..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hiçbir þey yaþam kadar tatlý deðildir. -Euripides
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
ÝzEdebiyat - Yazar Portresi - M.Nihat MALKOÇ
M.Nihat MALKOÇ - UMUT ÇÝÇEKLERÝ
Site Ýçi Arama:


Ýnceleme
  Romancý Cavit Ersen"in Hayat Mücadelesi (M.Nihat MALKOÇ) 23 Ocak 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Zamanýn nelere gebe olduðunu hiçbirimiz bilemeyiz. Bugünkü konumumuz bizi ne aþýrý derecede gururlandýrmalý ne de ümitsizliðe sevk etmelidir. Düþmez kalkmaz bir Allah’týr. Yarýnlarýn renginin siyah mý, beyaz mý olacaðý bugünden kestirilemez. Bizler büyük bir gayretle ve iyi niyetle yarýnlarýmýzý bugünden imar etmenin gayreti içerisinde olmalýyýz. Biz elimizden geleni ve üzerimize düþeni yapalým da ötesini zamanýn adaletine býrakalým.

  Erdem Bayazýt"ýn Zor Zamanlarý (M.Nihat MALKOÇ) 23 Ocak 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Türk þiirinden nice kalem erbaplarý geldi geçti. Herkes kendi ahvalini yazdý. Daha sonra da hoþ bir seda býrakýp göçtüler. Arkalarýnda katlar, yatlar, tapu kayýtlarý deðil, sanat þaheserleri býraktýlar. Onlar sevgiye, aþka, hoþgörüye talip oldular. O, tok gönüllü ve engin yürekli þahsiyet abideleri, kaplarýný sevgi çeþmesinin berrak suyundan doldurdular. Yazdýklarýyla zamana kayýt düþtüler. Ebedilik nakýþýný satýr aralarýna kazýdýlar.

  Güneri Kadirbeyoðlu"nun Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 27 Ocak 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Önümde bir gazete duruyor… Üzerinde de “Gümüþhane’nin sevilen simalarýndan emekli öðretmen, fotoðraf sanatçýsý Güneri Kadirbeyoðlu hayatýný kaybetti.” haberi… Ýnsan tanýdýðý bir kiþinin bu son haberiyle mahzunlaþýyor bir an… Hayatýn yoðunluðunda belki çoktandýr hatýrýmýza getirmeyiz dostlarýmýzý… Fakat bu hüzünlü manþet bize onu hatýrlatýyor. Acý bir hatýrlayýþ bu… Bu son hatýrlayýþ oluyor. Üzücü olan da bu zaten… Acýyla ve kederle son hatýrlayýþ… Gözlerimin önünde asýlý kalýyor gülen simasý… Gördüðümüz son görüntü gitmiyor göz önünden. Zira son kare kalýyor zihinlerde. Öylece resmediliyor belleklere…

  Pierre Loti Bizden Biri… (M.Nihat MALKOÇ) 17 Þubat 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Gerçek adýyla Louis Marie Julien Viaud, bilinen takma adýyla Pierre Loti… Kendisine 1867 yýlýndaki Okyanusya seferi sýrasýnda, Tahitili yerliler tarafýndan “Pierre Loti” ismi verilmiþtir. Loti, Büyük Okyanus’ta yetiþen bir çiçeðin adýdýr, gül anlamýna gelir. O, bir Fransýz yazarý… Denizci bir aileden gelen Pierre, çocukluðunda Latince, Yunanca ve Ýngilizce dillerini öðrenmiþtir. Türkiye’de, özellikle Ýstanbul’da onu tanýmayan, bilmeyen aydýn yok gibidir. Ýstanbul’da Divanyolu’nda bir caddeye, Eyüp’te bir kahvehaneye ve o kahvehanenin bulunduðu tepeye adý verilen bu meþhur yazar Türk dostu olarak bilinir.

  Erdem Bayazýt"ýn Vedaý (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ömrün hasat zamaný gelince Azrail geride kalanlarý hüzne boðarak vazifesini ifa ediyor. “Her nefis ölümü tadacaktýr.” (Al-i Ýmran S. 185) hakikati muhakkak tecelli ediyor. Ölüm bir kere yaþanýyor ama tam yaþanýyor. Allah’ýn en sevgili kulu Hz. Muhammed(sav) bile ölüm yolundan geçerek ölümsüzlük makamýna kavuþtu. Günümüz insaný ölümü soðuk ve sevimsiz buluyor. Oysa hiç de öyle deðil. Ölüm aslýnda Mevlana’nýn nitelediði gibi bir þeb-i arus(düðün gecesi) tur. Ölümü itici bulanlar; onu zihinlerden silmek, hatýrdan çýkarmak için bin bir türlü yola baþvuruyorlar. Fakat bu boþ gayretler ölüm gerçeðini örtbas etmiyor. Ölümü baþýmýzdan savamýyoruz. “Þimdi yapacak çok iþim var, biraz eðlen sonra gelirsin” diyemiyoruz. Her gün birileri hayattan kopuyor. Bunlarý görmemek neyi halleder ki!...

