..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kötü insan korkuya itaat eder, iyi insan sevgiye. -Aristoteles
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




9 Nisan 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý  
Kâmuran Esen
Þunu anladým ki sevgili günlüðüm; kimsenin derdi kimsenin umurunda deðil.”Benim derdim inekle dana, kadýnýn derdi sürmeyle kýna.” hesabý.


:AHIA:
Ah benim göðercinim(güvercinim), býldýrcýným, galenfirim(karanfilim), liylâkim(leylâðým). Nasýlsýn sevgili günlüðüm, iyi min ? Ben gene hiç iyi deðilim. Bi hafta boyunca diþim bi aðrýyýverdi, bi aðrýyýverdi, töb’osun feleðim þaþdý. Diþci, “Þu ilâçlarý gullan, haftaya gel.” dedi. Ama ilâçla hiç iþe yaramadý, Annan planlarý gibi.

Telefon etdim diþciye. “Dokdur bey, size geldiðimde bundan daha iyiydim.” dedim. “Geçer geçer.” dedi. Demesi golay. Aðrýyan, dokdurun diþi deðil, benim diþim. Çenemi sanki matgapla oydula sevgili günlüðüm. Zonk zonk zonk! Aðrý kesici yut bakalým, ýccak tatbik yap bakalým, kekik suyuyla gargara et bakalým, soðuk tatbik yap bakalým.Yok ! Bi gýmýcýk azalmýyo aðrý. Ben böyle inatçý aðrý görmedim. Aðrýdan yerimde duramadým. Döndüm durdum odanýn içinde. Sanki çocuk doðuracam. En sonunda hastaneye gitdim, novaljin yapdýrdým. Bekle ki aðrý geçsin. Ne gezer! Býrak azalmayý, durdukça artýyo, benzin fiyatý gibi. Aycýk aycýk artýyo da, sonunda gatlanamaz hale geliyo. Hadi benzini almayý verirsin fiyatý arttý diye; ama aðrýn arttý diye diþini söküp atacak halin yok ki. Velhasýl beþ altý gün nerde gezdiðimi bilemedim. Ayyyhh! Þinci anlatýrken bile içime fenalýk geliyo.

Sokakda yüzümü buruþturduðumu kim gördüyse sordu, “Hasda mýsýnýz ?” diye. Sordula da cuvabýmý kimse dinlemedi. Sanki alt gomisyondan ganun geçiriyorla. Daha ben “ Diþim aðrýyo.” der demez , onlar baþladýla kendi diþ maceralarýný anlatmaya. Yok efendim birinin diþi bi gece bi aðrýmýþ bi aðrýmýþ, kekik suyuyla gargara yapmýþmýþ da avurtlarý börtmüþmüþ. Bi baþkasý da, aðrýya dayanamayýp diþini çekdirip atmýþmýþ. Ötekisi, günah olduðunu bile bile rakýyý pamuða damlatýp aðrýyan diþine koymuþmuþ. Berikisi dersen; galenfiri çürük diþin govuðuna goymuþmuþ da, aðrý iyice azmýþmýþ. Hiç beni dinleyen olmadý. Kime derdimi anlatacak olduysam, kendi derdini anlatmaya baþladý. Hasdaneden gelirken, elalemin derdini dinlemekden sinirle depeme çýkdý. Aðrým geldi yüreðimin orta göbeðine oturdu. Ihhh!

Her adým atýþýmda beynim zonk zonk ediyo. Aðrýnýn bi ucu diþimde, öteki ucu gaþýmýn üsdünde. Eve bi an evvel varmak için can atýyom. Derken, bi tanýdýða rastladým. Hemen selâm verip geçecektim ki, “Hasda mýsýnýz Hocam?” diye sordu. Daha “Diþim að…..” dedim demedim, baþladý anlatmaya. Bir gün bunun diþi bi aðrýmýþ bi aðrýmýþ, kerpetenle diþ çektirmiþ morfinsiz. Oluk gibi kan akmýþmýþ. Kýrk yýl önce falanmýþ. O zaman köydeymiþ, diþçiyi nerden bulsunmuþ. O gece sabaha kadar sancýdan uyumamýþmýþ. Ýyi olmuþ diyecem nerdeyse. Benim caným burnumda, o kendi derdini anlatýyo.

Þunu anladým ki sevgili günlüðüm; kimsenin derdi kimsenin umurunda deðil.”Benim derdim inekle dana, kadýnýn derdi sürmeyle kýna.” hesabý. Artýk kimseye derdini, bi sýkýntýný anlatamýyosun. Seni dinleyen yok. Daha sen aðzýný açar açmaz lâfý aðzýndan alýyorla. Býrakýn da bi derdimizi anlatalým di mi? Ihhhh!

Evimle hastanenin arasý, bitmek bilmedi. “Karýncaya tükürük, göl gelirmiþ.” ya ; sancýlý günümde evim bana çok uzak geldi. Sanki beynimde þimþekle çakýyo…..Neyse, geldim eve. Buz galýbýný aldým elime, diþime goymak için. Oyalanayým diye açdým televizyonu. Bi de bakdým Galatasaray’ýn maçý va. Ama bugün Galatasaray’ý düþünecek hal mi va bende? “Aman” dedim. “Yenilirse yenilsin.” Buz galýbýný yanaðýma basdýrdým, uzandým ganepeye. Aðlayacam ama, kime aðlayým? Kimse yok ki evde.

Bu gadar sýkýntýnýn arasýnda gözüm ikide bir televizyona gidiyo. Maç 0 – 0…. Dakikala ilerliyo, aðrým geçmiyo; dakikala geçiyo Galatasaray gol atamýyo: 0-0…Diþimin aðrýsý durdukça çoðalýyo, durdukça çoðalýyo doðalgaz fiyatý gibi. Bizim futbolcularýn dersen, beceriksizlikleri üstünde. Rakip galeye gidip gidip, topu dýþarý sýpýtýyolla. “Gözelce vursanýza laynnn!” diye bir ses oldu. Hatta bi de “eþ.k oðlu eþ.kler” de dedi galiba. Allahallah ! Benden baþka kimse yok evde. Kimden çýktý bu ses diyom. Meðer ben demiþim. Duyduðum ses, benim sesimmiþ. O aðrýnýn arasýnda ne zaman dedim, o sesi nasýl çýkardým, anlayamadým sevgili günlüðüm. Ýnsan kendi konuþduðunu bilmez mi? Aðrýdan beynim oyulacak gibi olunca, baðýrdýðýmý bile fark edemedim. Futbolculara, sokak jargonuyla baðýrdýðým için, beni ayýplama sevgili günlüðüm. Diþ aðrýsý bu gadar þaþýrtdý beni. ”Ýnsan þaþýrýnca, eþine hala dermiþ.” sevgili günlüðüm. Beni mazur gör.

Bugün eften püften þeylerle doldurdum sayfayý. Aslýnda yazacak çok þey vardý. “Biber gazýnýn yan etkisi yok.” diyen Ýçiþleri Bakanýna bi çift lâfým olacaktý. Onu da haftaya yazarým. Günler çuvala girmedi ya. Ömrümüz varsa tabi. Diþ aðrýsýndan ölmediðime göre, demek çilem daha dolmadý sevgili günlüðüm. Ihhh!

Öpüyom gözlerinden.






Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Çocuklar ve Çiçekler

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.