..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Ama gene de dünya dönüyor! -Galilei
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > M.NÝHAT MALKOÇ




15 Temmuz 2024
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý  
M.NÝHAT MALKOÇ
O gece ervah sanki büyük bir vatan ve vazife aþkýyla doðruldu kutlu kabirlerinden. Ulubatlý Hasan büyük bir heybetle ve satvetle bayraðý bir kere daha dikti Ýstanbul surlarýna. Minarelerden yankýlanan ezanlar ve selalar bir milleti derin uykusundan uyandýrdý; bir mýknatýs misali meydanlara çekti. Vicdanlarý uyananlar, meydanlarý kendilerine mescit edindiler. O meydanlar ki coþkulu kalabalýklarýyla mahþeri andýrýyordu. Burada toplananlarýn her biri Hamza'ydý, Bilal'di, Ebubekir'di, Ömer'di, Osman'dý, Haydar-ý Kerrâr Aliyyü'l Murteza'ydý; hak ve hakikat davasýný kahramanca sýrtlayan Muhammed(sav) ümmetiydi.


:ABF:
                                             M. NÝHAT MALKOÇ

     O gece ervah sanki büyük bir vatan ve vazife aþkýyla doðruldu kutlu kabirlerinden. Ulubatlý Hasan büyük bir heybetle ve satvetle bayraðý bir kere daha dikti Ýstanbul surlarýna. Minarelerden yankýlanan ezanlar ve selalar bir milleti derin uykusundan uyandýrdý; bir mýknatýs misali meydanlara çekti. Vicdanlarý uyananlar, meydanlarý kendilerine mescit edindiler. O meydanlar ki coþkulu kalabalýklarýyla mahþeri andýrýyordu. Burada toplananlarýn her biri Hamza'ydý, Bilal'di, Ebubekir'di, Ömer'di, Osman'dý, Haydar-ý Kerrâr Aliyyü'l Murteza'ydý; hak ve hakikat davasýný kahramanca sýrtlayan Muhammed(sav) ümmetiydi.
     O gece zaman utancýndan yerin dibine geçti. Akrep, gecenin ayazýnda yelkovana zehrini zerk etti. Zaman mekâný tutuþturdu o ateþin kývýlcýmlarýyla. Zira tarihlerin yazdýðý en büyük ihanetti 15 Temmuz. Uçaklardan bombalarýn yaðdýrýldýðý, milletin üzerine tanklarýn sürüldüðü o gecede halkýmýz küstah palikaryanýn önünde diz çökmedi. Tanklara ve toplara karþý iman silahýyla karþýlýk verdi. Tutsak yaþamaktansa ölümü tercih etti kahramanlar. Ruhlarýna kelepçe vurmaya çalýþanlara müsaade etmediler; dik, diri ve iri durdular.
      O gece ateþle barut kucak kucaðaydý sanki. Zýtlarýn gecesiydi. Bir yanda fitne ateþine odun taþýyanlar, öbür yanda da fitne ateþini söndürmek için, çaðýn Nemrut'unun ateþine karýncalar misali su taþýyan mefkureci sakalar vardý. Nefretini bileyenler vardý bu çaðýn Yusuflarýný derin kuyulara atmak için. Öbür yanda kuyudaki Yusuflara el uzatarak onlarý kuyudan çýkaran hakperestler... O gece Habil'in kanýný dökmek için sudan sebepler arayan Kabiller çýkýp gelmiþti tarihin derinliklerinden. Onlar belli ki bu necip milletin Çanakkale'de yedi düvele karþý kanýyla destan yazan kahramanlarýn torunlarý olduðumuzu unutmuþlardý.
