..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Prensiplerden hoþlanmam. Önyargýlarý yeðlerim. Daha içtenler. -Oscar Wilde
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Yazarlar ve Yapýtlar > Mustafa Mert




23 Nisan 2014
Pascal Mercier - Lizbon’a Gece Treni Üzerine  
Mustafa Mert
Sýkýcý bir roman izlenimi vererek baþlayan yapýt, hareketli bir felsefi roman olarak yoluna devam eder. Bazý romanlar vardýr, olaylarýn içine girmek zaman alýr, olayýn örgüsünün alt yapýsýnýn kurulmasý aþamasý uzun sürer. Bu süreç okuyucuyu sýkar, yorar, hatta piþmanlýða sevk eder. Birçok okuyucu maalesef bu tür yapýtlarýn devamýný okumaz, býrakýr.


:AFDJ:
Antik diller öðretmeni Gregorius’un, sýradan, monoton hayatýndan ani bir kararla vazgeçip, Lizbon’a gitmesiyle baþlar roman. Gregorius’un hayatý monoton olsa da, kendisi sýra dýþý bir kiþidir. Antik diller konusunda canlý ve þaþmaz bir bilgi kaynaðýdýr. Bir gün anadili Portekizce olan bir kadýnla karþýlaþýr, onun “Portekizce” deyiþinin týnýsýnýn büyüsüne kapýlýr, çalýþtýðý okulu kimseye haber vermeden terk eder. Bir kitapçýya uðrar. Önce kadýnýn Portekizce týnýsý ve gizemli bir telefon numarasý vermesi kaçýþýnýn bir bahanesi iken, satýcýnýn bir bölümünü ona tercüme etmesi üzerine kitapçýdan aldýðý kitabýn yazarýný arama bahanesine tutunur. Lizbon’a gider. Bu kitabýn yazarý Amadeu Prado’dur. Gregorius onun izini sürmeye baþlar.
Genel olarak felsefe aðýrlýklý bu romana bir de Prado’nun yazdýðý aðýr metinler serpiþtirilince okuma zorlaþýyor. Romanýn temposu yavaþlýyor. “Birbirimizin karþýsýnda duyduðumuz yabancýlýðýn saðladýðý korumaya minnettar mý olmalýyýz? Ve onun mümkün kýldýðý özgürlüðe? Ýþaret edilen bedenin temsil ettiði çifte engel tarafýndan korunmadan karþý karþý karþýya dursaydýk ne olurdu? Aramýzda bizi ayýran ve çarpýtan bir þey bulunmadan adeta birbirimizin içine dalsaydýk?”
Anlatýlan ilginç olaylar ve kiþiler de çok fazla deðil. Ayrýca yine kurgusal Prado’nun kitabýndan alýnan þu bölümdeki betimleme de söz kuyumcusu olma çabasýndaki Prado’ya yakýþmýyor. “Güneþ yanýðý bacaklarýyla, pýrýl pýrýl saçlarýyla evlerindeymiþ gibi rahatça binaya girip çýkan öðrencileri görünce neden imreniyorum onlara?” Allah aþkýna bir öðrencinin en ilgi çekici yaný güneþ yanýðý bacaklarý mýdýr?
Romanýn ana karakteri Gregorius çok doðal bir kiþiliðe sahip deðil, onun gibi bir karakteri her yerde bulamazsýnýz, ancak hiç olmayacak diye bir kural da yok.
Romaný sýkýlarak okurken ve yukarýdaki olumsuz notlarý defterime yazmýþken 119.sayfa þöyle bitiyordu. “Bütün bunlar gerçekten bir tek gün içinde mi olmuþtu? Amadeu de Prado’nun resminin bulunduðu sayfayý açtý. Bugün onun hakkýnda öðrendiði yeni þeyler yüzünün hatlarýný deðiþtiriyordu. Yaþamaya baþlýyordu o imansýz rahip.”
Bunlar kitabýn çekilir hale geleceðini, anlatýlanlarýn hantallýktan kurtulup çeþitli ilginç olaylara, yaþantýlara yöneleceðinin iþaretini veriyordu. Nitekim Gregorius önce asýl mesleði doktorluk olan Prado’nun kardeþi Melodie ile sonra öðretmeni rahip ile ve tekrar en sonunda diðer kardeþi Adriana ile görüþtü. Gregorius’un Prado’nun kardeþleriyle görüþtüðü bölümler çok iyi yazýlmýþ, özellikle Portekiz’deki Salazar döneminin gizli polis örgütünün en çok korkulan görevlisi Rui Luis Mendes’in hayatýný kurtardýðýný anlatan bölüm okuyucuyu düþüncelere sevkediyor. Burada anlatýlan sade bir olay deðil, olayýn irdelenmesi ve düþünülmesi de gerekiyor. Dostoyevski Suç ve Ceza’sýnda kahramaný Raskolnikov’a yazdýrdýðý makalede aþaðý yukarý binlerce kiþiyi öldürenin