..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Hala çevrende bulabileceðin güzellikleri bir düþün ve mutlu ol. -Anne Frank
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Anýlar > M.NÝHAT MALKOÇ




20 Temmuz 2024
Þair Nurettin Özdemir'le Trabzon Lisesinde Bir Gün...  
M.NÝHAT MALKOÇ
Bundan 17 sene evvel 10 Ekim 2007 tarihinde Gümüþhaneli þair Nurettin Özdemir'i Trabzon Lisesinde aðýrlamýþtým.Trabzon Lisesi’ni teþrif eden Nurettin Özdemir’le uzun sayýlabilecek bir süre boyunca kültür, sanat, edebiyat ve hayat üzerine konuþmuþtuk. Kýymetli Þair Nurettin Özdemir’i gýyaben tanýrdým. O güne kadar da hiç karþýlaþmamýþtýk kendisiyle. Yeðeni Ali Çetin Özdemir, Trabzon Lisesi’nde Edebiyat Öðretmeni olarak çalýþýyordu. Yani mesai arkadaþýmdý, üstelik ayný branþtandýk. Dayýsý olan Nurettin Özdemir’le görüþme isteðimi iletmiþtim kendisine. O da ilk fýrsatta bunu saðlayacaðýný söylemiþti bana. Þair Nurettin Özdemir, Ankara’da yaþýyordu. Seyrek geliyordu Trabzon’a ve memleketi olan Gümüþhane’ye. Trabzon’a, kadim lisemize gelince beni de çaðýrdýlar. Koþa koþa gittim. Çünkü onunla tanýþmayý, sohbetinde bulunmayý çok istiyordum.


:ADJ:


                                        M. NÝHAT MALKOÇ

Bundan 17 sene evvel 10 Ekim 2007 tarihinde Gümüþhaneli þair Nurettin Özdemir'i Trabzon Lisesinde aðýrlamýþtým.Trabzon Lisesi’ni teþrif eden Nurettin Özdemir’le uzun sayýlabilecek bir süre boyunca kültür, sanat, edebiyat ve hayat üzerine konuþmuþtuk. Kýymetli Þair Nurettin Özdemir’i gýyaben tanýrdým. O güne kadar da hiç karþýlaþmamýþtýk kendisiyle. Yeðeni Ali Çetin Özdemir, Trabzon Lisesi’nde Edebiyat Öðretmeni olarak çalýþýyordu. Yani mesai arkadaþýmdý, üstelik ayný branþtandýk. Dayýsý olan Nurettin Özdemir’le görüþme isteðimi iletmiþtim kendisine. O da ilk fýrsatta bunu saðlayacaðýný söylemiþti bana. Þair Nurettin Özdemir, Ankara’da yaþýyordu. Seyrek geliyordu Trabzon’a ve memleketi olan Gümüþhane’ye. Trabzon’a, kadim lisemize gelince beni de çaðýrdýlar. Koþa koþa gittim. Çünkü onunla tanýþmayý, sohbetinde bulunmayý çok istiyordum.

Þair Nurettin Özdemir’in þiirlerini severek okuyan, üzerlerinde þekil ve içerik analizi yapan bir þiir dostuyum ben. Vaktiyle kendisiyle ilgili yazýlar da kaleme almýþtým. O, günümüz þiirinin en güçlü kalem ustalarýnýn baþýnda geliyordu þüphesiz. Þiirlerini serbest tarzda yazmasýna raðmen kelimeleri ustaca kullanarak farklý bir ahenk oluþturmuþtu. Onun özellikle “Vatan” þiirini çok severim. Bu þiir süssüz ve sade bir dille yazýlmasýna raðmen þiirsel bir derinliðe sahiptir. O, sade bir dille de güzel þiirler yazýlabileceðini göstermiþtir.

Özdemir, 1927 senesinde Gümüþhane’nin Kelkit ilçesinde doðmuþtur. 1951’de Ýstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olarak serbest avukatlýða baþlamýþtýr. 1961 yýlýnda Gümüþhane’den milletvekili seçilerek 1972’ye kadar Gümüþhane’yi milletvekili olarak temsil etmiþtir. 1980 yýlýnda Kültür Bakanlýðý Müþavirliðine atanmýþtýr. 1988 yýlýnda Türkiye Kýzýlay Derneði Genel Merkez Kurulu üyeliðine, üç yýl sonra da Kýzýlay Genel Baþkan vekilliðine seçilmiþtir. Evli ve beþ çocuk babasýdýr. Özdemir elli yýlý aþkýn bir süredir þiirle uðraþmaktadýr. “Hayat Þiiri”, “Yaðmur Sonrasý”, “Yitik Sevgi”, “Vakit Geçti Yorgunum”, “Zaman ve Aþk” adlý þiir kitaplarý yayýnlanmýþ ve bazý þiirleri de bestelenmiþtir.

