..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Yaþamýn her aný hakkýný ister. -Goethe
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Eleþtiri > Günlük Olaylar > Hakan Yozcu




23 Mayýs 2019
Kýbrýs’ta Osmanlý Öncesi Türk Ýzleri  
Hakan Yozcu
Sempozyumun açýlýþ konuþmasýný Yrd Do. Dr Zeki Akçam yaptý. Akçam konuþmasýnda: " Düzenledikleri sempozyumun amacýnýn Kýbrýs’ta, Osmanlý Dönemi’nden önce Türk varlýðýnýn olup olmadýðýný tartýþmak, gerek sivil, gerekse askeri bakýmýndan adada Türk varlýðýndan söz edilip edilmeyeceðini konuþmak” olduðunu söyledi.


:GBE:

Kýbrýs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) KAM ve Eðitim Bilimleri Fakültesi, Türkçe Öðretmenliði Bölümü, Kýbrýs’ta Osmanlý Öncesi Türk Ýzleri adlý bir sempozyum düzenledi.
Sempozyum 13-15 Mayýs 2019 tarihlerinde gerçekleþti.
Sempozyum açýlýþýnda, KKTC Yükseköðretimi Planlama, Denetleme, Akredistasyon ve Koordinasyon Kurulu (YÖDAK) Baþkaný Prof. Dr. Akile Büke, YÖDAK Yönetim Kurulu üyesi Prof. Dr. Hasret Balcýoðlu ile eski YÖDAK Üyesi Prof. Dr. Umay Türkeþ ve KISBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer katýldý.
     Sempozyumun açýlýþ konuþmasýný Yrd Do. Dr Zeki Akçam yaptý. Akçam konuþmasýnda: " Düzenledikleri sempozyumun amacýnýn Kýbrýs’ta, Osmanlý Dönemi’nden önce Türk varlýðýnýn olup olmadýðýný tartýþmak, gerek sivil, gerekse askeri bakýmýndan adada Türk varlýðýndan söz edilip edilmeyeceðini konuþmak” olduðunu söyledi.
     Akçam: “ Bilindiði üzere Kýbrýs'ýn, tarih öncesi ve ortaçað dönemlerine ait bilgiler genellikle objektif olarak deðerlendirilememiþ hatta bu dönemlerde adada yerleþik bir Türk varlýðýnýn olabileceði konusuna ihtimal dahi verilmemiþtir ya da biz öyle biliyorduk. Bu sempozyum çalýþmalarýna baþladýktan sonra gördük ki bu konu ile ilgili olarak gerek yerli gerekse yabancý kaynaklarda aslýnda bu konuya deðinilmiþtir. Bu da bize, içinde bulunduðumuz XXI. yüzyýlda Türklere ve Türk-Ýslâm sahasýna ait, tarih, kültür, edebiyat, arkeoloji, antropoloji ve daha birçok alanýn ve bu alana ait verilerin yeniden deðerlendirilmeye baþlanmasý gerektiðini bir kez daha ortaya koymuþtur" dedi.
     Yrd Doç Dr Akçam, Kýbrýs’ýn tarih öncesine ait bilgilerin objektif olarak deðerlendirilemediðini, bu dönemlerde adada artan veya azalan Türk varlýðýnýn olabileceði düþünülmemiþtir dedi.
Yrd Doç Dr Zeki Akçam: “1990 yýlýnda Türk dünyasý ile olan iliþkiler artmýþ ve son 28 yýl içerisinde birçok çalýþma yapýlmýþtýr. Bu çalýþmalarýn baþýnda arkeoloji, tarih, edebiyat, dil ve kültür birinci sýrayý almaktadýr. Türklerin yazýyý icadý, Proto-Türkler, Türklere ait yazýlý eserler, çeþitli kurganlar vb. konularda yapýlan çalýþmalar Türk kültürünü ve tarihini yeniden deðerlendirmemiz gerektiðini ortaya koymuþtur" dedi.
Zeki Akçam, sempozyumda konuþmacýlarý çaðrýlý konuþmacý olduðunu, hepsinin bildiri sunacaðýný belirtti. Hollanda’dan 1 bildiri, Türkiye’den 7 bildiri, KKTC’den de 3 bildiri sunulduðunu söyledi. Bilim kurulu dýþýnda uzmanlara da baþ vurduklarýný söyleyen Akçam, “Tarafýmýzdan Kýbrýs'ta okunamayan Minos yazýtlarýný deðerlendirmesi istenmiþ ve elimizdeki malzemeler kendisine gönderilmiþtir. Bilim kurulu üyelerimizin tüm cevaplanmasýný istedikleri hususlar araþtýrmacýya iletilmiþ ve bu hususlar cevaplandýktan sonra bildiri kabul edilmiþtir.” dedi…
     Yrd Doç Dr Zeki Akçam, "Sempozyumda Kýbrýs, Kýbrýs Türk tarihi ile Türk-Ýslam Tarihinin ilmî veriler ýþýðýnda deðiþtiðine þahit olacaksýnýz. Bilindiði üzere üniversitemiz Kýbrýs'ta Sosyal Bilimler alanýnda öncü bir üniversite olma yolunda emin adýmlarla ilerlemektedir. Nitekim 1571'den günümüze kadar yeni bir Kýbrýs Türk Edebiyat tarihi yazýlmaktadýr. Proje artýk basým aþamasýna gelmiþtir.
Arap-Ýslam akýnlarý, Adalarda Türk-Ýslam kültürü, Ýngiliz Sömürge dönemi gibi birçok konu hakkýnda sempozyum ve çalýþtaylar düzenlenerek tabir yerinde ise XI. Yüzyýl sosyal bilimlerine ait problemlerin yeni okuma denemeleri yapýlmaktadýr. Bu sempozyumdan sonra Kýbrýs ve Kýbrýs ile ilgili yerli ve yabancý çalýþmalar tekrar incelenmeli ve bizim bilim insanlarýmýz tarafýndan tekrar deðerlendirilmelidir.
Antik, ilk çað, orta çað ve yakýnçaða ait kavram ve terimler sosyal, tarihi, coðrafî, iktisadi ve sosyo-kültürel baðlamlarý dikkate alýnarak yeniden deðerlendirilmelidir. Bu fikirden hareketle sempozyum programýmýzda hem sunum hem gerçek tartýþma bölümleri oluþturulmuþtur. Sunulan bildirilerin yapýlacak olan tartýþmalarla daha da geliþeceði inancýndayýz.” dedi.
     KISBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Tümer de yaptýðý konuþmada: “Üniversitenin sosyal bilimler alanýna Kýbrýs'a yeni bir renk ve yeni bir soluk getirdiðini sorgulayan bir üniversite olduklarýný      belirtti.”
Daha sonra sempozyum sponsorlarýna plaketler verildi. Plaketlerden sonra da oturumlara geçildi. Oturumlar 3 günde yapýldý…
     Sempozyum sonunda alanda yüzey taramasý yapýldý.
Sempozyumun tamamý internet ortamýnda da canlý olarak yayýnlandý. Bu da belki bir ilk oluyordu Kuzey Kýbrýs’ta. Baþarýlý bir sempozyum oldu.
KÝSBU Yetkililerini ve özellikle Türkçe Bölümü Baþkaný Yrd Doç Dr Zeki Akçam’ý yaptýðý özverili ve coþkulu çalýþmalarýndan dolayý kutluyorum. Çünkü kültürümüze çok þeyler kazandýrýyorlar…

