..E-posta: Þifre:
ÝzEdebiyat'a Üye Ol
Sýkça Sorulanlar
Þifrenizi mi unuttunuz?..
En bilge insanlar bile arasýra bir iki zýrvadan hoþlanýrlar. -Roald Dahl
þiir
öykü
roman
deneme
eleþtiri
inceleme
bilimsel
yazarlar
Anasayfa
Son Eklenenler
Forumlar
Üyelik
Yazar Katýlýmý
Yazar Kütüphaneleri



Þu Anda Ne Yazýyorsunuz?
Ýnternet ve Yazarlýk
Yazarlýk Kaynaklarý
Yazma Süreci
Ýlk Roman
Kitap Yayýnlatmak
Yeni Bir Dünya Düþlemek
Niçin Yazýyorum?
Yazarlar Hakkýnda Her Þey
Ben Bir Yazarým!
Þu An Ne Okuyorsunuz?
Tüm baþlýklar  


 


 

 




Arama Motoru

ÝzEdebiyat > Ýnceleme > Politika > Muhammed CAN




7 Þubat 2008
Dehe-i Fecr'den Fecr-i Sadýka!  
Muhammed CAN
Fecr iste!


:ACGJ:
Dehe-i Fecr’den, Fecr-i Sadýk’a!

Elbette bugün Ýslam inkýlabý’nýn ayakta durmasý,
Firavun ve sihirbazlarýna, Musa’nýn mucizesi gibidir!



“ Bunlarda, akýl sahibi olan için(ikna edici) bir yemin vardýr.” Fecr/5


’’Hangi karanlýðýn ardýndan gelen þafaktýr bu þafak.
Fecr-i Sadýk’a muttali olan bir fecr’dir bu fecr’’.

Ýran Ýslam Cumhuriyeti Anayasasýnýn 11. maddesinde kayýtlý olan:
Kur’an-ý Kerim’in “hiç þüphe yok ki bir tek ümmetsiniz ve ben rabbinizim, bana kulluk edin”Enbiya/92 hükmünce bütün müslümanlar tek ümmettir. Ýran Ýslam Cumhuriyeti Devleti, genel siyasetini müslüman milletlerin , dostluk ve birleþmesi temeline oturtmalý ve Ýslam dünyasýnýn siyasi, iktisadi ve kültürel alanlarda vahdetini gerçekleþtirmek için süreli çaba göstermelidir. (Madde aynen aktarýldý.)

11. Maddenin Evrensel açýlýmý olarak;

A- Ýnkilab açýsýndan
B- Dünya halklarý açýsýndan
C- Ýslam ümmeti açýsýndan
D- Taaðut ve düzenleri açýsýndan
Olmak üzere siyasi, iktisadi, askeri, kültürel, sosyolojik ve sair konularý maddi ve manevi boyutlarýnýn derinlikli olarak konularýn uzmanlarý tarafýndan incelendiði bilinen olmakla birlikte, özellikle Ýslami halklar açýsýndan üzerinde ciddi tefekkürü gerektirecek deðerler sunmuþtur. Anacak biz bu konulardan ziyade baþka bir yönünü kýsaca deðerlendirmeye çalýþalým acaba ayný sonuçlara varabilecek miyiz?

Ýslam inkilabýnýn ilk gününden bu güne dek aradan geçen 29 yýl Ýslam inkilabýnýn Yusuf’i fedakarlýk, ahlak ve anlayýþ örneðini takýnarak kardeþlerine Rauf davranmasýný bilmiþ ve eksiklikleri görmezlikten gelerek Ýslam ümmetini gelecek günlere daha mutlu ulaþmanýn stratejisini ön planda tutmayý baþarmýþtýr. Nitekim bilinen olumsuz tavýr ve tutumlara ki; bunun en bariz örneði özellikle ABD ve Batý destekli Irak-Ýran savaþýdýr!

Buna karþý, Batý ’’siyasi irtidatlý Ýslam’’la herzaman uyum içinde olarak Ýslam ümmetinin siysal ve ekonomik kaderini belirlemekle yetinmeyerek, ümmetin manevi ve kültürel deðerlerine tahammülsüzlüðünü de ihmal etmemiþtir.

