..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþama karþý sýmsýcak bir sevgi besliyorum... -Dostoyevski
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Tarihsel Olaylar > Tayyibe Atay




20 Kasým 2002
Ayva Devri: 2002-2007... (!)  
Tayyibe Atay
!..Hadi bakalým kurtardýn Nedim!..Yaþamana bak sen yine tarih sayfalarýnda.Nasýlsa bizim arabesk þarkýcý,türkücü,arabesk siyasilerimiz çok!..


:DJEJ:
Þaþýrdýnýz deðil mi?Bu Ayva Devri de nereden çýktý diye.Haklýsýnýz tabii.Siz,biz,herkes Lale Devrini biliyorduk çünkü.Ama ne devirdi o devir!Tarihin sayfalarýndan soyunup önümüze çýrýlçýplak yatan Ýstanbul ,hala lale kokuyor inanýn!..Devrin Nedim’i besteler yapýyor arabesk:YALELLÝM!..Düþünün hele;Kaðýthane deresinin kýyýsýnda bir çay bahçesindesiniz,mevsim bahar;kulaklarýnýzda Nedim’in YALELLÝM diyen güzel sesi..Mest oluyorsunuz!..Siz deðilsiniz sadece mest olan birileri daha var:ARABESK POLÝTÝKACILAR!..

Ýyi ki o devirde yaþamýþ Nedim:Þimdiye kalsaydý bir kazaya kurban giderdi garanti.Bir konser çýkýþýnda týklanýverirdi zavallý.Ayaklarýndan deðil,yüreðinden!..Hadi bakalým kurtardýn Nedim!..Yaþamana bak sen yine tarih sayfalarýnda.Nasýlsa bizim arabesk þarkýcý,türkücü,arabesk siyasilerimiz çok!..

Geçiyorum Bab-iý Ali Yokuþundan:Kitapçýlardan yayýlan kitap kokularý yakýyor genizimi;gözlerim yaþarýyor.Ýbrahim Müteferrika ile birlikte asýlýyorum, bir basýmevinin kapý tokmaðýna..Çantamda ne kadar þiir varsa dökülüyor önüne..Nasýlsa kitap yapmazlar,nasýlsa süpürüp atarlar yarýn..Bir çöp bidonunda yakýp geçerler sonra...Bükük dudaklý bir çocuk olup ellerimi gözlerime bastýrýyorum;aðlýyorum apansýz...Uzaklaþýp giderken dar bir sokaða doðru;kocaman bir çýnarýn altýnda buluyorum kendimi.Nasýl sýðmýþsa bu sokaða bu koca çýnar!Altýna oturup,yakýlacak þiirlerime inat olsun diye, yeni bir þiir yazýyorum:BATSIN SÝZÝN LALE DEVRÝNÝZ!..


Neyse!.Ayva Devri’ne gelelim.

Tarih sayfalarý yazmamýþtý böyle bir devri,biliyorum.Nasýl yazsýn ki,önce yaþamak gerekir.Lale kokularýna inat, ayva kokularýný çekmemiz gerekir bir de burnumuza.Ýstanbul’un sokaklarýnda Lale Devrinde yürür gibi yürümemiz,sevgiliye lale yerine kocaman bir ayva göndermemiz gerekir.Ýstanbulu baþtan aþaðý ayvalarla donatmamýz,satýcýlarýn baðýrmasý gerekir:GELÝN!...GELÝN!..GÜLEN AYVALARIM VAR BENÝM!..ALIN BAYLAR;BAYANLAR;ZAMANDAN KAYANLAR!...demeleri gerekir. Ne zamana kadar acaba?Ben biliyorum vallahi! Bedri Rahmi Eyüpoðlu’nun dediði gibi. AÐLAYAN NAR devri baþlayana kadar.

Ýlahi Bedri Rahmi!..

Sen gel de bizim evdeki Ayva Devri’ni gör birde..Üç kilosu bir milyondan alýnýp doldurulmuþ bizim eve ayvalar!..Hem de beþ milyonluk birden.Tam on beþ kilo!..koskocaman bir sepet dolusu ayva!..Sarý sarý,gamzeli,tüylü ayvalar!.. Kulaklarýn çýnlasýn Bedri Rahmi! (benim için yaþa lütfen!);”Gülen ayvam,aðlayan narýmsýn,Kadýným,kýsraðým,karýmsýn!..”demiþtin KARADUT þiirinde.Kulaklarýmý dört açýp dayýyorum baþýmý sepete, gülüþlerini duymak için:nafile!..Neden yalan söyledin üstadým!Aðýzlarýný açmýyorlar ya!..Dudaklarý da yok sanki!..Kýzýyorum birden. .Siz misiniz bakalým bana gülmeyen’ Gösteririm þimdi size ben!..Baþlýyorum kesip kesip doðramaya..Bir þeyler yapacaðým ve yiyeceðim iþte!Kime ne benim yediðimden, içtiðimden!....Neler yapabileceksem yapýyorum ayvalardan,tam bir günümü harcayýp..Komposto,reçel,tatlý!..Hatta marmelat!...Bu arada yarým çuval þekerin canýna okumuþum meðerse!..Yaptýklarým ise bala dönüþmüþ;hepsi olmuþ baldudaklý ayva!..Sadece dudaða hitap eden yanlarý kalmýþ,yazýk!..Gamzelerinden,sapsarý incecik fistanlarýndan,lüle tüylerinden,içimizi gýcýklayan gülüþlerinden eser yok artýk!..Sadece aðzýmýza ve dudaklarýmýza tat veren dudaklarýyla,kokularýyla,kýrmýza çalan yeni rengiyle gelecekler soframýza ayvacýklar!..Yaþasýn AYVA DEVRÝ SOFRASI!..YAÞASIN ZAMANDAN KAYANLAR (!)

