..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Þiir, duygularýn dilidir. -W. Winter
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Söyleþi > OSMAN AYTEKÝN




23 Ocak 2007
Ressam Mehmet Baþbuð ile Söyleþi  
OSMAN AYTEKÝN
Ý Resimlerimde Anadolu insanýnýn çilesini, derdini, umudunu, beklentisini gündelik yaþam içinde anlatmaya çalýþýyorum. Tabi ki zaman zaman ele aldýðým konular benim yaþadýðým çevreden halk yaþantýlarý olduðu için anýlarý gözümde tekrar yaþama imkaný buluyorum.”


:CAFH:

1. Anadolu’dan gelen bir sanatçý olarak resimlerinizde geldiðiniz yerin, içinde yaþadýðýnýz çevrenin doðal ve sosyal yanlarýný konu alarak seçiyorsunuz. Bu çalýþmalar sýrasýnda neler hissediyorsunuz?

“Resimlerimde Anadolu insanýnýn çilesini, derdini, umudunu, beklentisini gündelik yaþam içinde anlatmaya çalýþýyorum. Tabi ki zaman zaman ele aldýðým konular benim yaþadýðým çevreden halk yaþantýlarý olduðu için anýlarý gözümde tekrar yaþama imkaný buluyorum.”

2. Batý betonlaþma ve mekanikleþmeden kurtulmaya çalýþýrken bizde batýnýn kaçtýðý hayata doðru yöneliþten söz etmek mümkün. Siz ise geleneksel yaþam tarzýný yaþatmaya çalýþýyorsunuz. Sanatýnýzýn kalýcý ve tutarlý olmasýnda böyle bir neden aranabilir mi?

“Tüm Dünya sanatlarý incelediðinde, gelenekçi ressamlarýn kendi milletlerinin kültürlerini ne pahasýna olursa olsun yaþatma telaþý ve amacý içinde olduklarý görülecektir. Bu ressamlar geleneði ata yadigarý yada bir eþya parçasýndan çok daha ilerde kabul etmektedirler. Yaþam tarzlarý günümüz standartlarýnda fakat hayata bakýþ amaçlarý “kültür mirasý” düzeyinde olduðu için toplumun deðer yargýlarýný üst düzeyde tutan çalýþmalar üretmektedirler. Bütün sanatkarlarýn modern sanatý kabul etmeleri ayný dünya görüþünü benimsemeleri anlamýna gelmektedir. Bu da mümkün olamayacaðý için ister modern ister geleneksel sanatý benimsemiþ olsunlar temel amaç Türk Sanatýný ileri götürmek ve tavizsiz sanat üretmek olmalýdýr.”

3. Figür ve motiflerinizde abartýsýz ve insan hayatýný saf ve çileli duruþlarýný sergiliyorsunuz. Çalýþmalarýnýz “Anadoluluk” olarak yorumlanabilir mi?

“Çalýþmalarýmýn temel felsefesi, Türk insaný ve yaþamý üzerine kurulmuþ geniþ bir dünyadýr. Bunun için Türk Dünyasýnýn bütün coðrafyalarýnda bulundum. Kýrgýzlar, Özbekler, Tatarlar, bütün Türk halklarýndan portre ve figüratif çalýþmalar yaptým. Anadolu’nun çeþitli illerinde bu eserleri sergiledim. Anadolu insaný ve Türk Dünyasý’nýn diðer toplum yaþantýlarýný bu sergilerde bir araya getirdim. Anadolu Türk Dünyasýnýn kalbidir. Anadolu’ya hayran olmamak Türk sanatçýsý için mümkün deðildir.”

4. Anadolu insanýný anlatýrken sert ve dinamik fýrça darbelerini; kýrmýzý-beyaz renklerin aðýrlýðý ve Ýstiklal Savaþý tablolarý… Sanat anlayýþýnýzdaki millilik bir Türkiye sevdasý olarak yorumlanabilir mi?

“Kýrmýzý beyaz Türk insanýnýn milli deðeri, Bayrak rengidir. Her sanatçýnýn belirli dönemlerde farklý üslup biçimleri denediði görülmüþtür. Örnek vermek gerekirse Picasso’nun “Mavi Dönemi” gibi.. Bende savaþ konulu ve diðer özgün çalýþmalarda bir dönem kýrmýzý renk ve tonlarýnda resimler yapmýþtým. Türk Sanatçýsý olarak yaþanan güncel olaylarý her birey gibi bende takip ediyorum. Kaynayan Ortadoðu ve iç karýþýklýklar beni gelecekle ilgili oldukça düþündürüyor. Birlik ve beraberliðin herkese faydalý olacaðý inancýndayým…”









5.Deðiþik akýmlarýn denendiði ve farklýlýklarýn arandýðý Türk sanatçýlarýnýn içinde Türk karakterine uygun tablolar üretiyorsunuz; Bu hal içinde etkilendiðiniz veya sizden etkilenen sanatçýlar var mý?



