..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ben bir öðretmen deðil, bir uyandýrýcýyým. -Robert Frost
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Öykü > Aný > Özcan Nevres




18 Eylül 2001
Deli Ahmet  
Özcan Nevres
Ahmet'in iþ bulamayýp aç kaldýðý günler olurdu. Yanýma gelirdi iþ var mý diye


:BFFE:
          Bahçeme marul kesmeye gideceðiz. Marullarý alacak olan manav,
     Dur yahu, þu deli Ahmet’i alalým da bize yardým etsin. Deli Ahmet’i zaman, zaman çarþýda görürdüm ama, ne kim olduðunu ne de ne iþ yaptýðýný bilmezdim. Manavýn seslenmesi üzerine yanýmýza geldi. Manav
     Hadi bin arabaya, marul kesmeye gidiyoruz. Hemen arabaya binmek için davrandý. Arabam tek kapýlý olduðu için kapýyý bulamadý.
     Hani len bunun gapýsý, gapýsý da yok bu cavurun diye avaz, avaz baðýrmaya baþladý. Manava
     Þöyle öne doðru gel de geçecek bir yer açalým þuna dedim. Manav öne doðru kayarak Ahmet’in arkaya geçip oturmasýný saðladý. Ahmet hala söyleniyordu.
     Ula.... bu ne biçim araba, arka gapusu bilem yok. Ahmet’e arabanýn tek kapýlý olduðunu anlatana kadar bahçeye vardýk bile. Manav önceden indiðinden Ahmet daha rahat indi arabadan. Hemen iþe koyulduk. Ben marul kesiyorum, ahmet arabaya taþýyor, manav da düzgün bir þekilde istif ediyor. Bir ara Ahmet     
     Ula patron ser bu marul kesme iþini bilmiyon, ver bana o testereyi ben sana nasýl kesileceðini gösterem dedi. Al bakalým diye uzattým testereyi, hemen kesmeye baþladý. Ben marullarý toprak seviyesinden kesiyordum. Bazen biraz daha üstten kaçýrýyordum testereyi, bu kez de kesilen marulun yapraklarý kopup daðýlýyordu. Ahmet ise testereyi topraðýn içine sokarak üç dört santim derinden kesiyordu. Böylece kesilen marulda yaprak daðýlmasý gibi istenmeyen bir durum olmuyordu.
     Ahmet... televizyon tamircisinden çifçi olursa bu kadar olur, tabi ki benim eksiklerim olacak, bundan böyle sen devamlý benim iþime gel ki, çifçiliði senden öðreneyim.
     Gelem usta, zaten ben biliyom senin televizyon tamir ettiðini. Sen lüzum ettiðinde çaðýr beni ben gelirim. Bütün bahçe iþlerini yaparým. Yeteri kadar marul kesince beraberce arabaya taþýdýk.Ýki saatlik emeðine karþýlýk yarým yöðmiye verdim kendisine. Çok sevindi
     Sað ol be patron, baþkalarý beni iþe alýyo, bi karnýmý doyuruyo, para mara vermiyo.
     Parasýz iþ olmaz Ahmet, ben seni ne zaman iþe alýrsam karnýný da doyururum, paraný da veririm. Çok memnun olmuþtu. Yol boyu anlattý durdu
     Ben seni üryamda görmüþtüm, sen zaten peygamber soyundan geliyon, sen ondan bana böyle çok para veriyon. Daha neler neler.
     Marularý tohur olarak sattýðýmdan o kýþ Ahmet’le çalýþma olanaðýný bulamamýþtým.
               Xxxxx