Ýslam Devrimi ile birlikte ’’ya ma’ruf’u emr eder ve münkeri nehy edersiniz, yada en kötüleriniz baþýnýza musallat olur o zaman iyileriniz dua ederler ama dualarý kabul olmaz“ hadisinin önemi bir kez daha gündeme oturmuþ!
Ýslam inkilabý baþtaki kötüden kurtulma prensibinden hareketle Ýslam medeniyetinin yeniden inþaasýnýn baþlangýcýný oluþturmuþ. Ancak þu farkla, geçmiþin izlerini taþýyan katkýlardan arýnma laborovatuarý olarak, doðru geçmiþi üstlenerek özellikle bilim ve teknolojinin sunduðu bazý imkanlarý araç (amaç deðil) edinerek ’’medeniyette evrimleþmesi’’ en ilgi çeken yönüdür.

Ýslam devrimi ile birlikte ümmet gerçekte kendisinde var olan ama Batý karþýsýnda düþülen kompleksten ötürü açýða vurulamayan iki ana merkezli nizamdan, Tevhid merkezli olaný kendi öz deðerleri ile kendini tanýmlamaya ivedilik kazandýrmýþ. Karþýnýn acýmasýz saldýrýlarýna raðmen kendisi olmakta ýsrar etmekte ve baþarýyý olmazsa olmaz olarak ilke edinmiþtir. Ve…

Þimdi;
Kur’an-i mesajlar; zaman ve çaðlar üstü mesajlar olduðuna göre her dönemde tekrarlanan olaylara yenilenen bakýþ açýsý ile yaklaþmamýza davet eder. Kur’an-i Kýssalar; Tarihi yasalarýn sahasýndaki tekrarý aktif bir fonksiyon olarak yakalayabilmemizin sorumluluðunu da yükler bir anlamda. Sorunlarýmýzý Kur’an-a sunarak, Kur’an-ý konuþturmazsak Kur’an-ýn bize cevap vermeyeceði bilinendir. (Elbette Hükmi deðil!)
Kur’an Tarih Kitabý deðildir, ancak insanlýk tarihini bünyesinde taþýyýcý dýr! Öyle ki, ilk insanýn yaratýlýþýndan önceki safhadan baþlatýr bu tarihi.

Kur’an da serpitilmiþ olarak Firavun ile Musa Peygamber arasýnda geçen mücadele ve sonuç anlatýlýr!

Dehe-i Fecr de, Musa (a.s)’nýn Mucizesi gibi! SihirbazlarýnHz Musa’nýn eyleminin sihirin çok üstünde, fevkalade bir olgunun gerçekliðini görüp anýnda secdeye kapanmasý ile asýl süreç baþlar!

Firavun’un, Musa’ya inanalarý cezalandýrýþý ile günümüz Firavunlarýnýn Ýslam inkilabýndan ilhamýný alan Filistin, Lübnan, Sudan ve diðer müslüman halklarýn cezalandýrmasý arasýndaki aynýlýðý görmemek, Tarihi ve özellikle Kur’an-i Kýssalarý yeniden incelemeye almamýzý gerektirmez mi?
“Dedi ki: Ona, ben size izin vermeden iman ettiniz ha? Hiç þüphesiz o size büyüyü öðreten büyüðünüzdür. Öyleyse yakýnda bileceksiniz, þüphesiz ellerinizi ve ayaklarýnýzý çaprazlama kestireceðim ve sizin hepinizi gerçekten asýp sallandýracaðým.” Þuara/49



Firavun’un, benim müsaadem olmadan nasýl inanýrsýnýz demesi ile günümüzdeki inanç hürriyeti þaklabanlarýnýn demokrasi havariliðinin adý altýndaki özgürlük hezeyanlari ile örtüþmesi!…