  Necla Pekolcay da Geçti Dünya Üzerinden!.. (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Güzel insanlar bizleri dünya gurbetinde yalnýz koyup birer birer göçüyor. Doðumlar da devam ediyor bir yandan ama gidenlerin yerleri kolay kolay dolmuyor. Yaþlý dünyamýz her geçen gün asaletinden bir þeyler kaybediyor. Yýldýzlar güneþini yitirince karanlýða gömülüyor mekân… Dünyamýzýn yýldýzlarý mesabesinde olan ilim ehlinin göçü, deðerlerin de göçünü hýzlandýrýyor. Onun içindir ki âlimin göçü âlemin göçü olarak görülüyor.

  Akþam Oldu Hüzünlendim Ben Yine!… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Akþam oldu hüzünlendim ben yine” þarkýsýný her dinlediðimde, geçen zamanýn bizlerden ne çok þey kopardýðýný düþünürüm. Her geçen gün taze baþlangýçlara zemin hazýrlarken öte yandan, yaþanan an’ýn da tarih olmasýna yol açýyor. Geçen günler muhayyilemizde izler býrakarak zaman ötesine taþýnýyor. Geçen zaman yýllarýn harmanladýðý kýymetlerimizi de koparýyor bizden. Gün geçmiyor ki bir yaprak kopmasýn dalýndan.

  Ýnfak En Hayýrlý Yatýrýmdýr (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Din 

Hepimiz biliyoruz ki dünya bir imtihan salonudur. Bu salonda her gün sýnanýyoruz. Fakat sýnanma süresi ve sýnanma þekli herkes için ayný deðil. Allah herkesi ayný þartlarda imtihan etmiyor. Bazýlarýný yoksullukla, bazýlarýný hastalýklarla, bazýlarýný felaketlerle imtihan ediyor. Yoksulluk da bir çeþit imtihandýr. Kiþi sadece çalýþmakla zengin olamaz. Özünde çalýþmak ve gayret olsa da zenginlik bir nasip iþidir. Bazýlarý fakirlikle imtihan edilirken bazýlarý da zenginlikle imtihan ediliyor. Bu anlayýþla hayatýmýza çekidüzen vermeliyiz.

  Ýlk Atom Mühendisimiz Ahmet Yüksel Özemre"nin Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Sayýlarý çok az olan, çaðýmýzýn alperenlerinden biri daha göçtü dünyamýzdan… Türkiye’nin ilk atom mühendisi Prof. Dr. Ahmet Yüksel Özemre’den bahsediyorum. “Âlimin ölümü âlemin ölümüdür” demiþti Resulullah Efendimiz… Bu söz ne kadar da doðrudur. Gerçekten de âlimler âleme ýþýk saçýyorlar. Onlar göç edince âlem karanlýkta kalýyor. Rahmet-i Rahman’a göç eyleyen Ahmet Yüksel Özemre, Türkiye’nin medar-ý iftiharýydý. 34 yaþýnda profesör olma baþarýsýný göstermiþti. Türkiye Atom Enerjisi Kurumu’nun eski baþkanlarýndandý. Tam bir görev adamýydý. Fizik alanýnda otorite sayýlýrdý. Fransýzca, Ýngilizce, Ýtalyanca, Almanca ve Ýspanyolca dillerini bilirdi. Ýlmi açýdan Türkiye’nin deðil, dünyanýn da sayýlý bilim adamlarýndan biriydi kendisi… Bir o kadar da mütevazýydi.

  Gümüþhane Üniversitesi Hayýrlý Olsun (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Eðitim 

Gümüþhane Üniversitesi nihayet kuruldu. Bu üniversite þehrin sosyal, kültürel ve ekonomik kalkýnmasýna büyük faydalar saðlayacaktýr. Gümüþhane’de hýzlý bir göç dalgasý görülmektedir. Geçimini bu topraklardan temin edemeyenler bu þehri terk etmektedir. Bu þehre üniversitenin kurulmuþ olmasý göçü önleyecektir. Belki de tersine göç baþlayacaktýr. Yani iþ ve aþ imkâný bulan Gümüþhanelilerin bir kýsmý þehirlerine geri döneceklerdir.

