..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
"...öyküyü yazan bilge, beþinci ya da altýncý göbekten kral torunu olduðumu ortaya çýkaracak þekilde belirleyebilir soyumu." -Cervantes, Don Quijote
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > sedat




28 Nisan 2011
Din ve Ahlâk Üzerine (Japon  
sedat
Þimdi biraz Japonlarýn deprem sonrasý sergiledikleri tavýrlardan sozedelim. Bu kadar büyük bir felâkete uðramalarýna karþýn, ortada saða sola koþuþan bir kalabalýk yok. Salya, sümük aðlayýp “ nerede bu devlet” diye yýrtýnan yok. Yardým noktalarýna saldýran yok. Herkes tek sýra olarak yardým almak için bekleþiyor.


:BBAC:
Bizim bu dünyadaki deneyimimiz, sýnavýmýz, sadece inandýklarýmýzla deðil yaptýklarýmýzla ilgilidir. Aksi takdirde ilâhi adalet tam bir komedi olurdu.
     

Yeryüzünde yaklaþýk 6 milyar insan yaþamaktadýr. Dünyanýn dört bir yanýna daðýlmýþ olan bu insanlar çok deðiþik yaþam tarzlarýna sahiptirler. Günümüzde, medeni dünya olarak tanýmlayabileceðimiz kesimdeki halklar, bir peygambere ve bir kitaba sahip olmakla övünürler. Toplumsal ve bireysel ahlâk oluþumu üzerinde bir çok faktörün etkisi vardýr. Dini inanýþlarýn, gerek bireysel, gerekse toplumsal ahlâk üzerinde çok önemli etkisi olduðu kabul edilir. Ancak kitaba dayalý bir dine inanmanýn, ahlâklý olmakla bir paralellik gösterdiðini iddia etmek ne derece doðrudur? Toplumsal ahlâk , özellikle, büyük toplumsal sarsýntýlardan sonra ( doðal afetler, ekonomik krizler, savaþlar...) devlet kontrolünün zayýflamasý esnasýnda kendini belli eder. Böyle anlarda kargaþa, talan, yaðmalama, soygunlar yaþanýyorsa toplumsal ahlâkýn varlýðýndan söz etmek sanýrým mümkün deðildir. Örneklersek eðer; A.B.D. Katrina kasýrgasýndan ve A.B.D.nin Orta kesimlerinde meydana gelen sel felâketinden sonra yaþanan kargaþa ve yaðmalama olaylarý ; bir çok Avrupa ülkelesinde çeþitli tarihlerde yaþanan kargaþa, yaðmalama olaylarý ile ülkemizde 1999 Gölcük depreminde ve 2009 Temmuz’unda Ýstanbul’daki sel felaketinde yaþanan karmaþa ve yaðmalama olaylarý ...

Mart 2011 tarihinde, Japonya’da meydana gelen deprem ve tusunami adeta tüm tabularý yýkýp geçti.
Þimdi biraz Japonlarýn deprem sonrasý sergiledikleri tavýrlardan sozedelim. Bu kadar büyük bir felâkete uðramalarýna karþýn, ortada saða sola koþuþan bir kalabalýk yok. Salya, sümük aðlayýp “ nerede bu devlet” diye yýrtýnan yok. Yardým noktalarýna saldýran yok. Herkes tek sýra olarak yardým almak için bekleþiyor. Ne birbirini ezme, ne de, öne geçmek isteyenler var. Dükkânlarda, raflarda az miktarda mal kalmýþ olmasýna raðmen, cam çerçeve indirip talan yok. Herkesi þaþýrtan ise yaðmalama olayýnýn gözlenmemesi. Bu konuda çok çarpýcý resimleri ( insanlarýn, genci, yaþlýsý birbirlerine ne kadar saygýlý davrandýklarýný gösteren ) yazýlý ve sözlü medyada hepimiz gördük. Onurlu bir toplum örneðini adeta segilemekteler tüm dünyaya.

Katoliklere ait bir web sitesinde, Hiristiyan olmamalarýna karþýn, Japonlarýn nasýl bu kadar ahlâklý olabildikleri sorgulanýyor. Bu kadar yüksek insani vasýflara sahip olmalarý yadýrganýyor. Japon’larýn bu davranýþý, ahlâklý olmak için illa , bir peygambere ve bir kutsal kitaba sahip olmak gerekmediðini ortaya koymuþ olmuyormu ? Ve bunu uygulamalý olarak tüm insanlýðýn gözleri önünde, çeþitli yayýn organlarý vasýtasý ile sergilemiyorlarmý Japon’lar! Çok ilginç bir durum.

Japonlar, bilindiði gibi Þintoizm ve Budizm inanýþý sergilerler (*). Yani, Japon’lar peygambersiz ve de kitapsýz bir toplumdur. Japon’larýn yaþadýklarý deprem felâketinden sonra gösterdikleri bu, onurlu, yüksek insani vasýflarý, ahlâklý olmak için bir peygambere ve dini bir kitaba sahip olmak gerekir iddasýnda olan üç büyük dinin mensuplarýný, bir özeleþtiri yapmaya sevketmiþtir. Hiristiyan dünyasýnda bu konu tartýþmaya açýlmýþ olmasýna karþýn, diðer iki büyük dinin din adamlarý ise, bu hususu görmezden gelmeyi seçmiþ görüntüsü sergilemektedirler.