Oðlum soruyor:
---Anne!.. Ne tatlýsý yaptýn?
---Ayva!
---Anne!..Pilavýn yanýnda komposto istiyorum.
---Var oðlum!..Ayva!
---Anne!..Caným reçel istiyor neden yapmýyorsun?
---Yaptým oðlum!..Ayva!
---Aman anne!... Marmelatý da ayvadan yaptým deme sakýn!
---Evet oðlum!.Ayva!..

Neyse ki bizim evde Patrona Halil Ýsyanýný çýkartýp,sofrayý devirecek biri olmadýðýndan Ayva Devri sürüyor hala..AÐLAYAN NAR DEVRÝ baþlayana kadar da sürecek sanýrým.Kesin bilemem o devir ne zaman baþlar, bu devir ne zaman biter ama, en az bir beþ yýl devam eder sanýrým.

Siz neden kendinizi bu devrin içinde saymýyorsunuz;anlamýþ deðilim doðrusu!..Deneyin isterseniz!..Çýkýn Ýstanbul’un,Ankara’nýn,Ýzmir’in,özellikle Konya’nýn pazarlarýna,bol bol ayvalar alýn!Benim yaptýðýmý yapýn sizde.Ne dersiniz!

Hadi bakalým kolaylý gelsin!

20.11.2002


.Eleþtiriler & Yorumlar

:: insanýn cahili
Gönderen: veli gök / Kýrþehir/Türkiye
7 Mayýs 2007
neden tarih bilmeyen insanlar oturup bilmediði tarihi bir mevzuya ayak basarlar ki. Sizde onlardan birisiniz bu kadara öneml bir olayý elma armut diye anlatýp geçmiþiniz içeriðine girmeye hiç gerek yok en kabasýndan LALE nin ebcet hesabýnda karþýlýðýnýn 66 yani ALLAH ýn ebcet karþýlýðýna geldiðini dolayýsý ile çiçekler içinde lale nin allahý siögelediðini bilmeden üfürükten teyyare sallamnýz beni sinirlendirdi. Size tavsiyem bilmediðiniz konularDA ayva gibi meccane isimlerle yorum yapmayýn ve alay etmeyin osmanlý hiç bir þeye basit yaklaþmamýþ her þeye hassasiyetle yaklaþmýþtýr. GÜNÜMÜZDEN ÖRNEK VERÝRKEN GEÇMÝÞE BÝNDÝRMEYÝN TAMAM

:: Beni Mazur Görün)
Gönderen: Nida Karaçizmeli / Ýstanbul
24 Kasým 2002
Bu devir; Hýyar Devri. Tüm Türkiye kokuyor. Cacýk olasým geliyor. Ve (Barýþ Manço) beni anýyor. Karadeniz, Marmara, hatta Ege cacýk olur, diyor. Saygýlar Efendim.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Pes Yani
Gerçeðe Aykýrý Ýþler
Þimdi Efendim
Çeþitleme Aþk
Oy Anam Oy
Baþý Örtük Eþek
Ispanak
Seçimin Þeyleri
Kabarttým Küfür Sözlüðümü
Kabarttým Küfür Sözlüðümü

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Semazen [Þiir]
Damlacýklar 3 [Þiir]
Çulluk [Þiir]
Kundak [Þiir]
Damlacýklar 2 [Þiir]
Aylan’a [Þiir]
Damlacýklar 1 2 3 4 5 [Þiir]
Yalana Bak Hele [Þiir]
Ýntihar [Þiir]
Damlacýk 11 - 12 - 13 - 14 - 15 [Þiir]


Tayyibe Atay kimdir?

Yeni þiirin,uzun yýllar yazmama raðmen yeni þairiyim. Ýnternet ortamý sayesinde okuyucu önüne çýktým henüz. Ne kadar þair olduðumun yanýtýný ise okuyucuya býrakýyorum. Bayan yazarlarýn çok az olduðu bir ülkede,duygu ve düþüncelerimi,þiirin ruhu okþayan ,elleyen tarafýyla anlatmaya çalýþýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Ahmet Arif,Behçet Necatigil,Nihat Behram...


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Tayyibe Atay, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.