..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yalnýzlýk güzel birþey, ama birilerinin yanýnýza gelip yalnýzlýðýn güzel birþey olduðunu söylemesi gerekir. -Balzac
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




15 Þubat 2012
Sibel Üresin ve Cüneyt Özdemir  
Kâmuran Esen
“Kýrk yýllýk Kâni olur mu Yani?”


:ACED:


Muhafazakâr kesime yaþam koçluðu yapan ve "Çokeþlilik yasal olsun" açýklamasýyla tartýþma yaratan Sibel Üresin bakýn ne demiþ: ” Eþime bir haným gösterdim, almak ister misin diye; kabul etmedi.”… Demek ki, gösterdiði kadýný eþi beðenmemiþ. “Aaaaa! Bu ne demek oluyor! Senin üstüne ikinci bir kadýn almam.” dememiþ yani. Eh ne diyeyim, aramaya devam etsin. Erinde sonunda eþine beðendirecek bir kadýn bulur.

Ayrýca; “ Bir kadýn ayný anda 4 adamdan hamile kalabilir mi? Bir kere vücut buna müsait deðil. Ama bir adam 5’er dakika arayla 4 kadýný hamile býrakabilir.” diye de bir tespit yapmýþ. Erkeðin bu özelliðinden yola çýkýp, dört kadýn alabileceði noktasýna varmýþ. Kendisinin mantýðýyla düþünürsek þunu söyleyebiliriz: “Bir kadýnýn gücü kocasýný dövmeye yetmez.Vücudu buna müsait deðil. Ama bir erkek karýsýný yerden yere vurabilir, pestilini bile çýkarabilir. Çünkü Allah erkeði kadýndan daha güçlü yaratmýþtýr fizik olarak.O nedenle erkek, karýsýný dövebilir.”( Zaten birçok erkek yapýyor bunu.)

Muhafazakâr kesime yaþam koçluðu yapan bu bayan, “ Ýkinci biri yüzünden evliliðimi bitirmem. Bitirenlere de sýcak bakmýyorum.” diye devam etmiþ. Aklým almýyor bu sözleri. Ýnsan her þeyini bir baþkasýyla paylaþabilir ama eþini asla. Belgesellerde izliyorum; hayvanlar bile eþlerini baþka bir hayvanla paylaþmak istemiyorlar. Eþini paylaþma konusunda hayvanlarýn gerisinde kalan bir kadýn düþünemiyorum.

Gelelim Cüneyt Özdemir’e: Baþbakanýn “Dindar nesil yetiþtirmek istiyoruz.” sözleri üzerine bu hazret, programýna tinerci çocuðu konuk etmiþti. Daha önce de karakolda dayak yiyen kadýný programýna davet edince, Ýçiþleri Bakaný N. Þahin tarafýndan “ bulaþýkçý” olmakla suçlanmýþtý. Baþbakan Erdoðan, Cüneyt Özdemir'i “ Þu gazeteciye bak, böyle gazeteci mi olur? Sen bir tinerci çocuðu oraya çýkarmakla, ona bu soruyu sormakla bir defa tiner kullanmaya meþruiyet kazandýrýyorsun. “ diye azarlamýþtý. Özdemir sadece azarlanmakla kalmamýþ olmalý ki, birdenbire aðýz deðiþtirdi. Gazetede muhalif köþe yazan, tv’de muhalif program yapan; sonrasýnda da hem program yaptýðý kanaldan hem köþe yazdýðý gazetesinden atýlan birçok yazarýn durumuna düþmemek için yüz seksen derecelik dönüþ yaptý. Akþam muhalif olarak yatan Cüneyt Özdemir, bir sabah iktidar yanlýsý olarak uyandý. “Kýrk yýllýk Kâni olur mu Yani?” diyeceksiniz ama, oldu sevgili okurlar, oldu. Þaþýrdýk kaldýk. Bir baktýk, “Eþek bizim eþek de, semeri deðiþik.”

Beyefendi iktidarý öve öve bitiremiyor þimdi. Türkiye’de her þey çok yolunda gidiyormuþ, milli eðitimde çok önemli adýmlar atýlmýþmýþ. Annesinin baþýnýn kapalý olmasýndan gurur duyuyormuþ. Dindar bir ailede büyümüþ bir gazeteciymiþ. Sizin anlayacaðýnýz, canýný çok acýtmýþlar kendisinin. Caný yanan eþek, atý geçermiþ ya; caný çok yanmýþ olmalý ki, hükümetin icraatlarýný yere göðe sýðdýramýyor.Yandaþlýðý hayýrlý olsun demekten baþka söyleyecek sözüm olamaz.Yalnýz, annesinin baþörtüsünün altýna sýðýnmasýný, annesinin baþörtüsüyle övünmesini kendisine hiç yakýþtýramadým. Kel kýz, ablasýnýn saçýyla övünürmüþ deme de dur þimdi. Dünya dönüyor demenin yasak olduðu bir dönemde, “ dünya dönüyor” dediði için asýlmaya giderken bile , “ Ben dönmüyor desem de dünya dönüyor.” diyen Galile gibi dik duramadýðý için yazýklar olsun!

Her kesimden insanýn, üzerinde bir baský ve korku hissettiði böyle bir zamanda; herkes iktidar yanlýsý görünmeyi görev sayýyor, hatta mecbur hissediyor. Cüneyt Özdemir de bunun son örneði. Ýsteyen istediði siyasi partiyi elbette destekler, hatta partisinin hararetli bir savunucusu da olur. Buna kimse bir þey diyemez. Ama dün kara dediðine bugün beyaz dersen; dönekler listesine alýnýrsýn.

Bakalým daha kimler çark edecek? Baþka kimler kiþiliðinden taviz verecek, inanmadýðý görüþ ve düþüncelere sahip çýkacak. Yerini, makamýný korumak uðruna “ dönek” unvanýný alacak; iktidarýn dalkavukçusu olacak. “ Býldýrcýnýn beyliði, yýðýnlar (harman ) kalkana kadardýr.” demiþler. Elbet bu harman zamaný da geçer. Kavak aðacý uzaya uzaya göðe deðmez ya, elbet bir gün belinden kýrýlýr.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.