..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Bildiðim tek þey, ben bir Marksist deðilim. -Karl Marx
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > erhan bayraktutan




21 Aralýk 2010
Koleksiyoncu Amca  
Güleryüzlü, hoþ sohbet Koleksiyoncu Amca'nýn anýsýna...

erhan bayraktutan


1991 ile 1998 yýllarý arasýnda memuriyet görevim nedeniyle Bayburt’ta yaþadým. Ýþyerimiz Bayburt’un Erzurum yönünde giriþinde þehir merkezine üç, dört km uzaktaydý. Misafirhanemiz de ayný iþyeri içindeydi. Mesai arkadaþlarým genelde göreve yeni baþlamýþ, bekar arkadaþlardan oluþuyordu. Misafirhanede akþamlarý yemek çýkmadýðýndan dolayý yemek yemek için topluca þehre giderdik.


:AIEH:
1991 ile 1998 yýllarý arasýnda memuriyet görevim nedeniyle Bayburt’ta yaþadým. Ýþyerimiz Bayburt’un Erzurum yönünde giriþinde þehir merkezine üç, dört km uzaktaydý. Misafirhanemiz de ayný iþyeri içindeydi. Mesai arkadaþlarým genelde göreve yeni baþlamýþ, bekar arkadaþlardan oluþuyordu. Misafirhanede akþamlarý yemek çýkmadýðýndan dolayý yemek yemek için topluca þehre giderdik.

Bayburt’ta o yýllar fazla lokanta yoktu. Biz genellikle “Koleksiyon Amca”nýn lokantasýný tercih ederdik. Burayý tercihimizin nedeni amcanýn güler yüzü, hoþ sohbeti, kebaplarýnýn lezzeti, iþ yerinin temizliði ve “raký”sýydý. Amca, samimi olduðu müþterilerine dükkanýnýn üst katýnda raký da ikram ederdi. Biz de genelde rakýseverlerden olduðumuzdan (o zamanlar ben de seyrek olarak içiyordum, sonra býraktým) amcanýn lokantasý bizim için biçilmiþ kaftandý.Lokantanýn üst katýna çýkar, masalarý birleþtirir, keyifli sohbetler yapardýk. O zamanlar Bayburt’un þebeke suyu aþýrý kireçli olduðu için amca lokantasýna yakýn bir çeþmeden su getirirdi. Buz gibi soðuk, lezzetli dað suyuyla kebap yemek, teypten sanat müziði dinlemek, keyfimize keyif katar, iþ stresimizi daðýtýrdý.

Bu lokantaya bizi çeken diðer husus amcanýn koleksiyon merakýydý. Amcanýn lokantasýnýn üst katý adeta bir müzeydi. Burada neler yoktu ki. Gaz lambalarý,lüks lambalarý, ibrikler, hamam taslarý, nalýnlar, yemek kaplarý, teþtler, kömürlü ütüler,elekler, transistörlü radyolar, týhrýçlar, dibek taþlarý, örekeler, eski Türk paralarý, sikkeler, Ceneviz paralarý vs vs.

Amca, oðluyla beraber bizlere servis yaptýktan sonra yanýmýza bir sandalye çeker, sohbetimize katýlýr, anýlarýný anlatýr, bazen bizle beraber bir tek atar , mýrýldandýðýmýz sanat müziði namelerine eþlik ederdi.

Amca yurt dýþýnda bulunmuþ, görmüþ, geçirmiþ, hayat tecrübesi fazla, münevver bir insandý. Kitapla arasýnýn iyi olduðu sohbetinden belli oluyordu. Gurubumuzdaki arkadaþlarýnýn çoðu gibi o da Müzeyyen Senar hayranýydý. Senar’ýn bütün kasetlerini tedarik etmiþti.

Gençliðinden beri biriktiriyormuþ Amca. Biriktirdikleri zamanla o kadar çoðalmýþ ki muhafaza edecek yer bulamamýþ bunlarý. Eþe , dosta, müzelere baðýþlamaya baþlamýþ biriktirdiklerini. Hanýmýyla da kavga ediyorlarmýþ bu koleksiyon merakýndan. Evde adým atacak yer olmadýðýndan yenge bozuk atýyormuþ Amca’ya.