“Sanat dünyasýna her gün ve her saniye eser kazandýrýlýyor. Deðiþime, yeniliklere her zaman açýk bir görüþ benimsesem de uygulama yönünde kendi üslubumun dýþýna çýkmayý beceremiyorum. Beðendiðim sanatçýlar var tabi..”



6. Sadece topluma baðlý kalmayýp Türk cumhuriyetlerine de yönelik çalýþmalarýnýz var. Bu duyarlýlýðý neye baðlýyorsunuz?



“Her milletin kültürüne sahip çýkan sanatçýlarý mevcuttur. Bende bir Türk sanatçýsý olarak tüm Türk halklarýný benimseyerek hepsinin deðerlerine sahip çýkmayý yaþam biçimi haline getirdim. Cengiz Han’dan Atatürk’e, Farabi’den Yunus Emre’ye, Ahmet Yesevi’den Mevlana’ya hepsi bizim tarihimizin en büyük þahsiyetleridir. Türk Dünyasý geniþ bir coðrafyadýr. Tarihi ve bu geniþ coðrafyayý daraltmanýn kimseye bir faydasý olamaz.”



7. Günlük hayattan, kurtuluþ savasýndan, Türk Dünyasýndan ve tarihi eserleri yansýtýcý örnekler genel olarak çalýþmalarýný oluþturmaktadýr. Ýçte ve dýþta eleþtirisel bir bakýþla bu durum nasýl karþýlanmaktadýr?



“Sanat çevrelerinden ve halktan ilgi ile karþýlanan büyük ebatlý çalýþmalarla Türk savaþlarý ve þanlý tarihimizi anlatan yapýtlar meydana getirdim. Yüzlerce kiþi bu eserlerin orijinallerini yakýndan izleme fýrsatý buldu. Çoðunlukla okullardan öðrenciler bu çalýþmalarý gezdiler. Yapýtlarýn kartpostallarýný aldýlar. Önemli olan, halkýn bu çalýþmalarda anlatýlan düþünceleri benimsemesi ve etkilenmesidir.”



8. Son yýllarda, özellikle kurtuluþ savaþýna yönelik çalýþmalar yapýyorsunuz ve sürekli üretiyorsunuz. Türk resminde Türk tarihinin yeterli düzeyde iþlendiðine inanýyor musunuz?



“Sosyal bilgiler ve tarih alanýnda son yýllarda son derece önemli geliþmeler oldu. Türk ressamlarý defalarca bu konularý iþlediler. Fakat günümüzde yeteri kadar veya ciddi manada iþlenmediði kanýsýndayým. Ünlü ressam Prof. Aydýn Ayan’ýn Afyon’a hazýrladýðý savaþ konulu resimleri inceledim. Ayrýca Güzel Sanatlar Eski Genel Müdürü Mehmet Özel Beyefendinin Anýtkabir Müzesi için hazýrlattýðý savaþ resimleri olaya en ciddi biçimde yaklaþýlan çalýþmalardý. Ancak bu çalýþmalar Belediye ya da Devlet tarafýndan desteklenen çalýþmalardý. Biz bu yola çýkarken hiçbir kurumdan destek almadýk. Resimleri ortaya koyduk. Ve sonra yetkililer ilgilenme eðilimi gösterdi, bunun akabinde ilk olarak Konya Devlet Güzel Sanatlar Galerisi daha sonra Selçuk Üniversitesi S.Demirel Kültür Merkezi’nde sergiledik. Sonra Kültür Bakanlýðý Güzel Sanatlar Genel Müdürlüðü çalýþmalarla ilgilendi ve bu sergiyi Çanakkale’de açtýk. Sonrada Keçiören Belediyesi Estergon Türk Kültür Merkezi’nde sergiledik. Halk bu tür çalýþmalarý görmekten büyük heyecan duyuyor. Bu heyecan sürdükçe bu tür konularý iþlemeye devam edeceðim. Ýleriye dönük daha büyük projelerimiz var…”









9. Biraz da baþarýlarýnýzdan söz eder misiniz? Yurt içinde ve yurt dýþýnda aldýðýnýz ödüllerden bahseder misiniz?



“Yurt içinde ve dýþýnda çeþitli yarýþmalarda On yedi öldüm aldým.”



10. Bu yýl itibariyle sanatta kaçýncý yýlýnýz ve bugüne kadar kaç sergi açtýnýz?



“Sanatta otuzuncu yýlýmý geride býraktým. Ama yeni baþlamýþ gibi çalýþmanýn baþýna oturduðum zaman her gün ayný heyecaný yaþýyorum.”



11.Türkiye’deki sergiler hakkýnda neler düþünüyorsunuz? Sanatsal faaliyetleri yeterli görüyor musunuz?



“Türkiye’de sanat alanýnda büyük bir hýzla geliþme yaþandýðý açýkça görülmektedir. Bunu Güzel Sanat Eðitimi veren kurumlarýn artmasýna baðlýyorum. Sanatý tüketen kiþi sayýsýnda her geçen gün artýþ görülmektedir. Sanatsal faaliyetlerin kalitesi arttýkça izleyicisi de artacaktýr.”



