..E-posta: Şifre:
İzEdebiyat'a Üye Ol
Sıkça Sorulanlar
Şifrenizi mi unuttunuz?..
Doğaüstü henüz anlayamadığımız doğal şeylerin adı. -Elbert Hubbard
şiir
öykü
roman
deneme
eleştiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katılımı
Yazar Kütüphaneleri



Şu Anda Ne Yazıyorsunuz?
İnternet ve Yazarlık
Yazarlık Kaynakları
Yazma Süreci
İlk Roman
Kitap Yayınlatmak
Yeni Bir Dünya Düşlemek
Niçin Yazıyorum?
Yazarlar Hakkında Her Şey
Ben Bir Yazarım!
Şu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm başlıklar  


 


 

 




Arama Motoru

İzEdebiyat > Deneme > Yaşam > İbrahim Kilik




8 Ocak 2010
Entelektüel Kimdir  
Doğrucu Davut

İbrahim Kilik


Entelektüel, toplumsal ve evrensel sorunlara kayıtsız kalmaz. Haksızın ve güçlünün safında yer almayan adamdır entelektüel.Güçlüye yaranmaya çalışmayan, doğruyu söylemekten çekinmeyendir o.Bir anlamda doğrucu davuttur.


:AHEA:
Entelektüel, toplumsal ve evrensel sorunlara kayıtsız kalmaz. Haksızın ve güçlünün safında yer almayan adamdır entelektüel.Güçlüye yaranmaya çalışmayan, doğruyu söylemekten çekinmeyendir o.Bir anlamda doğrucu davuttur.

“Selamunaleyküm Kör Kadı.” anekdotu entelektüele dair esprili bir yaklaşım olabilir sanıyorum.

Modern zamanlardan önce. Bugünkü mahkemelerin baktığı işlere, Kadı Efendiler bakıyormuş. O devirde, toplumsal asayişi bozan bir olay yaşanmış. Suçlular ve tanıklar, kadı efendinin huzuruna getirilmişler. Kadı Efendi, tanıkların yalan söylediğini sezmiş. “Bu tanıklar yalan söylüyor, olayı gören ve yalan söylemeyen bir tanık bulun getirin .”diye emretmiş. Toplumda doğruluğu ile tanınan ve olayı gören birini bulup getirmişler.- Bu arada kadı efendinin bir gözü âmâ imiş.- Yeni tanık kapıdan girerken “ Selamunaleyküm Kör Kadı.” diye selam verince. Kadı efendi, “Yahu ben size doğru söyleyen adam istedim; ama bu kadar da doğru söyleyen değil.”demiş.

Aktardığım anekdot ne kadar oturdu bilmiyorum. Lakin entelektüelin karakterini açıklama babında bir kapı araladığını sanıyorum.
Bir anlamda entelektüel, popülist yaklaşımdan uzak.;gelişmeleri ve olayları aklın, mantığın ve vicdanın süzgecinden geçirerek, kıvırmadan, çevirmeden doğru karar alabilendir. o aldığı kararı her zaman ve zeminde sonuna kadar savunur.

Başka bir zaviyeden bakıldığında, egemen güçleri karşısına almaktan çekinmeyen, kişilere ve kurumlara göbeğinden bağlı olmayan, eleştirel keskinliği olan insandır.

Entelektüelin,hakim normlara karşı durarak; kamusal hayatta sürekliliği sağlamak gibi bir görevinin olduğu da söylenebilir. İsimsiz bir memurdan ve ihtiyatlı bir bürokrattan entelektüel olmaz.Entelektüel, yaşadığı toplum adına her türlü görüşü belirtme,onu temsil etme ,olumsuzluklara tavır koyma yetki ve becerisine sahiptir.

Modern tarih döneminde entelektüeller dünyadaki gelişmelere ve insanlığı etkileyen olaylara da müdahil olmuşlardır. Entelektüeller nevi şahsına münhasır insanlardır..
“Hezar gıpta ki devrin o kadim efendisine.
Ne kendi kimseye benzer ne kimse kendisine.” Beytinde de söylendiği gibi, entelektüel norm dışı bir insandır denilebilir. Bu farklığın yanında muhalif bir zekası ve amansız bir yargılama gücü vardır onun. Onda ego tatmin etmek ve statüsünün keyfini sürmek hastalığı yoktur. Her zaman zayıf olanların ve temsil edilemeyenlerin safına dahildir.

Toparlamaya çalışırsak. Entelektüel, çoğunlukla uçlarda yaşar ve bu uçlarda mutad olanın, rahat olanın ötesine hiçbir zaman geçmemiş kafaların göremediğini görür. Entelektüel otoriteye,güç sahibine, alışkanlığa,otoritenin belirlediği statükoya değil rizikoya, yeniliğe ve deneye duyarlıdır.