kahraman, bir kiþiyi öldürenin katil sayýlmasýndaki çifte standartý öne sürerken, Mercier kahramaný Prado’nun halkýn korkulu rüyasý olan polisin hayatýný kurtarmasý da insan da ikilem yaratýyor. Önüne gelene eziyet eden, öldürmekten çekinmeyen bu diktatör yardakçýsýnýn hastalýðýný tedavi etmek mi daha doðru, yoksa onu ölüme terk etmek mi? Doktorlarla ilgili bir televizyon dizisinde genç doktor bir Afrika ülkesinin diktatörünü tedavi ederken, kasten onu öldürmeye karar verir ve uygular. Test sonuçlarýnda yapýlan manipülasyonla ceza almadan kurtulur. Acaba hangi doktorun davranýþý daha doðrudur?
Ayrýca aþaðýdaki alýntýlarda üzerinde ayrýntýlý olarak düþünülecek þu ya da bu sonuca varýlacak veya varýlamayacak özellikler taþýyor.
“Dýþarýdaki motosikletlerin uðultusu sessizliðe çarpýp yansýyordu. Ýnsanlar sessizliðe katlanamýyorlar, diye yazýyordu Prado’nun kýsa notlarýndan birinde katlansalardý, kendilerine katlanmýþ olurlardý.”
“Sevgiye inanmazdý. Hatta kaçýnýrdý o kelimeden. Kitsch bulurdu. Þu üç þey dýþýnda bir þey yok derdi: Arzu, hoþnutluk ve güvenlik duygusu.”
“Bir tutam sonsuzluk, derdi, sadece bir tutam, ama olsun.”
“Olgunlardan hoþlanmam. Olgunluk denen þeyi fýrsatçýlýk ya da katýksýz bezginlik sayarým.”
“Ruh gerçeklerin bulunduðu bir yer midir, yoksa bu sözüm ona gerçekler baþkalarý ve kendimiz hakkýnda anlattýðýmýz hikayelerin aldatýcý gölgelerinden mi ibarettir, diye Prado kendine sormuþtu.”
Sýkýcý bir roman izlenimi vererek baþlayan yapýt, hareketli bir felsefi roman olarak yoluna devam eder. Bazý romanlar vardýr, olaylarýn içine girmek zaman alýr, olayýn örgüsünün alt yapýsýnýn kurulmasý aþamasý uzun sürer. Bu süreç okuyucuyu sýkar, yorar, hatta piþmanlýða sevk eder. Birçok okuyucu maalesef bu tür yapýtlarýn devamýný okumaz, býrakýr. Vazgeçmeyenlerin ödülü sonraki sayfalardadýr. Lizbon’a Gece Treni de böyle bir roman.
Karakterlere bakýnca;Joao Eça tam oturmuþtur. Portekiz Salazar döneminde ki iþkencelere uðramýþ direniþçi olaylarýn tanýðý olarak o dönem hakkýnda bilgi edinmemizi de saðlar. Prado ve onun izini süren Gregorius da romanýn kendi yapýsý içinde baþarýyla canlandýrýlmýþlardýr. Ýki karakter hakkýnda ben yazarý yeterince baþarýlý bulmadým. Birincisi Prado’nun can dostu Jorge: Sanki bilerek okuyucunun bu karakter hakkýnda kötü bir yargýya varýlmasý istenir, olaylar onun bakýþ açýsýndan deðerlendirilmez. Oysa o da direniþin önemli öðelerinden biridir. Diðer önemli kiþi ise Prado’nun uðruna birçok þeyi göze aldýðý Estefania dýr. Gregorius Prado’nun hayatýna giren herkesle görüþüp, onun hakkýnda toplayabildiði her bilgiye inanýlmaz bir hýrsla saldýrýrken; Prado’nun hayatýnýn son döneminin en önemli kiþisi Estafania ile görüþmek için hiç çaba harcamaz, daha doðrusu bu tesadüflere kalýr. Yapýlan görüþme de oldukça üstünkörüdür. Estafania hakkýnda tüm roman kahramanlarý bir þey söylemiþtir, ama Gregorius’un onunla buluþmasý sönük geçmiþtir. Bu durum romanýn kendi içindeki bütünlüðü zedeler.
Sonuç olarak kusurlarýna raðmen zevkle okunan dolu dolu bir yapýttýr Lizbon’a Gece Treni. Ayrýca herhangi bir biyografi yazmak isteyenler için kurgusal olarak da ipuçlarý veren Mercier’in bu yapýtýndan aþaðýdaki alýntýyla yazýmýzý sonlandýralým.
“Bir þeyi baþarýp baþaramamamýzýn, ne kadar çabalasak da sonuçta þansa baðlý olduðunu anladýðýmýzda; yaptýðýmýz ve yaþadýðýmýz her þeyde, kendi önümüzdeki ve kendimiz için sürüklenen kumlar olduðumuzu anladýðýmýzda; o zaman gurur gibi, yürek karasý ve utanç gibi bütün o bildiðimiz ve övülen duygulara ne olacak?”