     O gece tanklarýn önüne korkusuzca yatan yiðitler vardý. Onlar ki ellerindeki bayrak misali bayraklaþmýþlardý meydanlarda. O gece vatan elden gitmesin diye yüreklerini ortaya koyanlar vardý. Yine o ateþin vakitte lime lime dökülen geceyi onaranlar vardý. Onlarýn dudaklarýndan dökülen þu mýsralar vardý: "Ülkendeki kuþlardan ne haber vardýr/Mezarlardan bile yükselen bir bahar vardýr/Aþk cellâdýndan ne çýkar madem ki yâr vardýr/Yoktan da vardan da ötede bir 'Var' vardýr/Hep suç bende deðil beni yakýp yýkan bir nazar vardýr/O þarkýya özenip söylenecek mýsralar vardýr/Sakýn kader deme kaderin üstünde bir kader vardýr/Ne yapsalar boþ, göklerden gelen bir karar vardýr/Gün batsa ne olur, geceyi onaran bir mimar vardýr/Yanmýþsam külümden yapýlan bir hisar vardýr/Yenilgi yenilgi büyüyen bir zafer vardýr"
     O gece Ankara'da koca bir ordunun yapacaðýný tek baþýna yapan, darbenin seyrini deðiþtiren bu çaðýn Ulubatlýsý, mangal yürekli Ömer Halisdemir vardý. O ki bir milletin hazana ve hüzne evrilen kaderini attýðý ilk kurþunla bahara ve neþeye çevirmiþti. Zekâi Paþa'sýndan aldýðý emri tereddütsüz yerine getirmiþti. Darbeci general Semih Terzi'yi oracýkta yere sermiþti. Canýný hiçe sayarak milli iradeye siper olmuþtu korkusuzca. Otuz kurþun yemiþti sinesinden. Mübarek kaný topraða sýzarken ezan ve sela sesleri teskin etmiþti ruhunu.
     O gece nice kahramanlar tarih yazmýþtý bir daha. Kimi Antepli Þahin, kimi Þehit Kâmil, kimi Karayýlan, kimi Ýpsiz Recep, kimi Yörük Ali Efe, kimi Sütçü Ýmam, kimi Nene Hatun, kimi Kara Fatma, kimi Halime Çavuþ, kimi Nezahat Onbaþý, kimi Halide Onbaþý, kimi Þerife Bacý, kimi Gördesli Makbule, kimi Tophaneli Hakký Bey, kimi Bigalý Mehmet Çavuþ, kimi Seyit Onbaþý, kimi Ulubatlý Hasan oldu o gece. Gözleri vatandan baþka hiçbir þey görmedi. Vakit kutlu bir direniþin eþiðindeyken o kadar devleþtiler ki tarihin sinesinden taþtýlar. O kadar büyüdüler ki boylarý daðlarý aþtý. Meydanlarýn sancýsý kutlu doðumla taçlandý.
     O gece hiç tereddüt etmeden özgürlüðün bedeli olan ölüme koþtu birbirinden yiðit insanlar. "Ama, fakat, lâkin..." i kaldýrdýlar gönül lügatlerinden. Onlar ki korkuyu def ettiler yüreklerinden. Millî marþý "Korkma..." diye baþlayan bir millete korku yaraþmazdý zaten.
     Bize aydýnlýk günler ve özgür bir ülke bahþeden, bu uðurda canlarýný seve seve feda eden 15 Temmuz þehitlerini rahmetle ve þükranla anýyorum. Ruhlarý þâd, mekânlarý cennet olsun.
     



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn yaþam kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
Ýçimde Ne Varsa Yazý Döktüm
30 Aðustos Zafer Bayramý
Ben de Yaþadým
Kirli Hava Kader Deðil
Baharýn Müjdecisi: "Nevruz Bayramý"
Ganita'da Düþ Nöbetleri
Bir Güzel Ýnsan: Muhsin Yazýcýoðlu

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
beklenen Nesil
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu
102. Sene - Ý Devriyesinde 30 Aðustos Zafer Bayramý
Türkçenin Berrak Sularýnda…
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...
Sizin Çocuðunuzun da Bir Pulsuz Dilekçesi Vardýr
Yaþlýlara Saygý ve Hürmet
Hayatý Anlamlý Kýlmak

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]
Sen Hep On Beþ Yaþýndasýn! [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Dünya Treni [Þiir]
Filistin Ýçin Ne Yaptýn? [Þiir]
Eylülün Hatýrlattýklarý [Þiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Þiir]
Yüzüncü Yýl Senfonisi [Þiir]
Buraya Ait Deðilim [Þiir]
Oluruz [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.