepsi o kutudaydı.Kahverengi ,avur bişiydi.İşinde canatan bir lambası,üstünde yazıları bolgan uzun bir camı bardı.
     Akası ne gadar akırın hareket etse de anavlar bir o kadar sabırsızlanıp turdular.
     Adam bir tüymedi çevirdi.Canatan lambadın boldugu cerde bir şıbık sağga solga hareket etetandı.Bir başka tüymedi şevirdi,kutudan cızırtılar keldi. Hepsi birden susup tınlamaga basladılar.Akaları tüymedi şevirdikce ses düzeldi.Anlamadıkları bir tilde bişiyler aytıbyatırdı.
- Bu alaman radyosu dedi akası.
     Tüymedi her çevirişinde
-Bu Moskof radyosu,bu büküreş radyosu, bu iran bu şam radyosu dep ayttı. Sonra toktadı, bırttda şevirdi.Bu sefer türkce gonuşupyatırdı. Hepsinin bir acayibine ketti makine. Biraz korktu kenşek , bıraz şaşırdı .Susup tınladı aytıklarını anlaytandı. Özlerindey bolmasada konuştukları til bizim tilimizdi.
- Aha taptım, bu da İstanbul radyosu.. dedi aka,
Hepsi barabar tınlamaga basladılar,
     …..
     Evlerinin önü yoldur
     Yoldan geçen karakoldur
     ….
     Ballar hopladılar,zıpladılar,şorşudular,sordular,
- Ata,ata bunun işinde adam mı bar ?
- He ,adam bar kişikiy kişikiy adamlar,dedi.
     Hepsinin bir tuhafına ketti,essaktan adam mı bardı işinde,yok canım kayerde bolsun sosu dedi kenşek özü özüne.
Ballar da inanmadılar,karadılar makinaga,
- Buga kaydiy sıyyak adamlar,dediler.
     Bir yaktan radyodu tınlap bir yaktanda köydü gonuştular.Kim ölgen,kim kalgan,kim üylengen,kimdin balası bolgan,kim ne etgen tutas hepsini tek tek ayttılar kartman kurtgaga.
     Kenşek catmadan avel bir ayakşay saldı,sıpra hazırladı.barabar cep sonra cattılar.
     Erttemen kenşek erken turdu malları,koylardı cemledi,sütlerini savdu,tavuklarman itge karadı.Çaydı salıp sıpradı hazırladı.kün tuvmay beri bir oyaka bir buyaka cuvurup turgandı.Ketip bayını, ballardı şagalardı turguttu, anasıman akası da turdu,hepsi barabar epteklerini cediler. Kisilerge bardak şay yasap berdi.Kene radyodu tınlap oturu ediler.
     O gün kelgen ketgen kop boldu,tutas köylerden gözaydınga keldiler.Akası, kelgen ketgen üşün bir koy kestirdi.kelgen ketgenge cedirdi.
     Bir eki gün sonra kelgen ketgendi ardı ayağı kesildi.Özü işlerine töndüler,bavga bostanga karadılar,mallardı savdular.Ballar, capcangı oyuncaklarımınan köydün işinde gıdırıp turdular,akranlarının gözlerini kızdırdılar.
     Yasin radyodu hergün bostanga akelmege basladı.Coruldukca aşıp tınlaytandı.Üş dört kün sonra bayı, akasımınan barabar Gonyaga ketti. O da akasıman bir bolup Alamanyaga ketiyikti.Keri keldiklerinde süyünüpyatırı ediler.Ketiyekti.Bayı köydeki akranlarından en avel ketiyik bolgandı.İşinden küyezlendi.Bayı kettikten sonra özünüde ballarman barabar aketyikti.
     Her gün bostanga ketetandılar.O gün güneş töbege şıgıp baryatırdı.Bayman bike yorulup tuldadın astına keldiler,suvuk suvdu iştiler oturup solukaldılar.Yasin gene radyodu aştı.Bir türkü cırlabyatırdı,
     ….
     Dağlar seni delik delik delerim,
     Kalbur alır toprağını elerim
     Aman aman…
     ….