13. Sergi açýlýþlarýnda tanýnmýþ sanatçýlarýn da farklý yöntemlere baþvurulduðu gözleniyor. Mesela: Nuri Ýyem’in bir sergisi kurdele yerine kapýya gerilen bir balýk aðýnýn kesilmesiyle açýlmýþtý. Bu tür yaklaþýmlarý nasýl karþýlýyorsunuz?



“Popüler kültür ve medya hýzla büyümekte ve insanlar aykýrý þeyleri daha çok benimsemektedirler. Sanatçýlar toplumdan farklý bir konumda yada ayný konumda kendilerini hissedebilirler. Bu tür organizeleri diðer sanat türlerinde de görmek mümkündür. Resim sanatý içinde yapýlan bu tarz deðiþikleri diðer sanat türlerinde olduðu gibi normal karþýlýyorum.”



15. GESAM adýnda bir meslek birliðinin kurucu üyesisiniz. Türk resim sanatýnda böyle bir meslek birliði kurarak neyi amaçladýnýz?



“(GESAM) Güzel sanat eseri sahipleri meslek birliðidir. Sanatçýlarýn fikri haklarý ve telif haklarýnýn savunucusu görevini bugüne kadar baþarýyla üstlenmiþtir. Bugünden sonrada üstlenmeye devam edecektir. Plastik sanatlar alanýnda bu konuda bir boþluk vardý. Hazýrlamýþ olduðumuz program dahilinde bu kuruma hayat verdik. Ayrýca GESAM cumartesi sohbetleri, resim kurslarý, kültür araþtýrma gezileri, sergiler, paneller, konferanslar düzenleyerek sanat alanýnda önemli bir misyona sahiptir.”



16. Otuz yýlý aþan sanat hayatýnýzda dünden bugüne baktýðýnýzda Türk resim sanatýnýn geleceði için düþünceleriniz nelerdir?



“Türk resim sanatý ileriye dönük Dünya sanatlarý içinde önemli bir yere gelecektir. Türk sanatçýsý aklýný ve mantýðýyla yoðurduðu çalýþmalarý yapmaya devam edecektir. Bunu baþarýlý örneklerini görmekteyiz. Zaten çok önemli bir miras devraldýk. Daha iyi bir miras gelecek nesillere devretme zorunluluðumuz vardýr.”



17. Edebiyat alanýnda hýrsýzlýk ve taklide çokça rastlanmaktadýr; sizin eserlerinizin veya üslubunuzun taklit edildiði hiç olduðu mu?



“Tabii ki zaman zaman yarýþmalý sergilerde ve hatta uluslar arasý sanat Bienallerinde bile görmekteyim. Ama bugüne kadar neden böyle yaptýnýz deme gereðini hiç duymadým. Özellikle resimlerimi kitap kapaklarýnda, kitaplarda ve dergilerde görmekteyim. Beni üzen çalýþmalarýmýn izinsiz kullanýlmasý deðil isim belirtilmemesidir. Sonuçta toplum için yaptýðýnýz eserlerin emek harcadýðýnýz çalýþmalarýn isimsiz kullanýlmasý her sanatçýyý üzer.”



18.Sanatta ulaþmak istediðiniz belli bir hedefiniz ve geleceðe yönelik projeleriniz var mý?



“Sanat bir sanatçý için yaþam boyu devam eden üretim sürecidir. Bitiremediðim o kadar çok çalýþma varken hedefleri düþünemiyorum. Ama geleceðe dönük sanatsal ciddi projelerim var. Bunun için biraz zaman gerekli, projeleri gerçekleþtirmek için alt yapý çalýþmalarý da yapýyorum. Özellikle araþtýrma kýsmýna geniþ zaman ayýrmak gerekiyor. Sergilerden fýrsat buldukça çalýþýyorum. Mesela Destanlaþan Çanakkale konulu sergi için sadece araþtýrma süresi üç yýlýmýzý aldý.”



Ýlgi ve alakanýza teþekkür ederim.



Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Her Tahayyul Ufkunda Bir Asya'lý Yaþar
Bir Gülün Müjdesi

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Elif Kýz [Öykü]
Hikaye [Öykü]
Yýkým [Öykü]
Denemeler [Deneme]
Hüzün Duygularý [Deneme]
Denemeler [Deneme]
Dilimiz [Deneme]
Düzen Dýþý Bir Þair [Eleþtiri]


OSMAN AYTEKÝN kimdir?

Resim sanatý ve edebiyat yüreðimi kanatlandýran bir yaþama biçimdir. Matbuatý teneffüs ettiðimden olacak kendimi basýn yayýn içinde doðmuþ gibi hissediyorum

Etkilendiði Yazarlar:
cemil meriç,necip fazýl,erol güngör,sait faik, peyami safa,abdurrahim karakoç,sezai karakoç,sevinç çokum,malik aksel,tolstoy,gogol,dostoyevski,cengiz aytmatov


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © OSMAN AYTEKÝN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.