..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herþeye imgelem karar verir. -Pascal
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > Tuba




19 Nisan 2009
Çocukluðum  
Tuba
"Týraþ býçaðý ile eline uzun gelen ama bembeyaz teninde, görülemeyen sakallarýný keserdi. Eðer eline uzun gelmiþ olan býyýklarý var ise, "singer" markasýný taþýyan, en azýndan altmýþ yýllýk makasý ile, parmak uçlarý ile yoklayarak, bulur ve keserdi."


:AFBH:
Dedemi, 1999 yýlýnýn, 28 Nisan günü kaybettik. Bembeyaz saçlý dedem, vefat ettiðinde, 93 yaþýndaydý... Yaþlýlýðý rahat ve huzur dolu geçti. Çocuklarý, torunlarý hep yanýnda idi...
Zor ve uzun, gençlik yýllarý, rahat yaþlýlýðýna býrakmýþtý.
Þimdi albümlerime baktýðýmda, hep özlemle onu düþünüyorum.
Hayatta olsaydý, hergün yaptýðý "özel traþ törenini" yinelerdi...
Yaþlýlýktan gözleri gölgeleri bile seçemezken, bir türkü tutturarak, yatak odasýnýn camýnýn önüne týraþ takýmýný itina ile dizerdi.
Sýcak suyunu Anneannem getirir;
O da, mýrýldanmaya baþladýðý, türkü eþliðinde, yüzüne týraþ sabununu bulardý. Týraþ býçaðý ile eline uzun gelen ama bembeyaz teninde, görülemeyen sakallarýný keserdi.
Eðer eline uzun gelmiþ olan býyýklarý var ise, "singer" markasýný taþýyan, en azýndan altmýþ yýllýk makasý ile, parmak uçlarý ile yoklayarak, bulur ve keserdi.
Ben ise, dedem beni görmesin diye, komando gibi yerlerde sürünür, onu izlerdim. Gözleri az gördüðünden, korkmamasý için sessizlik içinde dedemin türküsünü dinlerdim. O bir þekilde benim orada olduðumu hissederdi. Týraþ olduktan sonra, yanaðýna kocaman bir öpücük kondurur ve "kaymak dedemi öptüm" diye haykýrýrdým... Traþ sonrasý ablam, annem, ben ve anneannem dedemi öpme yarýþýna tutulurduk...
insanýn çocukluk anýlarýnýn olmasý ne güzel.
Aile büyüklerimiz þu anda hayatta olmasa bile, bu dünya ya, benim hayatýma, çocukluðuma acýsýyla tatlýsýyla, çok þey kattýlar.
Istanbul'da Avrupa Yakasýnda otururduk. Anneannem ve Dedem özlediði için yaz tatillerinde, bir kaç günlüðüne Anneannem'in evine giderdik.
Acýbadem'deki yaz tatillerimi hiç unutmam. Evde vakit geçirmek çok sýkýcý olurdu. Kendimzi sokaða atardýk.Þimdi Marmara sitesi olan yer, o tarihte, yani çocukluðumda, ortasý yeþil alan, yanlarda tek sýra palamut ve dut aðaçlarý olan boþ bir arsa idi.
Buranýn adý bizim, dilimizde "çayýr"dý.
Pikniðimizi burada yapardýk,
Topumuzu burada oynardýk.
Ýþte, dut'u ilk defa o zaman yemiþtim...! "Aðaç kedisi" olduðum için, aðaca çýkar dutlarý ceplerime doldurur, inmeye çalýþýrken de, yere düþerdim.
Elbette yere düþünce o dutlar cebimde ezilirdi. Dutlar,cebimde ezilir, sularý kýsa pantolonumda, hiç çýkmayan lekler býrakýrdý...
Þimdi çok komik geliyor.
Anneannemin evine misafirliðe geldiðimizden ne kadar fazladan elbise getirmiþ olsa da, anneme iþ çýktýðýný çok iyi hatýrlýyorum.
Bu çayýrýn içine doðru, ilerleyince, küçük bir 'orman' olduðunu keþfetmiþtim. Güya, define arardýk burada...!
Bu küçük ormanýn sonu, þimdinin 'O aðacýn altý çay bahçesine' giden, Koþuyolu-Acýbadem caddesine çýkardý. Burada, Türk sinemasýnýn tonton amcasý, Hulusi Kentmen'in köþkü vardý. Ben kendisini burada, hiç görmemiþtim. Gerçekte de, var olup olmadýðýný hiç bilmiyorum.
Anneannemin evinin karþýsýnda oturan, Büyük Dayýlarýn apartmaný, iki kapýsý olan ikiz blok'lardandý. Vakti zamanýnda, kapýcý için yapýlmýþ kýsa bir geçit vardý. Bir grup çocuk burayý kesfetmiþtik. Tek sýra olup, apartmanýn arkasýndaki tepecige týrmanýp koþarak, Apartmanýn arkasýndan, ikinci kapýya kadar gelir, apartmanýn önündeki kapýlý beton dolaptan yere atlar, koþarak geçite girerdik. Küf ve nem kokan bu tünelin, bitli olduðunu söyleyenler vardý.
Kapýcýnýn uzun sopalý süpürgesi her geçiþimizde sert bir biçimde, yere düþerdi. Güya bu süpürge de "cadý süpürgesiydi.!" Örümceklerin sarktýðý, kedilerin dolandýðý tünelde, yoruluncaya kadar koþar; girer çýkardýk.
Taa ki, Kapýcý amca, gelip küçücük yüreklerimizi hoplatýrcasýna kadar, baðýrdýðýnda da. "Cadýnýn kocasý geldi" diye çýðlýklarla baðýrýp; kaçýþýrdýk. Alt katta oturan, komþu teyzeler ve amcalar, sesimizden çok rahatsýz olup, kapýcýya söylemiþ olurdu. Çünkü, o geçitte yankýlanan çýðlýðýmýz, insanlarýn evlerine kadar giderdi.
...



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Söyleþinin Ardýndan
Ankara

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Gezi Defterimin Prag Sayfasý
Hýdrellez
Dumansýz Bir Hava Sahasý Ýstiyorum, Ya Siz?
Sarý'yý Anlamak
Babam'a
Kaçýþ
Þimdi Mardin'li Çocuklara Ne Olacak..?
1 Mayýs
Þaþkýnlýðým Üzerine


Tuba kimdir?

"Hayatý olduðu gibi kabul eden, Kalbinin derinliklerinde, saklý bir yerler de, 'yazma' tutkusu olan, biri. . . "

Etkilendiði Yazarlar:
...., ...,


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tuba , 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.