..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Doðallýk sahip olunan deðil, kazanýlmasý gereken bir erdemdir. -Cervantes
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Toplum > Gürcan Erbaþ




12 Nisan 2005
Nasýl Anlýyorlar?  
Doðru anlamak, yanlýþ anlamak, anladýðýný anlar .

Gürcan Erbaþ


Kalabalýk, mahþer gibi bir toplumda yaþýyoruz. Ýnsanýn anlaþýlmasý veya anlaþýlmamasýndan daha önemlisi insanýn anlaþýlýr gibi davranmasý, oturup kalkmasý, görünmesi daha önemli deðil mi?


:AHEA:


Doðru anlamak, yanlýþ anlamak, anlamadýðýný anlar gibi davranmak, anlayýp anlamamak insanlar içindoðal olduðu kadar bir eksikliðin ürünü de olabilir. Eskiler, her olayda gördüðün yanlýþlarýn ya doðrularýn üstüne atýlma sonunda o yanlýþ, o doðru senin üstünde kalýr diye boþuna dememiþler. Birbirimizi anlamak için gayret sarfettiðimiz ya da sarfetmediðimiz anlar mutlaka bir çýkar iliþkisine mi baðlý olmalý? Ya karþýmýzdaki varlýk, ölümcül bir derdin, manevi bir çöküntünüm eþiðinde ise ve onu dinlemezlikten geliyorsanýz...Ertesi gün adam ya günahsýz yere iþten atýlmýþsa, hapislere düþmüþse..ruhunu teslim etmiþse en kötü örnek olarak..
Ah, ben ne kadar yanlýþ anlamýþým diye ömür boyu vicdan azabý mý çekeceksiniz. Yaþamýn ne kadar hýzlandýðýný, ortalýkta ne kadar sahte gülüþler, yapmacýk davranýþlar olduðunun farkýndayým. Bunu ayýrdetmek için ne falcý ne de kahin olmanýza gerek yok. Ben, uzun yýllar dost kalmýþ, yalnýz içtiði su ayrý giden dostlarýn birbirini anlamamasýna, darýlmasýna, ayrýlmasýna boyun eðemiyorum. Ne olmuþ da birbirlerini anlayamamýþlardýr acaba? Önemli bir olay olmuþtur mutlaka. Ama eminimki birbirlerini bir kez olsun dinlemeye, kolayca anlaþýlacak doðrunun ortaya çýkmasýna, sonuçta haksýz olanýn haklýdan küçük bir özür, bir tatlý söz ile gönül almaya hiç yanaþmamalarý olmuþtur. Öyle ya sen büyük bir hata yaptýn. Tamam iþ bitmiþtir. Dönüþü yoktur, tamir edilemez bu yara. Ben bu gibi olaylarý günümüzde kötü sonuçlar doðurmasýna ramak kalmýþ fanatik göstericilere benzetiyorum. Siyahtý, beyazdý derken bir ömre sýðdýrýlan dostluklar bozuluyor. Ýnsanýn gerçeði anlamasý için, karþýsýndakini anlamasý için kestirme bir yolu deðil týpký uzun bir sürede kazandýklarý dostluk gibi birbirlerini sabýrla dinlemeleri gerekmez mi? Doðruyu, gerçeði, güzeli anlamak için ne kadar zaman harcasanýz deðer, derim. Büyük bilginlerin insanlýk adýna ömürlerini vererek bulduklarý o icat, o sabýr örnek olsun bizlere. Birbirimizi anlamak için hâlâ yeterli zamanýmýz , birikimimiz var, iyice anlayalým birbirimizi. Anlamadan geçmeyin, iyice anlamadan. Sonra üzülürsünüz. Ömür çok kýsa !



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn toplum kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ye - Ye - Ye... Yeneriz Ya - Hu
Gördüklerim ve Üzüldüklerim
Özdeyiþler
Herkesin Bir Pub'ý Olmalý
Susuz Yaz mý?
Yeni Demokrasi
Dereden Tepeden
Ýktidar Yanýlgýsý
Her Mahallenin Birkaç Pub'ý Olmalý

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ya Ben Ne Diyeyim Size...
Gerçek Demokrasi
Yeni Yýlýnýz Kutlu Olsun
Günün Ýncisi
Bir Kadýn / Bir Erkek
Barýþ
Pastýrma Yazý
Yüzde Elli
Yazmakla Aðlamak Ayný Þeydir
Ýstanbulun Bütün Sorunlarý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Benim Atlarým [Þiir]
Lebon'da Buluþalým [Þiir]
Anýlar Kutusu [Þiir]
Kaside [Þiir]
Sotaya Düþmeyen Þiir [Þiir]
Atatürk Aramýzda [Þiir]
Hayalet [Þiir]
Eski Çeþme [Þiir]
Bir Sebep Göster [Þiir]
Bekleyiþ [Þiir]


Gürcan Erbaþ kimdir?

1942 Ýstanbul doðumlu, edebiyatýn her türünden hoþlanýr, ayrýca resim yapar. Kendi adýna yayýnladýðý þiir kitaplarý: Kaç Ýstanbul Var Ýçinizde, Mavi Düþler, On üzerinden on veriyorum sana, Dedemin Kitabý, Solmasýn Yurdumun Gülleri, 19 Yaþ Þiirleri, Sesler Düþünceler Duygular, Aynadan Yansýyan, Onikiden Sonra, Gece Korkularý.

Etkilendiði Yazarlar:
Halide Edib, Adalet Aðaoðlu, Yakup Kadri,


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Gürcan Erbaþ, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.