..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i  
M.Nihat MALKOÇ
Trabzon’un en köklü ve donanýmlý gazeteci ve yazarlarýndan biridir Ömer Güner… Güner’in Trabzon basýn tarihindeki yeri ve önemi herkes tarafýndan takdir edilir. 1925 yýlýnda Trabzon’da doðan Güner, 83 yýldan beri Trabzon’un meselelerine tercümanlýk ediyor. 1976 yýlýndan beri emekli hayatý yaþayan Güner, hiçbir zaman dünyadan elini ayaðýný çekmemiþtir; daima hayatýn içinde olmuþtur. Trabzon’un son yarým yüzyýlýný onun kaleminden okuduk. Gazeteciliðe 1961 yýlýnda Trabzon’da yayýmlanan “Ses” gazetesinde baþlayan Ömer Güner, 1962’den sonra aralýksýz olarak Cumhuriyet gazetesinin Trabzon muhabirliðini yaptý. Bu görevinin yanýnda Trabzon’da yayýnlanan pek çok dergi ve gazetede kalem oynattý. Uzun zamandan beri hasta olmasýna raðmen Karadeniz gazetesindeki yazýlarýna devam etmektedir.


:BBFC:
ÖMER GÜNER’ÝN “DÜÞLER VE DÜÞÜNCELER”Ý

M.NÝHAT MALKOÇ

Trabzon’un en köklü ve donanýmlý gazeteci ve yazarlarýndan biridir Ömer Güner… Güner’in Trabzon basýn tarihindeki yeri ve önemi herkes tarafýndan takdir edilir. 1925 yýlýnda Trabzon’da doðan Güner, 83 yýldan beri Trabzon’un meselelerine tercümanlýk ediyor. 1976 yýlýndan beri emekli hayatý yaþayan Güner, hiçbir zaman dünyadan elini ayaðýný çekmemiþtir; daima hayatýn içinde olmuþtur. Trabzon’un son yarým yüzyýlýný onun kaleminden okuduk. Gazeteciliðe 1961 yýlýnda Trabzon’da yayýmlanan “Ses” gazetesinde baþlayan Ömer Güner, 1962’den sonra aralýksýz olarak Cumhuriyet gazetesinin Trabzon muhabirliðini yaptý. Bu görevinin yanýnda Trabzon’da yayýnlanan pek çok dergi ve gazetede kalem oynattý. Uzun zamandan beri hasta olmasýna raðmen Karadeniz gazetesindeki yazýlarýna devam etmektedir.

Trabzon basýnýnýn kýdemlilerinden olan Ömer Güner iki dönem Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Baþkanlýðý yapmýþtýr. Bu arada Basýn Konseyi temsilciliðinde de bulunmuþtur. Kendisi sarý basýn kartý sahibidir. Trabzon basýnýna hizmetlerinden dolayý Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Özel Ödülüne layýk görülmüþtür. Onun yazdýðý yazýlarýn bir kýsmý gazetelerin nisyan bulutlarý arasýndan kurtarýlýp kitap haline getirilmiþtir. Ýlk kitabý “Gök Renginde Trabzon”, ikinci kitabý “Düþler ve Düþünceler” bu tarz eserleri arasýnda sayýlýr.

Trabzon’un usta gazetecilerinden Ömer Güner’in “Düþler ve Düþünceler” adlý kitabýný okudum geçenlerde. Trabzon Gazeteciler Cemiyeti Yayýnlarý arasýnda Haziran 1997’de yayýnlanan bu deðerli kitabý Ahmet Özer basýma hazýrlamýþtýr. 240 sayfadan meydana gelen bu kitap “Düþler” , “Düþünceler” adlarý altýnda iki ana bölüme ayrýlmýþtýr. Kitabýn “Düþler” kýsmýnda “Trabzon’dan Sydney’e Bir Uzun Serüven”, “Basýnda Trabzon Esintisi” adlarýyla iki ana baþlýk açýlmýþtýr. Bu ilk bölümde özellikle Ümran Baran’la ilgili bilgi ve hatýralara yer veriliyor, mektuplardan alýntýlar sergileniyor. Bu mektuplar bir anlamda geçmiþe þahitlik ediyor. “Basýnda Trabzon Esintisi” adlý alt bölümde Trabzon kökenli basýn ve kültür adamlarýndan Cemal Rýza Osmanpaþaoðlu, Ömer Akbulut, Þevket Çulha, Muzaffer Korlu, Arslan Pulathaneli, Ahmet Selim Teymür, Kemal Aydar, Ömer Turan Eyüboðlu, Ýbrahim Örs, Ziyad Nemli, Örsan Öymen gibi köþe taþý isimlere dair bilgi ve anýlara yer veriliyor.

Ömer Güner’in “Düþler ve Düþünceler” adlý eserinin ikinci bölümü “Düþünceler”e ayrýlmýþ. Bu ana bölüm “Kent ve Ýnsan”, “Trabzon: Bitmeyen Sevda”, “Oy Yaylalar Yaylalar”, “Aydýn Olmanýn Anlamý”, “Yaþayýp Giderken” adlý alt bölümlere ayrýlmýþtýr. “Kent ve Ýnsan”da Ýdil Biret’ten Þinasi Özdenoðlu’ya, Temel Þükrü Doðru’dan Faik Ahmet Barutçu’ya, Ahmet Þener’den Haluk Ongan’a, Gündoðdu Sanýmer’den Ahmet Özer’e kadar çeþitli simalar hatýralarýn ýþýðýnda gözler önüne seriliyor. Böylece tarihe tanýklýk ediliyor. Ýkinci alt bölüm olan “Trabzon: Bitmeyen Sevda” da Trabzon’a ve bu þehrin kurumlarýna dair görüþlere yer veriliyor. “Oy Yaylalar Yaylalar” adlý kýsýmda Trabzon’un yaylalarýnýn eþsiz güzellikleri ve yayla þenlikleri konu ediniliyor. “Aydýn Olmanýn Anlamý” adýný taþýyan kýsýmda Atatürk ve eðitim konularý irdeleniyor, çýkarýmlarda bulunuluyor. Kitabýn “Yaþayýp Giderken “ adýný taþýyan son kýsmýnda Güner’in Batum, Ýstanbul ve Ankara gezilerine dair intibalara yer veriliyor. Trabzon’un deðerleri ve deðerlileri kitapta vitrine çýkarýlýyor.

     Bu kitapta Trabzon’un dünüyle bugünü arasýnda köprü kuruluyor. Ýyi ki gazete köþelerindeki bu kýymetli yazýlar iki kapak arasýna alýnmýþ, unutulmaktan kurtarýlmýþtýr. Bu yazýlar geçmiþten bugüne Trabzon’da kendi çapýnda çalýþan kültür ve sanat adamlarýna ve yaþanmýþ hadiselere ýþýk tutuyor. Böyle kitaplarýn ulusal deðeri tartýþýlsa da yerel deðeri tartýþýlamaz. Yerel düzeyde deðer ifade eden bu tarz kitaplarý çok önemsiyorum.

     Ömer Güner uzun yýllardan beri bu þehrin kültürüne, sanatýna, birbirinden kýymetli portrelerine ayna tutuyor. Trabzon’u çok seven ve ömrünu bu þehirde geçiren Ömer Güner’in güçlü kaleminden bu þehrin hayatýný okumak herkese doyumsuz hazlar verecektir. O, gazetecilikteki ilk günkü heyecanýný devam ettirmektedir. Kendisine Allah’tan þifa diliyorum.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan…
Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü
Anadolu Basýný Susturulmasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi [Ýnceleme]
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun [Ýnceleme]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.