..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir zaman karakterlerimin hüzünlü olduklarýný düþünmedim. Tersine yaþam dolular. Trajediyi seçmediler, trajedi onlarý seçti. -Juliette Binoche
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Toplum ve Birey > M.Nihat MALKOÇ




8 Temmuz 2008
Camilerin Görevi ve Ahmet Yüter Örneði  
M.Nihat MALKOÇ
Arapça bir kelime olan caminin sözlük anlamý “toplayan”dýr. Müslümanlarýn ibadet mekâný olan camiler kulluk görevlerimizi ifa ettiðimiz yerlerdir. Camiler Müslümanlýðýn þiarýdýr. Camiler Müslümanlarýn toplu halde veya tek baþýna namaz kýlýp, ibadet ettikleri umuma açýk mübarek mekânlardýr. Türkiye’de 80 bin civarýnda cami bulunmaktadýr. Bu camilerin tamamýna yakýný halkýn hayýrlarýyla yapýlmýþtýr. Devlet bu camilerin çoðuna imam atýyor ama camilerin elektrik, su, bakým ve onarým giderleri hayýrseverler tarafýndan karþýlanýyor. Türkiye’de camiler bir türlü dolmuyor, insanlarý camilere bir türlü çekemiyoruz.


:CCJE:
CAMÝLERÝN GÖREVÝ VE AHMET YÜTER ÖRNEÐÝ

                              M.NÝHAT MALKOÇ

Arapça bir kelime olan caminin sözlük anlamý “toplayan”dýr. Müslümanlarýn ibadet mekâný olan camiler kulluk görevlerimizi ifa ettiðimiz yerlerdir. Camiler Müslümanlýðýn þiarýdýr. Camiler Müslümanlarýn toplu halde veya tek baþýna namaz kýlýp, ibadet ettikleri umuma açýk mübarek mekânlardýr. Türkiye’de 80 bin civarýnda cami bulunmaktadýr. Bu camilerin tamamýna yakýný halkýn hayýrlarýyla yapýlmýþtýr. Devlet bu camilerin çoðuna imam atýyor ama camilerin elektrik, su, bakým ve onarým giderleri hayýrseverler tarafýndan karþýlanýyor. Türkiye’de camiler bir türlü dolmuyor, insanlarý camilere bir türlü çekemiyoruz.

Ýnsanlarý toplayan ve ayný kutsal deðerler etrafýnda bir araya getiren camiler günümüzde verimli olarak kullanýlmýyor. Bakýyorum da camilerimiz gün boyu bomboþ… Vakit namazlarýnda küçük camilerin ilk saflarý bile dolmuyor. Bizde sanýrým yanlýþ anlaþýlan bir þey var. Camilere haftada bir uðruyor Müslümanlar… Ýnsanlar camileri cumadan cumaya kullanýyor. Oysa camiler Müslümanlarýn huzur bulduðu, her zaman gelip gittiði yerler olmalýdýr. Camiler zenginle fakiri ayný çatý altýnda birleþtiriyor. Birlik ve beraberliðin en güzel provasý camilerde gerçekleþtiriliyor. Yanlýþ yerlerde huzur arayanlarýn bir an evvel bu yanlýþtan dönüp cemaat þuurunu ve kulluk huzurunu camilerde yaþamasý ve yaþatmasý gerekir.

Günümüzde camiler yeterince verimli kullanýlmýyor. Camilerin sadece ibadet mekâný olarak deðil, eðitim yuvasý olarak da kullanýlmasý gerekir. Cumadan cumaya verilen belirli gün ve haftalara dair vaazlarla insanlarýn vicdanlarýný besleyemezsiniz. Bazýlarýnýn dediði gibi Türkiye’de cami israfý yok, camilerin verimli kullanýlamamasý meselesi vardýr. Türkiye’de yeni camiler yapmaktan daha önemli iþ, bu mekânlarý hakkýyla ve layýkýyla kullanmaktýr.