Zaman kavramý var oldukca tarihin þeklini deðiþtirebilecek potansiyeli de bünyesinde barýndýrýr. Ýþte bu deðerdir ki, Dehe-i Fecri yaratmýþtýr. Dehe-i Fecr’in ilk aþamasý belkide sorgulama eleþtirme ve baþkaldýrma aþamasý ile baþlamýþ olabilir. Ancak þu anki aþama nasýl deðerlendirilmeli? Belkide asýl konumuz bu olmalý inkilablarýn baþlangýç safhalarýndan olan gerekliliðe binaen sloganlarýn içinin doldurulmasý babýnda dünya müslümanlarý nasýl açýlýmlar sergiledi acaba?
Bilinen gerçekci olgularýn temel ilkeleri arasýnda yer alan ’’öncüye tabi olma’’, ’’güzergah’’ ve ’’hedef’’in slogan olmayýp realitede uygulandýðýný gösterdi Dehe-i Fecr.
Geçmiþ yýllara oranla siyasi Vahdet halklar nezdinde nisbi olarak gerçekleþmiþ, ancak müslüman halklarýn kahýr ekserinin yöneticileri Batýya olan baðýmlýlýklarýndan ve ellerindeki yaptýrým imkanlarýndan ötürü Ýktisadi Vahdet gerçekleþememiþtir. Kültürel Vahdet boyutu ile yeterli bir birlikteliðin olmadýðý müþahade edilmekte. Gerekçesi ise, Ýktisadi Vahdetin oluþamamasýnýn önündeki engellerle ayný paralellikte dir. Bu inkýlab tarih üstü bir olgudur, bunun nedeni ise tarih üstü kaynaklara sahip oluþudur.
Bu inkýlabýn önderi, ’’Huseyn’i kýyam’’la zamanýn bütün beþeri sistemlerini red ederek, ’’Ýbrahim’i davranýþ’’ sergileyerek, ’’Tevhid baltasý’’ ile sistemlerin beyinlerini parçalamayý da ihmal etmemiþtir. “ Bunlarda, akýl sahibi olan için(ikna edici) bir yemin vardýr.” Fecr/ 5 Dehe-i Fecr, sahte ve þiþirme güçlerin içyüzünü deþifre etmeyi bilmiþtir.

Dehe-i Fecr; günün büyücülerinin týlsýmýný (Ki bu týlsýmlar beþer sistemlerin Demokrasi, Sosyalizm, Kapitalizm adý altýnda insan haklarý, Özgürlük, kadýn haklarý gibi gerçekte hak sözler ama içerik olarak fitne ve fucurdan baþka bir þey olmayan) bozmuþtur.
“ O ve askerleri yeryüzünde haksýz yere büyüklendiler ve gerçekten bize döndürülmeyeceklerini sandýlar.” Kasas/39

Kýsaca çýkarýlacak sonuçlar:
1-     Ortadoðu barýþ süreci adý altýnda Filistinin toplu imha sürecinin iç yüzünü deþifre ettirmiþtir.
2-     Batýya baðýmlý olmadan kendi deðerleri ile baðýmsýz olabilmenin örneðini Ýslam Alemine pratiði ile göstermiþtir.
3-     Batýnýn Askeri ve iç iþlerine müdahalesine son vermeyi baþarmýþtýr.
4-     Mevcut bütün tenkit, ambargo ve tehditlere raðmen baðýmsýzlýktan ödün vermeyeceðini.
5-     ’’Evrensel Ýslami Hareket’’in Lokomotif rolünü üstleniþi
6- Manevi kuvvet oluþturmada öncü hamleler gerçekleþtirmiþtir. Ýslam inkýlabýnýn bugüne ulaþmasýndaki en önemli faktörlerinden biri de Allah’a tevekkül ve deðerlere Sadýk kalmakta iken, ümmetin kuvveti ve Vahdeti Ýslam nizamýnýn ’’mutlak hakimiyet’’ine baðlýlýðý ýsrarla gündemleþtirmiþ.
7-     Kerbela-i mesajýn Evrenselleþmesini saðlamýþtýr. Ki; bu ümmeti Hýtta kapýsýna getirecektir.

’’Þafakta on gün’’ diye bilinen Nur’un Goncalarýnýn açtýðý günlerin ardýndan gelen süreç 29. yýlýna girerken, bize ümmetin adeta Ýsrailoðullarýnýn, Firavun’un esaretinden kurtuluþunun ardýndaki yýllarý anýmsatmýyorda deðil!
Çölde geçen yýllarýn müsebbibi gerçekte kimler di? Allah’ýn sebepsiz cezalandýrmasý mýy dý? Allah’ýn Musa’ya ikramý olan mucizeleri gözleri ile gördükleri halde kýsa bir süre sonra Samiri’ye tabi olan Ýsrailoðullarýna ne denmeli?!

Dehe-i Fecr’le gelen Zafer ’’Asa’yý Musa’’ gibi mevcut bütün sihirlerin bir hileden ibaret olduðunu göstererek, Ýlahi bir olgu gerçekleþtirilmiþtir. Ama sanki ümmetin bugünkü pozisyonu çöldeki… ?!
Sebeplerin, vesilelerin olgunlaþýp ümmetin Kudüs’e girebilir kývama gelmesi, ümmet olarak; Allah’a, Res’ulüne ve mü’minlere ait olan Ýzzet’in ihtiþamýna kavuþabilmesi temennisi ile
Dehe-i Fecr: Zamanýn sahibi(a.f), Bilge öncüye ve inananlara KUTLU OLSUN!


