..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Kürtaj sadece kendileri bir zamanlar doðmuþ insanlar tarafýndan savunuluyor. -Ronald Reagen
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Yaþam > A. Ceyda Öz




4 Aralýk 2003
Bir Lokma Ekmek Bir Hýrka mýdýr Hayat?  
A. Ceyda Öz
Sahi can derdi sadece bedeni vurunca mý baþ gösterir. Yoksa içimiz yanýnca da mý can derdine düþeriz? Kederde, hastalýkta saðlýkta bir arada olmaya söz verdiren evlilik törenleri de bunun için midir?


:BEEB:

Karanlýk olmuþtu, saat gece yarýsýný biraz geçmiþti. Geçmeyen dakikalar baþlamýþtý iþte.
Her saniye bin yýl gibi. Oysa ömür ne kýymetliydi, bir öksürük, bir baþ aðrýsý bile musallat olsa, can derdi hep can derdiydi.

Sahi can derdi sadece bedeni vurunca mý baþ gösterir. Yoksa içimiz yanýnca da mý can derdine düþeriz? Kederde, hastalýkta saðlýkta bir arada olmaya söz verdiren evlilik
törenleri de bunun için midir?

Bir ömür mutlu olun, önce dost olun sonra evli çift olun mu demek istemektedir o yemini söyletenler?

Tüm uzun yýllar evli kalan çiftler, dost mudur? Yoksa alýþkanlýklar mýdýr, hayatýn akýþýna býrakýlmýþ hayatlar...Bir rüzgar esse sakýnýp, at gözlüðü ile mi dolaþýrlar. Yoksa onlara bu yeter mi, bir lokma ekmek bir hýrka misali mi yaþanmalýdýr mutlu olabilmek için hayat?

Yoksa bununla yetinmeyenlerde midir hata, hata mý desek bir bir dost eli, iki çift laf, özlenen bir sevgiyi aramaya, yoksa var olaný sevmemek midir hata? Sevmek zorla mý olur?
Hata insanlar içindir derler ya, ne çok hata yapar olmuþuz, mahkeme salonlarý evliliði sonlandýrmak isteyen çiftlerle dolu. Zamanýnda bir bilezik yoktu da mý analarýmýzýn
bileðinde, o yüzden mi katlanmýþlardý acaba, yoksa sevgi o günlerde mi kaldý, gaz ocaklarýnda piþen yemekler, mum ýþýðý sohbetleri, külüne muhtaç olduðun komþu muhabbetleri. Onlar mý doldururdu boþluklarý da o yüzden mi daha azdý ayrýlýklar? Gittikçe sevgiden uzaklaþýyor muyuz, yoldan geçene bir merhabayý esirger hale mi geldik?

Özel biri olduðunu düþündüðüm bir þef garsonun sözleri aklýma geldi.

" Zamanýnda Beyoðlu' nda Abdullah Efendi lokantasýnda çalýþýrdým. Biz garson kýyafetimizle Beyoðlu'na çýkmaya utanýrdýk, öyle müstesna, öyle güzel kýyafetli hanýmefendiler, beyefendiler dolaþýrdý ki Beyoðlu' nun sokaklarýnda, takým elbisemizle iþe gelirdik, kolalý gömlek, kol düðmelerimiz, þapkamýz olurdu üzerimizde. Geçenlerde bir gittim ki, o günlerde parmakla dahi gösterilemeyecek kýyafetteki insanlar basmýþ ortalýðý, takým elbiseli bir beyefendiyi parmakla gösterebilirsiniz aralarýnda ".

Bu muydu yoksa sevgi? Saygý ile baþlýyordu galiba önce her þey. Herkes herkese saygý duyuyor, önemsenince de birbirini mi seviyordu? Yaþam kolaydý demeye dilim varmýyor, nerede internet, nerede araba, telefon, televizyon vb...

Alýn teri, yürek gücü müydü ortalýðýn hakimi?  Sevginin tohumlarýný bunlar mý ekerdi, yeþerdikçe yeþerir, hiç solmaz mýydý hoþgörü ile beslendikçe sürekli?