Gümüþhaneli þair Nurettin Özdemir ortaöðreniminin ilk yýllarýnda Trabzon Lisesi’nde okumuþ, daha sonra Ýstanbul’da Haydarpaþa Lisesi’nden mezun olmuþtur. Fakat onun için Trabzon Lisesi’nin yeri bambaþkadýr. Kendisiyle yaptýðýmýz ikili konuþmalarda Trabzon Lisesi’ne dair anýlarýný tek tek anlatmýþtý. Çok güçlü bir hafýzasý vardý. Gençlik yýllarýna ait hatýralarýný aktarýrken gözlerinin nemlendiðini fark etmiþtim. O zamanlar 80 yaþýnda olan Özdemir, 65 yýl evvelki anýlarýný kâðýttan okuyormuþ gibi sýraladý bize. Onlarca ismi hâlâ aklýnda tutabiliyordu.

O gün þair Nurettin Özdemir’le Trabzon Lisesi’ni baþtan baþa dolaþtýk. Okul Müdürü Ömer Eyüboðlu okul hakkýnda gerekli bilgileri verdi kendisine. Okulda yapýlan yeniliklere hayran kaldý. Sýnýfa girip öðrencilerle ayaküstü söyleþti. Onlara hatýralarýndan bir demet sundu. Öðrencilere nasihatlerde bulundu. Þairlik serüveninden bahsetti. Eski günleri anlatýrken gözyaþlarýna hâkim olamadý. Öðrencilere yaþadýðý dönemin zorluklarýný anlatarak þunlarý söyledi: “Trabzon Lisesi’nde okuduðum zamanlarda yalnýzca Trabzon’da lise vardý. Artvin’de lise yoktu, Rize’de lise yoktu, Gümüþhane’de lise yoktu, Erzincan’da, Ordu’da, Giresun’da lise yoktu. Samsun’da vardý, Kastamonu’da, Zonguldak’ta, Trabzon’da vardý. Yani Türkiye’de sadece 18 lise vardý. Bu bölgenin bütün çocuklarý orada yatýlý okuduk.”

O gün Nurettin Özdemir Bey þiirde Ahmet Hamdi Tanpýnar’dan çok etkilendiðini anlattý bize. Onunla Haydarpaþa Lisesi’nde karþýlaþmýþ, kendisine uzun bir þiir okumuþ, hayranlýðýný kazanmýþtý. Yahya Kemal’i, Necip Fazýl’ý tanýmýþ, sohbet meclislerine iþtirak etmiþti. Yabancý þairlerden Rilke’nin tesiri altýnda kalarak þiirler yazmýþtý. Rilke’yi ona tanýtan ve sevdiren de Tanpýnar’dý. Ýstanbul’un tarihî dokusu ve tarihî coðrafyasý onu derinden etkilemiþtir. O, Türk þiirini çok iyi tanýmýþ, yapýca saðlam eserler vermiþtir. Merhum Özdemir, aradan uzun seneler geçmiþ olmasýna raðmen gençlik yýllarýnda Trabzon’da yaþadýklarýný hiç unutamamýþtýr. Çýkardýklarý Boztepe Dergisi’nden, müdürleri Faik Dranas’tan hatýralar anlatmýþtý bize. Özdemir’in diksiyonu çok düzgündü, etkileyici konuþuyordu. Oturup kalkmasýyla, tavýr ve davranýþlarýyla, en önemlisi de nezaketiyle tam bir Osmanlý beyefendisi imajý veriyordu etrafýndakilere. Allah rahmet eylesin.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn anýlar kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Babalar Gününün Ardýndan Yahut Hüzün Terennümleri
Ata Topraklarýnda Olmanýn Hazzý!..
Ana Vatandan Ata Vatana!..
Benim Esir Milletim!..

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
dünden Bugüne Malazgirt Zaferi ve Edebiyatýmýzdaki Yeri
beklenen Nesil
Þehadetinin 29. Yýlýnda Batý Trakya Türklerinin Yolbaþçýsý: Dr. Sadýk Ahmet ve Davasý
Futbolun Efendisi: Fatih Tekke
Anadolu Âþýðý Bir Gönül Adamý: Sabahattin Eyüboðlu
102. Sene - Ý Devriyesinde 30 Aðustos Zafer Bayramý
Türkçenin Berrak Sularýnda…
Çað Kapayýp Çað Açan Bir Fethin Hatýrasý: Ayasofya
Köprübaþý Lisesi'nin Eðitim Çýnarý: Recep Aydýn
15 Temmuz Gecesi Tanklarýn Önünde Yatan Yiðitler Vardý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Karanlýðýn Ardý Þafak [Þiir]
Sen Hep On Beþ Yaþýndasýn! [Þiir]
Sen Kurtuldun, Bizler Öldük [Þiir]
Dünya Treni [Þiir]
Filistin Ýçin Ne Yaptýn? [Þiir]
Eylülün Hatýrlattýklarý [Þiir]
Aslan Aksoy Abimiz [Þiir]
Yüzüncü Yýl Senfonisi [Þiir]
Buraya Ait Deðilim [Þiir]
Oluruz [Þiir]


M.NÝHAT MALKOÇ kimdir?