Türkiye’de camilerle halký istenilen düzeyde kucaklaþtýramadýk. Beþ vakit namazýný kýlanlar da camilere yeterli ilgi göstermiyor. Demek ki cemaatle namaz kýlmanýn kendi baþýna namaz kýlmaktan 27 kat daha sevaplý olduðu gerçeðini insanlara anlatamadýk, bu düþünceyi aþýlayamadýk. Camilerle cemaati ayný paydada birleþtirmedik. Camileri sadece ibadet yeri olarak algýladýk. Camileri cumalýk ibadet mekânlarýna dönüþtürdük. Sadece cuma namazýný kýlmak için bu kadar masrafa gerek var mýydý? Diyanet Ýþleri Baþkanlýðý’nýn verilerine göre, toplam 76 bin 922 caminin 6 bini atýl durumda, 2 bin 919’u sadece Ramazan aylarýnda ibadete açýlýyor, bin 424 cami ise mevsimlik olarak kullanýlýyor. Bin 494 cami kapalý, 9 bin 981 camide ise hiç kadro yok. Bu da gösteriyor ki camiler yeterince ve gereðince kullanýlmýyor.

Ýnsanlarý cem eden(toplayan) camiler Peygamberimiz zamanýnda meþveret yeri olarak da kullanýlýrdý. Osmanlý devleti zamanýnda camiler birer kültür merkezi konumundaydý. Oysa günümüzde camiler sadece ibadet amaçlý kullanýlýyor. Toplamda milyonlarca metrekare kapalý alana sahip camileri kendi içine hapsetmek doðru deðildir. Günümüzde özellikle merkezi camiler eðitim amaçlý kullanýlabilir. Camilerde zengin kütüphaneler oluþturulabilir. Bu kütüphaneler halkýn istifadesine sunulabilir. Bu mekânlar elden geçirilip yeniden yapýlandýrýlarak buralarda hat, tezhip, ebru gibi Ýslam sanatlarý kurslarý verilebilir. Camilerde sadece imamlar vaaz verecek diye bir þart yoktur. Alanlarýnda uzman kiþiler, cami ortamýna uygun düþen konularda cemaati bilgilendirebilirler. Böylelikle cemaatin ufkunu geniþletebiliriz. Her hafta ayný konularý tekrar tekrar dinlemekten býkan cemaat camiye daha pozitif bir gözle bakmaya baþlar. Farklý simalar cemaat üzerinde daha büyük etki býrakabilir.

Ýstanbul’da görev yaptýðý camiyi eðitime ve sosyal hayata açan Ahmet Yüter adlý deðerli aydýn bir imam var. Yüter, Topkapý Teknik Oto Sanayi Sitesi Çinili Camii’nde her cuma günü, namazdan sonra yaklaþýk üç bin kiþiyi bilim dünyasýnýn önde gelen isimleriyle buluþturuyor. Bugüne deðin Mim Kemal Öke’den Yavuz Bülent Bakiler’e kadar onlarca isim cemaate bilgi ve tecrübelerini aktarmýþ. Ahmet Yüter daha sonra bu konferanslarý yazýya dökerek kitaplaþtýrmýþ. Yüter’in bu faaliyetlerini duyanlar cumalarý bu camiye koþuyor. Aslýnda diðer imamlarýmýz da camileri ilim, irfan ve kültür akademilerine çevirebilirler.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum ve birey kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Doðumunun 63. Yýlýnda Ahmet Hilmi Ýmamoðlu
Düðün Evinde Cenaze Hüznü Yahut Hasan Doðan"ýn Ölümü

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
"Özgürlük Þiirleri" Ýki Kapak Arasýnda
Somuncu Baba Dergisi"nin 100. Þeref Sayýsý
Ali Püsküllüoðlu ve Sözlük Çalýþmalarý
Bir Beyefendi Þair: Halit Macit
Ömer Güner"in "Düþler ve Düþünceler"i
"Üryan ve Ýsyan" Üzerine
2008 Avrupa Futbol Þampiyonasý"nýn Ardýndan…
Anadolu Basýný Susturulmasýn

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Deniz Kýzýna Gazel [Þiir]
Sürmene"m!… Sürmene"m!… Âh Sürmene"m!.. [Deneme]
Ben Hiç Büyümedim Anne!.. [Deneme]
Muhayyilemdeki Akçaabat Silueti [Deneme]
Haberiniz Var mý? Hicri 1429"dayýz… [Deneme]
Sürmene Anlatýlmaz, Yaþanýr!.. [Deneme]
Filistinli Yaser"in Gözyaþlarý [Deneme]
Sen Geldin Ya!.. [Deneme]
Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi [Ýnceleme]
Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun [Ýnceleme]


M.Nihat MALKOÇ kimdir?

Özgün yazýlar, özgün þiirler. . . . .

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.