Çocuklar, geleceklerimiz, ya onlar ne durumdalar? Sadece bir bebeðim olduðunu hatýrlýyorum. O da þimdi hangi çocuðun evinde ya da kýrýlýp dökülüp bir çöp  tenekesinin
dibini mi boylamýþtýr haberim yok. Oysa hemen hemen her çocuðun bir yýðýn oyuncaðý var þimdilerde, ama yeni bir oyuncak istiyorlar hep, bir kaç oyundan sonra oyun sepetine atýlýyor, oyun sepetleri dolup taþýyor, odaný topla savaþlarý baþlýyor anne çocuk arasýnda.
Bir kelime yazýyorlar, tüm dünyada arýyorlar, oysa bizim bir kaç tane kitabýmýz, Teksas Tommikslerimiz, galiba bir de misketlerimiz vardý. Fýrýldak döndürürdük rüzgarda,
uçurtma yapardýk. Saklambaç, körebe oynardýk Dune2000 oynamak yerine, haksýz da deðiller þimdi biz de oynuyoruz onlarýn oyunlarýný, olmayanýn yerini dolduruyoruz. Onlar
olanlarý unutuyor. Olanla yetinebilmeyi deðil, hep daha fazlayý istemeyi öðrenirken, bunu bencilce, hep bana olsun þeklinde istemeyi de ihmal etmiyoruz.

Sýranýn önüne geçmeyi marifet sayýp, kýrmýzý ýþýkta geçmeyi uyanýklýk olarak addedip, yayalara yol vermeyi onur meselesi yapýyoruz. Bir de her þeyden yakýnmak en iyi yaptýðýmýz þey. Hiç bir þeyden memnun deðiliz yaþantýmýzda, ülkemizde...Ancak hiç bir þey yapmýyoruz, onun yerine sürekli laf kalabalýklarý üretip,baþkalarýný eleþtirmeyi önemli bir þey sayýyoruz. Yýktýðýmýz  þeyin yerine yenisini koymuyoruz!
Kendi kimliðimizi ortaya koymanýn en kolay yolu olan bu yolu hangimiz seçmiyoruz?

 



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ben Hüzünlerime Geri Dönüyorum...
Bir Sabah, Öyle Bir Sabah Gel ki...
Hoþ Geldin Yüreðim...
Ateþ Böcekleri
Yalnýzlar Kahvesi
Kalemimin Ucu Titriyor Bu Akþam...

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Aþkýn Yalancýsý [Þiir]
Saçmalýklar Diyarý [Þiir]
Benim de Umutlarým Vardý... [Þiir]
Gidiyorum Ýþte Ey Sevgili! [Þiir]
Iþýðým [Þiir]
Öðreneceksin... [Þiir]
Benden Býkmýþsýn Demek... [Þiir]
Adýn Gülbahar Olsun... [Þiir]
Sana Bir Sýr Vereceðim! [Þiir]
Yaðmursam [Þiir]


A. Ceyda Öz kimdir?

Hani öyle üþürsün ki, artýk hiç bir þey hissetmez uzuvlarýn, uyuþur kalýrsýn, manasýz bir donukluðun çizgileri oluþur, ardýndan bir kabuk içindeki parçalanmayý döker, ezip de geçer tüm bedenini, acýsý en derinden gelir de yakar her yerini. . . Ýþte ben de öyle üþüdüm gece yarýsýný beþ geçe. . . Artýk kurþun kalemle yazmak istiyorum yüreðime insanlarýn adýný. . . Silgisi olmayan kalemlerle yazdýklarýmý kazýrken oluþan yaralardan yer kalmadý silinmeyecek izlere. . . Dost dediklerim, arkadaþým dediklerim, sevgilim dediklerim. . . Hepinizi kazýmak öyle zor oldu ki yüreðimden. . Hepiniz birer parça alýp gittiniz hatta, bense býraktýðýnýz izlerin silinmesini izledim kenardan, týpký býraktýðým izlerin silinmesini izlediðim gibi. . . Sonra hepinizi tekrar sevdim, bildim ki kim bilir hangi girdaptý sizi alýp götüren. . . Hepinizi sevdim, hepinizi affettim. . . Ama artýk yüreðimde koyabileceðim bir yer kalmadý hiçbirinizi, bir bir yaraladýðýnýz, o masum yüreðimde. . .

Etkilendiði Yazarlar:
-


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © A. Ceyda Öz, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.