09.03.2014
Pascal Mercier-Lizbon’a Gece Treni çeviren Ýlknur Özdemir Kýrmýzý Kedi Yayýnlarý 14.Basým





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yazarlar ve yapýtlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Siegfried Lenz - Almanca Dersi ve Edebiyat Hakkýnda Subjektif Düþünceler
Viran Daðlar - Necati Cumalý
Ahmet Ümit Beyoðlu Rapsodisi

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kurban Bayramý da Ýptal Olsun
Hâlâ Þaþýrdýðýma Þaþýyorum
Wikileaks ve Ýsviçre
Diziler ve Kitaplar

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Plajda Bir Gün [Öykü]
Motorsiklet Çilesi [Öykü]
Ablak Yüzlü [Öykü]
Deniz Sevdasý [Öykü]
Üçkapýlar'da Çay Ýçmek [Öykü]
Mektup [Öykü]
Ýddia [Öykü]
Yere Düþen Tek Terlik [Öykü]
Parkta Otururken [Öykü]
Çevre Koruma ve Biz Türkler [Öykü]


Mustafa Mert kimdir?

Antalya'da doðup,büyüdüm. Çocukluðum ve gençliðim futbol topunun peþinde koþmakla geçti. 26 Yaþýndayken son oynadýðým futbol takýmýnýn kaptaný,baþkaný ve sponsoru olan kiþiyle tartýþtýktan sonra futbolu kesin olarak býraktým. Jose Mauro De Vasconcelos'un Güneþi uyandýralým ve Þeker Portakalý,Gabriel Garcia Marquez'in Yüzyýllýk Yalnýzlýk,Paulo Coelho'nun Simyacý kitaplarý gibi o dönemin çok satanlarý ile birlikte Dostoyevski'nin Suç ve Ceza'sýný da okuyunca edebiyet'a ilgim bir tutku haline geldi. Çetin altan'ýn yazdýðý ilk öykü kitabýný okuyana kadar,kendimi sadece tutkulu bir okuyucu olarak görüyor,yazarlýða yeteneðim olmadýðýný düþünüyordum. Çetin Altan'ýn ilk yazdýklarý ile bugün yazdýklarý arasýndaki fark bende yazarlýðýn geliþtirilebileceði duygusunu uyandýrdý. Ancak evli ve çocuklu olduðumdan eve ekmek gitmeliydi. Bu nedenle sadece yazarak geçinmeye çalýþmayý deneyecek cesaretim olmadý. Hem çalýþýp,hem de fýrsat buldukça yazýyorum.

Etkilendiði Yazarlar:
Vedat Türkali,Orhan Kemal,Yaþar Kemal,Jose Mauro De Vasconcelos,Emile Zola,Sait Faik Abasýyanýk,Orhan Veli Kanýk,Nazým Hikmet,Ümit Zileli,Erol Manisalý,Tahsin Yücel


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Mustafa Mert, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.