Dinlerin kutsal kitaplarý mükemmel kabul edilir mensuplarý tarafýndan. Anayasa çok mükemmel olabilir. Ancak esas olan onun toplum tarafýndan nekadar benimsendiði, hayata geçirilmiþ olduðudur. Hayata geçirilmeyen, kâðýt üzerinde kalan bir þeyin, kýymeti harbiyesinin de olmadýðýný söylemek yanlýþ olmaz sanýrým. Yazýnýn baþýnda belirtilen veciz cümledeki gibi, bizim bu dünya hayatýndaki sýnavýmýz sadece inandýklarýmýzla deðil, yaptýklarýmýzla ilgilidir. Yoksa ilâhi adalet tam bir komediye dönüþürdü. Görünen o ki, üç büyük dinin ortaya çýkýþýndan bugüne kadar 2000 seneyi bulan bir zaman dilimi geçmiþ olmasýna raðmen, ne yazýk ki kutsal kitaplarda yazýlanlarý hayata geçirme beceresini gösterememiþlerdir. Veya dinlerin, toplumsal ve bireysel ahlâk üzerinde sanýldýðý kadar büyük bir etkisi olmadýðýný kabul edeceðiz.

Belki de Japonya’da gözlenen bu büyük felâket, insanlýðýn önüne yeni yollar açabilecektir. Onurlu, yüksek insani deðerlere sahip toplumlar meydana getirmek için, diðer bir deyiþle, ahlâki vasýflarý geliþmiþ toplumlar yaratmanýn dinsel, sosyolojik çözümlemelerini yeniden ele alýnma zorunluluðunu getirecektir. Yanlýþ anlaþýlmak istemem, amacým asla dinleri kötülemek deðil. Bu yazý Japon’lar gibi yüksek insani deðerler sergiliyememizin üzüntüsü ile kaleme alýnmýþtýr.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬
* Vikipedi, özgür ansiklopedi ; Örneðin düðün törenleri genelde þinto dininin kurallarýna göre de yapýlýr. Cenazelerde ise genelde Budist törenler uygulanýr. Þinto ülkenin yerli dinidir. Ormanlarda, daðlarda, denizlerde, kýsacasý doðada "kami" denilen ruhlarýn yaþadýðýna inanýlýrdý. Doða ile uyum içinde yaþayan eski topluluklar bu ruhlarý sayarlardý. Bu inanç Þinto dininin temelini oluþturur. Sonralarý bu ruhlara atalar ve kahramanlar da eklendi. Bazý evlerde bu ruhlara yiyeceklerin sunulduðu "tanrý rafý" bulunur. Budizm ise Þinto'dan farklý olarak 6. yüzyýlda, Çin ve Kore yoluyla Hindistan'dan gelmiþtir. Ýlk kez 16. yüzyýlda Portekizli denizciler aracýlýðýyla gelen Hýristiyanlýk ise Japon nüfusun küçük bir kýsmýnca benimsenmiþtir.Yaklaþýk 100.000 cývarýnda müslüman vardýr.



.Eleþtiriler & Yorumlar

:: Ahlak..
Gönderen: Vildan Sevil / , Türkiye
28 Nisan 2011
Ahlak-inanç iliþkisi üzerine güzel bir yazý. Elinize saðlýk. Geri kültürlerde dinin gücü arttýkça, ahlak çöküntüsünün doðru orantý gösterdiðini gözlemiyor muyuz? Yýllar önce, Japonya'daki büyük Kobe depreminde, Japon mafyasý Yakuza'nýn yaðma ve düzensizliði önlemedeki çabasýný okumuþtum, bir de dinden imandan geçilmeyen bizim ülkeleri düþünüp þaþýrmýþtým. Saygýlar...




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Alýþýlmýþýn Dýþýna Çýkmak
Kutlamalar Hakkýnda
Aðlamak
Altýn Diþ
Mektubu Bitirmek
Saygý
Karþýlaþtýrma/kýyaslama
Yoksula Yardým Etmek Mi, Yoksulluðu Ortadan Kaldýrmak mý?
Kendi Hapishanemiz
Nüfus ve Çevre

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Söz Gümüþse, Sükut Altýndýr.
Kamera ve Yönetim!
Sevgi Karþýlýksýzmýdýr?
Yapay Hayatlar
Bayram Ziyaretleri
Aynalar
Neden Saçmalarýz?

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Beyaz Yalanlar,siyah Yalanlar,pembe Yalanlar... [Eleþtiri]


sedat kimdir?

Yazýlarýmda çevremizdeki insan manzaralarýný yansýtmaya çalýþtým. Aslýnda tüm amacým belki de kendi kendimi yeniden yaratabilmek,zihinsel de olsa dinginliðe eriþebilmek. Belki de hiç bir amacý yok. Sadece vakit geçirmek için belkide. Belki de yapmak isteyipte yapamadýðým yaþanmamýþ hayatýmý dile getiriyorum kimbilir. Bilemiyorum inanýn.

Etkilendiði Yazarlar:
J.Kriþhnamurti,A.schopenhauer,I.Yalom,H.Cibran,D.M.Ruiz.Ý.Arabi.Y.N.Öztürk


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © sedat, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.