..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
Paul'un Peter hakkýnda söyledikleri, Peter'den çok Paul'u tanýmamýzý saðlar -Spinoza
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Deneme > Estetik > Bahar Kalemi




9 Aralýk 2007
Hayatýn Anlamý  
Yaþamak bir sanattýr

Bahar Kalemi


Yaþamak bir sanattýr der Yavuz Bahadýroðlu Hayatý kaba-saba yaþamak yerine, bir sanatkâr duyarlýlýðý içinde yaþamak gerekiyor…diye de eklemiþ yazýsýna Ömer Hayam da diyor ki: “Saadet, kendinde olaný fark etmektir.”Her sabah aynaya bakalým: Yýlan, akrep, hatta bitki olarak yaratabilecekken, insan olarak bizi yaratmayý tercih eden Allah’a þükredecek en önemli sebebimizin insan olarak yaratýlmak olduðunu hatýrlayalým. Sadece bu bile insaný mutlu etmeye yeter.


:BDBH:


Hayat, yaþanmaya deðer mi?

Bilinmeyenden gelip, bilinmeze gidiyoruz. Doðuyoruz, öðreniyoruz, çalýþýyoruz, hissediyoruz, geliþiyoruz, yaþlanýyoruz, ölüyoruz. Neden geldik, neden gidiyoruz? Bu geliþ-gidiþ arasýndaki süreçte, veya yolculukta, bizi buraya “Getiren Ýrade”nin bizden beklediði ne? Bence ilginç olan, bu beklentinin ne olduðunu bilmemekten çok, ne beklendiði sorusunun bile ciddi biçimde düþünülmemesi.


Eflâtun bunu, “Sorgulanmayan bir hayat yaþanmaya deðmez,” diye ifade etmiþ.Anlamý olmayan bir varoluþ, veya yaradýlýþýmýzýn bir amacý olmayabileceði fikri bana uzak geliyor. Bu baðlamda, anlam arayýþýnýn akla gelen iki nedeni þunlar olabilir. Birincisi, salt bedensel bir yaþamýn, dünyaya getiriliþimizin sebebi olabileceðini yeterli ve doyurucu bulmamak. Ýkincisi, her birimizin, içimizde bulunan ilâhi özü bir þekilde hissettiðimizden, onu arama eðilimi. Burada aklýma hemen þu soru geliyor. Acaba, Ulu Yaradan’ýn bizden beklentisi ile bizlerin hayatýn anlamý konusundaki düþüncelerimiz örtüþüyor mu, örtüþmesi gerekmez mi? sorusu iþte hepimizin bu mübarek ayda kendimizi sorguya çekmemizin tam da zamaný.

Yaþamý anlamlý yapan þeylerden bir baþkasý, “kendimizden daha önemli bir amaç veya kendimizden baþka bir þey için yaþamak.” Bu, insanýn yücelmesini saðlýyor, çünkü yalnýzca kendine dönük yaþayan insan, etrafýndaki kiþileri ve olaylarý pek önemsemeyen, onlarla sadece kendisiyle baðýntýlý olduklarý ölçüde ve sürece ilgilenen bir tavýr’a sahiptir. Bu anlayýþ onlarýn çevredeki diðer varlýk ve olgularla olan iliþkisini sýnýrlar. Halbuki kiþinin dýþýna taþmasý, aþkýn yaþamasý, kendi varlýðýný büyütür, geliþtirir, böylece yaradýlýþla daha çok boyutlu, daha yoðun bir alýþveriþe girerek, ben-odaklýlýðýn sýðlýðý ve kýsýtlamasýndan kurtulur. Ýnsan bunu, bir ideale baðlanýp ona varma, veya birisine aþýk olup onun için yaþama gibi yollarla gerçekleþtirebilir. Her iki durumda da kiþi, ben-merkezli insanlara kýyasla, hayatýna çok daha fazla anlam kazandýrýr. Çünkü sevgi, sevilen kiþinin fiziksel varlýðýndan çok öteye gider. En derin anlamý onun manevî varlýðý içinde bulur. Onun yanýnda bulunmasý ya da bulunmamasý, hatta hâlâ yaþýyor veya ölmüþ olmasý, bir þekilde önemli olmaktan çýkar. Bir ülkünün peþinde koþmak da ayný deðil mi? Ülkü gerçekleþmese bile, insanýn ona eriþmek çabasýnda olmasý dahi, yaþamýna anlam vermez mi?


“Hayat, yetersiz kabullerden, yeterli sonuçlar çýkarma sanatýdýr.”
Yaþamak bir sanattýr der Yavuz Bahadýroðlu Hayatý kaba-saba yaþamak yerine, bir sanatkâr duyarlýlýðý içinde yaþamak gerekiyor…diye de eklemiþ yazýsýna Ömer Hayam diyor ki: “Saadet, kendinde olaný fark etmektir.”Her sabah aynaya bakalým: Yýlan, akrep, hatta bitki olarak yaratabilecekken, insan olarak bizi yaratmayý tercih eden Allah’a þükredecek en önemli sebebimizin insan olarak yaratýlmak olduðunu hatýrlayalým. Sadece bu bile insaný mutlu etmeye yeter.

SEVGÝYLE KALIN

.Eleþtiriler & Yorumlar

:: hayat
Gönderen: fatih özkonyalý / Konya/Türkiye
13 Ocak 2008
"hayat ne elde ettiðimizle degil hissettiðimizle alakalýdýr" der bir düþünür. hayatý anlamlandýramayan insanlar elde etme arzusunun esiri olmuþ insanlardýr genelde. teþekkür ederim güzel yazýnýz için




Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.


Yazarýn deneme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Ýskender Pala
Aksiyon Ýnsaný
Osmanlý Ýnsaný
Korkularýmýz ve Biz
Lütuflar Kuþaðý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Yalnýzým [Þiir]
Bahar Yüreklim [Þiir]
Gül Kurusu Sevdalar [Þiir]
Tutuldum Sana [Þiir]
Kartallarýn Var Oluþ Hikayesi [Öykü]
Nasýl Seviyorsunuz [Öykü]
Sanal Tanýþma [Öykü]
Çocuk Yüreðini Diri Tutmak [Eleþtiri]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]
Osmanlý'da Abide Þahsiyetler [Ýnceleme]


Bahar Kalemi kimdir?

Okumak ve yazmak en güzel eylemdir.

Etkilendiði Yazarlar:
Yavuz Bahadýroðlu, Ýskender Pala


yazardan son gelenler

bu yazýnýn yer aldýðý
kütüphaneler


yazarýn kütüphaneleri



 

 

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Bahar Kalemi, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.