..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Herkes ayný notayý söylediðinde uyum elde edilmiþ olunmuyor. -Doug Floyd
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Sanat > Alp Çetiner




24 Mart 2006
Sanatýn Ýfade Gücü  
Alp Çetiner
Bir sanat dalýný önemli –ve giderek- saygýn kýlan, herþeyden önce onun ifade gücü ve bu anlamdaki yeterliliðidir...


:CAJF:
Yeni yüzyýlda kimi sanat dallarý veya bir zamanlar sanattan sayýlmayan kimi uðraþýlar, “sanatsal saygýnlýk” bakýmýndan hak ettiði yeri henüz alamamýþ olanlar kýsa zamanda rüþtlerini ispat edip bu yeri alacaklar: grafik, animasyon ve fotoðrafçýlýk sanatlarý gibi. Kimi de hak ettiði yeri çoktan elde etmiþ olduðu halde, bu yeri daha da pekiþtirip saðlamlaþtýracak: sinema gibi.

Kimi sanat dallarý da iletiþim biçim ve olanaklarý ile sosyo-kültürel iliþkilerdeki deðiþim nedeniyle yitirmeye baþladýklarý önemi geri kazanma becerisini gösteremeyip saygýnlýklarýný yitirecekler: sahne sanatlarý ve resim gibi.

Bir sanat dalýný önemli –ve giderek- saygýn kýlan, herþeyden önce onun ifade gücü ve bu anlamdaki yeterliliðidir. Kendini yenileyebilme ve zayýflayan ifade gücünü deðiþen toplumsal koþullara göre yeniden kazanýp kendisini konumlandýrabilme becerisini gösteremeyenler ölür: gölge oyunlarý, kukla ve tulûat tiyatrolarý gibi.

Farklý bir bakýþ açýsýyla bu durumu þöyle yorumlayabiliriz: Ýfade gücünü ve önemini giderek yitiren sanat dallarý tahliye olurken, -belki kendi bünyelerinden doðmuþ olan- giderek önem ve saygýnlýk kazanan dallar içinde (belki bazan kimliklerini kaybetmek pahasýna da olsa) yaþamlarýný sürdürmeleri mümkün olmuyor: Tiyatro akýmýnýn ortaya çýkmasýyla ortaoyunu sanatçýlarýnýn bu dala kayarak yaþamlarýný sürdürmeleri; karagözün çizgi-animasyon halinde yeniden üretilmeleri; ressamlarýn, basýn-yayýn olanaklarý ve internet sayesinde iletiþim becerisi güçlü olan grafik ve animasyon sanatlarý içinde yer bulmalarý, tiyatro oyuncularýnýn televizyon ve sinema filmlerinde giderek daha sýk rol almaya baþlamalarý gibi.

Elbette bu durumda o dalýn nüvesinden uzaklaþtýðý, özünü yitirdiði ve sanatçýsýnýn o sanatý deðil de artýk bir baþka sanat dalýný gerçekleþtirdiði iddiasýyla yine de o sanat dalýnýn “öldüðü” sonucuna varýlabilir.

Bir sanat dalýnýn ölümü kesinlikle küçümsenecek bir durum sayýlamaz. Zira ölen yalnýzca bir ifade tarzý, gücü ve yeterliliði deðil, o sanatýn varolduðu dönemleri yansýttýðý ve bizzat kendi yarattýðý kültürdür. Bundan henüz birkaç yüzyýl öncesinin gündelik-toplumsal yaþamýnýn, kültür dünyasýnýn-gündeminin, verilerine muhtacýz. Bunlarý bize verebilecek olan resmi yazýlý kaynaklar deðil, ortaoyunu, karagöz, meddahlýktýr. Bugün bunlarýn hiç olmazsa simgesel olarak yeniden kurgulanabilmiþ olanlarýna, sözlü ve görsel öðelerin kayýt altýna alýnmasýna ihtiyacýmýz vardý. Tezhip ve çini sanatlarýnýn güzide ürünlerinin pekçoðuna bugün sahibiz. Ancak kimi yönleriyle meslek sýrlarýna (çinicilikte olduðu gibi) ve sanatçýlarýyla ilgili bilgileri edinmeye ihtiyacýmýz vardý. Bunlarýn birçoðu için artýk çok geç.

Cumhuriyet döneminde yapýlan çalýþmalarýn da önemli katkýsýyla hat sanatý da, uzun yüzyýllardýr, varlýðýný sürdürüyor.

“Kur’an Hicaz’da nâzil oldu, Mýsýr’da okundu, Ýstanbul’da yazýldý” ünlü sözünü hat sanatý yüzyýllarca doðruladý. Ancak uzmanlar, bu sanat dalýnda gerek nitelik, gerekse nicelik yönünden Osmanlý dönemine göre daha “ileride” olduðumuzu belirtiyorlar.

Bu durum, “sanatta iþlevselliðe” yeni bir açýlým getiriyor. Öyle ki, bu durum amaçlarýndan en uzak olduðu bir dönemde sanat dalý, nasýl en ileri düzeyde uygulanýrlýða sahip oluyor, sorusunu sorduruyor. Buradan yola çýkarak diyoruz ki, sanat eseri “bir iþe yarayabilir”, ticarileþip metalaþabilir, bir “iþleve” sahip olabilir. Ancak biz onun gerek ve yeter niteliklerini, bunlarý ölçüt alarak deðerlendirmeyiz ve þu sonuca varýrýz: esas olan ifade gücü ve yeterliliktir.

“Bir zanaatin giderek sanata dönüþümü” olarak da dikkatimizi çekmesi gereken hat sanatýnýn iþlevselliðini yitirdikten sonra da varlýðýný (üstelik geliþerek) sürdürmesini nedenini bu ifade gücünde aramak gerekir.




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn sanat kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Kitap ve Kelimeler
Sanat Eseri, Ýzleyici ve "Gerçek"

Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Þu Dil Sorunu Dediðimiz...
Binbir Gece Masallarý Kime Ait?..
Tüketim Toplumu Üzerine
Porselen Bebek

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Duvar [Þiir]
Muhteþem Doðu [Þiir]
Ebedî An* [Þiir]
Tuhaf Gerçek [Öykü]
Hayat Ýnsana Neler Gösteriyor! [Öykü]
Müjdat Abi ve Bizim Mahalle [Öykü]
Büyük Bir Yazarýn Ölümü Üzerine [Öykü]
Hayatýn Anlamý [Öykü]
Hayat Ayrýntýlarda Gizlidir [Öykü]
Doðu - Batý [Öykü]


Alp Çetiner kimdir?

Bir kiþinin kalbinde yer edebilirsem, kendimi boþuna yaþamamýþ sayarým.

Etkilendiði Yazarlar:
Halil Cibran, Tagore, Borges, Hesse, Tanpýnar, Nabokov, Lermontov, Salinger


yazardan son gelenler

yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Alp Çetiner, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.