     Yazlýk ürünleri yetiþtirmiþtim. Hasat zamaný baþlamýþtý. Toplanan ürünü kasalama iþlemlerinin yapýldýðý aðacýn gölgesine taþýyacak bir elemana gereksinim vardý. Ahmet geldi aklýma. Kuþluk molasýnda arabama binim doðru çarþýya gittim. Garaja yakýn bir kahvede buldum onu. Seslendim
     Ahmet hadi bakalým bin arabaya iþe gidiyoruz. Hemen geldi bindi ön koltuða. Arabanýn arka tarafýnda bir þeyler aradý. Belli ki aradýðýný bulamamýþtý.
     Ula patron hani ekmek almamýþsýn ya. Bahçede var biraz
     Kaç tane
     Kaç tane olacak bir tane almýþtým.
     Bir tane yetermi be patron, iki tane daha alalým. Bakkalýn önünde durdum. Kendisine para verdim,
     Sen üç tane al da iþ saðlam olsun, bakarsýn akþama kalmaz. Koþarak girdi bakkal dükkanýna. Az sonra geri geldi. Yine oturdu ön koltuða. Yol boyu katýk bile aramadan ha bire týkýndý. Bahçeye vardýðýmýzda ekmeðin birini bitirmiþti bile.
     Bahçeye vardýðýmýzda amele iþ baþý yapmýþtý. Sordum Ahmet’e
     Ýþ baþý yapalým mý, yoksa oturup kahvaltý mý yapalým ?
     Kahvaltý yapalým be patron, dün sokaða çýkma yasaðý vardý. Dün bütün gün aç kaldým. Param da yoktu bu gün yiyecek bir þeyler almak için. Bu yüzden çok açým. Biraz daha yiyeyim. Bir gazete açtýk önümüze, ekmekleri koyduk üstüne, tulumbada yýkadýðýmýz biberleri, domatesleri, salatalýklarý, çarþýdan aldýðým peynir ve helvayý da koyduk gazetenin üzerine. Ahmet soluk almamacasýna ha bire týkýnýyordu. Sanki yolda o bir ekmeði yiyip bitiren o deðildi. Bir ekmek te yer soframýzýn baþýnda tüketti. Gözü diðer ekmekteydi.
     Devam et be Ahmet dedim. Doyuncaya kadar ye, sýkýlmana gerek yok. Bu ekmekleri niye aldýk. Tabi ki yiyip bitirmek için. Dönüþte ben sana istediðin kadar ekmek alýrým.
     Saðol patron dedi ve üçüncü ekmeðin yarýsýný kopardý. Onu datükettikten sonra
     Oh... be hele þükür doydum. Kalan ekmekleri ve katýklarý gazeteye güzelce sardý ve zeytin aðacýnýn dallarý arasýna koydu. Hemen iþe koyulduk. Öðle tatiline kadar hiç mola vermeden çalýþtýk. Öðle tatili baþladýðýnda
     Hadi Ahmet sen otur yemeðini ye. Ben arabaya yüklediklerimizi hale götüreyim.Beni yemeðe bekleme. Yemeðimi evde yer gelirim.Yemek dönüþü iki ekmek daha aldým. Ne olur ne olmaz, doymadým der. Akþam paydosunda Ahmet’i toplanan sebzelerin baþýnda bekçi býraktým. Ameleyi býrakýp traktörle döneceðim. Beraber traktöre kasalarý, çuvallarý yükler hale götürürüz.
     Peki patron, ben seni beklerken ot yolarým boþ oturmam dedi. Arabayý býrakýp traktörü aldým. Bahçeye döndüðümde Ahmet halen ot ayýklýyordu. Traktörü sebzelerin yanýna iyice yaklaþtýrdým. Ahmet aþaðýdan verdi, ben kasaya istifledim. Hale vardýðýmýzda kendisine tam yöðmiye verdim, kalan ekmekleri de alýp götürmesini söyledim.
     Ahmet’in iþ bulamýyarak aç kaldýðý günler olurdu. Yanýma gelirdi iþ var mý diye
     Ýþ olmaz mý be Ahmet, ben de seni arayacaktým. Hadi bakalým dükkaný güzelce süpürüp temizle. Hemen pastaneden börek getirtirdim, doyuncaya kadar ye derdim. Doymazsan söyle daha getirirler. Karnýný doyurup, dükkaný güzelce temizledikten sonra giderdi.
     Çok kere bahçemde iþ olmasa da iþ yaratýrdým Ahmet’e. Kendisine verdiðim parayý hak ettiðine inandýrýrdým onu. Yine bir gün bahçeye götürdüm. Bahçenin etrafýndaki hendek ve aðaç diplerindeki kýndýralarla diðer yabani otlarý temizlemesini söyledim. Hendeklerdeki ve aðaç diplerindeki otlara baktý uzun, uzun
     Patron be dedi, sende akýl mý yok, yoksa paran mý çok. Bu otlarýn ne zararý var sana. Önümüz kýþ, zaten kuruyacak bu otlar.
     Ahmet, bende akýl da var para da. Ben ne diyorsam sen onu yap. Bu otlar benim göz zevkimi bozuyor. Sen bu otlarý temizlemezsen baþkasýný bulur temizletirim.
     Olmaz patron, bu otlarýn sana hiçbir zararý yok. Bu otlarý temizlemem için vereceðin para haram olur. Ben temizlemem bu otlarý.
     Amacým Ahmet’e iþ çýkarmaktý ama, ne gezer, ne söylediysem kar etmedi. Çaresiz geri döndük
Bir gece kahvehanede oturuyordum. Her zamanki gibi blüm oynuyoruz arkadaþlarla. Ahmet gelip yanýma oturdu. Çay söyledim kendisine. Çayýný içerken, onun gibi oyunumuzu seyreden biri yerinden kalkýp Ahmet’in karþýsýna geçti, yakasýný yakalayýp
Sittir ulan git burdan dedi. Ahmet ayaða kalktý, yumruðunu sýktý
Neden gideceðim ulan, sen sittir git burdan dedi. Yakasýna sarýlan belli ki alkollüydü.
Sana sittir git dedim ulan diyerek vurmak için elini kaldýrmasýyla Ahmet’in yumruðunun suratýnda patlamasý bir oldu. Saldýrganýn aðzýndan burnundan kan fýþkýrmaya baþlamýþtý. Bir daha vurmamasý için AhmetÝ tutanlar oldu. Saldýrgan bunu fýrsat bilip saldýrmak istedi. Bu defa ben sým sýký tuttum saldýrganý. Kanlarýný temizlemesi için lavaboya doðru sürüklerken, Ahmet’e iþaret ettim git diye. Saldýrgan bu gibi darbelere alýþkýn olacak ki, çabuk dindi kanamasý. Elini yüzünü yýkadaktan sonra, glip yanýmýza oturdu yine. Bana pis pis bakýyordu. Belki de bu kez bana saldýrmaktý niyeti: Kavga sýrasýnda onu öyle bir tutmuþtum ki , kýpýrdayamamýþtý bile. Cesaret edemedi. Zamanla her karþýlaþmamýzda
Beni Ahmet’in dövmesine sen sebep oldun diye sitem ederdi. Bir gün tepem attý.
Gel seni Ahmet’le beraber benim bahçeme götüreyim. Ýkinizi orada baþ baþa býrakayým, bakalým kim kimi daha iyi dövecek. O gece býraksaydýk Ahmet’i senin ölünü serecekti. Dua etki ben önledim kavganýzý. Bu zýlgýt yetmiþti ona. Bir daha sitem etmedi
Ahmet çok onurlu bir insandý. Kesinlikle dilenmezdi. Kendisine verilen bir topan ekmeðin bedelini mutlaka öderdi. .
     Kýþ çok sert geçiyordu. Soðuktan korunmak için girdiði hurda kamyonun þoför mahallinde Ahmet’in ölüsünü buldular bir sabah.