Ýþ yerimizin yeni tesisleri ( daire, lojmanlar, misafirhane vs.) yapýlýnca bekar arkadaþlar yeni misafirhanemize yerleþmiþtik. Evli arkadaþlarýmýz da lojmanlara çýkmýþlardý. Misafirhanede yemek yapmak için edevat olduðundan dolayý (fýrýn, tüp, buzdolabý vs) akþam yemeklerini de misafirhanede yiyor, þehir merkezine daha seyrek çýkýyorduk.

Amcanýn sohbetini, yemeklerini özlemiþtik. Bir akþam þehirde, Koleksiyoncu Amca’nýn lokantasýnda yemek yemeðe karar verdik. Lokantayý oldukça tenha bulduk. Amca ortada yoktu. Tanýmadýðýmýz bir insan karþýladý bizi. Her zamanki gibi üst kata çýktýk bir masaya oturduk, Amca’nýn oðluna sipariþlerimizi verdik. Yemeklerimiz gelinceye kadar biz etrafýmýza bakmaya baþlamýþtýk. Küçük sehpalar üzerindeki eþyalar oldukça azalmýþtý. Birkaç lamba, bir radyo, bir ütü duruyordu sadece. Bir þeyler deðiþmiþti.

Çocuk yemeklerimizi, çeþme suyunu getirdi, masayý donattý. Arkadaþlarýmýzdan biri:
-“Bir þiþe küçük raký getirir misin ?” diye seslendi küçük çocuða.
- “Artýk içki satmýyoruz” diye cevap verdi çocuk.
- “Niye , yasak mý geldi, baban da ortada görülmüyor, bir yere mi gitti?”
Çocuðun gözleri dolmuþtu. Sesi titreyerek cevap verdi.
-“Babam iki ay önce öldü efendim. Dükkana þimdi amcam bakýyor. O da içki satmýyor artýk lokantada .”

Bir hüzün rüzgarý esmiþti içimde. Neþem kaçmýþtý. Sessiz, sakin bir ortamda yemeklerimizi yedik. Yemeðe eþlik eden teyp de yoktu, teypten gelen Müzeyyen Senar’ýn sesi de. Yanýmda o an “Koleksiyoncu Amca” göründü. Koca göbeðiyle sandalyeye yan oturmuþtu, bir eliyle de Müzeyyen Senar’ýn “Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine” þarkýsýna eþlik ediyordu.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýstanbul'un Kedisi
Bir Tarz-ý Muhabbet

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Genç Ölmek
Pankart Asýlacak! As!
Acýlara Gülümseyen Kadýn: Teyzem
Þairler Ülkesi Bahar Bekliyor
Aþk Mektubu Görülmüþtür
Tren ve Çocuk
Ruhsar , Selim ve Gökyüzü
Yaþ, Yirmi Dokuz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Soðuk Yerlerin Kýzý [Þiir]
Paþa"m, Can Arkadaþým [Þiir]
O En Güzel Oyuncaðýmýz [Þiir]
Baba Gel, Çýk Dolaptan [Þiir]
Kabil"in Sultanlarý [Þiir]
Oðlum Beyazlar Ýçinde [Þiir]
Bir Kalem Daha Satmalýyým [Þiir]
Mülkten ve Þehvetten Uzak [Þiir]
Saçlarýna Yýldýz Düþmüþ... [Deneme]
Fikrimin Rehberi Fikri Öðretmen [Deneme]


erhan bayraktutan kimdir?

Ziraat mühendisiyim. 2006 yýlýndan beri kýsa öyküler yazmaktayým. Öykü, þiir okumayý seviyorum. Romantik, içe dönük biriyim.

Etkilendiði Yazarlar:
Cezmi Ersöz,Sait Faik,Refik Halit Karay


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © erhan bayraktutan, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.