NÝHAT MALKOÇ’UN BÝYOGRAFÝSÝ Beþ çocuklu bir ailenin en küçük ferdi olarak 1970 senesinin 1 Haziran’ýnda Trabzon’un Köprübaþý ilçesine baðlý Gündoðan Köyü’nde hayata “Merhaba” dedi. Ýlkokulu komþu köy olan Güneþli Köyü’nde okudu. Orta ve lise öðrenimini Köprübaþý Lisesi’nde tamamladý. En büyük emeli iyi bir hukukçu olmaktý. Lise son sýnýfta girdiði üniversite imtihanýnda KTÜ/Fatih Eðitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmenliði Bölümü’nü kazandý. Dersaneye gitme imkâný ve zaman kaybýna tahammülü olmadýðý için kazandýðý fakülteyle yetindi. 1992 yýlýnda okulu bitirdi. Ýlk göz aðrýsý olarak nitelediði Gümüþhane’de beþ yýla yakýn öðretmenlik yaptý. Her geçen gün öðretmenliði daha çok sevdi. Artýk öðretmenliði bir tutku olarak görüyor. Vatan borcunu Ýstanbul’da Kara Kuvvetleri Lisan Okulu’nda Yedek Subay Öðretmen olarak onurla yerine getirdi. Bu peygamber ocaðýnda yüzlerce yabancý subaya güzel Türkçe’mizi öðretti. Ankara’da girdiði sýnavý kazanarak Akçaabat Anadolu Ýmam-Hatip Lisesi’ne Türk Dili ve Edebiyatý Öðretmeni olarak atandý. Burada iki yýl görev yaptý. Daha sonra girdiði yazýlý ve sözlü imtihaný kazanarak Türkî Cumhuriyetlerden Türkmenistan’ýn baþkenti Aþkabat’a,üç yýl görev yapmak üzere, öðretmen olarak gönderildi. Burada Mahdumkulu Türkmen Devlet Üniversitesi Ýlâhiyat Fakültesi’nde ve Ýlâhiyat Lisesi’nde Türk Dili öðretmeni olarak çalýþtý. Yine Aþkabat’ta Türkçe Öðretim Merkezi’nde(TÖMER) bir yýl boyunca deðiþik milletlerden kiþilere Türkçe’yi sevdirerek öðretti. Þu anda Akçaabat’a baðlý Derecik Ýlköðretim Okulu’nda görev yapmaktadýr. Bugüne kadar,en büyüðünden en küçüðüne kadar onlarca dergi ve gazetede fikrî,edebî,felsefî ve kültürel konularda yüzlerce yazý ve þiir yazdý. Bu yayýn organlarýndan Türk Edebiyatý,Türk Dili,Bizim Çocuk,Çýnar,Bizim Azerbaycan,Anadolunun Sesi,Üniversitelinin Sesi,Türkiye,Bizim Okul,Þenliðin Sesi,Ýnsanlýða Çaðrý,Yeni Sesleniþ,Gençliðin Sesi gibi dergilerde;Türksesi,Demokrat Gümüþhane,Kuþakkaya,Ortadoðu,Yeni Mesaj,Hergün,Candaþ,Edebiyat,Bolu Üçtepe,Akçaabat Yeni Haber,Karadeniz Olay,Hizmet gibi gazetelerde yýllardan beri deneme,makale,fýkra ve þiirler yazmaktadýr. “Bizim Okul” isimli kültür,sanat ve edebiyat dergisinin Yazý Ýþleri Müdürlüðü’nü yaptý. Kültürel organizasyonlarýn çoðunda aktif olarak görev aldý. Sevgi,Dostluk ve Kardeþlik konulu þiir yarýþmasýnda birincilik,Trabzon Belediyesi’nin düzenlediði Çevre ile ilgili yarýþmada birincilik,yine ayný belediyenin düzenlediði “Ýki binli Yýllara Doðru Trabzon” konulu makale yarýþmasýnda mansiyon,Akçaabat Belediyesi’nin deðiþik zamanlarda organize ettiði þiir yarýþmalarýnda birincilik,ikincilik,üçüncülük ödülleri kazandý. Karadeniz Yazarlar Birliði kurucularýndandýr. Halen bu birliðin üyesidir. Bunlarýn yanýnda elinin altýndaki öðrencilere rehberlik ederek ve bizzat örnek olarak,onlarýn da pek çok kültürel yarýþmada ödüller almasýna zemin hazýrlamýþtýr. Ýkisi kýz,biri erkek olmak üzere üç çocuk babasýdýr.

Etkilendiði Yazarlar:
Necip Fazýl Kýsakürek,Mehmet Akif Ersoy,Yahya Kemal Beyatlý


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © M.NÝHAT MALKOÇ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.