..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"Küle deðil, ateþe üflemelidir." -Divanü Lügat-it Türk, Savlar
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat Yalçýn




18 Ekim 2015
Aðlamak  
sedat Yalçýn
“Gözler yaþarmadýkça gönüllerde gökkuþaðý oluþmaz.” der J.V.Cheney . Gökkuþaðý, yaðmur damlalarý ve güneþ ýþýnlarýnýn birlikte oluþturduðu bir görsel þölendir. Öyle bir þölen ki seyredenleri büyüler; iki nokta arasýnda nefis bir bað, köprü oluþturduðu düþünülür.


:ADEJ:

Gözler yaþarmadýkça gönüllerde gökkuþaðý oluþmaz. J.V.Cheney

Gözlerden damla damla süzülen, hafif tuzlu su damlacýklarýdýr gözyaþlarý. Ancak kendi küçücük, minicik olan bu damlacýklarýn ifade ettikleri, kelimelere sýðmayacak kadar büyüktür. O küçücük su damlasý sanki yüreðimizden fýþkýran bir gayzer gibidir : Sýcaktýr, hem de sýmsýcak. O kadar sýcaktýr ki karþýsýndakinin yüreðindeki buzlarý, zihnindeki buzdaðlarýný eritmeye yetecek kadar sýcaktýr. O an karþýmýzdaki kiþi ile bir oluruz, bütünleþiriz sanki. Onu yüreðimizin derinliklerinde duyumsarýz. Empati dediðimiz olay da, tam budur iþte.

Neden aðlarýz ? Acýdan (fiziksel, ölüm, aþk acýsý..), üzüntüden, piþmanlýktan, sevinçten, mutluluktan, müzikten, filimlerden; bazen de hiç yoktan aðlarýz. Gözyaþý bezlerimiz duygularýmýzýn, hormonlar yolu ile bedenimize, hücrelerimize olan etkisini en aza indirgeme görevindedirler sanki. Duygulandýðýmýz zaman ilk önce karýn bölgemizde (midemizde) bir burulma, rahatsýzlýk duyumsarýz. Hemen arkasýndan göðsümüz daralýr sanki, týkanýr gibi olu-ruz. Gözlerimiz buðulanýr önce, sonra dolar ve damlalar peþi sýra inmeye baþlar yanaklarýmýzdan.

Aðlarken burnumuz da akar: “Salya, sümük aðlamak “ deyimi, buradan kaynaklanýyor olsa gerek. Hem burnun akmasý, hem de gözyaþý kanallarýnýn açýlmasý, bizde hem fiziksel, hem de duygusal bir rahatlama yarattýðý bilinmektedir. Ýçimizden geldiði zaman kendimizi aðlamamak için tutmamalýyýz. Rahatça gözyaþý dökebilmeliyiz : “Erkek adam aðlamaz” sözlerine kulak asmadan. Ancak, kendimizi illâ ki aðlatmaya çalýþmanýn da bir âlemi yoktur. Bir þey doðal olduðu müddetçe olumludur.

Damlalar aktýkça gözümüzden, rahatlarýz. Kaynaðýný nereden alýrsa alsýn, gözyaþlarý içi-mizdeki sýkýntýyý azaltýr. Her damla ile içimizdeki bizi etkileyen o madde dýþarý atýlýr sanki. Bazý durumlarda kiþi bir çeþit þoktadýr, asla aðlayamaz. Etrafýndakilerin: “ Keþke biraz aðlayabilse, açýlýr “ sözlerini duymuþsunuzdur. Bazen bu durum günlerce devam eder. Hiç beklenmedik anda, o kiþi gözyaþlarýna boðulur aniden. Artýk yüzleþmiþtir sanki o korkusuyla, üzüntüsüyle.

Sevinç ve mutluluk gözyaþlarý da aslýnda, bilinçaltýmýzdaki bir korkunun açýða çýkmasýdýr. Açýða çýkan o korkunun yansýmasýdýr gözyaþlarý. Örneklersek eðer: Mezuniyet ve evlilik törenlerinde gözlerin mutluluktan yaþardýðý sýkça gözlemlenir. Aslýnda bu gözyaþlarý bilinçaltýmýzda yýllarca biriken korkunun sonucudur: Yani kökeninde korku vardýr, sevinç ve mutluluk gözyaþlarýmýzýn. Mezun olamazsa korkusu, evlenemez evde kalýrsa korkusu, ya da artýk evden ayrýlýyor korkusu yýllarca kök salmýþtýr yüreðimize. Ýþte bu hoþ anlarda açýða çýkar bu korku. Artýk rahatlamýþýzdýr o anda . Bu rahatlamanýn yarattýðý gevþeme, yarý burukluk, yarý hoþluk sarmalar bizi. Ancak, sonuç istediðimiz gibi olduðu için bizi incitmez bu gözyaþlarý.