Ahir kelam; entelektüel, değişimi ve hareket halinde olmayı temsil eder, yerinde saymayı değil. İnsanlık ona muhtaçtır. O insanlığa can simididir , mürşittir.
İbrahim KİLİK



.Eleştiriler & Yorumlar

:: yazınızı çok sevdim
Gönderen: osman demircan / , Türkiye
8 Ocak 2010
Bu konuyla ilgili bir yazı okumuştum. O yazıda aydın kimdirin cevabını veriyordu. Aydın kuşku duyandır, aydın araştırandır, aydın objektiftir, aydın korkmayandır, aydın düşünülmeyeni düşünendir, aydın çözüm üretendir, aydın yerel olabildiği gibi daha çok evrenseldir, aydın düşünceleriyle ışık saçandır, aydın uyanıktır, yargılayandır diyordu.Sizin yazınız da çok güzel. Hiç dikkat ettiniz mi açıkoturum programlarına katılan uzman kişilerin çok söz etmelerine rağmen hiçbir şey söylememeleridir. Hele bazıları öyle saçmalıyor ki şaşırırsınız. Örneğin PKK konusunda çok sözler söylendi ama hiç kimse bir şey anlatmadı. Herkes gerçeği örtüyor. Böyle aydın olunmaz. Hiç unutmuyorum bir programda sokak eylemcisi çocuklar için KTÜ'den bir sosyolog onlar baskı gördükleri için böyle yapıyorlar. İlerde bu olaylar daha da artacak hatta BOĞAZİÇİ KÖPRÜSÜNÜ havaya bile uçurabilirler demişti. Aydın doğru tespitlerde bulunmalı ve halkına yön vermelidir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazıda yazanlara katılıyor musunuz? Eklemek istediğiniz bir şey var mı? Katılmadığınız, beğenmediğiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düşündüğünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazıları yorumlayabilmek için üye olmalısınız. Neden mi? İnanıyoruz ki, yüreklerini ve düşüncelerini çekinmeden okurlarına açan yazarlarımız, yazıları hakkında fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloğa geçebilmeliler.

Daha önceden kayıt olduysanız, burayı tıklayın.


 


İzEdebiyat yazarı olarak seçeceğiniz yazıları kendi kişisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluşturmak için burayı tıklayın.

Yazarın yaşam kümesinde bulunan diğer yazıları...
Argodan Esintiler
"Yok Bu Şehr İçre Senin Vasfettiğin Dilber"
Kıl ve Tüy
Kılıç ve Kalem
Antalya'da Gün Batımı
Erguvan Akşamlar (N)
Yazmak Serüveni
Buğulu Günler
Muhabbet İksiri Çay
Hiçten Saadetler Ülkesi

Yazarın deneme ana kümesinde bulunan diğer yazıları...
Türkçe Sevdası
Yazmak Yahut Yazmamak
Argo ve Siyaset
Son Mülteci
Yazarlar Şairler ve Şehirleri
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 18
Meçhule Yazılmış Mektuplar - 16
Ayrılığın On Yedinci Günü
Erbil Kalesi'ni Gezerken
"Bir Fincan Kahve Olsa" Kitabı Üstüne

Yazarın diğer ana kümelerde yazmış olduğu yazılar...
Hüznümüz Kahverengi [Şiir]
Arzu 1 [Şiir]
Cin Biberi [Şiir]
Erguvanlar Lâleler [Şiir]
Zaman Dar [Şiir]
Düş Gülü [Şiir]
Mülteci [Şiir]
Dem Masalı [Şiir]
Çççççççççççççççççççç [Şiir]
Pişmanlık Bestesi [Şiir]


İbrahim Kilik kimdir?

Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay) Dilberin gamzeleri. Demliğin dem demleri. Bardakta keklik kanı. Tebessüm huzmeleri. Dostun dosta ikramı. Alır yürekten gamı. Fincanda türkü söyler. İnce bellide mani. Zamanın gül kurusu Gülde gülşen dokusu. Rehavetten kurtarır. Pek de şirin doğrusu. Bardaktır mihmandarı. Herkesin çeker canı. Yalnız bu kadar değil. Sohbetlerin mimarı. İnce bir gülüş gibi. İçe süzülüş gibi. Ülfete kapı açar. Kaldırır hep uzleti. Ankara,03. 09. 2007 İbrahim KİLİK

Etkilendiği Yazarlar:
Demlik Güzeli (Namı Diğer Çay)


yazardan son gelenler

yazarın kütüphaneleri



 

 

 




| Şiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleştiri | İnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babıali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratıcı Yazarlık

| Katılım | İletişim | Yasallık | Saklılık & Gizlilik | Yayın İlkeleri | İzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Girişi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

İzEdebiyat bir İzlenim Yapım sitesidir. © İzlenim Yapım, 2025 | © İbrahim Kilik, 2025
İzEdebiyat'da yayınlanan bütün yazılar, telif hakları yasalarınca korunmaktadır. Tümü yazarlarının ya da telif hakkı sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadır. Yazarların ya da telif hakkı sahiplerinin izni olmaksızın sitede yer alan metinlerin -kısa alıntı ve tanıtımlar dışında- herhangi bir biçimde basılması/yayınlanması kesinlikle yasaktır.
Ayrıntılı bilgi icin Yasallık bölümüne bkz.