..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamak için topu toplam altý haftam kalsaydý ne mi yapardým? Tuþlara daha hýzlý basmaya bakardým. -Isaac Asimov
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Günlük Olaylar > Kâmuran Esen




22 Þubat 2012
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - 24  
Kâmuran Esen
Dert Üstüne Dert!


:AEJJ:
Sevgili Günlüðüm;

Gaç gün oldu sana iki satýr yazmayalý? Kýþýn soðuðuyla cebelleþirken günleri münleri sapýttým. Mudurnu bi soðuk bi soðuk, anlatýlýr gibi deðil. Ýþin yoksa zobaya hizmet et. Zobaya odun atýve bakalým, kömür atýve bakalým, külünü boþaltýve bakalým. Çuval çuval kömür yakmýþken, gene de soðuktan tiril parýl edip duruyoz Memet Amca’nla.Hoþ, onun keyfi yerinde ya.Hazýr ýsýnmýþ odaya galkýyo, hazýr sofraya oturuyo. “ Fatmaaa! Çok ýccak oldu, zobayý gapat. Fatmaaa! Ýçerisi soðudu, zobayý aç.” diye emirler yaðdýrýyo. Beyefendiye zobanýn üstünde kestanele biþiriliyo.Oh! Elinde tv gumandasý; zýrt o ganala atla, pýrt bu ganala atla. Dünyanýn keyfini Memet Amca’n çýkarýyo. Gadýn gýsmýnýn gaderi iþte. Ihhhh!

Gadýn dedim de aklýma geldi sevgili günlüðüm. Böbrek hasdasý bi gadýna, gocasýnýn sevgilisi böbreðini vermiþ. Bak bak bak. Bu haberi okuyunca, Memet Amca’na mum oldum. Hasda gadýnýn yerine ben olacam da, Memet Amca’nýn sevgilisinin böbreðini alacam. Ne Þam’ýn þekeri, ne Arap’ýn yüzü. Ölürüm daha iyi. Gocamýn – ay af edersin sevgili günlüðüm- Memet Amca’nýn sevgilisi varken, ben yaþayýp da ne yapacam? Gýzarým mýzarým ama, gene de onu kimseynen paylaþmam.Bi de utanmadan televizyonda sýrýdýyolardý. Alan memnun, veren memnun yani. “Kan paylaþtýk, goca paylaþtýk, þimdi de böbrek paylaþtýk. Bu davranýþým herkese örnek olsun.” diyo, erkeðin sevgilisi. Þaþýrdým galdým sevgili günlüðüm.Gocasýný baþkasýyla gönüllü paylaþan bir gadýn düþünemiyom. Allah herkese akýl daðýtýrken bunlar nerdeydi bilmiyom artýk.

Hadi bunlar cahil diyelim; ya Engin Ardýç’a ne demeli? CHP Milletvekili Þafak Pavey için "hem özürlü hem CHP'li" demiþ. Aklý sýra, Þafak Pavey’i aþaðýlamýþ. Aslýnda, kendisini küçültmüþ.”Çingene marifetini söylerken, hýrsýzlýðýný ele verirmiþ. “ ya, aynen o hesap. Engin Ardýç’ý çok ayýpladým. Þimdi gýnamak moda ya, ben de gýnadým deyim bari.

Televizyonda haberleri dinledikçe sinirlerim bozuluyo. Aybastý’daki Ýstiklal, Hürriyet, Cumhuriyet, Ýnönü caddelerinin adlarý, halk alýþamadý bahanesiye deðiþtirilmiþ. Bu gadar komik bahane de hiç duymadým.Tarihine, kültürüne, milli deðerlerine saygýsý olmayan birinden bu memlekete ne hayýr gelir sevgili günlüðüm?

TBMM Saðlýk, Aile, Çalýþma ve Sosyal Ýþler Komisyonu Baþkaný; alkollü içki satan büfe, bakkal, market, restorant ve birahanelerin isimlerini istemiþ. Tepki alýnca da, “Sadece sayýsýný sordum.” demiþ. Oldu olacak her eve bi de nöbetçi dikin, içki içen var mý diye. Cýk cýk cýk!

Ya, Atatürk’ün büstüyle dalga geçerken fotoðraflarý çekilmiþ öðrencilere ne demeli? Güya eðlenmiþler kendilerince. “Sakalý gür olan, köselere eðlence olurmuþ.” diyecem de baþka bi þey demicem.

Diyanet’ten son 8 yýlda 4 bin 557 personelin diðer bakanlýklara geçtiði açýklandý. Madem baþka tarafa geçecektiniz, diyanette ne iþiniz vardý? Ya da , o gittiðiniz yerlere niçin baþtan gitmediniz de diyaneti basamak olarak kullandýnýz? Diyanet, ara istasyon mu?