     Bike bu türküdü kop süyatandı.İşi bir hoş , gözleri yaşlanganday bolup tınlabyatırganda bayı,
-Tur üyge bar,karnım aşıktı dedi.
     Bike bıras ta oturup turtu bişiy aytmay.Bayı bakırdı bu sefer,
- Tur hadi gayri…
- Kapa aşe navdu da kelgende tınlayım ,dedi şugul şugul cürüp ketti.
- Boldu kapıyatırman dedi arkasından bayı.Kapadı.
     Özüde süyatandı bu türküdü.Kelgende barabar tınlarmız dedi işinden.
     Bike üyge bardı ,sıpradı hazırladı,epteklerini cedirdikten sonra topladı,bılaşıklarını cuvdu,bayının azıgını hazırldı, ittin calını berip kerisin keri bavga ketti.Bayının azığını berip canına oturdu. Yasin,
- nav turküdü tınlayak endi, dedi. Radyodu aştı.
- kani cokta,baska bişiyler aytadı sosu,dedi bike.
     Tüymelerdi şevirdiler, anyerimen niyerimen oynadılar,gene coktu. O zaman anladılar ki türküdü şalgan zamanında tınlamak kerek eken. Ekevüde birbirlerine karap küldüler.
     Künler gene bavman ,bostanman şalışmaman keşti.Kün keldi bayının ketiyik künü keldi.
     Köy gene toplangandı baslarına.Kalabalık,ballardın şakırtısı, kiminin cılayışı… Bayı ,kayınatasıman kayınanası herkesminen helallesip arbaga mindiler kol sallay sallay üydün aldından colga şıktılar.Özü bir yaktan eltileri anyaktan arkalarından su döktüler. Balları ta bişiyden anlamanga ,oynap külüp cürü ediler.
     Bike bir basına kaldı eki balasıman.Gene işler bardı ,mallar sıyırlar tavuklar bardı karayıgı,üydeki ballardın telaşı bardı. Bir oyaka bir buyaka cuvurdu, kıslık ciyeklerini hazırladı. Bir zaman sonra kısta keldi. Aksamları radyodu alıp tınlaytandı. Pili tavsuldumu akeldiretandı.Her ay bir mektup keldi bayından,mektupmunan barabar para da … Bazı kün boldu gardaşımınan,bazı kün kaynı ,eltisimen üken şeerge ketip telefonda bayıman konuştu.Üş sene dedigin göz aşıp kapaga kadar geşti.O yaz bayı calgız keldi.Alyaklarını beryeklerini hazırlap bir eki hafta sonra ballarımınan Alamanyadın colunu tuttular.
     O radyo kaldı özlerinden hatıra,yasindin emmisinin uluna. Ta castı,cangi cetip keliyatırdı.O tınladı serin yaz,suvuk kış aksamlarında,o cıladı bazen türkülermen bazen küldü anlatganlarımınan. O radyo senelerce köyde elden elge gıdırdı.


                                                  22.02.2007                    Antalya / güllük



Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın deneysel kümesinde bulunan diğer yazıları...
Hıdrellez
Kıs Kelmeden - Kış Gelmeden - Nogayca Hikaye
Av - Nogayca Hikaye
Cigare

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Köyümü Özledim [Şiir]
Nogay Kültüründe Çocuk Oyunları - 1 [İnceleme]
Ertengi - Nogayca Masal [İnceleme]
Gündemdeki Sabantoy [İnceleme]
Zaman , Kültür ve Nesil [Bilimsel]


Hakan BENLİ kimdir?

Konya'da yaşayan bir Nogay Türküyüm. Bulunduğumuz çevrede kaybolmaya yüz tutan dilimizi ve kültürümüzü yeniden canlandırabilmek için çalışmalar yapma gayreti içerisindeyiz.

Etkilendiği Yazarlar:
Yaşar Kemal,


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2024 | © Hakan BENLİ, 2024
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.