Muhammed CAN
Frankfurt 05.02.2008
mcan313@yahoo.de





Söyleyeceklerim var!

Bu yazýda yazanlara katýlýyor musunuz? Eklemek istediðiniz bir þey var mý? Katýlmadýðýnýz, beðenmediðiniz ya da düzeltilmesi gerekiyor diye düþündüðünüz bilgiler mi içeriyor?

Yazýlarý yorumlayabilmek için üye olmalýsýnýz. Neden mi? Ýnanýyoruz ki, yüreklerini ve düþüncelerini çekinmeden okurlarýna açan yazarlarýmýz, yazýlarý hakkýnda fikir yürütenlerle istediklerinde diyaloða geçebilmeliler.

Daha önceden kayýt olduysanýz, burayý týklayýn.


 


ÝzEdebiyat yazarý olarak seçeceðiniz yazýlarý kendi kiþisel kütüphanenizde sergileyebilirsiniz. Kendi kütüphanenizi oluþturmak için burayý týklayýn.

Yazarýn politika kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Türk Ýslamcýlarýn Mele/molla Planý!
Türkiye"nin 2009 Dýþ Politikasýnda Þu Ana Kadar En Onurlu Çýkýþ Ve...
Yeni Süreç Üzerine Anekdotlar
Akp ve Türkiye; Diklenmeden Dik Duruþu Sergileyebilecek mi?
Gümüþ Hilal Ýmparatorluðu Mu?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu? - 2
Kim Kazanacak?
Gazze: Büyük Savaþ Senaryosu Mu?
Ninova'da Olanlar Bizi Ürkütmesin
Sevdamýzýn Adý ve Sýrrý Kudüs!

Yazarýn Ýnceleme ana kümesinde bulunan diðer yazýlarý...
Velayet-i Fakih ve Siyasla Ýslam
Kürt Ýslam Tarihine Farklý Bir Bakýþ (I)
Gündem Özel - 2 Ýslam ve Medeniyet
Gündem Özel - 3 Mýsýr ve Ýslam
Afrika’da Nal Toplamak!
Ýslamda Kadýnýn Rolü - 1
Bugün Tek Baðýmsýz Devlet Ýran’dýr
Afrika’da Nal Toplamak!
3. Dünya Savaþýnda Ýraný'ý Anlamak!
Ýslam Dünyasýnýn Arayýþý

Yazarýn diðer ana kümelerde yazmýþ olduðu yazýlar...
Dost Ýçin [Þiir]
Serzeniþ [Þiir]
Bizde Ne Anne'ler Var [Þiir]
Ne Ýnsanlar Gördüm [Þiir]
Ey Gazzeli Cocuk! [Þiir]
Ayrýlýk Senfonisi [Þiir]
Hatýram! [Þiir]
Namus'un Adýna! [Þiir]
Hum Kýyýsýnda Bir Gece [Deneme]
Muhammed Can S. Demirtaþ'a Soruyor [Eleþtiri]


Muhammed CAN kimdir?

. . .


yazardan son gelenler

 




| Þiir | Öykü | Roman | Deneme | Eleþtiri | Ýnceleme | Bilimsel | Yazarlar | Babýali Kütüphanesi | Yazar Kütüphaneleri | Yaratýcý Yazarlýk

| Katýlým | Ýletiþim | Yasallýk | Saklýlýk & Gizlilik | Yayýn Ýlkeleri | ÝzEdebiyat? | SSS | Künye | Üye Giriþi |

Custom & Premade Book Covers
Book Cover Zone
Premade Book Covers

ÝzEdebiyat bir Ýzlenim Yapým sitesidir. © Ýzlenim Yapým, 2024 | © Muhammed CAN, 2024
ÝzEdebiyat'da yayýnlanan bütün yazýlar, telif haklarý yasalarýnca korunmaktadýr. Tümü yazarlarýnýn ya da telif hakký sahiplerinin izniyle sitemizde yer almaktadýr. Yazarlarýn ya da telif hakký sahiplerinin izni olmaksýzýn sitede yer alan metinlerin -kýsa alýntý ve tanýtýmlar dýþýnda- herhangi bir biçimde basýlmasý/yayýnlanmasý kesinlikle yasaktýr.
Ayrýntýlý bilgi icin Yasallýk bölümüne bkz.