                                             Özcan NEVRES
     
     





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn aný kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Bir Zamanlar Ben De Politikacýydým
Giritli Nevres Cafer Aða
Maltýz Keçim Elmas
Deli Aziz
Deli Metin
Egenin Abant'ý Karagöl
Büyük Þef
Ah O Afganistan
Arkadaþ Acýsý
Deli Serpil

Yazarýn öykü ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Muhabbet Kuþlarý Nasýl Üretilir
Onu Ölesiye Sevmiþti
Severek Ayrılalım
Mutluluðu Ölümü Ararken Buldu
Mustafa Efe
Neden Terk Ettin
Baðýmsýz Aday Deli Osman
Güz Gülleri Gibi
O Yalancının Biriydi
Tarýmda Neden Ýlerliyemiyoruz

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Acýlarla Yaþamak [Þiir]
Özleyiþ [Þiir]
[Þiir]
Bir Dosta Mektuplar 1 - 12 [Þiir]
Sevgiliye [Þiir]
Seni Düþündüm Yine [Þiir]
Alýn Götürün Beni Dalgalar [Þiir]
Ah Bu Sensizlik Yok Mu [Þiir]
Bir Rüzgardýr Yaþamak [Þiir]
Uyan Be Memet [Þiir]


Özcan Nevres kimdir?

1958 de gazetecilige basladim. O zamandan beri yazmaktayim.

Etkilendiði Yazarlar:
Yaþar Kemal, Ümit Yaþar Oðuzcan Fazýl hüsnü Daðlarca


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Özcan Nevres, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.