Bi þey daha aklýmý gurcalýyo sevgili günlüðüm. Milliyet gastesinde yazan N. Mert’in yazýlarýna son verilmiþ. Bu yazarlarýn, gastecilerin çektiði ne, suçlarý ne anlayamadým gitti. Memet Amca’n da dilleri uzamýþtýr diyo. Yok caným ! Ona dili uzamak denmez, özgürce haber yapmak denir. N.Mert, gaybelettiðimiz gaçýncý yazar. Hani bu memlekette basýn özgürdü?

Þimdi daha beterini deyverim: Erzurum’da Huzur toplantýsýna katýlan bi okul müdürü "Emniyette suçlularýn kanýný alýp gen haritasý çýkarsýnlar. Çocuk doðduktan sonra analizi yapýlsýn. Vatana, millete, bu ülkeye zararlýysa; yürümeden yok edilsin." demiþ. Haberi okuyunca, ganým dondu. Kendisini hemen açýða aldýlar neyse ki. Aldýlar da, bu akýl almaz sözleri sarf eden müdür, bugüne gadar nasýl eðitimcilik yaptý? Hasda fikirlerini kimlere aþýladý? Ve bu fikre sahip daha gaç eðitimci var Türkiye’de?

Ihhh! Ýþte böyle. Dert üstüne dert. Daha yazacak çok þey var da, yerim galmadý. Bu gadar sýkýntýnýn üstüne, bi de “ Gýsa yaz Hocam!” diye fýrça yemeyim. Daha hiç fýrça yemedim ama belli mi olur? Baksana gosgoca Nuray Mert’in baþýna gelene. Yazar mýsýn; korkacaksýn sevgili günlüðüm, korkacaksýn.





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Enflasyon Düþüyor (Muþ)
Sinir Olduðum Tipler - 5
Perþembenin Geleceði Çarþambadan Belli Olur
Fatma Nine'nin Günlüðü - 6
Fatma Nine'nin Günlüðü - 7
Dün Gece Bir Rüya Gördüm - 16
Sinir Olduðum Tipler - 4
Sinir Olduðum Tipler - 5
Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü / Yine Paralel Bir Ürya Gördüm
Mudurnu'lu Fatma Nine'nin Günlüðü - Diþ Aðrýsý Deðil Kabir Azabý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Güzel Dilimiz Türkçe
Kýzým Sen Avukat Ol!
Atatürk'e Mektup
Ýstanbul Sizin Olsun
Ben Birazcýk Deli miyim?
Öðretmenler Günü
Mudurnu'da Bir Günlük Gezi
Yeðenime Yaptýðým Peynirli Börek Tarifi
Biþim Efde Heykes Bi Asayip...
Kaybedecek Hiçbirþeyi Olmayana / Ölüm...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dönüþü Olmayan Gidiþ [Þiir]
Seni Özlemenin Kitabýný Yazabilirim [Þiir]
Bensiz Yaşamaya Alışacaksın [Þiir]
Ýþte Gidiyorsun [Þiir]
Gelseydin Eðer [Þiir]
Ne Zaman Seni Düþünsem [Þiir]
O Beklenen Hiç Gelmeyecek [Þiir]
Çek Beni Ýçine Bir Nefeste [Þiir]
Sýðýnacaðým Baþka Yürek Yok [Þiir]
Uykularýnda Sev Beni [Þiir]


Kâmuran Esen kimdir?

Okumak ve yazmak bir tutkudur benim için. Yazdýklarýmý okuyucularla paylaþmak amacýyla buraya gönderiyorum. Yýllardýr, yerel bir gazeteye haftalýk köþe yazýyorum. Mudurnu Belediyesinde gönüllü kültür müdürü olarak çalýþýyorum. Yayýmlanmýþ Kitaplarým: -Þiirlerle Öyküler - þiir / Milli Eðitim Bakanlýðý Öðretmen Yazarlar Dizisi ( 1988). . . . . . . . -Sevgi Yumaðý - þiir ( 1997 ). . . . . . . . . -K. Esen'in Kaleminden Mudurnu - derleme / Mudurnu Kaymakamlýðý Kültür Hizmetleri Dizisi ( 2002 ). . . . . . . . . . . -Oynatmayalým Uðurcuðum- deneme , aný / --Senfoni Yayýnlarý ( Haziran / 2004 ) -Mudurnulu Fatma Nine'nin Günlüðü - Baskýya hazýrlanýyor

Etkilendiði Yazarlar:
Okuduðum her yazardan veya yazýdan etkilenirim. Bende bir etki býrakmayacak, herhangi bir þey öðretmeyecek bir yazý düþünemiyorum.


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Kâmuran Esen, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.