Çocukluk, yetiþkinlik ve yaþlýlýk dönemlerinde aðlama olayý farklýlýklar gösterir. Bebeklik ve çocukluk dönemlerinde oldukça sýk olan aðlamalarýmýz, yetiþkinlik dönemlerinde azalýr. Bu dönemde kendimizi daha fazla kontrol edebiliriz. Yaþlýlýk dönemlerinde aðlamanýn tekrar çoðaldýðýna þahit oluruz: “Yaþlandýkça duygusallaþtý” denir halk arasýnda. Belkide, çocukluk ve yaþlýlýk dönemlerimiz en doðal hallerimizi yansýtýr.

Ýnsan dýþýnda diðer canlýlarýn da, özellikle fillerin duygusal nedenlerle gözyaþý döktükleri bilinmektedir. “Timsah gözyaþý dökmek “ deyimi sýkça kullanýlmaktadýr günümüzde. Bilindiði gibi timsahlar avýný ýsýrýrken, çenesinde oluþan büyük basýnç, gözyaþý bezlerine baský yapmakta ve gözlerinden yaþ gelmektedir. Yoksa avýna acýdýðýndan deðil. Eleþtirel anlam taþýmasýndan dolayý, sahte, yalancý, duygusallýkla ilgisi olmayan gözyaþý dökenler veya döker görünenler için kullanýlýr.

Aðlayan kiþiye karþý içimizde bir acýma duygusu kabarýr. Þefkât hislerimiz doruk noktasýna çýkar. O kiþiye karþý ilgimiz artar, korunmaya ihtiyacý olduðu duygusu bizi sarmalar. Ýnsanlarýn bu zaafýný bilen bazý kiþiler, sýrf ilgi odaðý haline gelmek için bu silahý kullanýrlar. Bu kiþiler sessizce gözyaþý döküp üzülmezler. Bu durumda aðladýklarý çevreden fark edilmeyebilir. Hemen feryat etmeye baþlanýr; oda yetmez, saçýmýzý baþýmýzý yolmaya, üstümüzdekileri parçalamaya, kendimizi yerlere atmaya baþlarýz. Tüm bunlar çevreye ne kadar fazla üzüldüðümüzün bir göstergesidir. Eskiden özellikle cenaze törenleri için özel aðlayýcýlar tutulurmuþ. Bir bakýma küçük çaplý bir tiyatro sergilenirmiþ.

Bazý insanlar olur olmaz her þeye aðlarlar: “Sulugöz “ olarak adlandýrýlýr bu
insanlar. Bu kiþiler etraflarý tarafýndan artýk kanýksanmýþtýr. Dikkate alýnmaz bu aðlamalar, hatta biraz dalga bile geçilir; “sulugöz gene baþladý “ diye.
Bazýlarý da, aðlamayý sözlerini kuvvetlendirme aracý olarak kullanýrlar. Özellikle topluluk karþýsýnda konuþma yapanlarýn bir taktiðidir. Bu yolla insanlarý etkilediklerini düþünürler. Doðrudur da ! Özellikle fanatik taraftarlarý tarafýndan coþkuyla izlenir bu konuþmalar. O denli coþku duyarlar ki; dinleyiciler de gözyaþlarý ile konuþmacýya katýlýrlar.

Aðlamak kelimesi mecâzi anlamda da kullanýlýr; hep sýzlanan, hep þikayet eden kiþiler için söylenir. Bu kiþiler durumlarýndan asla hoþnut olmazlar. Böyle davranarak kendilerini acýndýrmak ve bu yolla bazý kazanýmlar elde edebilme peþindedirler. Bu hâllerini bir çeþit yaþam tarzýna dönüþtürmüþlerdir. Bu yapýdaki insanlarla bir araya gelmek istenmez, içimizi karartýrlar. Yüz ifadeleri her an aðlayacakmýþ bir görünümdedir. Hepimizin çevresinde bu tür insanlarý görmek mümkündür.

“Gözler yaþarmadýkça gönüllerde gökkuþaðý oluþmaz.” der J.V.Cheney . Gökkuþaðý, yaðmur damlalarý ve güneþ ýþýnlarýnýn birlikte oluþturduðu bir görsel þölendir. Öyle bir þölen ki seyredenleri büyüler; iki nokta arasýnda nefis bir bað, köprü oluþturduðu düþünülür. Ýþte gözyaþlarý da, týpký gökkuþaðý gibi, gönüller arasýnda bir bað oluþturur. Aðladýðýmýz zaman gözlerimiz dolar, su damlacýklarý ýþýðý kýrar, ve minimini gökkuþaklarý oluþur gözlerimizin önünde.

Bir þey yerinde, zamanýnda yapýlýrsa bir anlam taþýr. Gerektiði anlarda rahatlýkla aðlayabilmeliyiz; yüreðimizin bir çeþit sesidir gözyaþý. Yüce bir duygunun eseridir. Her þeyde olduðu gibi bu duygumuzu da istismar etmemek, bir çeþit silah olarak kullanmamak gerektiði konusunda hemfikirizdir umarým.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz
Nüfus ve Çevre

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat Yalçýn kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat Yalçýn, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.