  Þair H. Mustafa Tomaç"ýn Ardýndan… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Yazarlar ve Yapýtlar 

Ölüm bir güzel insaný daha aramýzdan ayýrdý. 21 Haziran 2008 tarihinde Trabzon’un önemli söz üstatlarýndan biri olan Hüsnü Mustafa Tomaç’ý kaybettik. Mustafa Tomaç Aðabeyin 1934 senesinde Trabzon’un Beþtaþ(Kanliga) köyünde baþlayan hayat yolculuðu 21 Haziran 2008 tarihinde son buldu. O da her nefis gibi ölümü tattý. Bizler de günü gelince ölümü tadacaðýz. Ne mutlu bu dünyadan hoþ bir seda býrakarak göç edenlere…

  Þimdi Besteler Suskun… Göç Etti Avni Anýl… (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Sanat ve Sanatçýlar 

Ölüm meleði Azrail, kýymetli kýymetsiz ayrýmý yapmadan “Her canlý ölümü tadacaktýr” ayeti gereðince canlarý ötelere taþýyarak ölümsüzleþtiriyor. Gün geçmiyor ki sala sesleriyle uyanmayalým. Gerçi son yýllarda þehirlerde sala seslerini pek duymuyoruz. Zira ölümü çaðrýþtýran bu sesler, insanlarýn moralini bozuyor diye artýk þehirlerde yankýlanmýyor. Oysa gerçeklerin üstünü örterek onlarý bertaraf edemeyiz. Ölüm de hayatýn vazgeçilmez bir gerçeðidir. O hepimizin tadacaðý, bazý kiþilere göre acý, bazý kiþilere göre tatlý olabilecek bir duygudur. Bu, kiþinin sürdüðü ömrün içeriðine göre deðiþiyor. Kiþi cenneti de, cehennemi de dünyadan götürüyor. Kimseyi suçlamaya, boþu boþuna yakýnmaya hakkýmýz yoktur.

  Doðumunun 800. Yýlýnda Nasreddin Hoca (M.Nihat MALKOÇ) 8 Temmuz 2008 Türkiye 

Türk mizahýnýn tartýþmasýz en büyük ismi olarak kabul edilen Nasreddin Hoca, insanlarý gülmekten kýrýp geçiren fýkralarýyla özdeþleþmiþtir. Onunla kýyaslanabilecek baþka bir mizah ustasý ne Türkiye’de ne de dünyada vardýr. Hoca güldürürken çok kere de düþündürür insanlarý. Bu açýdan bakýnca ona nüktedanlýðýnýn yanýnda filozof da diyebiliriz.

  Beyaz Perdedeki "Vali" (M.Nihat MALKOÇ) 17 Ocak 2009 7nci Sanat (Sinema) 

Farklý kiþiliðiyle, cesaretli çýkýþlarýyla, halktan yana tavýr ve davranýþlarýyla sýra dýþý bir valinin hayatý beyaz perdede… Fakat bu senaryo bir masa baþýnda yazýlmadý. Bu senaryo gerçek hayattan alýndý, bizzat yaþandý. Aksiyon-dram türündeki sinema filmi “Vali”yi Çaðatay Tosun adlý genç bir yönetmen yönetmiþ. Ayný yönetmen filmin senaryosunu da Batur Emin Akyel’le birlikte yazmýþ. “Vali” filminde geniþ ve daha çok, genç bir oyuncu kadrosu görev almýþ…Uður Polat, Erdal Beþikçioðlu, Ýsmail Hacýoðlu, Hakan Boyav, Þebnem Dönmez, Ayþegül Ünsal, Þemsi Ýnkaya, Gökhan Soylu, Özgür Çevik, Türkü Hazer isimlerini görüyoruz “Vali” filminin afiþinde. Filmin yapýmcýlýðýný da Ata Türkoðlu üstlenmiþ.

 

 



BEN

Leylâ’yý ararken Mevlâ’yý buldum
Muhabbet yükünün kervanýyým ben
Hicran ateþiyle sararýp soldum
Hakikat yolunun rehvânýyým ben

Sevda çöllerinde kum tanesiyim
Yürek daðlarýnýn virânesiyim
Hayat iksirinin peymânesiyim
Sevgi tekkesinin ihvânýyým ben

Kan aðlýyor içim, yüzüm gülmez ki
Gözyaþým sel olur kimse silmez ki
Ateþte yanmayan közü bilmez ki
Bu yalan dünyanýn mihmânýyým ben

Gönlümde oturur, kira vermezsin
Bahçemdeki güller kurur, dermezsin
Aðyara dalar da beni görmezsin
Umarsýz aþklarýn harmanýyým ben

Ayrýlýk ateþi kavurur beni
Eser deli rüzgâr savurur beni
Nefretin silkeler, aþk vurur beni
Sevda ülkesinin fermanýyým ben

Yürek kaleleri bir bir düþüyor
Hayalim almýyor, aklým þaþýyor
Gam yükünü garip gönlüm taþýyor
Çekilmez dertlerin dermanýyým ben

15 Temmuz 2005/TRABZON

M.NÝHAT MALKOÇ

















 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.Nihat MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.

 

Bu dosyanýn son güncelleme tarihi: 24.04.2024 13:05:41