Hakan Yozcu
Hakikat Gazetesi
Lefkoþa KKTC



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn günlük olaylar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
ve Ýlk Bölüm Yayýnlandý
Beþik Gibi Sallandýk
Olcay Kýraç Ýle Kýbrýs Sorunu
Adanalýyýk Allah’ýn Adamýyýk
Ayhan Menteþ Hoca’mýzýn Ardýndan
öðretmene Verilen Deðer Her Þeye Deðer
Hatay Gezisi
3. Dünya Savaþý mý?
Kktc Çukurovalýlar Derneðini Ziyaret Ettim

Yazarýn eleþtiri ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Cevahir Caþgir’den "100süz Þiirlerim"
Orhan Pamk'un "Kar" Romaný
Boyacý’ya Büyük Ýlgi
"Bitemeyen Proje" Üzerine
Nkl Sanat Gecesi Büyük Ýlgi Gördü
Ýlk Yerli Operamýz: Arap Ali Destaný
"Kýrmýzý Pazartesi" Romanýnýn Düþündürdükleri
"Beyaz Gemi" Aytmatov
Erdinç Akgür Ýle Devlet Tiyatrolarý’ný Konuþtuk
Nkl’de Edebiyat Sokaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yüreðimde Ýhtilal Var [Þiir]
Hayat Seni Çözemedim [Þiir]
Helallik Ýstiyorum [Þiir]
Yörük Kýzý [Þiir]
Nasihat 2 [Þiir]
Seninle Olayým [Þiir]
Geliyoruz [Þiir]
Nasihat [Þiir]
Aþk Var mý? [Þiir]
Minik Bir Þaire Rastladým [Þiir]


Hakan Yozcu kimdir?

1964 doðumluyum. Kuzey Kýbrýs'ta yaþýyorum. 1988 Erzurum Atatürk Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Bölümünden mezun oldum. 20 yýl çeþitli okullarda edebiyat öðretmenliði yaptým. Uzun yýllar Yenivolkan ve Güneþ Gazetelerinde köþe yazarlýðý yaptým. Þu an Habearkýbrýslý ve Güncelmersin Gazetelerinde yazýyorum. Birçok internet gazete ve sitelerinde yazýlarým yayýnlanýyor. Þiir, öykü ve tiyatro oyunlarý yazýyorum. Bu alanlarda çeþitli ödüllerim var. Kendime ait basýlmýþ "Güzel Bir Dünya" ve "Mesela Baþka" isimli iki adet öykü kitabým var. 7 tane tiyatro oyunum var. 6 yýl Kýbrýs Türk Devlet Tiyatrolarý Genel Müdürlüðü görevinde bulundum. Halen Baþbakan Yardýmcýlýðý Ekonomi, Turizm, Kültür Ve Spor Bakanlýðý'na baðlý Müþavirim.

Etkilendiði Yazarlar:
...


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Hakan Yozcu, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.